Προς το περιεχόμενο

Πόσο χρόνο ζωής, έχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ??

alexkoco

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ ασχολούμαι περισσότερο με laptop και με netbook βεβαια έχω και desktop

ένα phenom x4 στα 4,1ghz.h ερώτηση μου για το χρόνο ζωής ενός pc αφορά περισσότερο τα laptop και όχι

τα desktop διότι στο desktop κανεις βρε αδερφέ μια αναβάθμιση σε ένα netbook και ένα laptop δε συμφέρει να κανεις

αναβάθμιση.

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ένα καλό μηχάνημα μπορεί να αντέξει χρόνια. Χωρίς να πει κιχ, χωρίς να δείξει «κουρασμένο» μετά από καιρό.

Ενδεικτικά, τα τρία μηχανήματα που έχω στην υπογραφή μου λειτουργούν όπως την πρώτη μέρα. Χωρίς καμία επισκευή, τελείως αθόρυβα (πλην του laptop) και ταχύτατα (πλην του laptop). O iMac είναι αγορασμένος καλοκαίρι 2009 και το άλλο PC με τον AMD μέσα από το καλοκαίρι του 2007. Αυτά τα δύο δουλεύουν 24/7, το laptop κλείνει που και που.

^_^

Δημοσ.

βασικά άλλοι λένε ότι τα netbook "ασπουμε"

:shifty: είναι φτηνά μηχανήματα και δεν έχουν πόλη χρόνο ζωής αυτό ισχύει???

Δημοσ.

Άλλη μια. Ο χρόνος ζωής στους υπολογιστές (φορητούς και μη), είναι όπως στα αυτοκίνητα. Και mercedes να πάρεις αν δεν την προσέχεις δεν πρόκειται να την έχεις παραπάνω από μια 3ετία. ;)

Από την άλλη, fiat να πάρεις και να το προσέχεις σαν τα μάτια σου, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο για παραπάνω από μια 10ετία ;)

Δημοσ.

Καλημέρα,

Εγώ έχω ένα P3 στα 866MHz, και δουλεύει τέλεια και ο σκληρός του είναι 25GB και του έχω κάνει άπειρα format δεν έχει πάθει τίποτα….. Το μόνο που του έχω αλλάξει είναι κάρτα γραφικών και του έβαλα και λίγη Ram παραπάνω……

γενικά εκτός από την “περιποίηση” που χρειάζεται ένα PC είναι να σου κάτσι κιόλας…

Οι υπολογιστές εκείνης της εποχής ήταν σκυλιά. Δεν έχω δει μητρική από P3 να χαλάει... ακόμη και σήμερα έχω 2-3.

Δημοσ.

Φίλε να ξεκινήσουμε από τα απλά. Καταρχήν, αν υποθέσουμε ότι όλα σου πάνε καλά και δεν χαλάσει τίποτα λόγω κακκής κατασκευής, το πρώτο πράγμα που θα "πεθάνει" θα είναι ο σκληρός. Ένας συμαντικός δήκτης αξιποιστίας είναι ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης σφαλμάτων που κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ώρες. Αυτό συμαίνει ότι ο κατασκευστής υπολογίζει ότι άνω του 50% των συσκευών θα έχουν πρόβλημα μετά το πέρας των ωρών αυτών. Τέτοιοι χρόνοι έχουν υπολογιστεί για τα περισσότερα εξαρτήματα ενός υπολογιστή.

Στα laptop οι μηχανικές καταπονήσεις τόσο στο σασί όσο και στα πλαίσια στήριξης της οθόνης μειώνουν δραστικά τις αντοχές καλωδίων και μεντεσέδων. Παρ'όλα αυτά επικρατεί η τάση να δοκιμάζονται τέτοια μηχανήματα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρής πρόβλημα σε χιλιάδες συνεχόμενα ανοίγματα και κλεισίματα του πλαιδίου της οθόνης. Ανάλογα τον υπολογιστή σου υπάρχουν σχετικές πληροφορίες από τον κατασκευαστή.

