DKNI Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2011 Όλα τα μυστήρια είναι δωρεάν πρωτα απόλα. Τώρα αν εσύ κάνεις γάμο σε κανένα ξωκλήσσι θεωρώ θεμιτό ένα μικρό ποσό για τη συντήρησή του. Τώρα αν η νύφη σου έχει πρόβλημα που δεν θα στολίσεις την Εκκλησία προφανώς θα έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το να πάει σε ένα Δημαρχείο χωρίς νυφικό. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση δεν υφίσταται σύγκριση πολιτικό vs θρησκευτικό. Στο πολιτικό μπορείς με ελάχιστα έξοδα να μαζέψεις 5 φίλους/οικογένεια και να τον κάνεις...το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις και στον θρησκευτικό. Μαζεύεις γονείς+κουμπάρο πας σε μια εκκλησία και κάνεις τον γάμο με ελάχιστα έξοδα (ούτε λουλούδια ούτε φωτογράφους). Τώρα αν η νύφη σου θέλει μεγαλεία...προφανώς θα τα ζητήσει και στον πολιτικό γάμο...εχω δεί πολιτικούς γάμους υπερπαραγωγές αρκετά ακριβότερους απο θρησκευτικούς. Πρωτον, τα τελευταια 2 χρονια εχω παει σε 7 θρησκευτικους γαμους στενου κυκλου (οπου ειχα οικειοτητα να μιλησουμε για τα οικονομικα). Ο ενας ηταν ο δικος μου (οπου προφανως παραειχα οικειοτητα με τον εαυτο μου). Και στους 7 πληρωθηκε κανονικα η εκκλησια (για τους ψαλτες, αυτους που καθαριζουν, που σκουπιζουν κτλ), και στους 7 η εκκλησια ηταν μια κανονικη, κλασσικη εκκλησια χωρις κατι ιδιεταιρο πχ απροσιτη ή να μην λειτουργουσε. Συγκεκριμενα ο δικος μου εγινε στου Πετρου κ Παυλου στη Βαρυμπομπη, μια κανονικοτατη εκκλησια, 200Ε στοιχισε στον κουμπαρο μου. Δεν ξερω αν το κυνηγησεις και αρνηθεις να πληρωσεις αν βρεις νομικο ερισμα, αλλα εξισου νομικο ερισμα μπορεις να εχεις για να κανεις μηνυση στον Βαρδινογιαννη ή τον Λατση αλλα δεν νομιζω οτι θα το κανεις. Κοινως, οποιος θελει να κανει τον γαμο του απλα και ωραια χωρις προβληματα και τρεχαματα σε μια απλη εκκλησια, πληρωνει κανονικα το 150αρι του ή το 200αρι του και τελος (σημερα εχω γαμο στο Island, το οποιο επειδη ειναι της Εκκλησιας, επιτρεπει γαμους εντος, στο ναο μεσα στο χωρο. Θα μαθω σημερα τιμουλα, ετσι για το χαβαλε) Δευτερον, δεν καταλαβαινω τι εννοεις με τη νυφη που εχει προβλημα με το στολισμο θα εχει προβλημα με το Δημαρχειο. ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Αυτο ακριβως λεω. Νυφη που θελει κανονικο, παραδοσιακο θρησκευτικο γαμο και οχι Δημαρχειο, πρακτικα αποκλειεται να δεχτει να μην ανθοστολιστει η Εκκλησια. Επομενως, απαξ και κανεις θρησκευτικο, θεωρω στη σφαιρα του συμπαντος των Μικρων μου Πονυ να δεχτει η νυφη (και αν οχι η νυφη, τα σογια) να μην στολιστει ο ναος. Εκει θα πεσει η ατακα "Ας παντρευοσουν σε Δημαρχειο" η οποια προφανως δεν εχει νοημα αλλιως...