Προς το περιεχόμενο

Υπερυπολογιστής ασύλληπτων επιδόσεων από την Cray


FarCry

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο φίλε Φαίδωνα.

 

Στα συστήματα που βρίσκονται στο top500, linux τρέχει στα 91.80% και windows στο 1%, δλδ ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που ισχύει στην άλλη άκρη (αυτής του bottom5000 :lol:).

 

http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-201005-201105

 

Η άνεση/ευκολία/δυνατότητες/κλπ είναι κάτι το σχετικό που εξαρτάται από το υπόβαθρο/ανάγκες του καθενός. :-)

 

 

Ακριβώς για αυτό το λόγο είσαι εντελώς λάθος...

 

Κρίνετε πολύ υποκειμενικά το θέμα...

 

 

Μάλλον επηρεασμένοι από τα OSwars... εδώ δεν μηλαμε για το ίδιο πράγμα όμως... βασικά καμια σχέση!

 

 

Φυσικά και η φύση των υπερυπολογιστών από cluster nodes είναι τέτοια που αναγκαστικά βολεύει για πόλους λόγους να τρέχουν σε unix/linux... αυτό όμως δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με αυτό που έθιξα εγώ ως άνεση... υπάρχουν διαφορετικοί ειδικοί.. διαφορετικές αγορές .. διαφορετικές ανάγκες!!!

 

 

Φυσικά και τον μηχανολόγο ηλεκτρονικών συστημάτων που θα αναλαβει να κανει το service και τις ρυθμισεις τετοιων υπερυπολογιστων τον βολεύει να τρέξει μια συστοιχία επεξεργαστών σε linux δεν μιλούσα όμως για αυτή την κατηγορια ανθρώπων...

 

το ίδιο και για τον προγραμματιστη κτλ....

 

 

Η αγορά την οποια έθιξα όμως είναι οι επαγγελματίες διαφορων κατηγοριών (μηχανικοί, ιατροί, αρχιτέκτονες) και οι επιστήμονες-ερευνιτές...

 

 

Μέχρι πριν βγει η συγκεκριμένη κατηγορια hybrid HPC/workstation συστήματος

 

Ένας μηχανικός σχεδίαζε ένα εξάρτημα στο CAD πρόγραμμα του PC του.. και μετά έπρεπε να νοικιάσει έναν υπερυπολογιστή για τρέξει τις προσομοιώσεις...

 

 

Αυτό είχε ΠΟΛΛΕΣ δυσκολίες... καταρχήν τα βασικά έπρεπε να βρει έναν υπερPC που δεν ασχολείται με κάτι (την συγκεκριμένη ημερομηνία που αυτός πρέπει να προλάβει να τελειώσει το project του)

 

μετά έπρεπε να μεταφέρει τα δεδομένα του project (πολλές φορες αρκετά giga η και tera... ) άρα χρόνος σε αντιγραγή από το PC του και επικόλληση στο νέο PC..

 

Μετά θα έπρεπε να είναι τα δεδομενα του project συμβατά με την πλατφόρμα του υπερpc .... αν δεν ήταν πιασ'το αβγό και κούρευ'το...

 

ως εκ τούτο χρειαζόταν και extra εκπαίδευση αναλόγως του υπερυπολογιστή που είχε στην διάθεση του..

 

όλο αυτό φυσικά (design, simulation, emulation, observation) γινόταν διαφορετικά χρονικά διαστήματα...

 

Ενώ τώρα μπορεί να σχεδιάσει το project του από τους ιδιους σκληρούς δίσκους (χωρίς δηλαδή μεταφορά δεδομένων) να τρέξει τις εξομοιώσεις στα clusters του CX1 και real time να δει τα αποτελέσματα

 

Όλα τα προγράμματα όλες οι υπολειτουργίες διαδικασίες και κλάσεις 100% συμβατές μεταξύ του workstation μέρους και των cluster.. σε ένα φιλικό ως προς το χρηστη γραφικό περιβάλλον σαν τα windows

 

 

Δηλαδή από εκεί που το creation από το simulation ήταν ολόκληρη περιπέτεια..

 

τώρα κυριολεκτικά απέχει μερικά click!!

