Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από πού προς πού είναι καλό να κινηθεί κάποιος, αν απλά θέλει να περπατήσει καμιά ωρίτσα στο δάσος; Είναι να πάμε την άλλη βδομάδα Λιτόχωρο, αλλά με τον πιτσιρικά δεν είμαι για πολύ περπάτημα. Καμιά ωρίτσα όπως είπα, ίσα να πούμε ότι βολτάραμε στον Όλυμπο. Από Πριόνια προς τα πάνω; Προς τα κάτω (προς το Λιτόχωρο δηλαδή); Κάπου αλλού; Δεν έχω ξαναπερπατήσει εκεί πέρα...

Δημοσ.

Από πού προς πού είναι καλό να κινηθεί κάποιος, αν απλά θέλει να περπατήσει καμιά ωρίτσα στο δάσος; Είναι να πάμε την άλλη βδομάδα Λιτόχωρο, αλλά με τον πιτσιρικά δεν είμαι για πολύ περπάτημα. Καμιά ωρίτσα όπως είπα, ίσα να πούμε ότι βολτάραμε στον Όλυμπο. Από Πριόνια προς τα πάνω; Προς τα κάτω (προς το Λιτόχωρο δηλαδή); Κάπου αλλού; Δεν έχω ξαναπερπατήσει εκεί πέρα...

Γαμω τις διαδρομές είναι από Λιτόχωρο να πας προς Ενιπεα και πολυ ευκολη. http://fysiolatreia.blogspot.com/2010/07/blog-post.html Χωρίς να έχει τόσο νερο πιστευω.

Δημοσ.

αυτό σκεφτόμουν κι εγώ ψάχνοντας στον γούγλη. Το έχεις κάνει; Βλέπω από Πριόνια προς Λιτόχωρο κάπου 4 ώρες, οπότε λίγο χλωμό να το κάνω όλο. Πιό όμορφα λες από Λιτόχωρο προς Πριόνια καμιά ωρίτσα, ή ανάποδα;

Δημοσ.

Βασικα σε 1 ωρα δεν πας πουθενα. Προτείνω Λιτόχωρο μέχρι όσο σε παει στον Ενιπέα και μετα γυρνας πισω. Μετα αν θελεις ανεβαίνεις πριόνια με το αμαξι που είναι καπου 10κμ απιστευτης διαδρομης και κανεις καμια βολτουλα σε οποιο μονοπατι θεωρήσεις ευκολότερο.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Επειδή θα ανεβώ σε λίγες μέρες, είναι προτιμότερο να μείνουμε Αποστολίδη ή Ζολώτα;

Επίσης έχει κάνει κανείς τη διαδρομή από Γκορτσιά - Οροπέδιο μουσών - Μύτικας; Λέει; ή Πριόνια - Μύτικας είναι καλύτερη;

Δημοσ.

1η φορα πας; Θα εχετε καποιον που εχει ξαναπαει μαζι;

Ζολώτα ειναι αρκετά χαμηλά http://wikimapia.org/4814254/el/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%A3%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%82 , πολύ ωραιο μέρος και ωραιο καταφύγιο, καθαρό, μεγάλο, λίγα κρεβάτια σε καθε δωματιο, αρκετό νερό. Το Γιοσος Αποστολιδης είναι κοντα στο μυτικα και το οροπέδιο των Μουσων, δεν εχω παει αλλά φαίνεται αρκετά μεγάλο. Καλύτερη λύση και για μένα πιο ωραίο καταφύγιο ειναι αυτό του Κακκαλου, που εχει και την καλύτερη θεα αλλά ειναι μικρό και τα ΣΚ ειναι απίθανο να βρεις κρεβατι αν και μπορεις να στησεις σκηνη. Οπως και να εχει σε ολα τα καταφυγια πρέπει να παρεις τηλ. και να κλεισεις πριν πας.

Απο ΓΚορτσια δεν εχω παει, αλλά αν δεν ειστε πολυ εμπειροι θα πρότεινα την κλασικη διαδρομη Πριόνια - Μυτικας που αν δεν εισαι τυφλός δεν παίζει να χαθεις και ειναι αρκετά ομορφη.

