Προς το περιεχόμενο

Ξανά απέξω οι μηχανικοί των ΤΕΙ

REDODIN7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχουν τεθεί πολλά ζητήματα. Ας προσπαθήσω να απαντήσω σε όσο γίνεται περισσότερα :

1.

Υπάρχουν 4 είδη απασχόλησης : (α) Μελετητής Δημοσίων Έργων, (β) Μελετητής ιδιωτικών έργων, (γ) Εργολάβος Δημοσίων Έργων, (δ) Εργολάβος ιδιωτικών έργων. Μόνο από το (α) είναι αποκλεισμένοι οι απόφοιτοι μηχανικοί ΤΕΙ. Στα άλλα 3 υπάρχουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για όλους ή έστω για μερικές ειδικότητες. Ειδικά ως Εργολήπτης Δημοσίων Έργων, ο απόφοιτος ΤΕΙ ξεκινάει έχοντας ένα χάντικαπ από το Διπλωματούχο, αλλά μπορεί να φτάσει στην ίδια κατηγορία εργοληπτικού πτυχίου εντελώς αξιοκρατικά, ανάλογα με το κόστος των έργων που έχει κατασκευάσει.

Συγκεκριμένα, η μόνη ειδικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα είναι οι Πολ. Μηχανικοί ΤΕ σε περίπτωση οικοδομικής άδειας, γιατί η πολεοδομία θα κάνει έλεγχο του πτυχίου και το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για το δικαίωμά τους να κάνουν ιδιωτικές μελέτες. Σε όλα τα υπόλοιπα, όμως π.χ. τοπογραφικά για συμβόλαιο που δεν ελέγχονται από πολεοδομία, μπαίνει κανονικά υπογραφή.

2.

Έχω τελειώσει Ηλεκτρολογία και Δομ. Έργων. Είναι φυσικό οι Πολ. Μηχανικοί να είναι "μηχανικοί των πάντων", γιατί σχεδόν σε όλες τις Υπηρεσίες, ειδικά σε αυτές που αφορούν επαγγελματικούς χώρους, χρειάζονται κατόψεις. Όταν για παράδειμα η Δ/νση Περιβάλλοντος ζητάει μια κάτοψη και μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο περιβαλλοντολόγος δεν μπορεί να κάνει την κάτοψη, ενώ ο Πολ. Μηχανικός, με την κατάλληλες περιγραφή του ιδιοκτήτη, μπορεί να βάλει τις λέξεις που χρειάζονται στη σειρά και να συντάξει το κείμενο. Έρχεται φθηνότερα έτσι...

Επίσης, ο Πολ. Μηχανικός, επειδή καλείται συνήθως να παίξει και το ρόλο αρχιτέκτονα, σχεδιάζει από το μηδέν και πρέπει να προβλέψει τα πάντα. Ο ηλεκτρολόγος από την άλλη έχει μια πολύ τυποποιημένη δουλειά να κάνει σε μια απλή εγκατάσταση.

3.

Πέρασα με βαθμό 11 από τις Πανελλήνιες και πήρα τον 5ο βαθμό πτυχίου στη σειρά μου. Ο βαθμός των Πανελληνίων δε λέει τίποτα από μόνος του. Πήρα τον 5ο βαθμό πτυχίου, από τη σειρά μου και έχω πολύ σοβαρό πρόβλημα να βρω πελατεία. Επίσης, ο βαθμός πτυχίου έχει ελάχιστη σημασία στο τι θα κάνεις. Όλα αυτά είναι απλές μαύρες μουτζούρες σε ένα χαρτί.

4.

Δεν είναι όλα τα ΤΕΙ παιδικές κατασκηνώσεις, όπως το ΤΕΙ Πάτρας που αναφέρθηκε. Το τμήμα Ηλεκτρολογίας Ηρακλείου έχει εξαιρετικό επίπεδο και αυτό οφείλεται εν πολοίς και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Ηρακλείου, με το οποίο υπάρχουν πολύ στενοί δεσμοί (μέσω των εργαστηρίων Laser, ρομποτικής, κ.λπ.)

• Απαντ. 116
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δεν φταίνε οι φοιτητές που πήγαν στις σχολές. Το κράτος φταίει που άνοιξε δημόσια ιδρύματα που δίνουν δημόσια πτυχία που δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Το ίδιο το κράτος δηλαδή δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του :wacko:

Δημοσ.