 

και μάλιστα χρησιμοποιώντας το ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (που τρέχει σε windows 7 και αυτομάτως μεταφέρει το διαθέσιμο data -από κοινούς δίσκους- στα κλάστερς που είναι ενωμένα με τα windows 7 και τρέχουν windows HPC server 2008 :) )

 

 

Αυτό ΕΙΝΑΙ άνεση... βγάζεις το εμπόδιο της τεχνολογίας (ρυθμίσεις συμβατότητα πολυπλοκότητα) από την δουλειά του επεγγελματια η του ερευνητή και τους δίνεις ακόμη περισσότερο ωφέλιμο χρόνο για να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα (το εκάστοτε project) και όχι με τις τεχνικές δυσκολίες που θα προκύψουν...

 

Όλα αυτά "out of the box" παίρνοντας αυτό το PC... είναι κάτι σαν το MAC των επιστημόνων :D

 

Ουτε ενεργειακες μελετες.. ουτε timeframing ουτε εκπαιδευση ουτε τιποτα.. ολα στο γραφειο σου διπλα και γινοντε με λιγα click χωρις να χρειαζεται να προσλαβεις καποιον linuxa να σου προγραματισει συσκεβες και drivers για να κανεις την δουλεια που καθε φορα θα χρειαζεται και μια αλλη λεπτομερια..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ με 15+ χρόνια εμπειρία στο linux. Στην βιβλιοθήκη μου υπάρχει η δεύτερη έκδοση του "RUNNING LINUX" εκδόσεων O'REILLY, το οποίο και εκδόθηκε τον Αύγουστο του 96. Η διπλωματική μου αφορούσε επίλυση δυναμικών συστημάτων με χρήση πεπερασμένων και γενικά με υπολογιστές ασχολούμαι πάνω από 20 χρόνια ξεκινώντας από την εφηβεία και το πρώτο πτυχίο μου ήταν στο προγραμματισμό βάσεων δεδομένων.

 

 

Θέλεις να μου πεις τώρα πόσο λάθος έκανα όταν έλεγα: "Η άνεση/ευκολία/δυνατότητες/κλπ είναι κάτι το σχετικό που εξαρτάται από το υπόβαθρο/ανάγκες του καθενός."

 

Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια φίλε μου. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μου κάνει εντύπωση πως ένας άνθρωπος με τέτοιο backround δυσκολεύεται να καταλάβει κάτι τόσο εύκολο...

 

EDIT: αλλα από την άλλη δεν μου κάνει και καθόλου.. αλλιώς στην ελλάδα θα κατασκευάζαμε και αλλα πράγματα εκτος από σκελετούς ποδηλατων... (σωλήνες συγκολλημένους δηλαδή:P ) και τα πανεπιστήμια μας δεν θα ήταν στα 500 χειρότερα του κόσμου :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Είναι που δεν με ξέρεις φίλε μου, για αυτό. :-)

 

Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί, γιατροί και γενικότερα όλοι οι επιστήμονες το ίδιο.

 

Το σημερινό ΚΕΝΑΚ για μας της ενεργειακής κατεύθυνσης ήταν στα πλαίσια ενός μαθήματος του Αντωνόπουλου ένα πρόγραμμα σε Fortran που γράφαμε οι ίδιοι, έφτιαχνε τα μητρώα και έλυνε το σύστημα.

 

Τι να σου λέω τώρα για τα μαθήματα του Μπεργελέ, για τα ρευστά μας, τα στροβιλά, τους ατμούς και ένα σωρό άλλα.

 

Η συγκεκριμένη σχολή του ΕΜΠ ανέκαθεν συγκέντρωνε και πολύ καλούς φοιτητές αλλά και εξαιρετικούς καθηγητές, θα τον είδες τον Σιμόπουλο, διευθυντή του τμήματος πυρηνικής τεχνολογίας (και αυτό του δικού μας τμήματος) που εξηγούσε τι και πως με το πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία. Αν ψάξεις λοιπόν τις λίστες θα δεις ότι έχει μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί συνάδελφοι κάθε χρόνο φεύγουν για μεταπτυχιακά στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία και γίνονται δεκτοί.

 

Αρκετά όμως με τα off-topic. Εξάλλου για αυτό μπήκαν και σε spoiler-tag. :-)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικά αν δεν έλεγες ότι είσαι μηχανολόγος μηχανικός θα ήμουν βέβαιος ότι είσαι ένας χημικός μηχανικός που τυχαίνει να έχω γνωρίσει... συμπτωματικά και αυτός ασχολείται με την ενέργεια :P

 

Γενικά έχετε λίγο "ψονακι" στην συγκεκριμένη σχολη απότι φαίνεται...

