Προς το περιεχόμενο

Οικιακά Φωτοβολταϊκά: σύμβαση ΔΕΗ / τράπεζα

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Με ενδιαφέρει να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά στο σπίτι στο χωριό.

Όμως επειδή η χρηματοδότηση θα γίνει με δάνειο και επειδή οι απαντήσεις του εγκαταστάτη δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες, θα ήθελα λίγη βοήθεια στα εξής:

1. έχει τη δυνατότητα η ΔΕΗ να αλλάξει μονομερώς την τιμή που ορίζεται μέσα στη σύμβαση;

2. σε περίπτωση εξαγοράς της ΔΕΗ, τι μέλλει γενέσθαι με τη σύμβαση; Αλλάζει; ακυρώνεται και συνάπτεται εκ νέου με τον καινούριο ιδιοκτήτη;

3. σχετικά με το δάνειο, το επιτόκιο με υποθήκη το σπίτι είναι 5% ενώ με υποθήκη τη σύμβαση είναι 7%. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της δόσης;

Παρακαλώ να απαντήσουν όσοι έχουν προσωπική εμπειρία ή γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπεται σε τέτοιου είδους συμβάσεις

Δημοσ.

Θα σου απαντήσω μόνο στο 3 που είναι και το πιο εύκολο. Αν λοιπόν υποθηκευσεις τη σύμβαση..ουσιαστικά υποθηκευσεις την εγκατάσταση που έγινε. Αν υποθηκευσεις το σπίτι..σε περίπτωση μη καταβολής δόσης (λογικα όχι με μια..παραπάνω)..θα ξεκινήσει διαδικασία με βάση το σπίτι σου. Το ότι έχουν διαφορετικά επιτόκια μπορώ να το αποδώσω στο ότι το σπίτι έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία από την εγκατάσταση, οπότε θα πάρουν τα λεφτά τους σίγουρα και με το παραπάνω..δηλαδή μικρότερο ρίσκο γι αυτους, οπότε σου κάνουν κι εσένα σκόντο στο επιτόκιο. Τράπεζες είναι αυτές, οι νόμιμοι τοκογλύφοι, ξέρουν τι κάνουν.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Δημοσ.

Κοίτα για το 1-2 που λες..για αυτά υπάρχουν συμβόλαια.δηλαδή σου κλειδώνει μια συγκεκριμένη τιμή για 20 χρόνια.

το θέμα όμως είναι..τα συμβόλαια αυτά σπάνε? ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

(αν εξαγοραστεί η ΔΕΗ πιθανών ο νέος ιδιοκτήτης να απαιτήσει να αγοράζει σε χαμηλότερη τιμή? ποιός ξέρει..)

Δημοσ.

εννοειται οτι θα βαλεις υποθηκη την εγκατασταση.....

εχω ακουσει οτι ζητανε να βαλεις υποθηκη το σπιτι και οχι την εγκατασταση

Δημοσ.

πρέπει να πάρεις στα χέρια σου τη σύμβαση και να συμβουλευτείς δικηγόρο imho.

Δημοσ.

Κοίτα για το 1-2 που λες..για αυτά υπάρχουν συμβόλαια.δηλαδή σου κλειδώνει μια συγκεκριμένη τιμή για 20 χρόνια.

το θέμα όμως είναι..τα συμβόλαια αυτά σπάνε? ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

(αν εξαγοραστεί η ΔΕΗ πιθανών ο νέος ιδιοκτήτης να απαιτήσει να αγοράζει σε χαμηλότερη τιμή? ποιός ξέρει..)

εδω ειναι το κρισιμο σημειο... του μελλοντος....

Δημοσ.

Καλημέρα και ευχαριστώ για την πληθώρα απαντήσεων,

@ alxnks: δηλαδή η τράπεζα θα μου κατάσχει την εγκατάσταση; Μακάρι να ισχύει αυτό.

