Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έχει διαβάσει κάποιος βιβλία από τον Νίκο Μάντη? Και αν ναι ποια είναι η γνώμη σας? Από Έλληνες συγγραφείς φαντασίας έχω διαβάσει μόνο τον Κεραμίδα και μου άρεσε πολύ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 6,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Λουκής Λάρας του Δημητρίου Βικέλα

https://mietbookstore.gr/product/loukis-laras/

image.png.672c8699a5953a5b3180417d02485764.png

Βιβλίο-σταθμός για την νεοελληνική πεζογραφία, εισαγωγή στην ηθογραφία-ρεαλισμό, επικέντρωση στους αντιήρωες (ανώνυμους αμάχους) και στον αγώνα τους για επιβίωση.

Ο Δημήτριος Βικέλας έγραψε το βιβλίο, το 1878 βασιζόμενος στην πραγματική ιστορία του Χιώτη εµπόρου, Λουκά Ζίφου (ή Τζίφου). Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εστία» τον Ιανουάριο του 1879 και αργότερα σε αυτοτελή έκδοση.

Ο "Λουκής Λάρας" του Δημητρίου Βικέλα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πεζογραφήματα της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής του 19ου αιώνα.

Με ρεαλισμό αποτυπώνονται οι περιπέτειες μιας οικογένειας Χιωτών, οι οποίοι ξεριζώνονται από την Μ. Ασία με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και βιώνουν από κοντά την καταστροφή της Χίου.

Η γλώσσα είναι καθαρεύουσα, αλλά προσιτή στον σημερινό αναγνώστη και το μεγαλύτερο κέρδος είναι το ότι γινόμαστε μάρτυρες της αφύπνισης της πολιτικής συνείδησης των υπηκόων της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά την εργώδη και επίμοχθη διαδικασία γέννησης του ελληνικού κράτους. Πέρα από την απόλαυση της ίδιας της ανάγνωσης, το μυθιστόρημα αυτό προσφέρει κάτι που λείπει αρκετά από τη σύγχρονη λογοτεχνία: την διαφύλαξη της μνήμης μιας εποχής που έχει παρέλθει, αλλά της οποίας οι προεκτάσεις, μας ακολουθούν μέχρι σήμερα (είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι). 

Για όποιον επιθυμεί να το διαβάσει, προτείνω είτε τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης είτε τις Εκδόσεις Εστία.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

μιλωντας για εμπορο χιωτη μου θυμισες αυτον

https://www.politeianet.gr/el/products/9789600507751-andreas-sugros-estia-apomnhmonefmata-ditomo

ο συγγρος πριν γινει πιατσα για τραβεστι ήταν μεγάλο αλάνι του 19ου αιωνα που επαιξε καταλυτικο ρολο

στη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους

η ιστορία του αξίζει να διαβαστεί

τωρα που το σκεφτομαι και οι χωρεμηδες ηταν απ την Χιο

• Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, baader είπε

ο συγγρος πριν γινει πιατσα για τραβεστι ήταν μεγάλο αλάνι του 19ου αιωνα που επαιξε καταλυτικο ρολο

Κάθαρμα από τα λίγα...

Λαυρεωτικά του Τάσου Βουρνά για τον ρόλο του...

https://www.alfeiosbooks.com/wp-content/uploads/2025/05/TA-LAUREOTIKA.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, baader είπε

μιλωντας για εμπορο χιωτη μου θυμισες αυτον

https://www.politeianet.gr/el/products/9789600507751-andreas-sugros-estia-apomnhmonefmata-ditomo

η ιστορία του αξίζει να διαβαστεί

3 ώρες πριν, elio_1 είπε

Κάθαρμα από τα λίγα...

Λαυρεωτικά του Τάσου Βουρνά για τον ρόλο του...

https://www.alfeiosbooks.com/wp-content/uploads/2025/05/TA-LAUREOTIKA.jpg

Όταν μία κατάσταση φτάσει στα άκρα, πάντα εμφανίζεται ένας από μηχανής θεός για να την σώσει. Πολλάκις επιβεβαιωμένο.

Αυτό που δεν θα μας γίνει ποτέ μάθημα και πάντα θα εξαπατόμαστε είναι ότι αυτός ο από μηχανής θεός θα λειτουργήσει προς ίδιον όφελος και όχι προς όφελός μας.

Στην καλύτερη περίπτωση θα ευνοηθούμε και μεις μ΄ένα μικρό κομμάτι της πίτας. 

Και όπως συνηθίζω να λέω, εξανθρωπισμένοι θεοί δεν περπατάνε στο κόσμο μας. Μόνο στην μυθολογία, τους συναντάμε.

Επεξ/σία από Sibyl
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 19/8/2025 στις 3:25 ΜΜ, Sibyl είπε

Εννοείς το αισθηματικό μυθιστόρημα (όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε), "Λευκές Νύχτες" του 1848.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις διαβάζοντας τα παρακάτω με την σειρά που τα παραθέτω:

1) Σημειώσεις από το Υπόγειο (1864)

2) ΄Εγκλημα και Τιμωρία (1866)

3) Οι Δαιμονισμένοι (1872)

4) Αδελφοί Καραμάζοφ (1880)

Επίσης ένα βιβλίο αξίζει να το διαβάζουμε στην γλώσσα που γράφτηκε, αν γνωρίζουμε την γλώσσα. Αν δεν γνωρίζεις Ρωσικά τότε δεν υπάρχει λόγος να το διαβάσεις στα Αγγλικά. Μπορείς κάλλιστα να το διαβάσεις στα Ελληνικά.