 

πέρα από το αδικαιολόγητο γεγονός (ειδικά για κάποιον επιστήμονα) του να προσπαθήσει να περάσει την θέση του όχι με επιχειρηματολογία αλλα επικαλούμενος τα χαρτιά του που είναι λίγο τραγικό...

 

Ακόμη και οι επικλήσεις που κανεις είναι αστείες.. δηλαδή η σχολη σου είναι τόσο καλή όχι επειδή έχει καλή ερευνα και γενικά μεταπτυχιακά... αλλα επειδή σας αφήνουν να συμμετέχετε σε μεταπτυχιακά ξένων σχολών.. -omg- δηλαδή είναι μεγάλη τιμή αυτό... (καταρχήν είναι και υποχρεωμένοι βάση κανονισμών να δέχονται κάποιους από τα ανώτατα πανεπιστήμια ευρωπαϊκών σχολών)

 

Οι εξέχοντες επιστήμονες φιλε μου είναι τόσο εξέχοντες που έχουν μια παρθένα αγορά σαν την ελλάδα με τόσο φυσικό πλούτο και γενικά απεριόριστες δυνατοτητες και δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την παραμικρή βιομηχανική κίνηση...

 

Άσε ξέρω φταίνε οι εργατοπατέρες ....

 

(btw εγω εχω την πρωτη εκδοση :P )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Τι επιχειρήματα να παρατάξει κανείς απέναντι σε αντιγραφές-επικολλήσεις από pc σε pc, στο (design, simulation, emulation, observation), στο CX1-iWS που έγινε και pc αλλά και το MAC των επιστημόνων, το timeframing (που μπορεί να είναι και time-sharing???) και πόσα άλλα και όλα off-topic και στο είπα και στο προηγούμενο ποστ.

 

Τα ψώνια φίλε μου δεν μπαίνουν στην λογική να απαντούν, κρατάνε το δήθεν επίπεδό τους. Αντίθετα εσύ έκανες μία προσπάθεια να ισοπεδώσεις τους πάντες και τα πάντα για να υποστηρίξεις την άποψή σου ότι το CX1-iWS είναι μία καλή λύση (και πολύ προσιτή προσθέτω με την σειρά μου :lol:) για επιστήμονες/ερευνητές που θέλουν εύκολες λύσεις (που έτσι και αλλιώς δύσκολες λύσεις δεν υπάρχουν για τους επιστήμονες, αλλά μόνο χρονοβόρες) και ξαφνικά έβγαλες όλους τους επιστήμονες άχρηστους στην Ελλάδα και τα ΑΕΙ μας το ίδιο επειδή δεν πρωτοτυπούν και καταλήγουν πχ σε έτοιμες λύσεις τύπου CX1-iWS!!!

 

Αν λοιπόν έχεις όρεξη, ψάξε τα ποστ μου και σε αυτά θα βρεις 1-2 αναφορές μου στην ανάπτυξη (που σαν θέμα είναι οικονομικοκοινωνικοπολιτικό) και αυτές οι αναφορές έγιναν από σπόντα μια και τέτοια θέματα δεν αφορούν πολλούς, καλή ώρα. :-)

 

Για όποια άλλη απορία σου φίλε μου, υπάρχουν και τα pm, αφού αυτά τα ποστ θα διαγραφούν ως off-topic. :-)

 

Όπως πάντα, με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγκρίνετε διαφορετικά πράματα: το Cray CX1 είναι ένα deskside high performance workstation. Είναι για αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε supercomputer και θέλουν να τρέξουν simulations που απαιτούν πολλή ισχύ. Και μια και πολλά προγράμματα CAD απαιτούν Windows, το έκαναν να τρέχει και Windows.

 

Από την άλλη, το Cray XK6 είναι συνέχεια των XT4/5/6 και XE6 - μάλιστα όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει cabinets από διαφορετικές τεχνολογίες. Είναι ένα τεράστιο σύστημα που εκ των πραγμάτων δε μπορεί (όχι δε θέλει) να τρέξει Windows. Η Cray έχει περάσει χρόνια στο να κάνει optimize τις βιβλιοθήκες της για την βέλτιστη χρήση του interconnect και για να παράξει τον καλύτερο κώδικα για το λειτουργικό της σύστημα. Επιπλέον, ένα μηχάνημα τέτοιων διαστάσεων θα θέλει περισσότερες από μία άδειες Windows οπότε δεν έχει νόημα να το κάνει αυτό.