θα παντρευοσουν σε Δημαρχειο. Τριτον, ποτε δεν αρνηθηκα οτι μπορει να γινει και ενας θρησκευτικος, λιτα, οπως τον περιγραφεις. Η διαφωνια μου ειναι οχι στην δυνατοτητα, αλλα στην πιθανοτητα. Εφοσον δεν συντρεχει σοβαρο οικονομικο προβλημα (εξαλλου, αν συντρεχει, τοτε ειναι που πας Δημαρχειο) οταν ενα ζευγαρι παει σε θρησκευτικο, 99,9% θα ξοδευτουν περισσοτερα αποτι αν το ιδιο ζευγαρι έκανε πολιτικο. Υπαρχει και ενα 0,1% οπου συνειδητα και χωρις να υπαρχει καποιο αλλο προβλημα πχ να εχουν τσακωθει τα σογια, ο θρησκευτικος θα κοστισει οσα ο πολιτικος αλλα αυτο ειναι η εξαιρεση και οποιος πιστευει οτι "εγω ειμαι χαλαρο τυπακι και θα γινουν ολα οπως γουσταρω εγω, κουλ, με τα φιλαρακια μου και alternative" ζει στη Μεση Γη και πηγαινει προς τη Μορντορ εκει που φτιαχτηκε το Ενα Δαχτυλιδι to rule them all (και η παρομοιωση δεν ειναι τυχαια)
pournaras Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Αυτό δεν αφορά το ζευγάρι αλλά τον καλεσμένο. Εγώ απο την πλευρά μου νιώθω την υποχρέωση να κάνω ένα τραπέζι/γλέντι στον κόσμο ο οποίος με βοηθά να ξεκινήσω την οικογένειά μου. Ούτε βέβαια έκανα καμία διάκριση σε αυτόν που ίσα πλήρωσε το φαγητό του απο αυτόν που έδωσε μεγάλο δώρο. Ο καθένας ότι μπορεί/αισθάνεται. Μα οταν μου λες οτι "Με τα δώρα οι καλεσμένοι πληρώνουν το φαγητό+κέντρο κτλ", αυτο αμεσα δειχνει οτι δεν κανω δωρο για να βοηθησω το νεο ξεκινημα, αλλα κανω δωρο ΜΟΝΟ ΑΝ ξερω οτι ειμαι και καλεσμενος στο τραπεζι και θα μασαμπουκιασω. Αν λοιπον εσυ δε νοιωσεις την υποχρεωση να κανεις τραπεζι, ο καλεσμενος δεν πρεπει να νιωσει την υποχρεωση να κανει δωρο, αρα (μαθηματικη συνεπαγωγη) δωρο = τραπεζι. Όλα αυτά είναι προαιρετικά έξοδα. Λουλούδια δεν χρειάζεται να έχεις και ο βιντεοφωτογράφος δεν έχει να κάνει τίποτα με το μυστήριο του γάμου. Βάζεις έναν δικό σου άνθρωπο με βιντεοκάμερα και τραβάει. Προαιρετικα στη θεωρια απολυτα ομως στην πραξη. Ναι στη θεωρια ο πολιτικος με το θρησκευτικο αξιζουν ακριβως το ιδιο. Στην πραξη ομως, ο πολιτικος παραμενει ενας αρκετα λιτος γαμος, ενω ο θρησκευτικος ειναι υπερπαραγωγη για πολλους λογους (γιατι μια φορα θα γινει η γυναικα νυφουλα, γιατι εχει πολλες υποχρεωσεις ο μπαμπας - μαμα - πεθερικα, γιατι "τι θα πουνε οι αλλοι, οτι ειμαστε τσιπιδες" κλπ κλπ). Για ποιο λογο ας πουμε τα περισσοτερα ζευγαρια που εχουν ηδη κανει ενα λιτο και ομορφο πολιτικο γαμο, μετα απο ενα χρονο κανουν και θρησκευτικο; Τους επιασε το θρησκευτικο αισθημα στα ξαφνικα; Όλα τα μυστήρια είναι δωρεάν πρωτα απόλα. Τώρα αν εσύ κάνεις γάμο σε κανένα ξωκλήσσι θεωρώ θεμιτό ένα μικρό ποσό για τη συντήρησή του. Θεμιτο γιατι; Η εκκλησια σε κεντρικο σημειο απο που συντηρειται που εχει και πολλαπλασια εξοδα; Δεν υπαρχει κεντρικη "εκκλησια" που να τις συντηρει ολες;
