Lucifer Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Να πως οι τριτοδεσμίτες κατέστρεψαν την ομορφιά της επιστήμης.
papajo_r Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Όλοι σιχαινόμαστε τον πόλεμο αλλα ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα στον κόσμο μας υπάρχουν λόγο των πολέμων.. Και αυτό γιατί τότε είναι που οι πραγματικοί ισχυροί αυτού του κόσμο εξαντλούν τις δυνάμεις τους για να υπερτερήσουν = ξοδεύονται πολλά χρήματα και αφιερώνονται πολλές ζωές στην ερευνα και ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο φαινόμενο λέγεται φαινόμενο Μάισνερ.. και πρωτοπαρατηρήθηκε το 1933. τι γίνεται? Όταν ένα υλικό πέσει από μια κριτική θερμοκρασία και κάτω μετατρέπεται σε υπεραγωγό. Δηλαδή τα μόρια του σώματος κινούνται τόσο περιορισμένα αδύναμα και αργά.. που επιτρέπουν στο ρεύμα (ηλεκτρόνια) να ταξιδέψουν μέσα από το συγκεκριμένο σώμα χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις και τριβές δηλαδή έχει ως αποτέλεσμα την μηδενική απώλεια ενέργειας (δεν παράγεται θερμοκρασία όπως πχ παράγεται σε μια αντίσταση η ακόμη και σε ένα απλό καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα επειδή μέσα του συγκρούονται τα ηλεκτρόνια, γιαυτο αν θυμάστε η αντίσταση είναι ανάλογη της επιφανειας τομής και του μήκους ενός αγωγού... Όπως το νερό αν περνούσε μέσα από ένα σωλήνα που στο εσωτερικό έχει σφουγγάρι θα έχανε ταχύτητα επειδή θα χτυπούσε στα τοιχώματα του σφουγγαριού) επίσης είναι σημαντικό να θίξουμε αυτή την κριμένη λεπτομέρεια.. όσο πιο ψυχρό είναι ένα σώμα δηλαδη όσο του παίρνουμε θερμοκρασία τόσο τα μόρια μέσα του -φανταστείτε τα σαν μπιλιτσες- κινούνται πιο αργά γιαυτο πχ το νερό όταν του πάρουμε θερμοκρασία γίνετε στερεό,πάγος.. όσο περισσότερη ενέργεια δώσουμε σε ένα σώμα τόσο τα μόρια του κινούνται πιο γρήγορα.. γιαυτο και το νερό αν του δώσουμε ενέργεια μετά από μια στιγμή τα μόρια του κινούνται με τέτοια δυναμη που απομακρύνονται το ένα μόριο από το πεδίο επιρροής του αλλου και γίνονται αέρια.. ατμός δηλαδή!- ΟΛΑ τα σώματα έχουν στερεή κατάσταση, ρευστή/υγρή, αέρια και πλασματική! Και ο σίδηρος ας πούμε αν του δώσουμε ενέργεια γίνετε υγρός αν του δώσουμε ακόμη περισσότερη ενέργεια εξατμίζεται! κτλ.. απλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -σε σταθερό και συγκεκριμένο ποσο ενέργειας δηλαδή- όλα τα σώματα έχουν διαφορετική κατάσταση και αυτό έχει να κάνει με τις εσωτερικές τους δυνάμεις.. γιαυτο δεν πρόκειται ποτε να δούμε εξατμισμένο σίδηρο ελεύθερο στην ατμόσφαιρα της γης..