Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ !!

Έχω κι εγώ κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και διακόπτη ανά διαμέρισμα (αυτόνομη είναι όταν κάθε διαμέρισμα έχει δικό του λεβητάκι και μετρητή αερίου)....

Και τα προηγούμενα χρόνια δεν το πολυχρησιμοποιούσα , αλλά από φέτος που το γαμήσανε και με την αύξηση φόρου, είναι μεν φθηνότερο από το πετρέλαιο, αλλά ακρίβηνε τρομερά..

Aircondition και άγιος ο θεός..

Η κεντρική θέρμανση πλέον συμφέρει μόνο σε πολύ μεγάλα κτίρια, με πάνω από 20 διαμερίσματα..

Στο 5όροφο κτίριο που μένω είναι 3 διαμερίσματα των 100 μέτρων, 2 των 73 και 3 γκαρσονιέρες.

κάθε όροφος δηλαδή πληρώνει το 20% των εξόδων.. μεγάλο κουστουμάκι.

Βέβαια στο Φάληρο το κλίμα είναι πολύ εύκρατο.. Στα ΒΠ ή σε άλλες περιοχές με περισσότερο κρύο, δεν ξέρω, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες, και δεν ξέρω τι κλιματιστικά τις καλύπτουν.

Παρόλα αυτά , επειδή το κλιματιστικό ζεσταίνει μόνο το χώρο που είσαι κι όχι όλο το σπίτι, η κατανάλωση ειδικά από οικονομικές συσκευές είναι κάτω από κιλοβατώρα.

Πόσο κάνει αυτή ,

0,10 ευρώ ;

Καμία σχέση με το κόστους αερίου - πετρελαίου.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το κλιματιστικό όμως ζεσταίνει ένα δωμάτιο, ενώ συνήθως θέλεις να ζεστάνεις το χώρο που κάθεσαι συν την κρεβατοκάμαρά σου, συν το δωμάτιο του παιδιού, συν το μπάνιο (τυπικό σπίτι).

Και εκτός αυτού, μόλις κλείσεις το κλιματιστικό η ζέστη... πάει. Σε λίγη ώρα ο χώρος θα είναι και πάλι κρύος. Ιδίως αν ανοίξεις και κάνα παράθυρο και έρθει κρύος αέρας μέσα την πάτησες, μιας και το κλιματιστικό ζεσταίνει τον αέρα του δωματίου και μόνο, όχι τον ίδιο το χώρο και τα αντικείμενα.

Το καλοριφέρ είναι για σοβαρή θέρμανση, λοιπές λύσεις είναι ημίμετρα απλά για να μη τον δαγκώσεις.

Δημοσ.

Το κλιματιστικό όμως ζεσταίνει ένα δωμάτιο, ενώ συνήθως θέλεις να ζεστάνεις το χώρο που κάθεσαι συν την κρεβατοκάμαρά σου, συν το δωμάτιο του παιδιού, συν το μπάνιο (τυπικό σπίτι).

Και εκτός αυτού, μόλις κλείσεις το κλιματιστικό η ζέστη... πάει. Σε λίγη ώρα ο χώρος θα είναι και πάλι κρύος. Ιδίως αν ανοίξεις και κάνα παράθυρο και έρθει κρύος αέρας μέσα την πάτησες, μιας και το κλιματιστικό ζεσταίνει τον αέρα του δωματίου και μόνο, όχι τον ίδιο το χώρο και τα αντικείμενα.

Το καλοριφέρ είναι για σοβαρή θέρμανση, λοιπές λύσεις είναι ημίμετρα απλά για να μη τον δαγκώσεις.

Θα συμφωνησω απολυτα, δεν ειναι τυχαιο που η κεντρικη θερμανση (εννοω σπιτιου, οχι πολυκατοικιας), με καλοριφερ νερου (με οποιο τροπο κι αν θερμαινονται), ειναι τοσα χρονια στα υπερ, δεν ηταν μονο το φτηνο καυσιμο ο παραγοντας. Αλλο να το σκεφτεσαι ως φοιτητης, η ως μονος μεσα σε ενα σπιτι (πολλες φορες γκαρσονιερα η ακομη και στουντιο), κι αλλο ως οικογενειαρχης με μικρα παιδια, με 2 τουλαχιστον υπνοδωματια, σαλονι-κουζινα (πολλες φορες και ξεχωριστα στα παλια σπιτια), μπανιο και θερμοσιφωνα. Στη δευτερη περιπτωση οπως λεει κι ο Haldol θες "σοβαρη" θερμανση.