Fotini22 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Εγώ νομίζω πως σίγουρα άλλο δώρο κάνω όταν είμαι καλεσμένη μόνο στον γάμο και άλλο όταν είμαι και στο τραπέζι. Όμως ακόμα και αν είμαι στο τραπέζι, προσπαθώ πάντα να είναι περισσότερο από αυτό που θεωρώ πως "στοιχίζει" το φαγητό μου ακριβώς γιατί είναι συμαντικό να "βοηθηθεί" το ζευγάρι στο νέο του ξεκήνιμα (το οποίο από προσωπική εμπειρία είναι αρκετά δαπανηρό). Ως παραλήπτης όμως του δώρου (και ίσως ανεξάρτητα από τον γάμο) το χαίρεσαι όταν σημάινει κάτι για αυτόν που σου το προσφέρει. Στον δικό μου τον γάμο, είδαμε δώρα πολύ μικρής αξίας τα οποία ήρθαν από άτομα που ξέραμε πως λόγω της οικονομικής τους κατάστασης ήταν πραγματικά ό,τι μεγαλύτερο μπορούσαν να κάνουν και αυτό προφανώς θυσιάζοντας άλλα πράγματα και ειλικρινά το εκτιμήσαμε πολύ περισσότερο από δώρα που ξέρουμε ότι ήρθαν σε εμάς με το σκεπτικό "ουφ, άλλη μία υποψρέωση ρε γμτ...". Όσο για τα έξοδα θρησκευτικού/πολιτικού θεωρώ πως επειδή ο θρησκευτικός συνοδεύεται από πολλές παραδόσεις/επακόλουθα (ρουχισμό, στέφανα και λοιπά αξεσουάρ, στολισμό, τραπέζι, φωτογράφοι..) είναι και κατ'επέκταση πιο δαπανηροί. Οι πολιτικοί γάμοι δεν έχουν συνδεθεί άμεσα με κάτι τέτοιο και έτσι είναι πιο ευέλικτοι στο να είναι πιο οικονομικοί. Παρόλα αυτά, στο χέρι του ζευγαριού είναι να επιβάλει το δικό του στυλ και κατ'επέκταση το δικό του budget στον γάμο του. Δεν είναι ανάγκη να γεμίσεις την εκκλησία με τριαντάφυλλα και να σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι αμα δεν το θέλεις. Ούτε είναι ανάγκη οι καλεσμένοι να φάνε σούσι λες και το ξέρανε και από πριν.
spawnergr Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Έλα ρε φίλε απλό. Αν γουστάρεις πας και κάνεις το χαβαλέ με τον φίλο σου σαν να πηγαίνετε για ποτάκι ή βόλτα έξω. Αν δεν θες δε πας και του λες του δικού σου ότι δε γουστάρεις κ ας παρεξηγηθεί. The end.
black_widow Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Θεμιτο γιατι; Η εκκλησια σε κεντρικο σημειο απο που συντηρειται που εχει και πολλαπλασια εξοδα; Δεν υπαρχει κεντρικη "εκκλησια" που να τις συντηρει ολες; Τα ξέρω από τη μάνα μου που κάποτε πήγαινε και βοηθούσε στο φιλόπτωχο , κυλικείο κ.λ.π. ( καλά κορόιδα όλες αυτές εκεί να δουλεύουν τσάμπα ) , έκανε και δωρεές ( τώρα που βρεθήκαμε εμείς στην ανάγκη 0 ευρώ η μητρόπολη ). Στη λειτουργία π.χ. ( δεν το πάω στα μυστήρια ακόμα ) βγάζουν δύο δίσκους , ό ένας για τη συντήρηση της εκκλησίας , ο άλλος για τη μητρόπολη . Ο κόσμος προτιμά να ρίχνει στο δίσκο της μητρόπολης ( όταν έριχνε γιατί λεφτα που τώρα ). Συν τις άλλοις η μητρόπολη βάζει κανονικά " στόχους πωλήσεων " στις εκκλησίες , πρέπει να πιάσετε τόσα και να τα αποδώσετε στη μητρόπολη. Εάν δεν πιάσουν το στόχο υφίστανται πιέσεις οι παπάδες να κάνουν κάτι να τα βρουν ( για αυτό όσοι έχουν επιχειρήσεις μπορεί να δουν ξαφνικά μία μέρα το παπα να κάνει έρανο υπέρ μητρόπολης door to door ). Υπάρχουν παπάδες που είναι χρεωμένοι με δάνεια , υπάρχουν και παπάδες που υπακούουν και τσιμπάνε και το κατιτίς τους. Από τα λεφτά που παίρνει η μητρόπολη διοργανώνει συσσίτια , ενισχύει κάποιες οικογένειες αλλά πάντα φουσκώνει τα νούμερα , PR και έτσι. Είναι μεγάλοι μαρκετίστες οι άτιμοι. Ούτε ευρώ από εμένα