-κάνει πολύ κρύο για το σίδηρο - η στερεό άζωτο γύρο μας -κάνει πολύ ζεστη για το άζωτο - κτλ. στο απόλυτο μηδέν οποιοδήποτε υλικό στον κόσμο έχει μηδενική εσωτερική κίνηση μοριων -εντελώς νεκρό δηλαδή- (αρα ειναι υπεραγωγος) μια αμφιλεγόμενη "εξαίρεση" στις καταστείς αυτές ειναι το ήλιο που στο απόλυτο μηδέν δείχνει να είναι σε υγρή κατάσταση! τα μόρια του είναι τόσο μικρά που εφόσον δεν αλληλεπιδρούν-αλληλοκρατουντε μεταξύ τους λόγο της μηδενικής ενέργειας φαίνεται να ξεγλιστράνε από την βαρύτητα και να δημιουργούνε πολύ λεπτά ρεύματα ηλίου που ταξιδεύουν σε αντίθετη κατεύθυνση απο την βαρυτητα! αυτό κάνει το υλικό αυτό να έλκει-δημιουργεί- ρεύματα στατικού ηλεκτρισμού στο εσωτερικό του.. πιο απλά "τραβάει" ρεύμα από το περιβάλλον. Πως γίνετε αυτό? Το ρεύμα προτιμά πάντα την πιο άνετη οδό.. όλη μας έχουμε φορτισμένα ιόντα στο δέρμα μας στα ρούχα μας παντού.. αυτά δεν δημιουργούνε όμως ρεύμα,σπίθες κτλ γιατί τα διαχωρίζουν κακοί αγωγοί ή μονωτές (πχ ο αέρας) το ρεύμα δηλαδή δεν τους "προταμαει" γιατί είναι δύσκολο να περάσει από μέσα τους. όταν ακουμπάμε κάτι και νιώθουμε ότι μας χτύπησε το ρεύμα σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά πεδία ήταν τόσο ισχυρά που ήταν εύκολο για τα συγκεκριμένα ηλεκτρόνια να ταξιδέψουν μέσα από τους μονωτές- πχ την ελαχιστη στρώση αέρα μεταξύ της άκρης τους δαχτύλου μας και της μπλούζας του φίλου μας. Για παράδειγμα σκεφτείτε ένα σωλήνα με μια τρυπα την οποια τρυπα στην αρχή την κλείνουμε με ένα πυκνό ξύλινο φελλό και αφήνουμε να περάσει νερό.. δεν θα περάσει καθόλου νερό από την τρυπα γιατί είναι πολύ πιο εύκολο για το νερό να ταξιδέψει στον κενό διάδρομο του σωλήνα... αν όμως κλείσουμε αυτή την τρυπα με ένα φελλό από σφουγγάρι θα δούμε ότι θα στάζει αρκετό νερό από την τρυπα.. γιατί? γιατί είναι σχετικά εύκολο να περάσει από εκεί νερό οποτε κάποια μόρια του νερού προτιμάνε το συγκεκριμένο δρόμο.. συνεχίζει όμως ο κενός σωλήνας να είναι ευκολότερη διαδρομή γιαυτο και το περισσότερο νερό θα συνεχίσει να ταξιδεύει μέσα από τον σωλήνα. Έτσι τα ηλεκτρόνια από τα διαφορα ιόντα στο περιβάλλον προτιμούνε να ταξιδέψουν μέσα από τον υπεραγωγό μιας και για αυτά είναι αυτός ο "κενός σωλήνας" και η ατμόσφαιρα είναι απλά ο αντίστοιχος "φελλός" Τώρα το μαγνητικό πεδίο έρχεται σε σύγκρουση με το ηλεκτρικό πεδίο που δημιούργησε άθελα του ο υπεραγωγός στο εσωτερικό του και αλληλοεξουδετερώνονται (δράση αντίδραση) και ισορροπούν Ωραία μέχρι εδώ.. αλληλοεξουδετερώνονται οι δυνάμεις στο εσωτερικό του υπεραγωγού άρα ο μαγνήτης δεν μπορεί να τον απωθήσει ούτε να έλξει τον υπεραγωγό οποτε γιατί η βαρύτητα δεν τον "τραβάει" προς τα κάτω? Γιατί οι δυνάμεις αυτές αλληλοεξουδετερώνονται στο εσωτερικό όπως είπαμε στην επιφάνεια* του υπεραγωγού δεν εξουδετερώνονται οι δυνάμεις εντελώς οποτε ο μαγνήτης ασκεί μια ικανή απωθητική δύναμη που σμπροχνει το σώμα προς τα πάνω αλλα όχι τόσο ικανή για