Καλή ανάγνωση σου εύχομαι. Να τα ευχαριστηθείς.

Σε ευχαριστω πολυ. Γνωρίζω αγγλικα πολυ καλα καθώς επίσης η μεταφραση στην γλώσσα μου - με τα αγγλικα εχει αλλο νοημα και το πηρα και για εξάσκηση-βελτίωση των αγγλικών μου. Εχω πάρει τις λευκές νύχτες ναι ειναι πολυ ωραιο κοντεύω να το τελειώσω. Μετά θα πάρω τα αδέρφια Καραμαζοφ. 

Στις 19/8/2025 στις 10:52 ΜΜ, *nenya* είπε

Μπορεί να θέλει ο άνθρωπος να κάνει εξάσκηση στα Αγγλικά όμως. Άρα είναι μια πολύ καλή ιδέα να διαβάζει κλασική λογοτεχνία στ'Αγγλικα (και ας είναι διαφορετική η αρχική γλώσσα που γράφτηκε το βιβλίο). Πχ στους μαθητές μου έχω δωσει English readers (διαβαθμισμένα λογοτεχνικά βιβλία) από Ντοστογιέφσκι μεχρι Charlotte Brontë και Alexandre Dumas.

Ναι γι αυτο το εκανα εχω μάθει καινούργιες λέξεις γιατι ειχα φτωχό λεξιλόγιο ευτυχώς ειναι λίγες σελίδες συνολικά χαχαχ το αλλο όμως που ειναι 500κατι θα το πάρω στη γλωσσα μου χαχα

Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Θα ήθελα να μου προτείνετε ορισμένα βιβλία που διαβάσατε και σας έκαναν να γελάσετε, πολύ. 

Αστεία και κωμικά βιβλία με χιούμορ, είτε αφορά μεμονωμένους τίτλους, είτε συγγραφείς που έχετε ξεχωρίσει. 

Σαφώς, υπάρχουν διάφορα είδη χιούμορ αλλά όποιαδήποτε ιδέα έχετε, είναι καλοδεχούμενη. 

Τόσο στην χώρα μας αλλά και γενικά, υπάρχουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις και θεωρώ ότι λίγο γέλιο θα βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε ευκολότερα. 

Ποια βιβλία σας έχουν κάνει να γελάσετε με την καρδιά σας ;
Είτε ελληνικά είτε αγγλόφωνα.

Ευχαριστώ πολύ

• Moderators
Δημοσ.

Αυτο ετοιμαζόμουν να γράψω ^^ 

Και γενικά, ολα του Τσιφόρου. 

Ένα άλλον ωραίο που ειχα διαβασει, ηταν το "Τα Κορόιδα οι Αρχαιοι". Ανάλογο ύφος, αλλος συγγραφεας, Μαρμαριδης νομιζω.

• Thanks 1
Δημοσ.

"Η μητέρα το σκύλου". Μερικές φοβερά αστείες σκηνές μέσα στην τραγικότητά του. Δεν το έχει γράψει ως κωμικό, αλλά δεν μπορείς να μη γελάσεις. Και ναι, Τσιφόρος.

• Thanks 1
Δημοσ.

Τα μοναδικά κωμικά βιβλία που προτείνετε είναι του Τσιφόρου;

Εντυπωσιακό, ότι η κωμωδία περνάει κρίση στις τέχνες το ξέραμε, ότι στα βιβλία ήταν ανύπαρκτη δεν το είχα σκεφτεί ως τώρα...

• Moderators
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Vassilis_24 είπε

Τα μοναδικά κωμικά βιβλία που προτείνετε είναι του Τσιφόρου;

Εντυπωσιακό, ότι η κωμωδία περνάει κρίση στις τέχνες το ξέραμε, ότι στα βιβλία ήταν ανύπαρκτη δεν το είχα σκεφτεί ως τώρα...

Καλα, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι συγγραφείς που γράφουν κωμικά βιβλία, απλώς προσωπικά δεν διαβάζω ιδιαίτερα κωμωδίες και όπως και να το κανεις, ο Τσιφόρος ειναι εγγυηση :D

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, stormrain είπε

Καλα, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι συγγραφείς που γράφουν κωμικά βιβλία, απλώς προσωπικά δεν διαβάζω ιδιαίτερα κωμωδίες και όπως και να το κανεις, ο Τσιφόρος ειναι εγγυηση :D

Απλά μου έκανε εντύπωση που δεν υπήρχαν άλλες προτάσεις, ούτε κι από ξένους συγγραφείς.

Και συνειδητοποιώ ότι ούτε εγώ που είμαι πολύ της κωμωδίας, έχω διαβάσει πολλά βιβλία που να με έχουν κάνει να γελάσω. Ο Πρατσετ μου ήρθε στο μυαλό, αλλά κι αυτόν από τα adventure παιχνίδια τον έμαθα.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Vassilis_24 είπε

Απλά μου έκανε εντύπωση που δεν υπήρχαν άλλες προτάσεις, ούτε κι από ξένους συγγραφείς.

Και συνειδητοποιώ ότι ούτε εγώ που είμαι πολύ της κωμωδίας, έχω διαβάσει πολλά βιβλία που να με έχουν κάνει να γελάσω. Ο Πρατσετ μου ήρθε στο μυαλό, αλλά κι αυτόν από τα adventure παιχνίδια τον έμαθα.

Στους ξένους ο Prattchett ειναι πράγματι κορυφαίος, όπως και o Adams!  Aλλα δεν μπορεί να μην έχει κι αλλους😅

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...