gazp Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Χαιρετω τα μελη του forum.Εχω ενα προβλημα με το pc μου...Τις τελευταιες μερες,μολις εμπαινε στα windows (η και λιγο πιο πριν) κολλουσε (παγωνε η οθονη). Χρειαζοντουσαν 4-5 επανεκκινησεις για να ανοιξει κανονικα.Δεν ασχοληθηκα τοτε γιατι δεν ειχα χρονο,ομως το προηγουμενο Σαββατο εγινε μια διακοπη ρευματος και...αυτο ηταν:/ .Τωρα μολις ανοιγω τον υπολογιστη,ενω η κεντρικη μοναδα δουλευει(τουλαχιστον παιρνει ρευμα,γιατι ενα ανεμιστηρακι γυριζει κανονικα,ενω η μοναδα dvd-rom ανοιγει-δεν το εχω ανοιξει ακομα το κουτι για να δω αν δουλευουν και τα υπολοιπα ανεμιστηρια.),δεν δειχνει τιποτε η οθονη και δεν ακουγεται το χαρακτηριστικο μπιπ που κανει η motherboard, ενω σε μερικες περιπτωσεις κολλαει στην αρχικη οθονη (που δειχνει το μοντελο της mobo και λεει Press del to enter bios setup κλπ.)ενω και παλι δεν ακουγεται το χαρκτηριστικο μπιπ. Στο bios δεν μπορω να μπω με το που εμφανιζεται (οταν εμφανιζεται) η αρχικη οθονη,ο υπολογιστης αμεσως παγωνει και δεν ανταποκρινεται σε κανενα πατημα πληκτρου. Λογικα,καποια ζημια στο harware πρεπει να ειναι, το θεμα ειναι ποιο υποσυστημα πρεπει να κλαψω? Τι πρεπει να κανω? θα πρεπει να τεσταρω το καθε υποσυστημα ξεχωριστα (κι αν ναι,πως?γιατι δεν εχω ξαναδοκιμασει να λυσω το pc και να δοκιμασω καθε τι ξεχωριστα οποτε δεν ξερω αν υπαρχει καποια συγκεκριμενη σειρα που πρεπει να ακολουθησω). Please τα φωτα σας pc specs cpu: intel core 2 duo~2,93 mhz ram: 4 gb ddr2 (2x 2gb,kingston hyper x) psu: thermaltake toughpower 750 watt mobo: msi ms 7519 καρτα γραφικων: nvidia geForce 9400 GT Λειτουργικο Συστημα : Windows 7 Ultimate 32 bit
washcloud Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Γνώμη μου, να βρεις κάποιον γνωστό που ΕΧΕΙ εμπειρία στο λύσιμο/δέσιμο, και να το τσεκάρετε μαζί (λύνοντας τα πάντα/ξαναβάζοντας πάνω τα βασικά πρώτα=τροφοδοτικό/οθόνη/επεξεργαστή/κάρτα γραφικών/μνήμες. Μόνο. Και στη συνέχεια, προσθέτετε δίσκους, άλλες κάρτες, περιφερειακά). Επίσης καλό είναι ο υποθετικός γνωστός, να έχει κα'να εξτρά τροφοδοτικούλι έστω, καμμιά κάρτα γραφικών - ίσως και μνήμες ξερωγώ, για δοκιμές. ΑΛΛΙΩΣ, και ΑΝ σε παίρνει, το δίνεις σε τεχνικό. Γιατί φοβάμαι πως και θα παιδευτείς μόνος, και συμπέρασμα δε θα βγάλεις. * ..."BIOS reset" (="CMOS clearing"), σε άτομο που δεν έχει ξαναλυσοδέψει πισί, δεν θα το πρότεινα. Θα το στήριζα με την παρέα του "γνωστού που ξέρει" μόνο - και ούτε τότε δεν θα το πρότεινα, διότι...κάποιος που ξέρει, δε θα χρειαζόταν την πρόταση...