Αυτό που υποθέτω εγώ, είναι ότι το έχουν βάλει για συναισθηματικούς λόγους (άλλο να υποθηκεύσεις το σπίτι σου και άλλο ένα χαρτί) ώστε να τσιμπήσει το διστακτικό ψάρι.

@ skipperas: γνωρίζω ότι σου κλειδώνει την τιμή για 25 χρόνια (στα χωράφια είναι 20). Το θέμα είναι τι ψιλά γράμματα και όροι υπάρχουν στη σύμβαση της ΔΕΗ. Δηλαδή ενώ έχω διαβάσει τη σύμβαση (των σπιτιών, των χωραφιών είναι άλλη περίπτωση...) και μου φαίνεται καθαρή, φίλος ελεύθερος επαγγελματίας επιμένει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΔΕΗ να αλλάξει ανά πάσα στιγμή την τιμή χωρίς να την έχει διαβάσει, απλά από την "εμπειρία" του

@kage: το να ρωτήσω τις τράπεζες για τους όρους μου θυμίζει το γνωστό: τι είναι δημοκρατία; 3 λύκοι και ένα αρνί να ψηφίζουν τι θα γευματίσουν..

@opera: επειδή οι δικηγόροι, όπως και οι γιατροί έχουν ειδικότητες, πώς βρίσκω σχετικό ως προς το ζήτημα δικηγόρο;

Δημοσ.

@ alxnks: δηλαδή η τράπεζα θα μου κατάσχει την εγκατάσταση; Μακάρι να ισχύει αυτό.

Αυτό που υποθέτω εγώ, είναι ότι το έχουν βάλει για συναισθηματικούς λόγους (άλλο να υποθηκεύσεις το σπίτι σου και άλλο ένα χαρτί) ώστε να τσιμπήσει το διστακτικό ψάρι.

αν και θεωρητικα ισως ειχε καποια λογικη, δεν νομιζω να ειναι ετσι οποως το λες. εμενα το μυαλο μου παει πιο πολυ....θα του δωσω το πιο χαμηλο επιτοκιο αν υποθηκευσει το σπιτι, ωστε να τσιμπησει με το πιο χαμηλο επιτοκιο εκεινος κι εγω ομως (η τραπεζα) να εχω ακομα καλυτερη καλυψη σε περιπτωση που παει κατι στραβα. μην ξεχνας επισης οτι ο λογος για το υψηλοτερο επιτοκιο οταν υποθηκευεις την εγκατασταση ειναι οτι η αξια αυτης με τον καιρο πεφτει (σε αντιθεση συνηθως με του σπιτιου)..οποτε αν χρειαστει να γινει κατασχεση, θα εχει υποβαθμιστει πολυ το ποσον που θα μπορεσει να αποκομισει η τραπεζα πουλωντας την εγκατασταση σε καποιον αλλο.

εγω θα εβαζα το σπιτι μονο αν ειχα ηδη ολο το ποσον στην ακρη (η τουλαχιστον το 85% αυτου) και ημουν σιγουρος οτι δεν θα διακινδυνευε το σπιτι, καθως θα μπορουσα το επομενο πρωι να την ξεπληρωσω ολη που λεει ο λογος. σε καθε αλλη περιπτωση θα εβαζα την εγκατασταση.

Δημοσ.

@opera: επειδή οι δικηγόροι, όπως και οι γιατροί έχουν ειδικότητες, πώς βρίσκω σχετικό ως προς το ζήτημα δικηγόρο;

πιστεύω πως κάτι σε νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων σου χρειάζεται με ένα τηλεφώνημα τους ρωτάς αν μπορούν να σου λύσουν τις απορίες σχετικά με το συμβόλαιο της ΔΕΗ.

Δημοσ.

Ευχαριστώ,

Όταν έχω μια νομική απάντηση σχετικά με τα θέματα που έθεσα, θα ενημερώσω

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...