Εκει που ειχε πεσει το ματι μου περισυ και ψηνομουν (ας οψεται το χαρατσι και οι λοιπες "αναγκες" του Μπενυ), ηταν λεβητας ρευματος συνδεμενος με την υπαρχουσα κεντρικη εγκατασταση. Οχι απο αυτα τα ρωσοτσεχικα κλπ (δε λεω οτι ειναι κακα, αλλα μια απλη σωληνα σαν τα galan, εμενα προσωπικα δε μου γεμιζει ευκολα το ματι), μιλαω για κατι τετοιο το οποιο στο σκρουτζ ξεκιναει απο το χιλιαρικο.

Δημοσ.

μιας και το κλιματιστικό ζεσταίνει τον αέρα του δωματίου και μόνο, όχι τον ίδιο το χώρο και τα αντικείμενα.

Αυτό αδυνατώ να το καταλάβω.

Αν ένας χώρος έχει μία x θερμοκρασία, αυτή σιγά σιγά παίρνουν και τα αντικείμενα που έχει αυτός.

Btw, και τα καλοριφέρ μέσω του αέρα μεταδίδουν θερμότητα στο χώρο ε.

:-)

Δημοσ.

Δε συμφωνώ απόλυτα, αν μιλάμε για κανένα μικρό 9άρι τότε μιλάμε για δωμάτιο, αν βάλεις κανένα 18άρι 24άρι τότε ζεσταίνει άνετα το σπίτι, επίσης δεν φταίει το κλιματιστικό όταν ανοίξεις το τζάμι και χαθεί ο αέρας και να θέλει θέρμανση για ώρες αλλά φταίει οτι πολλές φορές το κλιματιστικό που ζεταίνει τον χώρο έχει χαμηλότερη θερμαντική ισχύ από αυτή που θα έπρεπε να έχει.

Από οικονομικής πλευράς δεν το έχω κάνει σύγκριση με το πετρέλαιο με παραδείγματα αλλά οι περισσότεροι λένε οτι συμφέρει, γιατί μην ξεχνάμε οτι το κλιματιστικό καταναλώνει χαμηλότερη ηλεκτρική ενέργεια από την θερμική ενέργεια που αποδίδει στον χώρο. Εγώ καταφέρνω και θερμαίνω ικανοποιητικά έναν χώρο 70 τμ περίπου και 5.5 μέτρων ύψους με 13άρι κλιματιστικό. Βέβαια όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς μειώνεται η απόδοση και εκεί χρειάζομαι 16άρι μετά. Αν αυτά τα 70 τμ ήτανε 80-90 με χαμηλότερο ύψος 3-3.5 μέτρα όσο έχουν κανονικά τα περισσότερα διαμερίσματα και είχα ένα 16άρι πιστεύω πως ζεσταίνει τα πάντα μια χαρά.

Υπάρχουν και συστήματα με καλοριφέρ που αντι για πετρέλαιο να μπεί φυσικό αέριο ή πέλλετ που είναι ποιο οικονομικά τόσο από το κλιματιστικό όσο και από το πετρέλαιο, αλλά χρειάζονται χρήματα η αντικατάσταση του καυστήρα που δύσκολα θα πάει κάποιος να δώσει τώρα.

Δημοσ.

Αυτό αδυνατώ να το καταλάβω.

Αν ένας χώρος έχει μία x θερμοκρασία, αυτή σιγά σιγά παίρνουν και τα αντικείμενα που έχει αυτός.

Btw, και τα καλοριφέρ μέσω του αέρα μεταδίδουν θερμότητα στο χώρο ε.