ninos30 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Αχ αυτές οι διακοπές... Ρε παιδιά τόσοι και τόσοι την παθαίνουν κάθε μέρα σε κάθε λογής ηλεκτρονικά, δεν μάθατε ακόμα? ΟΚ το UPS είναι ακριβό και εξειδικευμένο. Ένα πολύμπριζο ασφαλείας τουλάχιστον είναι απαραίτητο. 12 ευρώ σου γλυτώνουν πολλά €. Κατά 99,9% έχει καεί το PSU σου όπως λέει και ο washcloud. Να εύχεσαι να σταμάτησε εκεί η ζημιά...
washcloud Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 ...για την ακρίβεια θα έλεγα ότι ίσως πιο πολύ να παίζει μ' ένα reset του BIOS που είπε κι η Κάρμεν να στρώσει, απ' το να 'χει πάθει ζημιά το τροφοδοτικό, επειδή κάπως περίεργα μας τα λέει (σε περίπτωση ζημιάς τροφοδοτικού, τα προβλήματα είναι, συνήθως, πιο ορθόκοφτα, τύπου ή ανοίγει ή δεν ανοίγει / και μετά από ένα restart κολλάει κτλ) - αλλά όπως προείπα, προσωπικά δε θα του το πρότεινα, όταν δηλώνει απειρία. Εκτός βέβαια κι αν ξέρει ν' αντιμετωπίσει πιθανές "παρενέργειες" ενός BIOS reset (αν είναι να τα σκάσει τελικά σε τεχνικό, γιατί τυχόν δε θυα μπουτάρει σωστά μετά το εργαλείο, τί να το κάνω...). Το τροφοδοτικό είναι βέβαια συνήθως ο πρώτος ύποπτος, και το πρώτο συνήθως που την τρώει σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος κτλ - αλλά ίσως αρκεί να το αποσυνδέσει και από το ρεύμα, αλλά και από την μητρική και να το αφήσει κάποια ώρα έτσι (αφού το αποφορτίσει με μερικά κλικ στο power-on button του κουτιού). Πάντα θα έλεγα συνοδεία,,,γνωστού.
ninos30 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Πολύ σωστά όλα αυτά που λες. Και ειδικά αυτό με την αποσύνδεση του PSU από την MB και μερικά ON-OFF για να αδειάσει το ρεύμα. Πάντα με "γνωστό" όπως προείπες Το μόνο πάντως που δεν έχω συναντήσει προσωπικά στα ουκ ολίγα PC που έχω ελέγξει, είναι η επιδιόρθωση με bios-reset σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πάντως η δικιά μου εμπειρία είναι ότι όταν ανοίγεις το PC και απλά γυρνάνε οι ανεμιστήρες, χωρίς να postarei και χωρίς warning-sounds από την MoBo, είναι 9 στις 10 PSU. Τεσπά, όσο ζεις μαθαίνεις και μακάρι να έχετε δίκιο για τον φίλο και να μην κλαίει το HW του.
gazp Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 clear cmos= βγαζω την μπαταριουλα απο την motherboard?το εχω ξανακανει. Bios update ειναι το ιδιο? @washcloud : εχω εμπειρια σε λυσιμο/δεσιμο pc, απλα δεν ξερω με τι υποσυστηματα πρεπει να ξεκινησω τις δοκιμες,δηλαδη να βαλω πρωτα μονη της την mobo με μια μνημη επανω,μετα να προσθεσω κατι κλπ(τυχαια παραδειγματα),αυτο δεν ξερω. Για τεχνικο δεν παιζει γιατι δεν υπαρχει μια.