Αν τέλος θεωρήσουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν σε επιρεάζουν, τότε τα ποιό ευαίσθητα στοιχεία είναι οι πυκνωτές και τα πηνία φερήτη. Οι πυκνωτές στερεάς κατάστασης που τελευταία χρησιμποιούνται έχουν χρόνο ζωής 20 χρόνια ενώ οι απλοί περίπου 10. Αν χαλάσει ένας πυκνωτής δεν συμαίνει ότι το σύστημα θα πάψει απαραίτητα να λειτουργεί, αλλά έχει μπεί στο δρόμο για την καταστροφή καθώς κάποιο ολοκληρομένο σύντομα θα καεί.

Τέλος, τα πηνία φερήτη, επειδή ταλαντώνονται και θερμαίνονται, σταδιακά χάνουν το σχήμα τους με αποτέλεσμα να ταλαντώνονται σε άλλη συχνότητα και να προκαλούν παράσιτα στα τροφοδοτικά. Αυτή είναι φυσική διαδικασία και θα συμβέί ότι και να κάνεις. Η ζημιά γίνεται όχι όταν ο υπολογιστής λειτουργεί, αλλά όταν κλείνει και το στοιχείο παγώνει. Κατά το πάγωμα αυτό, μικρές ατέλειες στην κρυσταλλική δομή έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση αλλά να παραμορφώνεται ελάχιστα. Μετά από αρκετούς κύκλους ζεστάματος και παγώματος οι παραμορφώσεις πλέον είναι συμαντικές και επιρεάζουν την λειτουργία. Για τον λόγο αυτό οι υπολογιστές που είναι συνέχεια ανοικτοι ζούν περισσότερο.

Δημοσ.

Τέλος τα πηνία γερήτη επειδή ταλαντώνονται και θερμένονται, σταδιακά χάνουν το σχήμα τους με αποτέλεσμα να ταλαντώνονται σε άλλη συχνότητα και να προκαλούν παράσιτα στα τροφοδοτικά. Αυτή είναι φυσική διαδικασία και θα συμβέί ότι και να κάνεις. Η ζημιά γίνεται όχι όταν ο υπολογιστής λειτουργεί, αλλά όταν κλείνει και το στοιχείο παγώνει. Κατά το πάγωμα αυτό, μικρές ατέλειες στην κρυσταλλική δομή έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση αλλά να παραμορφώνεται ελάχιστα. Μετά από αρκετούς κύκλους ζεστάματος και παγώματος οι παραμορφώσεις πλέον είναι συμαντικές και επιρεάζουν την λειτουργία. Για τον λόγο αυτό οι υπολογιστές που είναι συνέχεια ανοικτοι ζούν περισσότερο.

Αυτο που λες το ειχα απορία παντα με το εαν συμβαινει με τον επεξεργαστη οταν εχουμε ενεργοποιημενο ας πουμε το coolnquiet και ανεβοκατεβαινουν τα ρευματα.παιζει κανενα προβλημα εκει?γιατι οποιοδηποτε μεταλλο εαν τραβαει τετοιο ζορι με το συνεχομενο αυτο φαινομενο τοτε θα εχει προβλημα.

Δημοσ.

Το συγκεκριμένο αφορά κυρίως τα πηνία που υπάρχουν μέσα στο τροφοδοτικό μια και τα σύγχρονα motherboards δέν ενσωματώνουν παρά 1-2 τέτοια στοιχεία. Αυτό που συμβαίενι με το cool & quiet είναι ότι από τη μια κερδίζεις σε χρόονο ζωής του επεξεργαστή, γιατί χαμηλότερες θερμοκρασίες συνεπάγονται λιγότερες καταστροφές στο υπόστρομα πριτίου του ίδιου του chip, αλλά από την άλλη, επειδή τα ρεύματα του επεξεργαστή ελέγχονται, όχι από πηνία αλλά από τα fet περιφεριακά του socket στην μητρική, τα επαγωγικά φαινόμενα από συχνές αλλαγές της κατάστασης λειτουργίας τους σταδιακά θα τα κατασρέψουν. Έτσι αυξάνεις τον χρόνο ζωής του επεξεργαστή και επιβαρύνεις το motherboard. Βέβαια το φιανόμενο εδώ είναι λίγο διαφορετικό. Στους ημιαγωγούς υπάρχει η λεγόμενη ζώνη ενέργειας Fermi που αν υπερβούν τα ηλεκτρόνια τότε άγει. Τα επαγωγικά φαινόμενο δίνουν ενέργειες στα ηλεκτρόνια με μη καθορισμένο τροπο και πολλά μεταπησούν στη ζώνη αγωγιμοτητας ενώ δεν θα έπεπε. Το κατά πόσον θα αντέξει το στοιχείο και γαι πόσο καιρό είναι καθαρά θέμα ποιότητας κατασκευής.