ZAKKWYLDE Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Πρωτον, τα τελευταια 2 χρονια εχω παει σε 7 θρησκευτικους γαμους στενου κυκλου (οπου ειχα οικειοτητα να μιλησουμε για τα οικονομικα). Ο ενας ηταν ο δικος μου (οπου προφανως παραειχα οικειοτητα με τον εαυτο μου). Και στους 7 πληρωθηκε κανονικα η εκκλησια (για τους ψαλτες, αυτους που καθαριζουν, που σκουπιζουν κτλ), και στους 7 η εκκλησια ηταν μια κανονικη, κλασσικη εκκλησια χωρις κατι ιδιεταιρο πχ απροσιτη ή να μην λειτουργουσε. Συγκεκριμενα ο δικος μου εγινε στου Πετρου κ Παυλου στη Βαρυμπομπη, μια κανονικοτατη εκκλησια, 200Ε στοιχισε στον κουμπαρο μου. Δεν ξερω αν το κυνηγησεις και αρνηθεις να πληρωσεις αν βρεις νομικο ερισμα, αλλα εξισου νομικο ερισμα μπορεις να εχεις για να κανεις μηνυση στον Βαρδινογιαννη ή τον Λατση αλλα δεν νομιζω οτι θα το κανεις. Κοινως, οποιος θελει να κανει τον γαμο του απλα και ωραια χωρις προβληματα και τρεχαματα σε μια απλη εκκλησια, πληρωνει κανονικα το 150αρι του ή το 200αρι του και τελος (σημερα εχω γαμο στο Island, το οποιο επειδη ειναι της Εκκλησιας, επιτρεπει γαμους εντος, στο ναο μεσα στο χωρο. Θα μαθω σημερα τιμουλα, ετσι για το χαβαλε) Εγώ στους 2 τελευταίους γάμους που πήγα είχα την δυνατότητα να μη πληρώσω μία (στον έναν ήμουν γαμπρός και στον άλλον κουμπάρος). Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να γκρινιάζουμε. Δευτερον, δεν καταλαβαινω τι εννοεις με τη νυφη που εχει προβλημα με το στολισμο θα εχει προβλημα με το Δημαρχειο. ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Αυτο ακριβως λεω. Νυφη που θελει κανονικο, παραδοσιακο θρησκευτικο γαμο και οχι Δημαρχειο, πρακτικα αποκλειεται να δεχτει να μην ανθοστολιστει η Εκκλησια. Επομενως, απαξ και κανεις θρησκευτικο, θεωρω στη σφαιρα του συμπαντος των Μικρων μου Πονυ να δεχτει η νυφη (και αν οχι η νυφη, τα σογια) να μην στολιστει ο ναος. Εκει θα πεσει η ατακα "Ας παντρευοσουν σε Δημαρχειο" η οποια προφανως δεν εχει νοημα αλλιως...θα παντρευοσουν σε Δημαρχειο. Η νύφη που δεν θέλει να ξοδευτεί μπορεί να κάνει μια χαρά θρησκευτικό χωρίς λουλούδια και ακόμα χωρίς νυφικό. Πέρυσι πήγα σε θρησκευτικό γάμο όπου η νύφη φόραγε ένα λευκό φόρεμα που κόστιζε 100 ευρώ δεν είχε λουλούδια και είχε καλέσει 30 φίλους όλους και όλους που τους πήγε για φαϊ σε μια ταβερνούλα...μια χαρά γάμος ήταν. Η νύφη που θέλει μεγαλεία - αλλά δεν γουστάρει θρησκευτικό για ιδεολογικούς λόγους θα βρεί να ξοδέψει λεφτά και στον πολιτικό γάμο μια χαρά. Οπότε το πόσο ακριβό γάμο κάνει ο καθένας εξαρτάται απο αυτόν και μόνο και όχι απο το θρησκευτικό/πολιτικό.