Arisyo13 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Παιδια μα αν ειχε καει το PSU δεν θα εδινε καν ρευμα.. οσο αυτο που λετε του οτι ξεκινανε τα ανεμιστηρακια αλλα δεν κανει ποστ σινιθως οι υποπτοι ειναι οι ραμ και ο επεξεργαστης.. εγω την πατησα μια φορα ετσι και νομιζα οτι εφταιγε η μητρικη και αγορασα καινουρια και μετα ειδα πως δεν δουλευει και αυτη και τελικα εφταιγε ο επεξεργαστης (memory controler)
washcloud Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 ...συμφωνώ ΚΑΙ με 'σενα, αλλά ξες, καμμιά φορά κάνει περίεργα ΚΑΙ το ΒΙΟS. Ίσως κάπου να έγινε corrupted - ίσως να φταίει και καμμιά μπαταρία (της μητρικής λέω) που έχει χάσει βολτάζ.... Ίσως είναι συνδυασμός πραγμάτων που προέκυψαν (...ΙΣΩΣ :ρ και τυχαία μετά τη διακοπή). Τα λέω γιατί και 'μένα μου έχουν τύχει παρόμοια "περίεργα". Και στην περίπτωσή του, όπου ξαναλέω, ΔΕΝ είναι απλά "ανοίγει ή δεν ανοίγει το μηχάνημα" (=τροφοδοτικό ή "κάτι με τα ρεύματα"), κάτι δε μου κάθεται καλά για να φορέσω κουκούλα και να δείξω τροφοδοτικό... Τεσπα, αν είχε δηλώσει περισσότερη πείρα, πρώτα για BIOS reset θα του έλεγα κι εγώ (ως το πιο γρήγορο κι αθώο τσεκάρισμα, ΑΝ ξέρεις να το ξανασετάρεις σωστά), και μετά φυσικά αποσύνδεση τροφοδοτικού (...που ΕΙΝΑΙ κι αυτό κάπως να χώσεις χέρια σε τσίμα-τσίμα μητρικές χωρίς να κουνήσεις τίποτε) και δοκιμή άλλου αν συνεχίσει να παπαρίζεται ο σύστημας... Χέμινγουεϊ, για 'μένα το ιδανικότερο είναι όπως είπα πάν' απ' όλα να το τσεκάρει με παρεάκι από δίπλα του. Γιατί καλό είναι να δοκιμάζεις μόνος πράγματα πρώτη φορά, αλλά έτι κάλλιον με άλλον "που ξέρει". Για να γλυτώνεις τα ΣΙΓΟΥΡΑ απρόβλεπτα στραβά που θα τύχουν. Και στα πισιά δε θέλει πολύ-ένα καλωδιάκι να φύγει από τη θέση του, όταν δεν υπάρχει έμπειρο μάτι να το πάρει χαμπάρι, είναι ικανό από το να σου κουρελιάσει νεύρα και ψυχολογία, μέχρι και να φακίσει το σύμπαν. * Άρη, ένα τροφοδοτικό δεν είναι απαραίτητο "να καεί" (ολοσχερώς δηλαδή), για να έχει πάθει "ζημιά" (και να υπολειτουργεί). Όσο για την προσωπική σου εμπειρία, δε θα έλεγα πως έβγαλες τα σωστά συμπεράσματα. (...και μόνο το ότι αγόρασες ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ hardware, πριν τεστάρεις τα εκτός της μητρικής parts, σε άλλη, τα λέει όλα) @washcloud : εχω εμπειρια σε λυσιμο/δεσιμο pc, απλα δεν ξερω με τι υποσυστηματα πρεπει να ξεκινησω τις δοκιμες,δηλαδη να βαλω πρωτα μονη της την mobo με μια μνημη επανω,μετα να προσθεσω κατι κλπ(τυχαια παραδειγματα),αυτο δεν ξερω. ...εδώ μας τα λες καλά - σου έχω ήδη πάντως γράψει σχετικά, πιο πριν. clear cmos= βγαζω την μπαταριουλα απο την motherboard?το εχω ξανακανει. Bios update ειναι το ιδιο? ...εδώ....μας το ξαναχαλάς :ρ - όχι, δεν είναι το ίδιο, και δεν συνίσταται μόνο στο βγάλσιμο της μπαταρίας --> ΟΠΟΤΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΙΛΟ. ΞΑΝΑΛΕΩ. Για τεχνικο δεν παιζει γιατι δεν υπαρχει μια. ...δεκτόν/σεβαστόν, αλλά ελπίζω να παίζει φίλος σχετικός
