Προς το περιεχόμενο

Καθεστώς φορολόγησης eshop με αγροτικά προϊόντα


LRoi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή το τοπίο είναι θολό γύρω από το θέμα, γνωρίζει κάποιος τι ισχύει για τη φορολόγηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα, τόσο όσον αφορά το κατάστημα, όσο και το θέμα της φορολόγησης για την απευθείας πώληση από τον παραγωγό, στον καταναλωτή?

 

Μία ιστοσελίδα που διαθέτει φόρμα παραγγελιών, χωρίς διαδικασίες ηλεκτρονικής συναλλαγής, θεωρείται ηλεκτρονικό κατάστημα?

 

Με μία πρόχειρη αναζήτηση βρήκα το εξής:

 

Πώληση Αγροτικών Προϊόντων από τους Παραγωγούς απ' ευθείας στους Καταναλωτές

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ : Πώληση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές.

 

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα απευθείας από τους αγρότες-παραγωγούς χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων και αντίστροφα.

Υπάρχουν όμως ασάφειες και επικρατεί μεγάλη σύγχυση για το καθεστώς πώλησης αγροτικών προϊόντων (νόμιμη πώληση, φορολογικό καθεστώς - αποδείξεις, ταμειακή μηχανή, ΦΠΑ, ασφάλιση), κατευθείαν από παραγωγούς, καθώς και λόγω της εισαγωγής και του διαδικτύου στον τομέα αυτό, χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Γενικά είναι ευρέως γνωστοί δύο βασικοί τρόποι αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων:

 

α. στον χώρο του παραγωγού και

 

β. μεταφορά των προϊόντων από τον παραγωγό με δικό του όχημα στον χώρο του πελάτη.

 

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο παραγωγός καλύπτεται φορολογικά με τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων το οποίο εκδίδει ο πελάτης-συνήθως έμπορος αγροτικών προϊόντων ή επιχειρηματίας. Ο παραγωγός δεν υποχρεούται να κόβει ούτε τιμολόγιο ούτε απόδειξη λιανικής πώλησης, αλλά και ούτε να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (διότι σε περίπτωση ασφάλισής του στον ΟΑΕΕ θα έπαυε να είναι αγρότης-παραγωγός και θα ήταν επιχειρηματίας), παρά μόνο να διαθέτει την ανάλογη άδεια παραγωγού-πώλησης προϊόντων παραγωγής του, η οποία εκδίδεται, ανάλογα με την περίπτωση, είτε από τον δήμο είτε από την Περιφέρεια στην οποίο ανήκει.

 

Ερωτάσθε,

 

1. Τί ισχύει και τί προβλέπεται για την πώληση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς μέσω διαδικτύου (φόρμα αγοράς) για να είναι νόμιμος;

 

2. Μπορεί κάποιος αγρότης-παραγωγός να συσκευάσει μόνος του τα προϊόντα του και να τα πουλάει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις ; Ποιά διαδικασία και τι ενέργειες πρέπει να ακολουθήσει για να είναι νόμιμος;

 

Αθήνα, 01.07.2011

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

 

Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών

 

Ροντούλης Αστέριος, Βουλευτής Λάρισας

 

http://www.thanos-plevris.gr/georgia-trofima/polisi-agrotikon-proionton-apo-toys-paragogoys-ap-039-eytheias-stoys-katanalotes.htm

 

Και η απάντηση (παραθέτω μόνο το κομμάτι που αφορά την ερωτησή μου):

 

2626d4fac3f.jpg

 

Από αυτά που διαβάζω, δεν αποσαφηνίζεται τίποτα, καθώς εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα οπωροκηπευτικά, αλλά μιλάμε αποκλειστικά για πώληση οσπρίων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...