Αν πρόκειται για διήμερο θα πρότεινα αυτό το πρόγραμμα:

Ημέρα 1:

Στις 10:30 περίπου αρχίζουμε απο Πριόνια την ανάβαση, με προορισμό το καταφύγιο Α’ ή “Σπήλιος Αγαπητός” στα 2100μ., όπου φτάνουμε μετά από 3.00’ ώρες χαλαρής ανάβασης, μέσα σε υπέροχο δάσος. Εδώ κάνουμε μία καλή στάση για ξεκούραση, απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο. Ιδανικό μέρος και στιγμή για να πιούμε κάτι δροσιστικό και να απολαύσουμε ένα ελαφρό μεσημεριανό.

Στις 15:30 αφήνουμε το καταφύγιο Α’, για να συνεχίσουμε την ανάβασή μας, έχοντας ως νέο μας προορισμό, το "Οροπέδιο των Μουσών". Θα μας πάρει 2.30’ με 3.00’ ώρες για να φθάσουμε στο οροπέδιο στα 2720μ. Μία φανταστική ανάβαση που μας οδηγεί σε ένα κυριολεκτικά φανταστικό μέρος! Βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Εδώ έχουμε αρκετή ώρα στην διάθεσή μας, για να περιπλανηθούμε στις γύρω κοντινές κορφές του οροπεδίου Τούμπα και Προφήτη Ηλία, από όπου θα ρουφήξουμε με τα μάτια μας μοναδικές εικόνες από τοπία και ηλιοβασιλέματα, που μόνο ο Όλυμπος μπορεί να δώσει. Μετά, ξεκούραση και βραδινό φαγητό, σε ένα από τα δύο καταφύγια του οροπεδίου. (εννοεί Κακκαλο ή Αποστολίδη)

Ημέρα 2: Ημέρα κορυφής. Πολύ πρωινό ξύπνημα (γύρω στις 05:30) και ξεκίνημα μετά το πρωινό γεύμα (πρώτα η ασφάλεια και μετά η ωραιότερη ίσως ανατολή της ζωής σας από την κορυφή, είναι δυο πολύ καλοί λόγοι, για ένα τόσο νωρίς ξύπνημα). Στις 08:00 ή 08:30 βρισκόμαστε στην κορυφή Μύτικας στα 2917μ. Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να την βιώσετε "ιδιοις όμμασι", αλλά και "πνεύματι"!

Πίσω στο οροπέδιο η στον Σπήλιο Αγαπητό, μετά το μεσημέρι. Ξεκούραση και μεσημεριανό πριν την επιστροφή. Στα Πριόνια θα είμαστε περίπου στις 18:00.

Δημοσ.

Επειδή θα ανεβώ σε λίγες μέρες, είναι προτιμότερο να μείνουμε Αποστολίδη ή Ζολώτα;

Επίσης έχει κάνει κανείς τη διαδρομή από Γκορτσιά - Οροπέδιο μουσών - Μύτικας; Λέει; ή Πριόνια - Μύτικας είναι καλύτερη;

Καλησπέρα. Ένα βράδυ θα μείνετε?

Θα σου πρότεινα να μην επιλέξετε την διαδρομή Γκορτσιά - οροπέδιο για την ανάβαση, καθώς είναι πολύωρη (υπολόγιζε 6 ώρες μ.ο.) και δεν υπάρχει καθόλου νερό ή καταφύγιο.

Καλύτερα θα ήταν να πάτε από πριόνια.

Θα σου πρότεινα την εξής διαδρομή:

- Ξεκινάτε πρωί από πριόνια. Καλό θα ήταν γύρω στις 8 για να μην φάτε πολυ ήλιο.

- Πάτε προς το καταφύγιο του Ζολώτα στα 2100 (Σπήλιος Αγαπητος). Εκτιμώμενος χρόνος για άπειρους: 3 ώρες. Καλό θα ήταν να μην κάνετε άσκοπες στάσεις, αλλά να διατηρήσετε σταθερό (ακόμα και αργό ρυθμό).

- Τρώτε κάτι ελαφρύ στον Ζολώτα, ξεκουράζεστε καμια ώρα και συνεχίζετε για πανω. Αλλάζετε τα ιδρωμένα ρούχα. Προσοχή: Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε το "κοφτό" μονοπάτι. Είναι πιο σύντομο, αλλά δεν ενδείκνυται για άπειρους και θα κουραστείτε περισσότερο.

- Ακολουθείτε τη διαδρομή από τα ζωνάρια και φτάνετε στο οροπέδιο των μουσών και το καταφύγιο γιόσος αποστολίδης. Εκτιμώμενος χρόνος για άπειρους: 3 ώρες. Ξεκουράζεστε και μένετε το βράδυ εκεί.