Επειδή το έχω παρατηρήσει και εγώ το θέμα με το καλοριφέρ πιθανολογώ ότι είναι στον τρόπο θέρμανσης.

Δηλαδή με το κλιματιστικό βγάζει τον αέρα στο περιβάλλον αφού τον έχει ζεστάνει,το καλοριφέρ από την άλλη το θερμαντικό σώμα είναι έξω και η εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί και ζεσταίνει και τα γύρω αντικείμενα(τοίχους,έπιπλα)εκτός από τον τοπικό αέρα.

Για αυτό νομίζω όταν κλείσει το κλιματιστικό τον δαγκώνεις αμέσως,γιατί μόνο ο αέρας είναι ζεστός.

Δημοσ.

Αυτό που ισχύει για τα σώματα και όχι για το κλιματιστικό, είναι οτι αν κλείσει ο λέβητας, τα σώματα είναι ζεστά για αρκετό χρόνο.

Δημοσ.
αν κλείσει ο λέβητας, τα σώματα είναι ζεστά για αρκετό χρόνο.

Εδώ έρχεται η αιτία του σχετικού μύθου που αναμασιέται:

Ναι μεν όταν κλείσει ο λέβητας τα σώματα μένουν λίγο ακόμα ζεστά επειδή το νερό έχει υψηλή θερμοχωρητικότητα, ΑΛΛΑ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΔΕΝ ΖΕΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ (κάνει κανά μισάωρο και γενικώς αν είσαι σε μεγάλη πολυκατοικία μέχρι να ζεσταθεί και να κυκλοφορήσει το νερό αργεί πολύ). Ενώ με το κλιματιστικό, τα αερόθερμα κτλ που ζεσταίνουν τον αέρα, με το που θα τα ανοίξεις έχεις άμεση απόδοση θερμότητας στο χώρο.

Ακόμα, αναφέρθηκε πως η θέρμανση με λέβητες προσφέρει συνήθως θέρμανση σε όλο το σπίτι κι όχι μόνο σε 1-2 δωμάτια όπως πχ κάποιο μέσο που θερμαίνει με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό όμως γιατί να θεωρείται αυτόματα πλεονέκτημα; Δε μπορεί να σημαίνει και σπατάλη ενέργειας, πχ το σπίτι έχει σώματα καλοριφέρ παντού αλλά δε σημαίνει πως χρησιμοποιείς όλα τα δωμάτια και σε ενδιαφέρει. Άρα από ενεργειακής άποψης δεν είναι πιο σωστό να έχεις ξεχωριστή άμεση θέρμανση ανά δωμάτιο και να την ενεργοποιείς όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις; Πράγμα που γίνεται καλύτερα με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κι όχι με λέβητα.

Δημοσ.

PCharon προσωπικά έχω κεντρική θέρμανση με ωρομέτρηση και όταν τα ανοίγω τα σώματα στο πεντάλεπτο καίνε!

Από την άλλη συμφωνώ ίσως καλύτερα σε κάθε δωμάτιο να είχες και από ένα κλιματιστικό για θέρμανση αλλά αυτό ισοδυναμεί με πολλά λεφτά για να το κάνεις(ιδικά αν έχεις πολλά δωμάτια) και επίσης μπορεί τεχνικά να μην γίνεται. Π.χ. έχω ένα δωμάτιο το οποίο για να βάλει κανείς κλιματιστικό πρέπει να φέρει σκαλωσιές κ.λ.π. Είναι γωνιακό χωρίς μπαλκόνι!

Αλλά το σίγουρο είναι πως δεν είναι ίδια η ποιότητα θέρμανσης. Σε μένα με τα σώματα ζεσταίνεται το σπίτι σε 15 λεπτά και η ζέστη κρατάει ενώ με το κλιματιστικό ζεσταίνεται σε κάνα μισαωράκι (και μόνο τοπικά) και κρυώνει πιο γρήγορα...

Δημοσ.

