Προς το περιεχόμενο

Laptop και μπαταρία

Tmark

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά και Χρόνια Πολλά. Έχω μια έρωτηση: Όταν συνδέω το φορητό με το τροφοδοτικό είναι καλύτερα να αφαιρώ την μπαταρία πρώτα, εάν είναι φορτισμένη?

Γιατί 2-3 γνωστοί μου δεν το έκαναν και είχαν πρόβληματα, όπως να μην ανοίγει το φορητό όταν πατούσαν το κουμπί του power και να χρειάζεται αφαίρεση μπαταρίας, αποφόρτιση κλπ..

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι καλο για την υγεια κ διαρκεια της μπαταριας σου θα ηταν να μην την εχεις πανω οταν εχεις την τροφοδοσια, κυριως οταν προκειται για μεγαλο διαστημα.

Εδώ πρέπει να σταθμίσεις τις ανάγκες σου και τα μειονεκτήματα και των δύο περιπτώσεων.

Περίπτωση 1

Δεν αφαιρείς την μπαταρία ποτέ.

Συν: έχεις πάντα ρεύμα στο laptop και είσαι ασφαλής από διακοπές ρεύματος και αυξομοιώσεις τάσης.

Μείον: Ο laptop είναι πιο βαρύς και με τον καιρό η μπαταρία θα χάσει την δύναμη της και δεν θα κρατάει όσο κρατούσε.

Που προτείνεται: Σε περιπτώσεις όπου ο laptop είναι περισσότερο σταθερός και η χρήση του με μπαταρία είναι περιορισμένη.

Περίπτωση 2

Δουλεύεις το laptop χωρίς την μπαταρία, μόνο με το ρεύμα.

Συν: Ο Laptop είναι πιο ελαφρύς και δεν ζεσταίνεται τόσο πολύ. Επίσης η μπαταρία (αν διατηρηθεί σωστά) θα έχει καλή ισχύ ακόμα και μετά από πολύ καιρό.

Μείον: Είσαι έρμαιο της ΔΕΗ και τον προβλημάτων του δικτύου ρεύματος (διακοπές, υπερτάσεις κλπ). Αν η μπαταρία δεν διατηρηθεί σωστά θα χάσει πάλι την αντοχή της.

Που προτείνεται: Όταν η κύρια χρήση του laptop είναι σε κίνηση και η μπαταρία δουλεύεται σωστά με κανονικές φορτίσεις/εκφορτίσεις.

Αυτό που αναφέρεις για αδυναμία εκκίνησης δεν το έχω συναντήσει. Το laptop τον έχω σαν κύρια χρήση στο σπίτι και είναι μόνιμα στο ρεύμα και με την μπαταρία πάνω γιατί έφαγα κανά δύο φρίκες με την ΔΕΗ και αναγκάστηκα την 2η να κάνω format. Περιστασιακά τον δουλεύω και με την μπαταρία (μια-δυο φορές τον μήνα) για να κάνω πλήρη αποφόρτιση.

Μετά από 3 χρόνια η μπαταρία έχει πέσει στο 1/2 την αντοχής της δηλαδή λίγο πάνω από 1 ώρα αντί για περίπου 2 ώρες που άντεχε στην αρχή αλλά το έχω αποδεχτεί.

Όσον αφορά την διατήρηση της μπαταρίας, αυτή πρέπει να γίνεται με την μπαταρία φορτισμένη περίπου στο 50% και σε κρύο μέρος (στην κατάψυξη) αφού βέβαια την στεγανοποιήσουμε τέλεια και για να την χρησιμοποιήσουμε ξανά πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγώσει μόνη της σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν απλά την φορτίσεις και την αφήσεις σε ένα μέρος για πολύ καιρό η μπαταρία θα ξεφορτώσει σιγά-σιγά και αν παραμείνει αφόρτιστη για πάρα πολύ καιρό, στο τέλος δεν θα σου φορτίζει καθόλου.

Στην περίπτωση όμως που θα αφήσεις την μπαταρία πάνω να ξέρεις ότι ο χειρότερος εχθρός της είναι η ζέστη. Πρέπει να χρησιμοποιείς κάποια βάση, αν είναι δυνατόν με σύστημα ψύξης.

Γενικά, σε όλες τις περιπτώσεις, απαγορεύεται να αφήνεις το laptop πάνω στο χαλί, σε κουβέρτες/παπλώματα ή να κλείνεις με τα πόδια σου τον αεραγωγό γιατί στο τέλος θα τον κάψεις και τα service κοστίζουν πολύ.

Τα προβλήματα που αναφέρεις, κανονικά δε θα πρεπε να συμβούν ό,τι κι αν κάναν στη μπαταρία.