-Την επομένη το πρωί (καλά θα ήταν γύρω στις 6) ξεκινάτε για Μύτικά. Γνώμη μου είναι να μην πάτε αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που έχει ξαναπάει. Επίσης να αποφύγετε την ανάβαση αν έχει βρέξει ή αν έχει πολύ κόσμο. Για την ανάβαση στον Μύτικα καλο είναι να επιλέξετε το Λούκι και όχι την Κακιόσκαλα. Είναι λίγο πιο απότομο, αλλα γενικά πιο ασφαλές. Από το καταφύγιο μέχρι την κορυφή του Μύτικα να υπολογίζετε μιάμιση ώρα και βάλε.

- Αφού κατέβετε από τον Μύτικα και ξεκουραστείτε, ξεκινάτε την κατάβαση. Προηγουμένως, αν θέλετε, ανεβαίνετε στον Προφήτη Ηλία. Προτείνω τώρα να επιλέξετε την διαδρομή Πετρόστρουγκα, Γκορτσιά. Προσοχή στα σκυλιά και σε κάποια σημεία όπως το πέρασμα του Γιόσου.

- Σε 5 με 6 ώρες θα είστε στη διασταύρωση της Γκορτσιάς, 5 χιλιόμετρα μακρυά από τα πριόνια. Καλο θα ήταν αν έχετε 2 αυτοκίνητα, να αφήσετε το ένα εκεί. Αλλιώς κάνει ένας οτοστοπ και πάει πριόνια να φέρει το αυτοκίνητο.

Αν μείνετε συνολικά δύο βράδυα, θα πρότεινα κοντινές εκδρομές σε Άγιο Αντώνιο και Σκολιό. Δεν υπάρχει λόγος να ανέβετε στην κορυφή Στεφανι, ακόμα και αν έχετε έμπειρο σχετικά οδηγό. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου.

Αυτά τα ολίγα και καλή ανάβαση. :-D

Δημοσ.

Αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε και μεις. Η παρέα έχει ξαναπάει, άλλα όχι από γκορτσια, γι αυτό ρωτάω τι παίζει.

Θα μείνουμε αποστολίδη, αν τα καρντασια εκεί στο σ.ε.ο. Θεσσαλονίκης απαντήσουν κάποια στιγμή στο τηλέφωνο :P

Δημοσ.

Δεν χρειάζεται να παίρνετε στον σεο. Παρτε τηλέφωνο κατευθείαν στο καταφύγιο. Αν και το πιθανότερο είναι να βρείτε αυτήν την εποχή.

Για την Γκορτσιά: Είναι πιο ωραία διαδρομη αλλά έχει τα εξής μειονεκτήματα: 1) Κακοτράχαλο μονοπάτι με πολλές πέτρες (το χαλάν τα μουλάρια), 2) Μαντριά με σκυλιά (αν δεν τα προκαλέσετε θα είστε μια χαρά) 3) Δεν έχει νερό.

Δημοσ.

Δεν βρίσκω το τηλέφωνο από το καταφύγιο. Αν το έχεις πόσταρε το σε παρακαλώ. Έμαθα ότι το χτύπησε κεραυνός πριν δέκα μέρες και είχαν απώλεια επικοινωνίας.

Δημοσ.

Παίδες, κανονίζουν φίλοι την εξής διαδρομή: Μπάρμπα-Πετρόστρουγκα-Σκούρτα-Λαιμός-οροπέδιο των μουσών- Γιόσος Αποστολίδη καταφύγιο.

Απ'οτι βλέπω θεωρείται μέτριας δυσκολίας. Απο την εμπειρία, σας, ένας αρχάριος (εγω) μπορεί να ακολουθήσει; 11.6% μέση κλίση, δεν είναι και λίγο.

Απο γνωστούς που ξερω που την εχουν κανει δε δυσκολεύτηκαν πολύ, αλλά μου φαίνεται περίεργο, μιας και μιλάμε για άτομα με νορμάλ εως κακή φυσική κατάσταση, να λένε πως την καναν χαλαρα...

Δημοσ.

Περιπατητική εκδρομη ειναι ο οποιοσδηποτε εχει θεληση και στοιχειωδη φυσικη κατασταση μπορει να την κανει, το πολυ πολυ να θελει λίγο μεγαλυτερα και περισσοτερα διαλείμματα ή τις επομενες μερες τα ποδια του να ειναι βαρια αλλά δεν προκειται να εχεις προβλημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...