να λύσει την επιρροή του ηλεκτικού πεδίου και να το πετάξει έξω από το δικό του πεδίο -το μαγνητικό- *(που αν σκεφτείτε η επιφανεια είναι και πιο θερμη μιας και αντιδράει με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος - συγκοινωνούντα δοχεία - άρα τα σωματιδια είναι πιο ζωηρά άρα έχουν μια λιγο μεγαλυτερη αντίσταση στο ρεύμα.. άρα δεν την προτιμούν -την επιφανεια- τα ηλεκτρόνια τόσο αυτή την διαδρομή, γιαυτο και το ηλεκτρικό πεδίο στην επιφάνεια είναι λίγο πιο αδύναμο με αποτέλεσμα να μην άλληλοεξουδετερώνεται εκεί εντελώς με το μαγνητικό)
flik Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Το συγκεκριμένο φαινόμενο λέγεται φαινόμενο Μάισνερ.. και πρωτοπαρατηρήθηκε το 1933. Έστω οτι είναι απλά το φαινόμενο Μάισνερ, αλλά αν δεις στα υπόλοιπα βίντεο για το Meissner effect, δεν είναι ακριβώς έτσι η κίνηση. Δηλαδή δεν είναι τόσο σταθερή όσο αυτή, γι' αυτό έγραψα για ασταθή ισορροπία. στο απόλυτο μηδέν οποιοδήποτε υλικό στον κόσμο έχει μηδενική εσωτερική κίνηση μοριων -εντελώς νεκρό δηλαδή- (αρα ειναι υπεραγωγος) Στο απόλυτο 0, ακόμα και αν φτάναμε, τα άτομα έχουν ενέργεια, έχουν δονήσεις. hv/2. Ενέργεια απολύτου μηδενός. Άλλωστε το υπαγορεύει και η αρχή της απροσδιοριστίας. Τώρα το μαγνητικό πεδίο έρχεται σε σύγκρουση με το ηλεκτρικό πεδίο που δημιούργησε άθελα του ο υπεραγωγός στο εσωτερικό του και αλληλοεξουδετερώνονται (δράση αντίδραση) και ισορροπούν Ωραία μέχρι εδώ.. αλληλοεξουδετερώνονται οι δυνάμεις στο εσωτερικό του υπεραγωγού άρα ο μαγνήτης δεν μπορεί να τον απωθήσει ούτε να έλξει τον υπεραγωγό οποτε γιατί η βαρύτητα δεν τον "τραβάει" προς τα κάτω? Γιατί οι δυνάμεις αυτές αλληλοεξουδετερώνονται στο εσωτερικό όπως είπαμε στην επιφάνεια* του υπεραγωγού δεν εξουδετερώνονται οι δυνάμεις εντελώς οποτε ο μαγνήτης ασκεί μια ικανή απωθητική δύναμη που σμπροχνει το σώμα προς τα πάνω αλλα όχι τόσο ικανή για να λύσει την επιρροή του ηλεκτικού πεδίου και να το πετάξει έξω από το δικό του πεδίο -το μαγνητικό- Αυτό δεν με κάλυψε ιδιαίτερα, για την εξήγηση του φαινομένου. Αν μπορείς πες το με λίγο πιο μαθηματικούς όρους, εσωτερική μαγνήτιση κτλ, και όχι με δράση-αντίδραση. Δεν ήμουν ποτέ καλός στον ηλεκτρομαγνητισμό, το παραδέχομαι. Έχω την εντύπωση, επειδή ο τύπος στο βίντεο, αν θυμάμαι καλά ανέφερε κάτι για "πεδίο μέσα απο το σώμα", το μυαλό μου πήγε στη μαγνητική ροή. Και ένα φαινόμενο που συμβαίνει στους υπεραγωγούς τύπου Ι, (δεν ξέρω τι τύπου είναι ο συγκεκριμένος υπεραγωγός) είναι η παγίδευση του μαγνητικού πεδίου. Όταν βρεθεί σε μαγνητικό πεδίο με θερμοκρασία πάνω απο τη κρίσιμη, η παγιδευμένη μαγνητική ροή είναι κβαντισμένη. Μήπως έχει σχέση με αυτό... Μιας και η θερμοκρασία να παραμένει κάτω απο τη κρίσιμη χλωμό...