 

Το bottom line είναι πως με ένα ανοιχτό λειτουργικό (όπως το Linux) η Cray και μπορεί να κάνει ότι αλλαγές θέλει με εύκολο τρόπο, καθώς έχει στη διάθεσή της τον κώδικα. Με τα Windows, θα έπρεπε να έχει συμβόλαιο συνεργασίας με Microsoft και να συνεργάζεται με την τελευταία, που απλά θα καθυστερούσε την όλη διαδικασία.

 

Το δε XK6 είναι ένα πείραμα που μπορεί και να μην έχει συνέχεια (βλ. IBM Roadrunner) - όλα εξαρτώνται από το πόσο επιτυχημένα και εύκολα θα μπορεί κάποιος να το προγραμματίσει. Τουλάχιστον δε μπορεί να τους κατηγορίσει κανείς ότι δεν πρωτοπορούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Τι επιχειρήματα να παρατάξει κανείς απέναντι σε αντιγραφές-επικολλήσεις από pc σε pc, στο (design, simulation, emulation, observation), στο CX1-iWS που έγινε και pc αλλά και το MAC των επιστημόνων, το timeframing (που μπορεί να είναι και time-sharing???) και πόσα άλλα και όλα off-topic και στο είπα και στο προηγούμενο ποστ.

 

Τα ψώνια φίλε μου δεν μπαίνουν στην λογική να απαντούν, κρατάνε το δήθεν επίπεδό τους. Αντίθετα εσύ έκανες μία προσπάθεια να ισοπεδώσεις τους πάντες και τα πάντα για να υποστηρίξεις την άποψή σου ότι το CX1-iWS είναι μία καλή λύση (και πολύ προσιτή προσθέτω με την σειρά μου :lol:) για επιστήμονες/ερευνητές που θέλουν εύκολες λύσεις (που έτσι και αλλιώς δύσκολες λύσεις δεν υπάρχουν για τους επιστήμονες, αλλά μόνο χρονοβόρες) και ξαφνικά έβγαλες όλους τους επιστήμονες άχρηστους στην Ελλάδα και τα ΑΕΙ μας το ίδιο επειδή δεν πρωτοτυπούν και καταλήγουν πχ σε έτοιμες λύσεις τύπου CX1-iWS!!!

 

Αν λοιπόν έχεις όρεξη, ψάξε τα ποστ μου και σε αυτά θα βρεις 1-2 αναφορές μου στην ανάπτυξη (που σαν θέμα είναι οικονομικοκοινωνικοπολιτικό) και αυτές οι αναφορές έγιναν από σπόντα μια και τέτοια θέματα δεν αφορούν πολλούς, καλή ώρα. :-)

 

Για όποια άλλη απορία σου φίλε μου, υπάρχουν και τα pm, αφού αυτά τα ποστ θα διαγραφούν ως off-topic. :-)

 

Όπως πάντα, με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης.

 

 

Καταρχήν μονο που συνεχίζεις να απαντάς με spoiler δεν θα έπρεπε να δώσω σημασία αλλα είμαι καλο άτομο τι να κάνω? :)

 

Από εκεί και πέρα δεν είναι off topic αυτά που έλεγα.. μιλάμε για την ίδια εταιρία (CRAY) και για ένα προϊόν στην ίδια κατηγορια με το προιον που θιγει το topic.. αρα είναι σχετικά τα post.. δεν χρειάζεται να είναι 1-1 η σχέση μεταξύ topic και replys προκειμενου να γλιτώσουν το σβήσιμο...

 

Δηλαδή ούτε την σχέση με το θέμα δεν αντιλαμβάνεσαι?

 

Και μάλλον απότι φαίνεται δεν το αντιλήφθηκες.. γιαυτο ίσως χρησιμοποιείς λαϊκισμούς..

 

Επίσης πριν σχολιάσω να σου πω ότι τα ψώνια απαντούν.. οι ντίβες απαξιούν.. έχει διαφορα στις διαβαθμίσεις :)

 

Τώρα από εκεί και πέρα εγώ έκανα μια δήλωση για ένα προϊόν της cray που είναι στην ίδια κατηγορια με το προϊόν που ξεκίνησε το topic.

