Προς το περιεχόμενο

Η θεωρία της εξέλιξης στα ελληνικά σχολεία

marantonis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να ασκω κριτικη πρεπει απλα να εχω επιχειρηματα. Μπορεις να μου αποδειξεις οτι δεν εχω; αν δε μπορεις τιποτα απ' ο,τι ειπες δεν ειναι αξιο προσοχης.

Το οτι πιστευουν πολλοι κατι δεν ειναι αποδειξη οτι ισχυει ή εχει αξια ή οτι αξιζει σεβασμο, ποσω μαλλον οταν ειναι καταστρεπτικο. Ειναι ευκολο να μου λες οτι το παιζω ακυρωτικος (μα ειμαι) και αντιρρησιας λεγοντας οτι πρεπει να θολωνει την κριση μου η υπεροχη της πλειοψηφιας. Στηριζεται απλα στην ιδιοτητα αυτοσυντηρισης του συστηματος, και δειχνει οτι λειτουργει.

Η συγκριση της ορθοδοξης θρησκειας με το μυθοπλαστικο 12θεο καθε αλλο παρα επιχειριμα αποτελλει...

Το οτι πιστευουν πολλοι, προφανως και δεν σημαινει κατι για εσενα, και γενικα για καποιον που δεν πιστευει - και κανεις δεν εχει την απαιτηση να σημαινει.

Δεν ανεφερα ποτε παραπανω την υπεροχη της πλειοψηφιας εναντι καποιας γνωμης, παρολαυτα δεν μπορεις να ειρωνευεσαι απροκαλυπτα την πιστη του αλλου και αυτο που σημαινει εκκλησια (με οτι και αν αυτο σχετιζεται-αφηνοντας την εκκλησια σαν διοικηση εξω-)

Το θεμα που ανοιξες και ιδιαιτερα εκει που το οδηγησες δεν προκειται να βγαλει πουθενα ειδικα μεσα απο ενα φορουμ.

Πραγματικα δεν εχω καμια διαθεση.

Το αντίθετο. Εύκολο είναι να δεχτείς άκριτα αυτό που σου πλασάρουν.

Ή μήπως πιστεύεις πως η πλειοψηφία των Ελλήνων που πιστεύει έχει πιο σφαιρική άποψη ή περισσότερη γνώση επί της θρησκείας από έναν άθεο;

Επίσης το μάθημα επιλογής έγινε πριν λίγα χρόνια.

που σου πλασαρουν στο σχολειο η που σου πλασαρουν στο σπιτι σου;

μηπως το να αποφασιζεις εαν θα εισαι αθεος η πιστος , νομιζεις οτι προσδιοριζεται κυριως απο το σχολειο;

δεν μπορω να μιλησω για την γνωση της πλειοψηφιας , παρα μονο για τη δικη μου.

επισης πιστευω οτι ενα πολυ μικρο ποσοστο των αθεων(δεν μου αρεσει αυτη η λεξη) εχει πιασει να διαβασει την αγια γραφη/η οτιδηποτε ωστε να μπορει να κρινει...-και οχι μονο για τη δικη μας θρησκεια.

δυστυχως στην ελλαδα ο αθεισμος τωρα τελευταια εχει γινει της μοδας.

Και ξαναλεω, δεν ειναι κατι κακο, ειναι φυσιολογικο να διαμορφωνεις τη γνωμη σου αλλα εχοντας γνωση.Αλλωστε για εμενα οσο κακο/καλο ειναι να πιστευεις τοσο κακο/καλο ειναι να μην πιστευεις αρκει να ξερεις για το κανεις.

Δεν καταλαβαίνω που κολλάει το σχόλιό σου σε σχέση με αυτά που είπα...

ειχα κανει λαθος quote , την ιδια προταση του μαραντονη σχολιασαμε.

• Απαντ. 75
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Απολυτήριες εξετάσεις και γενικής παιδείας δεν λέει εκεί;

1 μάθημα γενικης παιδείας δίνεται και παννελήνια. Όποιο διαλέξει ο καθένας απο τα 4-5 που υπάρχουν. Ένα απο αυτά είναι και η βιολογία. Απολυτήριες είναι όλες.

Sellers έδινες πέρσι πανελλήνιες;

Όχι, αλλά λόγω της σχολής μου ασχολούμαι που και που με πανελλήνιες και αναγκαστικά τα μαθαίνω.

Ένας γνωστός μου έδινε και μιλάγαμε και η θεωρεία του Δαρβίνου μου έχει πει ότι δεν αναφέρεται πουθενά ο Δαρβίνος. Αυτά που λέει στο 4ο θέμα δεν είναι πάνω στον Δαρβίνο καθεαυτά αλλά απλοί κανόνες κληρονομηκότητας που δεν τους έφτιαξε ο Δαρβίνος αλλά ένας άλλος. Εκτός αν έχω καταλάβει κάτι πολύ στραβά

Λάθος τα λέει πες τον γνωστό σου. Η εξέλιξη των ειδών επιτυγχάνεται μέσα απο την φυσική επιλογή. Η φυσική επιλογή με λίγα λόγια είναι ο μηχανισμός που ''χρησιμοποιεί'' τους οργανισμούς για να 'για να διαλεξει ποιος θα επιβιωσει και αναγκαστικά οι οργανσιμοί (μέσα απο αυτήν) εξελίσσονται. Ο Δαρβίνος μίλησε πρώτος για την εξέλιξη των ειδών η οποία είναι συνυφασμένη στις περισσότερες περιπτώσεις με την φυσική επιλογή.

Δημοσ.