Κοιτα τα ουτε τα μεγαλα λογια με εντυπωσιαζουν ,ουτε γενικα η ριψη της ευθυνης αποκλειστικα σε αλλους.Γιατι να μην σας δινουν δικαιωματα αν τα αξιζετε;Μηπως κατι τρεχει;Αλλα πλυν αυτου προειπα οτι δεν θα ηθελα να υπογραφει ο οποισδηποτε για το σπιτι μου και ας η αμοιβη πεσει απο τα 500 ευρο στα 50 .Ειναι αμειλητεο το κοστος μπροστα σε ανθρωπινες ζωες.Κατα τα αλλα ο καθενας εχει τα συμφεροντα του και αναλογα λειτουργει και εγω σου μιλαω σαν απλη πελατης σου αν το παρεις ετσι .Ουτε του κλαδου ειμαι ,ουτε μαγαζι σχετικο εχω να υποστηριξω.

Και σε ρωτάω να μου απαντήσεις ειλικρινά :

Προτιμάς να σου σχεδιάσει το σπίτι ένας φετινός απόφοιτος του ΕΜΠ που πέρασε στη σχολή του με 17, ένας μηχανικός ΤΕΙ με 12 ετή εμπειρία που είχε περάσει τις πανελλήνιες με 11 ή ένας εμπειροτέχνης εργολάβος με 30+ χρόνια εμπειρία;

(ο οποίος εμπειροτέχνης μπορεί και να νοικιάζει την υπογραφή του πρώτου αποφοίτου)

Δημοσ.

saya μου,ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να κάτσω να σου παραθέσω ότι "συμβαίνει το και το και το" γιατί πολύ απλά δεν θέλεις και δεν σ'ενδιαφέρει ν'ακούσεις (όντας μάλιστα εκτός κλάδου,όπως παραδέχεσαι),παρά να κάνεις την πλάκα σου και να μας σπάσεις τα νεύρα!Και το έχεις ξανακάνει σε πολλά θέματα εδώ μέσα...

Η τελευταία μου απάντηση σ'αυτό το θέμα προς το άτομό σου είναι ότι,το "δικαίωμα στην εργασία" (δηλαδή η πρόσβαση του καθενός στο επάγγελμα που σπούδασε,ακόμη κι αν το σπούδασε στην Καζαμπλάνκα) είναι κάτι το συνταγματικά κατοχυρωμένο και αδιαπραγμάτευτο!Είτε σ'αρέσει είτε όχι...εκεί λήγει η "on-topic" συζήτηση!

Αλλά αφού έχεις αυτοπεισθεί ότι δικαίως οι απόφοιτοι αυτοί βρίσκονται στο περιθώριο δεν υπάρχει χώρος για διάλογο...συνέχισε να μας λες πόσο αγράμματοι και ρόμπες είμαστε όλοι όσοι σπουδάζουμε σ'αυτές τις σχολές!Δικαίωμά σου είναι να ξεχειλώσεις άλλο ένα thread...

Δημοσ.

saya μου,ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να κάτσω να σου παραθέσω ότι "συμβαίνει το και το και το" γιατί πολύ απλά δεν θέλεις και δεν σ'ενδιαφέρει ν'ακούσεις (όντας μάλιστα εκτός κλάδου,όπως παραδέχεσαι),παρά να κάνεις την πλάκα σου και να μας σπάσεις τα νεύρα!Και το έχεις ξανακάνει σε πολλά θέματα εδώ μέσα...

Η τελευταία μου απάντηση σ'αυτό το θέμα προς το άτομό σου είναι ότι,το "δικαίωμα στην εργασία" (δηλαδή η πρόσβαση του καθενός στο επάγγελμα που σπούδασε,ακόμη κι αν το σπούδασε στην Καζαμπλάνκα) είναι κάτι το συνταγματικά κατοχυρωμένο και αδιαπραγμάτευτο!Είτε σ'αρέσει είτε όχι...εκεί λήγει η "on-topic" συζήτηση!

Αλλά αφού έχεις αυτοπεισθεί ότι δικαίως οι απόφοιτοι αυτοί βρίσκονται στο περιθώριο δεν υπάρχει χώρος για διάλογο...συνέχισε να μας λες πόσο αγράμματοι και ρόμπες είμαστε όλοι όσοι σπουδάζουμε σ'αυτές τις σχολές!Δικαίωμά σου είναι να ξεχειλώσεις άλλο ένα thread...

Ξερεις πολυ καλα οτι ουτε γελαω μαζι σου και οτι μιλαω σοβαροτατα και δεν ξεχειλωνω τιποτα .Απλα δεν σου χαιδευω τα αυτια και δεν σου λεω αυτα που θες να ακουσεις .Το δικαιωμα το δικο σου στην εργασια σημαινει να αποκτησεις επιπλεον δικαιοματα απο αυτα που εχεις για να μπορεις να ανταγωνιστεις εναν κλαδο με περισσοτερα δικαιωματα.Αν αυτο γινεται κα το δικαιουσαι καλως .Το θεμα ειναι οτι ο καθενας κανει τις επιλογες του.Και τις πληρωνει μονο αυτος κανενας αλλος.