 

Αμφισβήτησες την δήλωση με σκεπτικό που είχε διαφορα φάσης (μιας και είσαι μηχανολόγος :P ) από το δικό μου...

 

 

Δηλαδή εγώ μιλούσα για τις ανάγκες που έχουν κάποιοι ερευνητές και επαγγελματίες στον χορό εργασίας τους

 

και εσύ αναφερόσουν σε τεχνικά δεδομένα που κάνουν την χρήση συγκεκριμένου OS πιο δημοφιλή σε φάρμες υπολογιστών...

 

 

Από εκεί και πέρα εγώ μπήκα στο κόπο να εξηγήσω την θέση μου...

 

και εσύ (γενικά με το ειρωνικό υφάκι που είχες από πριν) πηγες να κανεις τι? να μου την πεις? απλά λέγοντας ότι εγώ είμαι λάθος επειδή εσύ έβγαλες το μετσόβιο και έχεις την δεύτερη έκδοση του running linux?

 

δηλαδή πρέπει και να το σχολιάσω?

 

 

 

Και για να επιστρέψω στο θέμα γιατί καλά τα ροδαλά μαγουλάκια με τα χαμογελάκια αλλα να φανεί και η ουσία...

 

 

Έχεις δουλέψει ποτε σε CATIA? σε SIMULIA? ANSYS? κτλ?

 

θεωρείς λοιπόν πολύ πιο εύκολο το να σχεδιάσεις τον σκελετό ενός laptop και την μητρική πάνω του να βάλεις όλα τα δεδομένα (υλικά ανοχές κτλ)

 

να επικοινωνήσεις με μια εταιρία σαν την cray να ρωτήσεις ποτε μπορείς να νοικιάσεις X clusters να σου πουν ΤΟΤΕ

 

Να στείλεις τους σκληρούς εκεί έχοντας ήδη μηχανογραφήσει τις οδηγίες για το πως θα περάσουν τα δεδομένα οι μηχανικοί της cray στο σύστημα... (ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά)

 

μετά να βγούν τα αποτελέσματα να τα αποθηκεύσουν (ελπίζοντας πάλι ότι όλα θα πάνε καλά) να σου τα στείλουν να τα πάρεις και να ελπίζεις ότι θα τα διαβάζει κανονικά το CATIA και να τα παίξει?

 

Εγώ πάντως το βρίσκω πολύ πιο βολικό

 

να σχεδιάσω στο catia κάτι να πατήσω simulation από το ίδιο σύστημα και να περιμένω μερικές μέρες να τελειώσει και να μου τα προβάλει τα δεδομένα το ίδιο το προγραμμα το ιδιο συστημα όλα στο γραφείο μου μπαμ μπαμ με 2 click...

 

 

 

εσύ αν θες κάτσε και τρέχα...

 

και όσο για το προσιτό της τιμής.. εδώ για άλλη μια φορα φαίνεται ότι δεν κατάλαβες για ποιους μιλάμε..

 

Τα λεφτά που θα ξοδέψει μια εταιρία η ένα ερευνητικό κέντρο με την"παραδοσιακή" μέθοδο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα τις κοστίσει ένα CX1

 

τώρα αν δεν είvαι πάλι κατανοητό για πιο λόγο αποτελεί πιο άνετη λύση η ομογενοποίηση cluster και workstation κάτω από ένα ισχυρό και ΣΥΜΒΑΤΟ πάνω από όλα γραφηκό περιβάλλον σαν τα windows..

 

θα σου απαντήσω με τον δικό σου τρόπο..

 

πιστεύεις ότι όλοι οι επιστήμονες και εγκέφαλοι της Cray (που βγάζουν λεφτά με το τσουβάλι) όλοι οι εγκέφαλοι της microsoft.. όλοι οι εγκέφαλοι της intel.. είναι λιγότερο έξυπνοι και σχετικοί από εσένα και έκαναν μια πατάτα? τι κρίμα βρε! δεν σε ρώτησαν.. δώστους το τηλέφωνο σου την άλλη φορα...

 

 

Επίσης αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορα του timeframing στην συγκεκριμένη συζήτηση με αυτή του timesharing* διάβασε αυτό..