Από κει και πέρα κι εγώ προτιμώ να βγάζω τη μπαταρία από πάνω όταν είναι φορτισμένη και δεν χρειάζεται να το μετακινώ. Τουλάχιστον αυτό κάνω στα laptop στα οποία μ ενδιαφέρει η φορητότητά τους.

Btw πρόσφατα ανακάλυψα πως είναι ΟΚ να βάζεις/βγάζεις τη μπαταρία ακόμα κι όταν το laptop είναι ήδη συνδεδεμένο στο ρεύμα. Δεν το χω διασταυρώσει απόλυτα αλλά εδώ και κάτι μήνες δεν είδα καμία επίπτωση ούτε στο laptop ούτε στη μπαταρία. Βολικό για όταν θέλω να το μετακινήσω αλλάζοντας πρίζα απ το γραφείο στο κρεβάτι.

Micos000 εχεις μπερδεψει λιγο τις περιπτωσεις που αναφερεις, δεν ειναι δυνατον να να αφαιρεις την μπαταρια οταν η κυρια χρηση του λαπτοπ ειναι για συνεχη κινηση :P

Η μπαταρια επιπλεον δε νομιζω οτι προστατευει απο αυξομειωσεις τασης. Στην περιπτωση της αυξησης ειναι πιθανοτερο να καει ο μετασχηματιστης αλλα και παλι το συστημα στα συγχρονα λαπτοπ ειναι αποκομμενο απο τη μπαταρια και αυτη χρησιμοποιειται μονο οταν ανιχνευτει απουσία ή ανεπαρκεια τασης. Αλλα σιγουρα αν καει ο μετασχηματιστης η μπαταρια θα πιασει δουλεια. Στην περιπτωση της μειωσης δεν υπαρχει και παλι θεμα γιατι οι μετασχηματιστες οπως θα διαπιστωσεις αν τους κοιταξεις δουλευουν απο 100-240 Volts οποτε πρεπε να πεσει πολυ η ταση ωστε να υπαρχει προβλημα τροφοδοσιας. Ομως σιγουρα η μπαταρια αποτρεπει το κλεισιμο του λαπτοπ σε περιπτωσεις διακοπης ή μεγαλης βυθισης της τασης

Η δικη μου αποψη ειναι η μπαταρια να ειναι πανω γιατι αυτος ειναι ο λογος υπαρξης της

Ναι άλλα πως δικαιολογείται να γίνεται κανονικό κλείσιμο του laptop και όταν πάει να ξανανοίξει, να δείχνει μια μαύρη οθόνη ενώ υπάρχει δραστηριότητα (HDD-DVD drive) και να μην κάνει post?

Το μόνο που φαίνεται ειναι το blink που κάνει το ledaki του power. Βγάζω μπαταρία, κάνω αποφόρτιση 10 δευτερόλεπτα, βάζω μπατάρια και όλα οκ..

Micos000 εχεις μπερδεψει λιγο τις περιπτωσεις που αναφερεις, δεν ειναι δυνατον να να αφαιρεις την μπαταρια οταν η κυρια χρηση του λαπτοπ ειναι για συνεχη κινηση :P

[...]

Εννοεί πως αν ενδιαφέρεσαι για τη φορητότητα, επιδιώκεις τη μεγαλύτερη δυνατή ζωή της μπαταρίας. Γι αυτό προσπαθείς να τη διατηρείς στην καλύτερη κατάσταση και γι αυτό την αφαιρείς από πάνω όταν δεν την χρειάζεται.

Γι αυτό είπα κι εγώ πως στα laptops στα οποία μ ενδιαφέρει η φορητότητα, αφαιρώ τη μπαταρία.

Πότε το είπα αυτό; Είπα βγάζεις την μπαταρία όταν το έχεις στο ρεύμα μόνο στην περίπτωση που ο laptop χρησιμοποιείτε σε κίνηση και σε ενδιαφέρει η μέγιστη ζωή της μπαταρίας.

Φυσικά εξαιρείτε η περίπτωση όταν η μπαταρία θέλει φόρτιση, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται (και τα ευκόλως παραλειπόμενα εννοούνται. καρα-LOL).