ninos30 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 @Arisyo13 Όπως λέει και ο washcloud, δεν χρειάζεται να κάνει μπαμ το τροφοδοτικό και να μην ανάβει καν (συνήθως από βραχυκύκλωμα ή από overloading). Τις περισσότερες φορές, από μικρή υπέρταση όπως γίνεται συνήθως μετά από διακοπές ρεύματος, όταν το τροφοδοτικό δεν έχει overvoltage protection, σκάει κάποιος πυκνωτής εκεί μέσα ή κάποιο ολοκληρωμένο με αποτέλεσμα να μην δίνει σωστό ρεύμα στις τάσεις του για να ξεκινήσει το PC. Οι ανεμιστήρες δουλεύουν με ελάχιστη τάση και παίρνουν ρεύμα από το 3.3 rail του PSU, ενώ η ΜΒ από την 5αρα και τα υποσυστήματα, CPU/GPU κυρίως από την 12αρα που είναι και η πιο βαριά. Αυτό έχει ως φαινόμενο να γυρνάνε οι ανεμιστήρες, να ανάβουν τα LEDακια (αν έχεις) στο κουτί και όλα τα υπόλοιπα βούβα... Και washcloud έχεις δίκιο για το BIOS όσο το σκέφτομαι. Μπορεί όντως να γίνει corrupted. Οπότε ας αρχίσει από εκεί, αφού όπως λες είναι και το περισσότερο αναίμακτο
gazp Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Κατ αρχας σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις Αργησα να απαντησω γιατι ελειπα. @wahcloud clear cmos θα δοκιμασω,Bios δεν πειραζω(τουλαχιστον μονος μου ) γιατι αν κανω καμμια χαζομαρα... Οπως ανεφερα και στο 1ο post, τα ανεμιστηρια γυρνανε,ομως οπως ειπε κι ενας φιλος παραπανω το τροφοδοτικο δεν αποκλειεται απο την λιστα των υποπτων Σε περιπτωση που με το clear cmos η με το Bios Update-οταν βρω καποιον- δεν πετυχω τιποτε, θα ηθελα (και συγγνωμη αν γινομαι κουραστικος ) να μου πει καποιος με τι σειρα πρεπει να κανω τις δοκιμες (πχ 1)Psu+mobo+cpu, 2)Psu+mobo+cpu+1 memory -τυχαια παραδειγματα) για να βρω τελικα τι μπορει να φταιει. και παλι ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
ninos30 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 - Clear CMOS - PSU - MoBo - RAM - VGA - CPU - HDD Συνήθως με αυτήν την σειρά τα παίρνει η λαίλαπα του Overvoltage. Αλλά επειδή φαντάζομαι η Mobo είναι πιο δύσκολο να την δοκιμάσεις, αστην τελευταία. Η καλύτερη φάση θα ήταν να είχες ένα παρόμοιo PC δίπλα, και να δοκιμάζεις ένα-ένα τα πράγματα εκεί. Και Bios update αν δεν ανοίξει το PC σου δεν γίνεται. Αν ανοίξει τα λέμε μετά γιαυτό
gazp Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 δυστυχως δεν υπαρχει ιδιο pc, εχω ομως ενα τροφοδοτικο για να τεσταρω. Απ τ ολοτελα...τεσπα,θα δω τι μπορω να κανω και θα σας πω αποτελεσματα αυριο πρωτα ο Θεος.
washcloud Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 @wahcloud clear cmos θα δοκιμασω,Bios δεν πειραζω(τουλαχιστον μονος μου ) γιατι αν κανω καμμια χαζομαρα... ...λετ δε Λορντ μπη γιορ σέπαρντ, τέκνον (...και BIOS update δεν χρειάζεσαι για την περίπτωσή σου. Να το αποφύγεις ως κάτι ακραίως δραστικό. Τέλος, να πω για μια ακόμα φορά, πως σου είχα δώσει τη σειρά τεσταρίσματος που ζητάς)
gazp Δημοσ. 17 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Ιουλίου 2011 ...λετ δε Λορντ μπη γιορ σέπαρντ, τέκνον (...και BIOS update δεν χρειάζεσαι για την περίπτωσή σου. Να το αποφύγεις ως κάτι ακραίως δραστικό. Τέλος, να πω για μια ακόμα φορά, πως σου είχα δώσει τη σειρά τεσταρίσματος που ζητάς) καταλαβα οτι σου (σας) εβγαλα το ματι με αυτα που εχεις χρωματισει, ομως ηταν βραδυ και βαριομουν να γραφω οταν λεω Bios δεν πειραζω,εννοουσα "με Bios update δεν μπλεκω" (αν φυσικα δουλεψει). Αυτα για τωρα,μολις βρω χρονο να το ξεκινησω,θα σας πω τα κατορθωματα μου (ελπιζω να μην σας πω...τον πονο μου )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.