Μιας και το πιάσαμε το θέμα, συμβαίνει το εξής. Στην πολυκατοικία που μένει ένας συγγενής μου έχουν κεντρική θέρμανση. Κάποιοι, μαζί και ο συγγενής μου, θέλουν να πληρώσουν να βάλουν πετρέλαιο γιατί υπάρχουν και άρρωστοι άνθρωποι. Αλλά οι περισσότεροι νομίζω δεν θέλουν. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Δημοσ.

chad21, σωστά κι αυτά που επισημαίνεις, χωρίς να καταργεί η μία πιθανότητα την άλλη.

Πάντως υπάρχουν μερικοί μύθοι. Για παράδειγμα αυτό που περιγράφουν πολλοί:

με το κλιματιστικό ζεσταίνεται σε κάνα μισαωράκι (και μόνο τοπικά) και κρυώνει πιο γρήγορα...

...ε, αυτό δεν ισχύει, το νιώθεις επειδή παύει η αναθέρμανση του αέρα (κυρίως το νιώθεις αν το κλιματιστικό βρίσκεται κοντά σου) αλλά είναι ψευδαίσθηση. Από δική μου παρατρήρηση, ο λόγος που νιώθεις πως όταν κλείνεις το κλιματιστικό κρυώνεις πιο γρήγορα είναι πολύ απλά το γεγονός πως το κλιματιστικό ανεβάζει το χώρο σε μεγαλύτερη θερμοκρασία! Για παράδειγμα, σε εμένα όταν ανοίγει το καλοριφέρ (κεντρική θέρμανση) στο δωμάτιο που στέκομαι (30τμ ενιαίος χώρος με εξώπορτα+παράθυρο) η θερμοκρασία πάει πχ από τους 18 στους 21 (21 με το ζόρι). Όταν ανοίγω το κλιματιστικό, η θερμοκρασία πάει αντίστοιχα από τους 18 στους 24. Μιλάμε για τεράστια διαφορά (ακόμα κι ένας βαθμός Κελσίου είναι αισθητός). Το δωμάτιο νιώθεις να κρυώνει πολύ πιο γρήγορα όταν ξεκινάει από υψηλότερη θερμοκρασία-μεγαλύτερη διαφορά με έξω.

Για την ακρίβεια, σε εμένα το καλοριφέρ κάνει @@, αργεί καμιά ώρα να πεις πως κάπως ζεστάθηκε το σπίτι μου (μικρό σπίτι <50τμ, 5ος) και κρυώνω πολύ γρήγορα όταν σταματήσει, ενώ με το κλιματιστικό ο χώρος μου ζεσταίνει ΑΜΕΣΑ και περισσότερο και κατά συνέπεια κρατάει πολύ περισσότερο από το καλοριφέρ όταν κλείσει, αφού ξεκινάει από παραπάνω σκαλί. Όλα αυτά τα έχω παρατηρήσει και με θερμόμετρα που έχω μόνιμα μέσα/έξω.

Επίσης αυτό που είπα και παραπάνω, αν και μικρό το σπίτι μου, στη κουζίνα πχ εγώ ΔΕ ΘΕΛΩ θέρμανση, παρ όλα αυτά το καλοριφέρ υπάρχει εκεί και ζεσταίνει τσάμπα... (αλήθεια, ΑΠΟΡΙΑ, μήπως δικαιούμαι να κόψω φέτες από εκεί και να τις προσθέσω σε άλλο χώρο, δηλαδή πάνε στο σύνολο οι φέτες ή ορίζονται ανά δωμάτιο; αν ξέρει κάποιος...)

Αλλά οι περισσότεροι νομίζω δεν θέλουν. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Υπερισχύει η πλειοψηφία, 100%. Σημείωση, η πλειοψηφία δε πάει με τον αριθμό των ατόμων αλλά με τα χιλιοστά ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Δημοσ.

Έστω ότι η πλειοψηφία λέει να αγοραστεί πετρέλαιο, μπορεί κάποιος να αναγκάσει αυτόν που δύσκολα τα βγάζει πέρα να δώσει λεφτά για πετρέλαιο; Επίσης εάν η πλειοψηφία αποφασίσει για μη αγορά, μπορεί αυτοί ποθυ θέλουν να αγοράσουν να κάνουν κάτι με την θέληση και αυτών που δεν θέλουν, ώστε να μην ζεστένονται όλα τα σώματα, αλλά μόνο αυτών που πλήρωσαν;

Δημοσ.