Η μπαταρια επιπλεον δε νομιζω οτι προστατευει απο αυξομειωσεις τασης. Στην περιπτωση της αυξησης ειναι πιθανοτερο να καει ο μετασχηματιστης αλλα και παλι το συστημα στα συγχρονα λαπτοπ ειναι αποκομμενο απο τη μπαταρια και αυτη χρησιμοποιειται μονο οταν ανιχνευτει απουσία ή ανεπαρκεια τασης. Αλλα σιγουρα αν καει ο μετασχηματιστης η μπαταρια θα πιασει δουλεια. Στην περιπτωση της μειωσης δεν υπαρχει και παλι θεμα γιατι οι μετασχηματιστες οπως θα διαπιστωσεις αν τους κοιταξεις δουλευουν απο 100-240 Volts οποτε πρεπε να πεσει πολυ η ταση ωστε να υπαρχει προβλημα τροφοδοσιας. Ομως σιγουρα η μπαταρια αποτρεπει το κλεισιμο του λαπτοπ σε περιπτωσεις διακοπης ή μεγαλης βυθισης της τασης

Τα 100volt είναι για χρήση ρεύματος σε Αμερική και Ιαπωνία όπου το ρεύμα τους δουλεύει στα 100Volts/60Hz. Το δικό μας ρεύμα είναι 220Vols (τις περισσότερες φορές ;))/50Hz και ο φορτιστής ρυθμίζεται ανάλογα με το που γίνεται η χρήση του.

Η ρύθμιση είναι 100V/60Hz ή 220v/50Hz, όχι από 100 έως 220, ούτε συνδυασμός volts/hertz (π.χ. 100V/50Hz).

Η δικη μου αποψη ειναι η μπαταρια να ειναι πανω γιατι αυτος ειναι ο λογος υπαρξης της

Αυτό το έθεσες συνοπτικά και άψογα.

Εννοειται ναι οτι δουλευουν σε αυτες τις προδιαγραφες για να μπορεις να τα λειτουργησεις σε ολο τον κοσμο. Η αληθεια ειναι οτι χωρις τη μπαταρια πανω αν εχεις σημαντικη πτωση τασης ειναι πολυ πιθανο να κλεισει το λαπτοπ αν ομως η ταση σταθεροποιηθει σε χαμηλοτερο επιπεδο ο μετατροπεας μαλλον θα ειναι ικανος να τροφοδοτησει στη συνεχεια και με μικροτερη ταση. Διαφορα βεβαια στη συχνοτητα μπορει να προκαλεσει και πτωση του δικτυου γενικοτερα, οπως και μεγαλη πτωση τασης. Γι αυτο σου λεει 100-240 V και δεν τα ξεχωριζει με καθετο η κατι αλλο ή δεν εχει καποιον διακοπτη.

Οσων αφορα τις περιπτωσεις που εγραψες απο αλλη οπτικη γωνια εχεις δικιο αλλα εγω αν τον μετακινουσα συχνα δε θα καθομουν να βγαζω και να βαζω την μπαταρια ολη την ωρα αυτο με παραξενεψε δηλαδη που ειπες και θεωρησα οτι τα εγραψες αναποδα. Ειναι και παλι θεμα τι σε βολευει

Ευχαριστω για τη διορθωση εγραψα λιγο βιαστικα πριν απερισκεπτα

Τα laptop πρεπει να εχουν την μπαταρια πανω. Αποψη μου ειναι οτι τα δεδομενα μας και το hardware εχουν πολυ μεγαλυτερη αξια (πολλες φορες ανεκτιμητη). Απλα καθε εναν μηνα καντε ενα πληρη κυκλο φορτισης - ξεφορτισης.

υ.γ. Εμενα μετα απο 2 1/2 χρονια κραταει ελαχιστα λιγοτερο απο οτι στην αρχη. Συγκεκριμενα εχει πεσει στο 88% (πολυ μικρη φθορα πιστευω). Την εχω παντα πανω και εφαρμοζω την τεχνικη που εγραψα.

post-104835-0-58697100-1304100463_thumb.png

Βρήκα ένα άρθρο ΕΔΩ και το παραθέτω όπως είναι.

Έχουν και ένα ωραίο προγραμματάκι, το Battery Care:

Should I remove the battery when A/C is plugged in?

Many laptop users have this question and we will answer it right now:

The answer is: YES and NO, it depends on the situation.

Having a battery fully charged and the laptop plugged in is not harmful, because as soon as the charge level reaches 100% the battery stops receiving charging energy and this energy is bypassed directly to the power supply system of the laptop.

However there's a disadvantage in keeping the battery in its socket when the laptop is plugged in, but only if it's currently suffering from excessive heating caused by the laptop hardware.

grafico_retencao.png

So:

- In a normal usage, if the laptop doesn't get too hot (CPU and Hard Disk around 40ºC to 50ºC) the battery should remain in the laptop socket;

- In an intensive usage which leads to a large amount of heat produced (i.e. Games, temperatures above 60ºC) the battery should be removed from the socket in order to prevent unwanted heating.

The heat, among the fact that it has 100% of charge, is the great enemy of the lithium battery and not the plug, as many might think so.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...