 

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=6&ved=0CEgQFjAF&url=http%3A%2F%2Fciteseerx.ist.psu.edu%2Fviewdoc%2Fdownload%3Fdoi%3D10.1.1.76.2488%26rep%3Drep1%26type%3Dpdf&rct=j&q=computational%20time%20framing&ei=5M_fTY6UJcjLswb-z-XFBQ&usg=AFQjCNGG_HxQqFEU15lAkC6Cb953V288TA&sig2=iShY6KMEhLYHRuyVKemdeg&cad=rja

 

 

*EDIT: Απλά για τους φίλους που δεν κατάλαβαν με ειρωνεύτηκε υπονοώντας πως χρησιμοποιώ άσχετες λέξεις μιας και το timesharing είναι ένα μοντέλο ιδιοκτησίας ακινήτων - αγοράζεις ένα ακίνητο σε πολύ χαμηλή τιμή μαζί με άλλους πχ 12 αλλα έχεις δικαιώματα πάνω στο ακίνητο μονο 1 μηνα τον χρόνο... -

 

Συγκρίνετε διαφορετικά πράματα: το Cray CX1 είναι ένα deskside high performance workstation. Είναι για αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε supercomputer και θέλουν να τρέξουν simulations που απαιτούν πολλή ισχύ. Και μια και πολλά προγράμματα CAD απαιτούν Windows, το έκαναν να τρέχει και Windows.

 

Από την άλλη, το Cray XK6 είναι συνέχεια των XT4/5/6 και XE6 - μάλιστα όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει cabinets από διαφορετικές τεχνολογίες. Είναι ένα τεράστιο σύστημα που εκ των πραγμάτων δε μπορεί (όχι δε θέλει) να τρέξει Windows. Η Cray έχει περάσει χρόνια στο να κάνει optimize τις βιβλιοθήκες της για την βέλτιστη χρήση του interconnect και για να παράξει τον καλύτερο κώδικα για το λειτουργικό της σύστημα. Επιπλέον, ένα μηχάνημα τέτοιων διαστάσεων θα θέλει περισσότερες από μία άδειες Windows οπότε δεν έχει νόημα να το κάνει αυτό.

 

Το bottom line είναι πως με ένα ανοιχτό λειτουργικό (όπως το Linux) η Cray και μπορεί να κάνει ότι αλλαγές θέλει με εύκολο τρόπο, καθώς έχει στη διάθεσή της τον κώδικα. Με τα Windows, θα έπρεπε να έχει συμβόλαιο συνεργασίας με Microsoft και να συνεργάζεται με την τελευταία, που απλά θα καθυστερούσε την όλη διαδικασία.

 

Το δε XK6 είναι ένα πείραμα που μπορεί και να μην έχει συνέχεια (βλ. IBM Roadrunner) - όλα εξαρτώνται από το πόσο επιτυχημένα και εύκολα θα μπορεί κάποιος να το προγραμματίσει. Τουλάχιστον δε μπορεί να τους κατηγορίσει κανείς ότι δεν πρωτοπορούν.

 

 

Αυτό είπα και εγώ λίγο πιο πριν απλά με μια 2 εκφράσεις εσύ το ανέλυσες και σε ευχαριστώ γιατί με γλίτωσες από πολύ γράψιμο στο ήδη μεγάλο post μου :)

 

Απλά διαφωνώ λίγο σε αυτό που λες για το κοινό του CX1 μάλλον δεν διαφωνώ απλά πιστεύω ότι ανήκουν και άλλες κατηγοριες (που περιγράφω εγώ) πέρα από αυτή που αναφέρεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

:lol:

 

Αν το μόνο time sharing που γνωρίζεις είναι αυτό που υπάρχει και εφαρμόζεται στα ακίνητα τότε απλά επιβεβαιώνεις αυτό που υποστήριξα εξαρχής. :-)

 

Ψάξε λοιπόν να δεις πως αξιοποιούνται τέτοια συστήματα όπως ο XK6 και πως πληρώνεις για την χρήση τους και θα καταλάβεις τι εννοούσα. :-)

 

To ANSYS/Multiphysics είχα χρησιμοποιήσει στην διπλωματική μου με θέμα στο active noise control, τα υπόλοιπα, ρευστομηχανική, μεταφορά θερμότητας κλπ που ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ τα κάναμε όλα από την αρχή στην σχολή αφενός για να μάθουμε και αφετέρου για να μην είμαστε έρμαια όλων αυτών που θα ήθελαν να μας πουλήσουν "εύκολες"-κλειστές λύσεις. :-)

 

Αυτό σου απάντησε ο dop παραπάνω αλλά και πάλι το άφησες στην άκρη.