papajo_r Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Έστω οτι είναι απλά το φαινόμενο Μάισνερ, αλλά αν δεις στα υπόλοιπα βίντεο για το Meissner effect, δεν είναι ακριβώς έτσι η κίνηση. Δηλαδή δεν είναι τόσο σταθερή όσο αυτή, γι' αυτό έγραψα για ασταθή ισορροπία. Όχι έστω.. Είναι το φαινόμενο Μάισνερ. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτά που λες περί ασταθής ισορροπίας.. και δεν ξέρω για πια video μιλάς... οποτε αν τα video στα οποια αναφέρεσαι έχουν σχέση με το video του topic και το σώμα δεν ισορροπούσε τότε είναι απλά κακή εφαρμογή της θεωρίας... όχι καλά στημένο το πείραμα, ανθρώπινο λάθος.. η άλλο πράμα εντελώς. Αυτονόητο είναι ότι τα υλικά και οι θερμοκρασίες στο συγκεκριμένο πείραμα παίζουν καθοριστικό ρολο.. Στο απόλυτο 0, ακόμα και αν φτάναμε, τα άτομα έχουν ενέργεια, έχουν δονήσεις. hv/2. Ενέργεια απολύτου μηδενός. Άλλωστε το υπαγορεύει και η αρχή της απροσδιοριστίας. Να ξεκινήσω με το ότι τα πράματα που ρωτάς από εδώ και πέρα δεν είναι για το κοινό του insomnia και αρχίζουν να γίνονται παρα πολύ πολύπλοκα.. εγώ προσπάθησα με πρακτικό τρόπο να εξηγήσω το τι περίπου συμβαίνει.. από εκεί και πέρα η ανάλυση του φαινομενου από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι δεν έχει νόημα αφού και αντιληπτή δεν θα γίνει και είναι πολύ επίπονη -και πολυσέλιδη- η όλη διαδικασία σε βαθμό που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση ακόμη και για ένα ειδήμονα του χώρου. Tέτοια πράματα θα βρείς μονο σε συγγράμματα και διαφορα αλλα επιστημονικά πονήματα. Η αρχή της απροσδιοριστίας μας λέει ότι δεν μπορούμε με υπολογίσουμε με απόλυτη βεβαιότητα ταυτόχρονα την ορμή και την θέση ενός σωματίου... όσο μεγαλώνει η ακρίβεια υπολογισμού της μιας ιδιότητας τόσο μικραίνει η ακρίβεια της άλλης. -όπου σωμάτια είναι συνθετικά μέρη τις ύλης που αποτελούν το άτομο και κατά συνέπεια είναι μικρότερα από αυτό- Όλα τα μόρια στο απόλυτο μηδέν παρουσιάζουν 0 κινητικότητα είναι νεκρά γιατί δεν υπάρχει θερμότητα και κατά συνέπεια κίνηση.. θερμότητα=ενέργεια=κίνηση όπως ανέφερα πιο πάνω, οποτε φαντάσου οι μπιλιτσες που είπαμε είναι εντελώς ακίνητες και νωθρές.. Όμως οι μπιλιτσες για να παραμείνουν μπιλιτσες να έχουν δηλαδή το σχήμα μιας μπίλιας..(και να μην διασκορπιστεί η ύλη τους στο σύμπαν) έχουν μέσα τους ενέργεια η οποια είναι αυτή που κρατάει τα άτομα στην θέση τους και αποτρέπει την διάσπαση των πυρήνων τους και σε αυτή την ενέργεια μάλλον αναφέρεσαι. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται ενέργεια κενού στην φυσική (μεγάλο μανίκι τώρα η ανάλυση της μην την ψάχνεις ) Αυτό δεν με κάλυψε ιδιαίτερα, για την εξήγηση του φαινομένου. Αν μπορείς πες το με λίγο πιο μαθηματικούς όρους, εσωτερική μαγνήτιση κτλ, και όχι με δράση-αντίδραση. Δεν ήμουν ποτέ καλός στον ηλεκτρομαγνητισμό, το παραδέχομαι. Έχω την εντύπωση, επειδή ο τύπος στο βίντεο, αν θυμάμαι καλά ανέφερε κάτι για "πεδίο μέσα απο το σώμα", το μυαλό μου πήγε στη μαγνητική ροή. Και ένα φαινόμενο που συμβαίνει στους υπεραγωγούς τύπου Ι, (δεν ξέρω τι τύπου είναι ο συγκεκριμένος υπεραγωγός) είναι η παγίδευση του μαγνητικού πεδίου. Όταν βρεθεί σε μαγνητικό πεδίο με θερμοκρασία πάνω απο τη κρίσιμη, η παγιδευμένη μαγνητική ροή είναι