Δημοσ.

Το συγκεκριμένο αφορά κυρίως τα πηνία που υπάρχουν μέσα στο τροφοδοτικό μια και τα σύγχρονα motherboards δέν ενσωματώνουν παρά 1-2 τέτοια στοιχεία. Αυτό που συμβαίενι με το cool & quiet είναι ότι από τη μια κερδίζεις σε χρόονο ζωής του επεξεργασ΄τη, γιατί χαμηλότερες θερμοκρασίες συνεπάγονται λιγότερες καταστρογές στο υπόστρομα πριτίου του ίδιου του chip, αλλά από την άλλη, επειδή τα ρεύματα του επεξεργαστή ελέγχονται όχι από πηνία αλλά από τα fet περιφεριακά του socket στην μητρική, τα επαγωγικά φαινόμενα από συχνές αλλαγές της κατάστασης λειτουργίας τους σταδιακά θα τα κατασρέψουν. Έτσι αυξάνεις τον χρόνο ζωής του επεξεργαστή και επιβαρύνεις το motherboard. Βέβαια το φιανόμενο εδώ είναι λίγο διαφορετικό. Στους ημιαγωγούς υπάρχει η λεγόμενη ζώνη ενέργειας Fermi που αν υπερβούν τα ηλεκτρόνια τότε άγει. Τα επαγωγικά φαινόμενο δίνουν ενέργειες στα ηλεκτρόνια με μη καθορισμένο τροπο και πολλά μεαπησούν στη ζώνη αγωγιμοτητας ενώ δεν θα έπεπε. Το κατά πόσον θα αντ΄ξει το στοιχείο και γαι πόσο καιρό είναι καθαρά θέμα ποιότητας κατασκευής.

Χμμμ μαλιστα.ευχαριστω για την απαντηση.αρα το θεμα ειναι εαν θελεις διαρκεια ζωης επεξεργαστη η μητρικης για να το πω απλα.και απο την στιγμη που οι επεξεργαστες αντεχουν...βλεποντας και κανοντας.

Δημοσ.

Άλλη μια. Ο χρόνος ζωής στους υπολογιστές (φορητούς και μη), είναι όπως στα αυτοκίνητα. Και mercedes να πάρεις αν δεν την προσέχεις δεν πρόκειται να την έχεις παραπάνω από μια 3ετία. ;)

Από την άλλη, fiat να πάρεις και να το προσέχεις σαν τα μάτια σου, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο για παραπάνω από μια 10ετία ;)

Αυτό δεν ισχύει. Τα αυτοκίνητα πλέον τα κάνουν αναλώσιμα. Φθηνότερα υλικά στα ηλεκτρικά τους ώστε να βγάζουν προβλήματα και να υπάρχει κίνηση στα συνεργεία όπως και να μην τα κρατάς για πάντα. Αρχηγοί σε αυτό είναι οι Γερμανοί κατασκευαστες

Δημοσ.

Μπά, συνήθως είναι πολύ λιγότερο, καθώς κάτι χαλάει πιό πρίν... Σις μητρικές P3 υπήρχε το πρόβλημα με τους ελατωματικούς κινέζικους πυκνωτές που απλά σκάγανε μετά από 3-4 χρόνια ή και νωρίτερα.... Στις p4 από εμπειρία καίγονται τα τροφοδοτικά του επεξεργασστή και ειδικά τα fet γύρω από το socket. Τώρα για το τελευταίο δεν ξέρω γιατί γίνεται, αλλά έχω μαζέψει καμιά δεκαριά με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και διαφορετικές μάρκες και μοντέλα.

Δημοσ.

δεν ειναι θεμα ελαττωματικων πυκνωτων,απλα οι ηλεκτρολυτικοι το χουν αυτο να φουσκωνουν μετα απο καιρο...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...