DKNI Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2011 Εγώ στους 2 τελευταίους γάμους που πήγα είχα την δυνατότητα να μη πληρώσω μία (στον έναν ήμουν γαμπρός και στον άλλον κουμπάρος). Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να γκρινιάζουμε. Αρχικα αμφιβαλλω οτι ειχες τη δυνατοτητα. Μιας και ειμαστε και οι 2 παντρεμενοι λοιπον, εσυ στην εκκλησια που πηγες, οταν πηγες να την κλεισεις, ο παπας δεν ανεφερε τιποτα δηλαδη για τα εξοδα της Εκκλησιας? Αλλα και να μην ανεφερε (που αμφιβαλλω αλλα ας πουμε), λες οτι ειχες τη δυνατοτητα. Το εκανες? Σου κοστισε μηδεν ευρω? Γιατι οπως σου ειπα, στα χαρτια εχω τη δυνατοτητα να κανω και εγω μια μηνυση στον Βγενοπουλο. Η νύφη που δεν θέλει να ξοδευτεί μπορεί να κάνει μια χαρά θρησκευτικό χωρίς λουλούδια και ακόμα χωρίς νυφικό. Πέρυσι πήγα σε θρησκευτικό γάμο όπου η νύφη φόραγε ένα λευκό φόρεμα που κόστιζε 100 ευρώ δεν είχε λουλούδια και είχε καλέσει 30 φίλους όλους και όλους που τους πήγε για φαϊ σε μια ταβερνούλα...μια χαρά γάμος ήταν. Η νύφη που θέλει μεγαλεία - αλλά δεν γουστάρει θρησκευτικό για ιδεολογικούς λόγους θα βρεί να ξοδέψει λεφτά και στον πολιτικό γάμο μια χαρά. Οπότε το πόσο ακριβό γάμο κάνει ο καθένας εξαρτάται απο αυτόν και μόνο και όχι απο το θρησκευτικό/πολιτικό. Kudos(οχι Κωστας), επεσες στην εξαιρεση. Δειξε μου τη νυφη που θελει μεγαλεια αλλα οχι θρησκευτικο για να σου δειξω αλλες 4000 που θελουν μεγαλεια και θρησκευτικο Οπως επισης, το οτι πηγες σε ΕΝΑΝ γαμο που ηταν θρησκευτικος και λιτος ειναι αξιοσημειωτο γιατι ακριβως ειναι σπανιο. Εχθες συμπληρωσα τον 8ο θρησκευτικο γαμο σερι οπου μια χαρα τα σκασανε. Και το αλλο ΣΚ παω για Σαντορινη για τον 9ο. Οποτε, επειδη και εγω εχω δει Φεραρι στην Πετρουπολη αλλα αυτο δεν σημαινει οτι εχει γεμισει Φεραρι η Πετρουπολη και ειμαστε ολοι πλουσιοι, μεχρι να αλλαξουν τα κοζα, επιμενω πως η δυνατοτητα με την πραγματικοτητα ειναι δυο διαφορετικα πραγματα. Και η πραγματικοτητα λεει οτι 99 στις 100 νυφες (και γαμπροι, μην τους βγαζουμε απεξω) που θα επιλεξουν θρησκευτικο και δεν εχουν μεγαλη οικονομικη στενοτητα, θα κανουν πιο δαπανηρο γαμο αποτι αν οι ιδιες οικογενειες καναν πολιτικο Αυτη ειναι η υποθεση, σε αυτην συζηταμε, αν εχεις διαφωνιες τις λες πανω σε αυτο, οχι στο οτι ΘΑ μπορουσε να γινει. Τυπικα, θρησκευτικος γαμος θελει τους κουμπαρους και το ζευγαρι.Χωρις δεξιωση. Οποτε, ναι, θεωρητικα ερχεται πιο οικονομικο απο πολιτικο που εχει δεξιωση, duh
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.