 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στο top500 το linux έχει αυτό το συντριπτικό ποσοστό. Τώρα αν καλά κάνουν οι σχολές και στρέφονται στο FOSS είναι προφανώς άσχετο με το αν κάποιος τελικά καταλήξει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα της 4M επειδή σε πολύ λιγότερο χρόνο θα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα οπότε και θα δικαιολογήσει τα ποσά που πλήρωσε και πληρώνει για αυτά τα προγράμματα.

 

Αυτοί όμως οι υπερυπολογιστές σαν αυτό για τον οποίο συζητάμε σε αυτό το thread δεν απευθύνονται σε αυτούς τους μηχανικούς αλλά σε ερευνητές μεγάλων ερευνητικών κέντρων, σε μεταπτυχιακούς, κλπ, ρίξε μια ματιά στο link που παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ και θα δεις ποιοι τα χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα και πως.

 

Φρόντιζε λοιπόν πριν παρεξηγήσεις τα γραφόμενα των άλλων να είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει τι σου έχουν πει και όντως έχεις σχηματίσει σωστή εικόνα.

 

Για τα περί ψώνιων, ντίβας, περί λαϊκισμών και παρεξήγησης του time sharing, περιμένω να ανακαλέσεις και να ζητήσεις συγνώμη, όπως βλέπεις, εξακολουθώ και σου απαντώ και μάλιστα σε ήπιο και κόσμιο τρόπο. Αν δεν είσαι σε θέση να κρατήσεις ένα πολιτισμένο επίπεδο στην συζήτηση θα βρεθείς να μονολογείς και δεν θα σου φταίει κανείς άλλος.

 

Πάντα φιλικά, Δημήτρης. :-)

 

Υ.Γ. Καλά έψαξες στο google για timeframing και έδωσες αυτό το link;;; Σε τι αναφέρεται κατάλαβες; (Το time frame αναφέρεται σε δυο χρονικά διαφορετικές καταστάσεις, όπου από την επίλυση της πρώτης και το χρονικό βήμα που επιλέγουμε (και ελέγχουμε αν είναι μεγάλο και μας δημιουργεί επιπλέον λάθη) περνάμε στην επόμενη. Το πως οι διαφορικές εξισώσεις είναι δύσκολο να λυθούν σε πολύπλοκη γεωμετρία ακόμα και αν έχουν αναλυτική λύση για αυτό και με διάφορες μεθόδους (πεπερασμένα στοιχεία/όγκους/διαφορές) καταλήγουμε σε αλγεβρικά συστήματα τα οποία και λόγω του μεγέθους τους επιλύονται σε υπερυπολογιστές; Δες το εκκρεμές πχ που είχαμε σαν θέμα στην υπολογιστική ρευστομηχανική του Μπεργελέ http://www.aerolab.mech.ntua.gr/Lessons/CFD/cfd-new.htm (και για όποιον άλλο βέβαια ενδιαφέρεται να δει τι ακριβώς γίνεται πίσω από όλα αυτά τα προγράμματα) και εκεί σε αυτό το θέμα πρωτοέκανα τομές Poincare και εκεί μας είχε ζητήσει να βγάλουμε χαοτική συμπεριφορά μέσω της διαδικασίας υπολογισμού.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

:lol:

 

Αν το μόνο time sharing που γνωρίζεις είναι αυτό που υπάρχει και εφαρμόζεται στα ακίνητα τότε απλά επιβεβαιώνεις αυτό που υποστήριξα εξαρχής. :-)

 

Ψάξε λοιπόν να δεις πως αξιοποιούνται τέτοια συστήματα όπως ο XK6 και πως πληρώνεις για την χρήση τους και θα καταλάβεις τι εννοούσα. :-)

 

To ANSYS/Multiphysics είχα χρησιμοποιήσει στην διπλωματική μου με θέμα στο active noise control, τα υπόλοιπα, ρευστομηχανική, μεταφορά θερμότητας κλπ που ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ τα κάναμε όλα από την αρχή στην σχολή αφενός για να μάθουμε και αφετέρου για να μην είμαστε έρμαια όλων αυτών που θα ήθελαν να μας πουλήσουν "εύκολες"-κλειστές λύσεις. :-)

 

Αυτό σου απάντησε ο dop παραπάνω αλλά και πάλι το άφησες στην άκρη.