κβαντισμένη. Μήπως έχει σχέση με αυτό... Μιας και η θερμοκρασία να παραμένει κάτω απο τη κρίσιμη χλωμό... Νομίζω ότι καλύπτει μια χαρά το γενικό πλήθος ο τρόπος που το παρέθεσα τώρα εσύ αν είσαι μαθητής που ενδιαφέρεται για την φυσική η σπουδαστής θα σε προέτρεπα να μιλήσεις με τον καθηγητή σου η να πας σε forum φυσικής για το συγκεκριμένο θέμα... Η αλήθεια είναι ότι δεν αλληλοεξουδετερώνονται έτσι όπως αντιλαμβάνονται οι πολλοί την έννοια της δράσης και αντίδρασης (όπως στην κρουση 2 ομοιων σφαιρών) Επειδή όμως αλήθεια είναι πιο περιπλοκη και θα μπέρδευε πόλους αποφάσισα να περιγράψω λάθος την όλη διαδικασία για να μην χαθεί το νόημα πίσω από αυτήν.. Συγκεκριμένα το μαγνητικό πεδίο τρυπα κάθετα τον υπεραγωγό δημιουργώντας μαγνητικά ρεύματα τα οποια διαρρέονται ολόγυρα από ηλεκτρικά ρεύματα με μηδενική αντίσταση δημιουργείται δηλαδή στο εσωτερικό του υπεραγωγού μια μαγνητική δίνη... σκέψου τον υπεραγωγό σαν ένα μεγάλο soft μπισκοτο στο οποιο έχουμε περάσει γυάλινα δοχεία στο σχημα κλεψύδρας (όχι πολύ κήλη κλεψύδρα αλλα σωληνοειδής) το σημείο που η κλεψύδρα είναι λεπτή είναι το σημείο που βρίσκετε στο εσωτερικό του μπισκότου και είναι το σημείο που "από μέσα του" περνάει το μαγνητικό πεδίο και "γύρο του" και κάθετα το ηλεκτρικό ρεύμα.. (το σημείο τις δίνης δηλαδή) οι σωλήνες της κλεψύδρας πάνω και κάτω είναιτο μαγνητικό πεδίο που εγκλωβίζει το σώμα. και επειδή φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο δεν θα σε ικανοποιήσει ως απάντηση θα προσπαθήσω να αγγίξω λίγο επιστημονικά το θέμα για να δεις ότι είναι μεγάλο μανίκι και να καταλάβεις για πιο λόγο δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε ειδικά εδώ. Έστω ότι ο υπεραγωγός περιέχει μποζόνια με φορτίο q η κυματοσυνάρτηση τους μπορεί να περιγραφή από ένα κβαντικό πεδίο ψ το οποιο θα ικανοποιεί την εξίσωση Schrödinger έχουμε την παρακάτω συνάρτηση (αντικαθιστώντας την σταθερά του Planck /2π με 1) Αυτό το μοντέλο περιγράφει την υπεραγωγιμότητα σαν ένα συμπύκνωμα Bose–Einstein, όπου βλέπουμε πως ο τελεστής ψ εξουδετερώνει ένα μποζόνιο στο σημείο x ενώ ο ανάστροφος του ψt (χώρος Hilbert ) δημιουργεί ένα μποζόνιο στο ίδιο σημείο! βασικά ας το παρατήσουμε αυτό ήδη θεώρησα πολλά πράματα δεδομένα χωρίς να τα εξηγήσω και στην συνεχεια διακλαδίζονται πολύ περισσότερο τα πράματα... Ας το πάρουμε από την αρχή λίγο πιο περιγραφικά .. Είπαμε ότι ο υπεραγωγός είναι διαμαγνητικο υλικό δηλαδή για λόγους που ακουμπήσαμε πιο πάνω ο μαγνητισμός στο εσωτερικό του ας πούμε πως εξαφανίζεται... στο εξωτερικό του όμως επηρεάζεται κατά ένα μικρό ποσοστό ακόμη από το μαγνητικό πεδίο (γιαυτο και εγκλωβίζεται) το πάχος διάτρησης του μαγνητικού πεδίου (το ποσο βαθιά μπαίνει μέσα δηλαδή από την εξωτερική επιφάνεια του υπεραγωγού) ονομάζεται βάθος διείσδυσης London και συνήθως το συμβολίζουμε με ελληνικό "λ" η "λL" η σύνηθες τιμές του λ είναι κάπου στα 50 με 500 nm βασικά αστο και αυτό.. γιατί για να συνεχίσουμε θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για την εξίσωση του λονδίνου και για τον νομο του αμπέρ... και πάει λέγοντας... ήδη ξόδεψα πολύ ώρα για το τίποτα και κουράστηκα όπως σου είπα μίλησε καλύτερα με τον καθηγητή σου η πήγαινε σε ένα forum φυσικής.