Την στιγμη που βρισκομαστε σε ελευθερο ανταγωνισμο δικαιωμα στην εργασια εχεις .Αν μπορεις να ανταγωνιστεις τους αλλους ειναι αλλο θεμα .

Οσο για τις προσωπικες συμπαθειες και αντιπαθειες προφανως ηξερες την αποψη μου πριν στην πω και ειχες ηδη αποφασισει .Αχρηστο μεν δεν θεωρω κανεναν αλλα αν δεχεσαι αυτα που πιστευω δικο σου θεμα ..

Δημοσ.

Σε πανεπιστημιο προφανως για αυτο τους υποστηριζω σε σχεση με τους τεητζηδες ..Μεγαλη σχολη σε μεγαλη πολη ..

Δεν φταίνε οι φοιτητές που πήγαν στις σχολές. Το κράτος φταίει που άνοιξε δημόσια ιδρύματα που δίνουν δημόσια πτυχία που δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Το ίδιο το κράτος δηλαδή δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του :wacko:

Προφανεστατα υπαρχει υπερπληθωρα σχολων πανω σε εναν τομεα ,που βγαζει πιο πολλους υποψηφιους απο οτι χρειαζεται και με κλιμακωτα προσοντα με τον πρωτο στην βαθμιδα να μπορει να καπελωσει ολους τους αλλους.Η λυση ειναι να κλεισεις τις αχρηστες σχολες .Αλλα θα γινει;Μπα..Σαφως φταιει και το κρατος..

Δημοσ.

Μια ερώτηση: Η αξία του πτυχίου του ΤΕΙ Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος μαζί με ένα μεταπτυχιακό έχει ίση αξία με ένα του πτυχιο του πολυτεχνείου στον περίπου ίδιο τομέα;

Δημοσ.

Yπαρχουν τει ομως που μπαινεις με 10 επομενως με καθολου υποδομες σε βασικα μαθηματα .Εκει τι γινεται;Θα τους δωθει το δικαιωμα να αποφασιζουν για σπιτια πχ;

Σαν μηχανικος ΤΕΙ θα σου πω το εξης ναι μεν οι σχολες εχουν χαμηλη βαση αλλα οταν μπαινεις βλεπεις οτι θελει να εισαι μαθητης του 15+και οχι του 10, για αυτο αλλωστε εχουν μεγαλο ΜΟ κατακτησης πτυχιου.

Προσωπικα ειχα τελειωσει ολα τα μαθηματα ειδηκοτητας αμεσως και πεδευομουν 2,5 χρονια με μαθηματικα και φυσικες και επειδη το κρατος ειναι αχρηστο να μου συμπληρωσει τα κενα επρεπε να σκασω 2000 χιλιαρικα σε φροντηστιρια για να παρω το πολυποθητο χαρτι :-(

Δημοσ.

Μια ερώτηση: Η αξία του πτυχίου του ΤΕΙ Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος μαζί με ένα μεταπτυχιακό έχει ίση αξία με ένα του πτυχιο του πολυτεχνείου στον περίπου ίδιο τομέα;

Σε € ή σε $; :rolleyes:

Αν εννοείς "επαγγελματική" και "ακαδημαϊκή" ισοτιμία,ρώτα κάποιο μέλος ΓΕΩΤΕΕ να σου πει τι ισχύει...

Δημοσ.

Στην Ελλαδα οχι εισαι απλα ενας τειτσης με μεταπτυχιακο :-( , στο εξωτερικο μετραει κανονικα

Δημοσ.

Και θα μένουν απέξω οι μηχανικοί των ΤΕΙ όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το γκέτο του ΕΜΠ και του ΤΕΕ.

Σχετικά με το γκέτο:

Υπάρχουν και άλλα ιδρύματα με καλή ποιότητα, κάτι που φάνηκε στην κατανομή της χρηματοδότησης κάποιων τελευταίων προκηρύξεων για ερευνητικά έργα (όπου η Κρήτη διέπρεψε).

Σχετικά με τους μηχανικούς:

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών είναι παλαιά... αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι για κάποιες ειδικότητες είναι από τον καιρό του βασιλιά.

Και κάτι σχετικό... βρείτε έναν μηχανικό στην βουλή που ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ πολιτικός μηχανικός.

Δημοσ.

Πραγματικά βαρέθηκα να διαβάσω τις 11 αυτές σελίδες, που φόρουμ περιεχομένου μηχανικών, θα είχε φτάσει πάλι τις...200.

Εχω κάνει τη κουβέντα,άπειρες φορές κι εντέλει έχω βαρεθεί.

