Προς το περιεχόμενο

LaTeX και enumerate και bookmarks

Timonkaipumpa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρεις κανείς πως:

α) Σε enumerate enviroment, εάν αλλάξεις την "αρίθμηση" με {enumerate}[ΟΡΙΣΜΑ], πώς μπορείς να ελέγξεις μετά την στοίχιση του enumerate (χωρίς να πρέπει να ορίζεις το indentation σε κάθε item) ;

β) Πώς μπορείς να κάνεις Ελληνικά, σε LaTeX, τα bookmark στο .pdf όταν χρησιμοποιείς το babel;

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

α) Το πακέτο enumitem είναι ο φίλος σου. Κάνει τα πάντα για αριθμήσεις κ.λπ.

Δώσε τον σχετικό κώδικα που έχεις ήδη...

β) Με babel δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις (99% σίγουρος) και ο λόγος βασικά είναι ο εξής: όπως ίσως θα έχεις καταλάβει, το inputenc που αναγκαστικά χρησιμοποιείς με το babel ουσιαστικά μετατρέπει τα ελληνικά που γράφεις σε κάποιους χαρακτήρες του αγγλικού αλφαβήτου, οι οποίοι απλώς στο τελικό pdf φαίνονται ελληνικά γιατί στη γραμματοσειρά τυχαίνει στις αντίστοιχες θέσεις να υπάρχουν ελληνικοί χαρακτήρες. Είναι μία αναγκαστική πατέντα από τη στιγμή που, δυστυχώς, το κλασικό TeX δεν μπορεί να καταλάβει unicode.

Για πιο σύγχρονες λύσεις συνιστώ ανεπιφύλακτα XeLaTeX (είτε με xgreek είτε με polyglossia).

Δημοσ.

α) Το πακέτο enumitem είναι ο φίλος σου. Κάνει τα πάντα για αριθμήσεις κ.λπ.

Δώσε τον σχετικό κώδικα που έχεις ήδη...

β) Με babel δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις (99% σίγουρος) και ο λόγος βασικά είναι ο εξής: όπως ίσως θα έχεις καταλάβει, το inputenc που αναγκαστικά χρησιμοποιείς με το babel ουσιαστικά μετατρέπει τα ελληνικά που γράφεις σε κάποιους χαρακτήρες του αγγλικού αλφαβήτου, οι οποίοι απλώς στο τελικό pdf φαίνονται ελληνικά γιατί στη γραμματοσειρά τυχαίνει στις αντίστοιχες θέσεις να υπάρχουν ελληνικοί χαρακτήρες. Είναι μία αναγκαστική πατέντα από τη στιγμή που, δυστυχώς, το κλασικό TeX δεν μπορεί να καταλάβει unicode.

Για πιο σύγχρονες λύσεις συνιστώ ανεπιφύλακτα XeLaTeX (είτε με xgreek είτε με polyglossia).

α) χρησιμοποιώ, π.χ.:

\begin{enumerate}[\bfseries 1.]

\item{ Μπλα μπλα μπλα}

\item{ Μπλα μπλα μπλα}

\end{enumerate}

Το θέμα είναι όμως ότι, άπαξ και χρησιμοποιήσω το custom θέμα για την αρίθμηση, χάνεται η στοίχιση. Ξέρεις πώς μπορώ να την επαναφέρω ή τουλάχιστον να την ελέγξω;

β) Κάπου είχα διαβάσει για έναν Ισπανό ή Πορτογάλο που είχε βρει μία λύση για να κάνει στην γλώσσα του τα Bookmarks αλλά δεν κατάλαβα το πως. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι γίνεται με τον τρόπο όπου γράφεις αγγλικά αλλά τα "βγάζει" ως ελληνικά ή με την χρήση αποκλειστικά του πακέτου bookmark...

Ξέρεις κάτι παραπάνω για να βοηθήσεις;.

Δημοσ.

Για το (α) ποιο πακέτο χρησιμοποιείς; Νομίζω ότι χρησιμοποιείς το πακέτο enumerate. Δυστυχώς αυτό δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν ξέρω πώς δουλεύει και τι κάνει. Αυτό που σου έγραψα είναι να δεις το πακέτο enumitem, το οποίο θεωρείται το πιο ευέλικτο και πλήρες για αυτές τις δουλειές.

Εξάλλου η ερώτησή σου δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Αυτό που βλέπω με τον κώδικα που δίνεις είναι ότι αντί τα αριθμημένα στοιχεία να είναι πιο μέσα, όπως αν δεν όριζες τη μορφή της αρίθμησης, πάνε αριστερά στο περιθώριο.

Με το enumitem θα έπρεπε να γράψεις κάτι τέτοιο:

\begin{enumerate}[label=\bfseries \arabic*.]

\item{Hello Hello Hello}

\item{Hello Hello Hello}

\end{enumerate}

Παρεμπιπτόντως, το κενό που αφήνεις μέσα στο \item{ Μπλα} δεν χρειάζεται και αγνοείται.

Δημοσ. · Κρυμμένο από parsifal, 25 Σεπτεμβρίου 2011 - Δεν έχει δοθεί λόγος
Κρυμμένο από parsifal, 25 Σεπτεμβρίου 2011 - Δεν έχει δοθεί λόγος

(άκυρο)

Δημοσ.

Για το (α) ποιο πακέτο χρησιμοποιείς; Νομίζω ότι χρησιμοποιείς το πακέτο enumerate. Δυστυχώς αυτό δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν ξέρω πώς δουλεύει και τι κάνει. Αυτό που σου έγραψα είναι να δεις το πακέτο enumitem, το οποίο θεωρείται το πιο ευέλικτο και πλήρες για αυτές τις δουλειές.

Εξάλλου η ερώτησή σου δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Αυτό που βλέπω με τον κώδικα που δίνεις είναι ότι αντί τα αριθμημένα στοιχεία να είναι πιο μέσα, όπως αν δεν όριζες τη μορφή της αρίθμησης, πάνε αριστερά στο περιθώριο.

Με το enumitem θα έπρεπε να γράψεις κάτι τέτοιο:

\begin{enumerate}[label=\bfseries \arabic*.]

\item{Hello Hello Hello}

\item{Hello Hello Hello}

\end{enumerate}

Παρεμπιπτόντως, το κενό που αφήνεις μέσα στο \item{ Μπλα} δεν χρειάζεται και αγνοείται.

Ναι το enumerate χρησιμοποιώ, το οποίο εάν του ορίσεις το label τότε χάνεις και την στοίχιση.

Θα δοκιμάσω με το enumitem και θα επανέλθω.

Thnx!

Υ.Γ. Ναι, ΟΚ για το κενό... ήταν για "καθαρότητα" στο διάβασμα εδώ.

==============================================

edit

ΟΚ το enumitem! Έκανε δουλειά χωρίς να χάνω την στοίχιση. Thnx. Θα κατεβάσω και το documentation του να δω τι άλλα options έχει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...