flik Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 @papajo_r: Ευχαριστώ, θα το μελετήσω αργότερα. Καταρχάς δε ρώτησα για να το δουν όλοι στο insomnia, εγώ έψαχνα απο χθες και ήθελα να μάθω Ο λόγος που έψαχνα είναι γιατί νόμιζα πως δεν ήταν meissner effect. Όσα βίντεο έχω δει στο internet που αφορούν meissner effect, είχαν αστάθεια. Δηλαδή μόλις τα άλλαζες θέση, έχαναν την ισορροπία τους, και θεώρησα μήπως ήταν κάποια άλλη παρόμοια ιδιότητα των υπεραγωγών, όπως έγραψα παραπάνω η κβαντισμένη μαγνητική ροή σε θερμοκρασίες T>Tc. Λογικά όμως θα είναι κακή εφαρμογή όπως λες. Μπορώ να ηρεμήσω τώρα... Αναφέρομαι σε αυτή την ενέργεια: Όταν λέω δόνηση με συχνότητα v, δεν εννοούσα κλασική μηχανική, γι' αυτό στο είπα. Έχουν ενέργεια ακόμα και για T->0, όπως βλέπεις και το ξέρεις. Ας μη σταθούμε εκεί. Είχα καταλάβει το meissner effect, όχι απο τη σχολή μου όμως, δεν ήμουν θεωρητική κατεύθυνση, αν και δεν ξέρω αν το έκαναν κι εκεί. Αλλά έτσι όπως το έγραφες, πραγματικά δεν μου έμοιαζε για meissner effect...γι' αυτό σου είπα να το εξηγήσεις. Κυρίως απο το physics4u το είχα εμπεδώσει το φαινόμενο meissner. Δεν είχα καθηγητή να ρωτήσω, τελείωσα τη σχολή μου (φυσικό) και έχασα αυτή την επαφή που ήταν μεγάλο πλεονέκτημα του να είσαι φοιτητής. Το London penetration length δεν το είχα φτάσει, είχα αρκεστεί στη γενική περιγραφή του φαινομένου. Με βάζεις σε άλλα λούκια τώρα, και δεν επαρκεί και ο χρόνος μου.
KilliK Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2011 flik μηπως στα αλλα βιντεο η βαση ηταν ο υπεραγωγος και το αντικειμενο που αιωρουταν ηταν ο μαγνητης; διοτι εδω νομιζω η βαση ειναι ο μαγνητης ενω το αντικειμενο που αιωρειται ειναι ο υπεραγωγος. ισως ετσι εξηγειται η ασταθεια της κινησης αναμεσα στα δυο βιντεο.ο υπεραγαγωγος λοκαρει στην ισορροπια αλλα οχι ο μαγνητης.
flik Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2011 Καλά σίγουρα εδώ είναι ο υπεραγωγός που αιωρείται. Μπορεί να είναι έτσι όπως το λες, έχει και καιρό που τα είδα, δεν ήταν απο το youtube, απο άλλες επιδείξεις.
flik Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2011 Νομίζω πως οντως τελικά δεν είναι το meissner effect, αλλά.χρησιμοποιεί επίτηδες το φαινόμενο της κβαντισμένης μαγνητικής ροής που το διαπερνά: http://io9.com/5850729/quantum-locking-will-blow-your-mind--but-how-does-it-work
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα