Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μιας και ο καιρός για αναζήτηση μεταπτυχιακού πλησιάζει, για αρχή έχω μερικά ύψιστης σημασίας ερωτήματα:

1. Γιατί τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι τόσο γενικά, ενώ στο εξωτερικό πιο εξειδικευμένα; Για παράδειγμα, απ' όσο έχω ψάξει στο εξωτερικό λέει π.χ. "Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων" και το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί αυτόν τον κλάδο της πληροφορικής. Στην Ελλάδα έχω δει μεταπτυχιακά π.χ. "Πληροφοριακά Συστήματα" και στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν από τεχνητή νοημοσύνη και γραφικά μέχρι δίκτυα, τεχνολογίες διαδικτύου κ.λ.π. λες και είναι 2ο προπτυχιακό.

2. Είναι "καλύτερο" κάποιο εξειδικευμένο/στοχευμένο μεταπτυχιακό ή ένα γενικότερο; Προσωπικά προτιμώ κάτι πιο εξειδικευμένο, αφού αυτός θεωρώ ότι είναι ο ρόλος ενός μεταπτυχιακού.

Αυτά για αρχή. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες όσων έχουν εμπειρία στα μεταπτυχιακά στην πληροφορική ή βρίσκονται στη ίδια κατάσταση αναζήτησης με εμένα...

Δημοσ.

Υποτίθεται, όπως και εσύ λες, ότι το μεταπτυχιακό πρέπει να σε εξειδικεύει σε κάτι.

Για να εξειδικευτείς σε κάτι σημαίνει πως το έχεις ανάγκη.

Για να το έχεις ανάγκη, σημαίνει πως ξέρεις τι έχεις ανάγκη.

Για να ξέρεις τι έχεις ανάγκη, σημαίνει πως έχεις δουλέψει και έχεις δει τι χρειάζεσαι.

Και μετά από όλα αυτά, εάν κάποιος ρωτάει "τι μεταπτυχιακό να κάνω" πόσο σοβαρά μπορεί κανείς να πει αφενός ότι έχει πάρει την σχολή που τελείωσε και αφετέρου την εξειδικεύση;

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά θεωρώ εντελώς λάθος την νοοτροπία του Έλληνα σχετικά με τα μεταπτυχιακά.

Δόξα τον Αλλάχ, μία χαρά γνώσεις παρέχουν οι σχολές. ΕΑΝ κάποιος έχει σπουδάσει συνειδητά, τότε έχει αρκετά εφόδια για να βγει στην αγορά, αρκεί να ψάξει. Το μεαπτυχιακό για να καθυστερήσει ο στρατός αλλά και οι ευθύνες της δουλειάς και της απεξάρτησης από τους γονείς είναι εντελώς λάθος λύση.

Δημοσ.

Υποτίθεται, όπως και εσύ λες, ότι το μεταπτυχιακό πρέπει να σε εξειδικεύει σε κάτι.

Για να εξειδικευτείς σε κάτι σημαίνει πως το έχεις ανάγκη.

Για να το έχεις ανάγκη, σημαίνει πως ξέρεις τι έχεις ανάγκη.

Για να ξέρεις τι έχεις ανάγκη, σημαίνει πως έχεις δουλέψει και έχεις δει τι χρειάζεσαι.

Και μετά από όλα αυτά, εάν κάποιος ρωτάει "τι μεταπτυχιακό να κάνω" πόσο σοβαρά μπορεί κανείς να πει αφενός ότι έχει πάρει την σχολή που τελείωσε και αφετέρου την εξειδικεύση;

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά θεωρώ εντελώς λάθος την νοοτροπία του Έλληνα σχετικά με τα μεταπτυχιακά.

Δόξα τον Αλλάχ, μία χαρά γνώσεις παρέχουν οι σχολές. ΕΑΝ κάποιος έχει σπουδάσει συνειδητά, τότε έχει αρκετά εφόδια για να βγει στην αγορά, αρκεί να ψάξει. Το μεαπτυχιακό για να καθυστερήσει ο στρατός αλλά και οι ευθύνες της δουλειάς και της απεξάρτησης από τους γονείς είναι εντελώς λάθος λύση.

Μάλλον δεν έγινε ξεκάθαρη η διάθεση της ερώτησης μου. Αυτό που εννοώ, είναι πώς γίνεται εδώ ένα μεταπτυχιακό να μοιάζει με 2ο προπτυχιακό (συμπεριλαμβάνοντας πολλούς κλάδους της πληροφορικής) ενώ στο εξωτερικό τα μεταπτυχιακά να είναι πιο στοχευμένα (π.χ. πάνω σε έναν κλάδο της πληροφορικής);

//Σε καμία περίπτωση δε ρώτησα τί μεταπτυχιακό να κάνω. Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο, συμφωνώ με την τελευταία πρόταση.

Όχι.

Που αναφέρεσαι ακριβώς; Μπορείς να γίνεις λίγο πιο κατατοπιστικός;

Δημοσ.

Το δοξα τον Αλλαχ δε το χρησιμοποιει τυχαια...Η παραπανω παραγραφος, ιδιαιτερα τα bold αναφερονται μαλλον σε αλλες χωρες απτην Ελλαδα.

Το λεω γιατι εγω που σπουδασα πληροφορικη, βλεπω τους "καμενους" της σχολης τον εναν να μοιραζει φυλλαδια, τον αλλο να βγαζει μεροκαματα σχεδιαζοντας 2-3 web sites το μηνα, ισως να λεω και πολλα.

Δουλεια παντως κανεις οσο και αν ψαξανε.

Ενας αλλος προσληφθηκε ως μονιμος με ΑΣΕΠ πρo 3ετιας νομιζω και ακομα δεν ξεκινησε να δουλευει, κι ουτε θα ξεκινησει αποτι φαινεται. Αλλα και να ξεκινησει μιλαμε για καμια 700ρια ευρω το μηνα και μαλιστα εκτος της πολης του.

Γενικα, δε νομιζω να αναφερεται στην Ελλαδα οταν λεει οτι εχεις αρκετα εφοδια για την αγορα αν σπουδασεις συνειδητα.

@topic starter: Τι ακριβως σκεφτεσαι και θεωρεις οτι ειναι καλο να κανεις μεταπτυχιακο? Αν το μελλον σου το σκεφτεσαι στην Ελληνικη αγορα εργασιας (την ποια?) προτεινω να μην ασχοληθεις καν με το θεμα μεταπτυχιακου.

Αν προσπαθεις να μαζεψεις εφοδια για να μεταναστευσεις εξω, τοτε καλυτερα και το μεταπτυχιακο σου να γινει στο εξωτερικο, διοτι τις ελληνικες σχολες δε τις βλεπουν και με πολυ καλο ματι εξω, ιδιαιτερα οταν μιλαμε για μεταπτυχιακες σπουδες.

Μεταπτυχιακο πληροφορικης στην Ελλαδα θα εκανα μονο αν ηθελα να παρατεινω τα φοιτητικα μου χρονια.

Δημοσ.

Το δοξα τον Αλλαχ δε το χρησιμοποιει τυχαια...Η παραπανω παραγραφος, ιδιαιτερα τα bold αναφερονται μαλλον σε αλλες χωρες απτην Ελλαδα.

Το λεω γιατι εγω που σπουδασα πληροφορικη, βλεπω τους "καμενους" της σχολης τον εναν να μοιραζει φυλλαδια, τον αλλο να βγαζει μεροκαματα σχεδιαζοντας 2-3 web sites το μηνα, ισως να λεω και πολλα.

Δουλεια παντως κανεις οσο και αν ψαξανε.

Ενας αλλος προσληφθηκε ως μονιμος με ΑΣΕΠ πρω 3ετιας νομιζω και ακομα δεν ξεκινησε να δουλευει, κι ουτε θα ξεκινησει αποτι φαινεται. Αλλα και να ξεκινησει μιλαμε για καμια 700ρια ευρω το μηνα και μαλιστα εκτος της πολης του.

Γενικα, δε νομιζω να αναφερεται στην Ελλαδα οταν λεει οτι εχεις αρκετα εφοδια για την αγορα αν σπουδασει συνειδητα.

@topic starter: Τι ακριβως σκεφτεσαι και θεωρεις οτι ειναι καλο να κανεις μεταπτυχιακο? Αν το μελλον σου το σκεφτεσαι στην Ελληνικη αγορα εργασιας (την ποια?) προτεινω να μην ασχοληθεις καν με το θεμα μεταπτυχιακου.

Αν προσπαθεις να μαζεψεις εφοδια για να μεταναστευσεις εξω, τοτε καλυτερα και το μεταπτυχιακο σου να γινει στο εξωτερικο, διοτι τις ελληνικες σχολες δε τις βλεπουν και με πολυ καλο ματι εξω, ιδιαιτερα οταν μιλαμε για μεταπτυχιακες σπουδες.

Μεταπτυχιακο πληροφορικης στην Ελλαδα θα εκανα μονο αν ηθελα να παρατεινω τα φοιτητικα μου χρονια.

Πράγματι θα προτιμούσα κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Όμως λόγω έλλειψης χρημάτων δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οπότε αναγκαστικά οι επιλογές μου είναι είτε μεταπτυχιακό και δουλειά παράλληλα είτε μόνο δουλειά ώστε να μαζέψω κάποια χρήματα και να αναβάλλω το μεταπτυχιακό για αργότερα κάποια στιγμή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, και επειδή θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου, έπειτα από λίγο ψάξιμο στα πανεπιστήμια του εξωτερικού έκανα αυτή την διαπίστωση για την οποία αναφέρομαι στο 1ο post.

Δημοσ.

ενα μεταπτυχιακό στο εξωτερικο για μενα, θα ηταν και μια ευκαιρια για να βολιδοσκοπήσω την κατασταση μιας χωρας, στην οποια εξεταζα το γεγονος να μεταναστευσω στο μελλον, βαση της τωρινης καταστασης της ελλαδας. Αν μου αρεσει,γνωριμιες,ψαξιμο δουλειας κτλ.

Δημοσ.

Που αναφέρεσαι ακριβώς; Μπορείς να γίνεις λίγο πιο κατατοπιστικός;

Σε αυτά που γράφει ο Timonkaipumpa, διαφωνώ. Είναι μία οπτική γωνία, η δική μου είναι η ανακλασή της.

Δημοσ.

Μιας και ο καιρός για αναζήτηση μεταπτυχιακού πλησιάζει, για αρχή έχω μερικά ύψιστης σημασίας ερωτήματα:

1. Γιατί τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι τόσο γενικά, ενώ στο εξωτερικό πιο εξειδικευμένα; Για παράδειγμα, απ' όσο έχω ψάξει στο εξωτερικό λέει π.χ. "Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων" και το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί αυτόν τον κλάδο της πληροφορικής. Στην Ελλάδα έχω δει μεταπτυχιακά π.χ. "Πληροφοριακά Συστήματα" και στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν από τεχνητή νοημοσύνη και γραφικά μέχρι δίκτυα, τεχνολογίες διαδικτύου κ.λ.π. λες και είναι 2ο προπτυχιακό.

2. Είναι "καλύτερο" κάποιο εξειδικευμένο/στοχευμένο μεταπτυχιακό ή ένα γενικότερο; Προσωπικά προτιμώ κάτι πιο εξειδικευμένο, αφού αυτός θεωρώ ότι είναι ο ρόλος ενός μεταπτυχιακού.

Αυτά για αρχή. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες όσων έχουν εμπειρία στα μεταπτυχιακά στην πληροφορική ή βρίσκονται στη ίδια κατάσταση αναζήτησης με εμένα...

Όπως τα λες είναι. Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν παρέχουν εξειδικευμένο κάτι που να χρειάζεται στην αγορά εργασίας. Τα πιο πολλά είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Κύριος στόχος τους είναι τα μόρια του ασεπ ή οι μελλοντικοί καθηγητές.

Στην πληροφορική, το βασικό ερώτημα σε κάθε συνέντευξη είναι αν γνωρίζεις το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η κάθε εταιρία.

π.χ

1)Γνωρίζεις php-mysql-photoshop;

2)Γνωρίζεις java, jsp;

3)Γνωρίζεις windows server-linux-cisco;

Εμείς αυτά κάνουμε, αν δεν τα ξέρεις αντίο.

Δημοσ.

Πληροφοριακα μονο να πω οτι και στο εξωτερικο (τουλαχιστον Αγλλια) αμα θες ενα γενικευμενο μεταπτυχιακο βρισκεις. Ισως επειδη και εκει αρκετοι φοιτητες κανουν καπακι το μεταπτυχιακο μετα το πτυχιο

Δημοσ.

Όπως τα λες είναι. Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν παρέχουν εξειδικευμένο κάτι που να χρειάζεται στην αγορά εργασίας. Τα πιο πολλά είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Κύριος στόχος τους είναι τα μόρια του ασεπ ή οι μελλοντικοί καθηγητές.

Στην πληροφορική, το βασικό ερώτημα σε κάθε συνέντευξη είναι αν γνωρίζεις το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η κάθε εταιρία.

π.χ

1)Γνωρίζεις php-mysql-photoshop;

2)Γνωρίζεις java, jsp;

3)Γνωρίζεις windows server-linux-cisco;

Εμείς αυτά κάνουμε, αν δεν τα ξέρεις αντίο.

Αυτό ακριβώς εννοώ! Βλέπω για παράδειγμα στην Αγγλία "Internet Technologies" κλπ και εδώ τα περισσότερα είναι "Computer Science" "MIS" κλπ, και αν ανοίξεις τον οδηγό σπουδών έχουν ασύνδετα μεταξύ τους μαθήματα. Έτσι προκύπτει το λογικό ερώτημα: Γιατί εγώ που θέλω να ασχοληθώ π.χ. ΜΟΝΟ με βάσεις δεδομένων να χρειάζεται να κάνω και άλλα άσχετα μαθήματα;

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, εδώ υπάρχει αριθμήσιμα άπειρος παραλογισμός. Βλέπω αγγελίες php-sql-java-xHTML-css-photoshop-ο,τι_άλλο_μπορείς_να_φανταστείς. Λες και δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...