Περιττο ν' αναφερω οτι στη βιολογια της ιδιας ταξης, ενω υπαρχει η θεωρια, διδασκεται/ειναι στην υλη μονο ο προλογος! Κι εκει που γραφει για τους λογους που δεν εγιναν αποδεκτα για καιρο τα λογια του δαρβινου, εννοειται οτι δεν αναφερεται το κυριοτερο αιτιο ολων.

Ας κανουμε μια ωραια συζητηση, κι αν ξερει κανεις κατι περισσοτερο ας ενημερωσει.

Είχα πρήξει το βιολόγο του φροντιστηρίου της ίδιας τάξης και δε μου έλεγε περισσότερα για τη θεωρία αυτή , μου έλεγε δεν μπορώ να πω γιατί δεν είναι στην ύλη και κυριότερο δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι γονείς . Όσο το σκέφτομαι τώρα τον λυπάμαι , είχε αλλάξει 100 χρώματα ο καημένος :mrgreen:

Α ρε ελληνική παιδεία με τα χάλια σου .

Δημοσ.

Του μίλησα τώρα και λέει δεν είχε πάρει γενικής παιδείας, στην κατεύθυνσης μάλλον δεν θα το λέει.

Πέρυσι στην υλη της βιολογιας τριτης λυκειου για τις πανελλήνιες υπήρχε μεσα η εξέλιξη και μάλιστα έπεσε και θέμα στις εξετάσεις.

Πάντως αν και σχετίζονται, δεν είναι η θεωρεία της εξέλιξης καθ'αυτή

Δημοσ.
ΘΕΜΑ Δ

Σε μια βραχονησίδα του Αιγαίου υπάρχουν πολλά θαμνώδη φυτά. Την άνοιξη τα φυτά ανθίζουν και εμφανίζονται κίτρινα λουλούδια. Την ίδια εποχή εμφανίζονται και πεταλούδες που τρέφονται από τα λουλούδια. Στην βραχονησίδα ζουν και εντομοφάγα πτηνά που τρέφονται με πεταλούδες. Ο πληθυσμός των πεταλούδων εμφανίζει πολύ περισσότερα κίτρινα άτομα και λιγότερα ιώδη (μωβ) άτομα.

Δ1 Να διατυπώσετε την έννοια του είδους, όσον αφορά τους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς που αναφέρονται στο οικοσύστημα της βραχονησίδας.

Μονάδες 7

Δ2 Να εξηγήσετε γιατί οι κίτρινες πεταλούδες είναι πολύ περισσότερες από τις ιώδεις (μωβ) πεταλούδες.

Μονάδες 8

Δ3 Να εξηγήσετε πώς θα δράσει η φυσική επιλογή στη σύσταση του πληθυσμού των πεταλούδων ως προς το χρωματισμό τους, εάν παρατηρηθεί μεταβολή του χρώματος των λουλουδιών από κίτρινο σε ιώδες (μωβ).

Μονάδες 10

Δ1 είναι ορισμός.

Δ2 είναι ένας έμμεσος αμυντικός μηχανισμός, εδώ δρα δηλαδή η φυσική επιλογή.

Δ3 αγνή εξελικτική θεωρία, περιβαλλοντικές πιέσεις οδηγούν τμήμα του πληθυσμού που φέρει συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε εξαφάνιση και το υπόλοιπο επιβιώνει.

Ουδεμία σχέση με κληρονομικότητα (η μόνη άλλωστε που διδάσκεται στα σχολεία είναι η μεντελική).

Δημοσ.
παρολαυτα δεν μπορεις να ειρωνευεσαι απροκαλυπτα την πιστη του αλλου και αυτο που σημαινει εκκλησια (με οτι και αν αυτο σχετιζεται

Πώς δε μπορω; αφου το εχω κανει!

Δημοσ.

Του μίλησα τώρα και λέει δεν είχε πάρει γενικής παιδείας, στην κατεύθυνσης μάλλον δεν θα το λέει.

Στης κατεύθυνσης οχι δεν υπάρχει.

Ε ρε συ εντάξει, δηλαδή τι ερώτηση θα περίμενες να πέσει για να πεις ''α ναι... κλασική εξέλιξη.''?

Δημοσ.

Η φυσική επιλογή είναι εξελικτικός μηχανισμός, τι πάει να πει δεν είναι η εξέλιξη καθεαυτή; Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό, δεν είναι όλα τα θηλαστικά μαζί, αλλά δεν παύει να είναι ένα απ αυτά.

"ΘΕΜΑ Δ

Διατυπώστε τη θεωρεία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου και τις προεκτάσεις της"

Ε, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό πιστεύω :rolleyes:

ΛΟΛ, άντε πες ότι κουτσά στραβά μπορούσες να πετάξεις ένα κειμενάκι με τα λόγια του Δαρβίνου.

αυτό το "και τις προεκτάσεις της", σου δίνω 4 ζωές, αν πιάσεις τις μισές μονάδες, σφύρα.

Δημοσ.

Επειδή την στραβοκεφαλιά των θρησκόληπτων την έχω ξαναζήσει....

(μαζί με όλα τα ωραία επιχειρήματα που φέρνουν, π.χ. τόσοι πιστεύουν στον χριστιανισμό, άρα είναι αλήθεια, άραγε

τι λένε για τον ινδουισμό ή/και τον βουδισμό; )

και επειδή στον 21ο αιώνα, το να πιστεύεις παραμυθάκια είναι απλά για κλάματα...

παραθέτω ένα video που τα λέει καλύτερα.

http://www.youtube.com/watch?v=Yyf-BfdKxEg

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...