 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στο top500 το linux έχει αυτό το συντριπτικό ποσοστό. Τώρα αν καλά κάνουν οι σχολές και στρέφονται στο FOSS είναι προφανώς άσχετο με το αν κάποιος τελικά καταλήξει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα της 4M επειδή σε πολύ λιγότερο χρόνο θα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα οπότε και θα δικαιολογήσει τα ποσά που πλήρωσε και πληρώνει για αυτά τα προγράμματα.

 

Αυτοί όμως οι υπερυπολογιστές σαν αυτό για τον οποίο συζητάμε σε αυτό το thread δεν απευθύνονται σε αυτούς τους μηχανικούς αλλά σε ερευνητές μεγάλων ερευνητικών κέντρων, σε μεταπτυχιακούς, κλπ, ρίξε μια ματιά στο link που παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ και θα δεις ποιοι τα χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα και πως.

 

Φρόντιζε λοιπόν πριν παρεξηγήσεις τα γραφόμενα των άλλων να είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει τι σου έχουν πει και όντως έχεις σχηματίσει σωστή εικόνα.

 

Για τα περί ψώνιων, ντίβας, περί λαϊκισμών και παρεξήγησης του time sharing, περιμένω να ανακαλέσεις και να ζητήσεις συγνώμη, όπως βλέπεις, εξακολουθώ και σου απαντώ και μάλιστα σε ήπιο και κόσμιο τρόπο. Αν δεν είσαι σε θέση να κρατήσεις ένα πολιτισμένο επίπεδο στην συζήτηση θα βρεθείς να μονολογείς και δεν θα σου φταίει κανείς άλλος.

 

Πάντα φιλικά, Δημήτρης. :-)

 

 

 

απο που να αρχισω και που να τελειωσω.. ΟΛΟ OFFtopic kai OFFconversation ...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

 

απο που να αρχισω και που να τελειωσω.. ΟΛΟ OFFtopic kai OFFconversation ...

 

 

 

καλα δεν ειναι η πρωτη φορα μη σκας :lol:

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

 

 

απο που να αρχισω και που να τελειωσω.. ΟΛΟ OFFtopic kai OFFconversation ...

 

 

 

Ίσα ίσα που αυτό σου εξηγώ τόσα ποστ τώρα. Έκανες μία γενίκευση θεωρώντας ότι το linux είναι κάτι άγνωστο στους περισσότερους επιστήμονες οπότε και θα προτιμούσαν μία λύση σε περιβάλλον windows και σου εξήγησα ότι αν κάποιος θέλει εύκολες mainstream λύσεις δεν θα στραφεί σε υπολογιστικά συστήματα σαν το XK6 γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται αυτή την επεξεργαστική ισχύ. Σου εξήγησα λοιπόν ότι το γνωρίζω το αντικείμενο και όχι επιφανειακά με έτοιμες λύσεις-προγράμματα αλλά και το τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια και κάπου εκεί στράβωσες και άρχισες τις ειρωνείες και να χλευάζεις όχι εμένα αλλά τα Ελληνικά πανεπιστήμια... από εκεί να δεις να την αντίδρασή σου.

 

Δεν ξέρω ποια είναι η παιδεία σου, οι γνώσεις σου, η εμπειρία σου στο αντικείμενο, αλλά δεν με νοιάζει κιόλας, έδειξες το ύφος σου και το ήθος σου ποιο είναι και κάπου εδώ τελειώνει και η συζήτηση. Αν δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς το λάθος σου σαν άνθρωπος και να ζητήσεις συγνώμη για την παρερμηνεία που έκανες και που παρεξήγησες τον καταμερισμό του χρόνου χρήσης στον οποίο και αναφερόμουν, καταλήγοντας σε χαρακτηρισμούς, δικό σου είναι το πρόβλημα και όχι δικό μου.

 

FarCry, τρελέ εγκάθετε των ανοικτών προτύπων :P, ήθελα να ξερα πως άντεξες τόση ώρα... :lol: (ρητορικό το ερώτημα, εεε... :lol:)

 

Με την ευκαιρία κιόλας, ορίστε και ποιος είναι ο πρώτος πελάτης και τι έρευνα κάνει:

 

http://www.cscs.ch/compute_resources/index.html

http://www.hp2c.ch/projects/

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...