Έστω ότι η πλειοψηφία λέει να αγοραστεί πετρέλαιο, μπορεί κάποιος να αναγκάσει αυτόν που δύσκολα τα βγάζει πέρα να δώσει λεφτά για πετρέλαιο;

Ναι, θα φτάσει το πράγμα στο εξώδικο (από τη διαχείριση εκ μέρους της πολυκατοικίας) και στο δικαστήριο. Μετά θα αποφασίσει το δικαστήριο. Το δίκαιο είναι με την πλειοψηφία πάντως. Η πολυκατοικία λειτουργεί στο σύνολο, όχι με το μέρος του καθένα, οπότε αφού επιμείνουν οι ένοικοι κι όταν φτάσει εκεί το πράγμα θα αποφανθεί ο δικαστής (...υπέρ των πολλών με βάση τον κανονισμό).

Μερικοί διαχειριστές που δε θέλουν να μπουν στη διαδικασία και δε βρίσκουν άκρη εφαρμόζουν το άδικο μέτρο του αποθεματικού, με άλλα λόγια αυτοί που πληρώνουν, πληρώνουν και τα σπασμένα των άλλων που σφυράνε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πολυκατοικία να συνεχίσει να λειτουργεί κι αυτοί που χρωστάνε να χρωστάνε επ' άπειρον. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να πληρώνει κοροϊδίσια, έτσι και το πάρουν χαμπάρι πως το αποθεματικό βγαίνει για να καλύψει τα σπασμένα, θα υπάρξει αντίδραση/ένσταση/αλλαγή διαχείρισης/τεχνική πληρώνω κανονικά αλλά όχι αποθεματικό/παρακαταθηκών κτλ, δεν είναι ηλίθιοι αυτοί που πληρώνουν.

Επίσης εάν η πλειοψηφία αποφασίσει για μη αγορά, μπορεί αυτοί ποθυ θέλουν να αγοράσουν να κάνουν κάτι με την θέληση και αυτών που δεν θέλουν, ώστε να μην ζεστένονται όλα τα σώματα, αλλά μόνο αυτών που πλήρωσαν;

Όχι δε μπορούν (εκτός αν τους το επιτρέψουν οι υπόλοιποι με συμφωνία φυσικά). Μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα θέρμανσης, δε σου απαγορεύει κανένας να βάλεις πχ ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού/κλιματιστικό/αερόθερμο/κτλ μέσα στο σπίτι σου. Δε στέκει επιχείρημα πως δεν σου επιτρέπουν να θερμάνεις τη κατοικία σου. Ό,τι αποφασίζει η πλειοψηφία επί του οικοπέδου, αυτό ισχύει και τέλος, είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας που συνοδεύει το συμβόλαιο και τον αποδέχονται όλοι με την αγορά του σπιτιού κτλ.

Δημοσ.

Μιας και το πιάσαμε το θέμα, συμβαίνει το εξής. Στην πολυκατοικία που μένει ένας συγγενής μου έχουν κεντρική θέρμανση. Κάποιοι, μαζί και ο συγγενής μου, θέλουν να πληρώσουν να βάλουν πετρέλαιο γιατί υπάρχουν και άρρωστοι άνθρωποι. Αλλά οι περισσότεροι νομίζω δεν θέλουν. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Το θέμα είναι αν αυτός/αυτοί που δεν θέλουν, δεν θέλουν επειδή έτσι τους γουστάρει ή επειδή βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία.

Αν έχει κάποιος πραγματική οικονομική αδυναμία και δικαστικώς να το πάνε πάλι δεν θα πληρώσει. Μετά θα πρέπει να του βγάλει κάτι σε πλειστιριασμό το δικαστήριο και από τα χρήματα αυτά να πληρωθεί το πετρελαίο. Χαιρετίσματα στον πλάτανο μέχρι τότε και με τους ρυθμούς που κινείται η δικαιοσύνη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...