Το κράτος (ποιό κράτος) εκτελεί εντολές ΤΕΕ και τίποτε άλλο.Κι όταν λέω ΤΕΕ εννοώ τους πολ.μηχ και μόνο,μιας και έχουν "ρίξει" όλους σχεδόν τους μηχανικούς με τον καιρό.

Δυστυχώς οι των ΤΕΙ, όπως κι εγώ, θα καταδικαστούμε και εκ των έσω, μιας και παίζονται πολλά παιχνίδια στη πλάτη μας, ίσως και εσωτερικά.

Το θέμα ειναι ένα παιδιά. Οσο υπήρχε χρήμα αφθονο στην αγορά, δεν ασχολιόταν κανείς με κανένα συνάδελφο.Ουτε ο τοπογράφος με το πολ.μηχ επειδή υπογράφει τα τοπογραφικά του, ούτε ο του πανεπιστημίου με του τει που εκπονούμε τις μελέτες για οικ. άδειες, ούτε τπτ.

Τώρα ομως που η πίτα μίκρυνε,αλλά τα στόματα μένουν τα ίδια και αυξάνονται, ξαφνικά θυμήθηκαν πως "α οι των ΤΕΙ δε προβλέπεται να κάνουν τπτ,είναι ολοι παράνομοι".

Εκεί καταλήξαμε.

Προσωπικά,παρόλο που είμαι γραμμένος στο τσμεδε, ως εργολήπτης δημοσίων έργων (και όχι ως μηχανικός) σκέφτομαι πολύ σοβαρά τις κατατακτήριες, διότι δε θέλω νταβαντζή πανω απο το κεφάλι μου.

Διότι επειδή ακριβώς θέλουν την πίτα, ακουσον άκουσον, δεν εχουν προβλημα με τη σύνταξη ας πουμε τοπογραφικού απο ένα τειτζή, ΑΛΛΑ να συνυπογράφει και ο γκράντε μηχανικός του πολυτεχνείου, με το αζημίωτο φυσικά.

Εάν αυτό λάβει χώρα, δε θα παραπονιέται κανείς...

Ιδωμεν.

Υ.Γ. όσο για κάποιους χρήστες, που απλώς φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο και βγάζουν το κόμπλεξ τους με τους των τεί, απλώς να πώ get a life.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και αντίστροφα.

Θα "ανεχτώ" διάλογο απο συνάδελφο του πολυτεχνείου κι όχι το κάθε κομπλεξικό που πέρασε σε ΑΕΙ,απλώς για να περάσει σε ΑΕΙ, ώστε να χαίρεται ο ίδιος και η γονείς του στη γειτονιά.

(το αναφέρω χαρακτηριστικά,μιας και με το βαθμό που έβγαλα τότε,έπιανα κάμποσα ΑΕΙ του κώλου,αλλά δεν έπιανα πολυτεχνείο,μιας και μ'αυτό ήθελα να ασχοληθώ)

Δημοσ.

Τώρα ομως που η πίτα μίκρυνε,αλλά τα στόματα μένουν τα ίδια και αυξάνονται, ξαφνικά θυμήθηκαν πως "α οι των ΤΕΙ δε προβλέπεται να κάνουν τπτ,είναι ολοι παράνομοι".

Εκεί καταλήξαμε.

Προσωπικά,παρόλο που είμαι γραμμένος στο τσμεδε, ως εργολήπτης δημοσίων έργων (και όχι ως μηχανικός) σκέφτομαι πολύ σοβαρά τις κατατακτήριες, διότι δε θέλω νταβαντζή πανω απο το κεφάλι μου.

Διότι επειδή ακριβώς θέλουν την πίτα, ακουσον άκουσον, δεν εχουν προβλημα με τη σύνταξη ας πουμε τοπογραφικού απο ένα τειτζή, ΑΛΛΑ να συνυπογράφει και ο γκράντε μηχανικός του πολυτεχνείου, με το αζημίωτο φυσικά.

Εάν αυτό λάβει χώρα, δε θα παραπονιέται κανείς...

Δυσκολα θα σε δεκτουν, ασε που θα βρεις και αρκετους που ποτε δεν θα θερουν αξιο ακομα και αν μπεις

Δημοσ.

καταρχας με το ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων που θα γινει οσονούπω ουτε οι μεν ουτε οι δε θα εχουν προβλημα !! παντως για τις κατατακτηριες ξερω οτι στην σχολη μου καθε χρονο δεν μπαινει σχεδον κανεις λογω μεγαλης υλης και δυσκολιας των θεματων !! και οσο για το αν τον θεωρουν αξιο καθε ανθρωπο που δουλευει και παλι να πιασει την ζωη στα χερια του θεωρουμε αξιο !!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...