Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1) Ο μουστος ποσα σακχαρα εχει και ποσο αλκοολ; Πινω εδω και λιγες ημερες, και ενω αισθανομαι λιγο αλκοολ, δε με "πιανει" καθολου. Ο μουστος ειναι το ιδιο με το γλυκο κρασι;

 

2) Γιατι στο fredo espresso χτυπανε και καφε με τη μηχανη; Γιατι δε βαζουν μονο το αποσταγμα, οπως κανουν και με τα ζεστα, μαζι και με παγακια;

 

Επισης γιατι στα ζεστα ροφηματα υπαρχουν οι επιλογες για μονο και διπλο, και οχι στα κρυα;

Δημοσ.

1) Απο μαζεμα και πατημα μουστου το Σεπτεμβρη θυμαμαι καπου 16 βαθμους αλκοολ... (Too much για μουστο... φοβομαστε μη γινει λικερ) Aπο σακχαρα δε ξερω.. παντως οτι δε σε πιανει το αλκοολ αυτο υσχυει μαλλον... το δοκιμαζα και εγω επιτιδες αλλα σε αλκοτεστ πρεπει να φαινεται..

 

2) Αν παρεις κατι παραπανω απο σκετο δλδ μετριο η γλυκο που θελει ζαχαρη πρεπει να τη χτυπησουν γιατι δε γινεται μαζι με τον καφε στην μηχανη να βαλεις και ζαχαρη απο οσο ξερω.... Για τα διπλα σε ζεστα και οχι στα κρυα φανταζομαι μια απαντηση θα ειναι πως τα κρυα ειναι 200-250ml+ αρα απο μονα τους "διπλα" ενω ενας ζεστος espresso e.g. ειναι μολις ενα φλιτζανακι 50-70ml...

Δημοσ.

Δε βγαινει λογικη στο θεμα του espresso. Η ιδια ποσοτητα ειναι, απλα με λιγοτερο νερο. Η ζαχαρη γιατι να μη διαλυθει; Αφου στην αρχη ειναι ζεστο το ροφημα που βγαινει απο τη μηχανη και μετα σου ριχνουν και τα παγακια. Βεβαια ετσι ειναι το σωστο. Αλλα λογικα αυτοι, κανουν μια δοση με ζεστο εσπρεσο και χτυπανε αλλη μια δοση εσπρεσο, οπως τον φραπε και μετα τον ριχνουν στο ζεστο. Για αυτο ειναι και πιο ακριβος, και ειναι και παντα διπλος ο fredo.

 

Ειμαι σωστος;

Δημοσ.

1) Ο μουστος ποσα σακχαρα εχει και ποσο αλκοολ; Πινω εδω και λιγες ημερες, και ενω αισθανομαι λιγο αλκοολ, δε με "πιανει" καθολου. Ο μουστος ειναι το ιδιο με το γλυκο κρασι;

 

Ο μούστος είναι χυμός σταφυλιού. Το πόσο γλυκός είναι και το πόσο αλκοόλ έχει εξαρτάται από την πουκιλία και από το πόσο «γινωμένο» είναι το σταφύλι.

 

Δεν είναι το ίδιο με το γλυκό κρασί και με κανένα κρασί. Δεν είναι κρασί. Εάν τον βάλεις σε βαρέλι και τον αφήσεις να «ζυμωθεί» θα γίνει κρασί - πιο πριν είναι Amita Σταφύλι.

 

Και δεν πίνουμε μούστο, fo' God shake! :shock: :confused:

Δημοσ.

Ενταξει, δε το λες και αμιτα σταφυλι. Εχει λιγο αλκοολ, αυτο που πινω εγω τουλαχιστον.

Δημοσ.

Δε βγαινει λογικη στο θεμα του espresso. Η ιδια ποσοτητα ειναι, απλα με λιγοτερο νερο. Η ζαχαρη γιατι να μη διαλυθει; Αφου στην αρχη ειναι ζεστο το ροφημα που βγαινει απο τη μηχανη και μετα σου ριχνουν και τα παγακια. Βεβαια ετσι ειναι το σωστο. Αλλα λογικα αυτοι, κανουν μια δοση με ζεστο εσπρεσο και χτυπανε αλλη μια δοση εσπρεσο, οπως τον φραπε και μετα τον ριχνουν στο ζεστο. Για αυτο ειναι και πιο ακριβος, και ειναι και παντα διπλος ο fredo.

 

Ειμαι σωστος;

 

Δε ξερω man!.. it sounds better αλλα μαλλον θα μας δωσει αλλος τη λυση..! :)

Δημοσ.

Δε βγαινει λογικη στο θεμα του espresso. Η ιδια ποσοτητα ειναι, απλα με λιγοτερο νερο. Η ζαχαρη γιατι να μη διαλυθει; Αφου στην αρχη ειναι ζεστο το ροφημα που βγαινει απο τη μηχανη και μετα σου ριχνουν και τα παγακια. Βεβαια ετσι ειναι το σωστο. Αλλα λογικα αυτοι, κανουν μια δοση με ζεστο εσπρεσο και χτυπανε αλλη μια δοση εσπρεσο, οπως τον φραπε και μετα τον ριχνουν στο ζεστο. Για αυτο ειναι και πιο ακριβος, και ειναι και παντα διπλος ο fredo.

 

Ειμαι σωστος;

Δεν ειναι η ιδια ποσοτητα με περισσοτερο νερο. Ειναι διπλη δοση εσπρεσσο, δηλαδη διπλασια ποσοτητα καφε. Στα κρυα (φρεντο) μπαινει παντα διπλη δοση. Στα ζεστα μπορει να μπει μονη ή διπλη δοση. Το χτυπημα στα φρεντο γινεται για να λιωσει η ζαχαρη. Επισης, αυτο που λες (αν καταλαβα καλα) οτι βγαζει τη μια δοση η μηχανη και την αλλη δοση τη χτυπανε οπως το φραπε και τα αναμιγνυουν δεν ισχυει.

Δημοσ.

Μα ετσι κανουν παντα. Χτυπανε και με τη μηχανη του φραπε. Ισως για τα παγακια, δε ξερω..

 

Και γιατι να λιωσει η ζαχαρη; Αφου ζεστο ειναι το ροφημα. Γιατι δε βαζουμε τη ζαχαρη και μετα μερικα παγακια;

Δημοσ.

Μα ετσι κανουν παντα. Χτυπανε και με τη μηχανη του φραπε. Ισως για τα παγακια, δε ξερω..

 

Και γιατι να λιωσει η ζαχαρη; Αφου ζεστο ειναι το ροφημα. Γιατι δε βαζουμε τη ζαχαρη και μετα μερικα παγακια;

Η διαδικασια εχει ως εξης. Παιρνεις τη διπλη δοση καφε απο την εσπρεσσομηχανη, τη βαζεις στο σεικερ για χτυπημα στο μιξερ του φραπε μαζι με τη ζαχαρη (χρειαζεται ενα στοιχειωδες ανακατεμα για να λιωσει και να παει σε ολο το μιγμα) και 2-3 παγακια (για να παγωσει πιο γρηγορα). Ριχνεις το μιγμα σε ενα ποτηρι με μπολικο παγο και απο πανω αφρογαλο αν ειναι φρεντο καπουτσινο.

Δημοσ.

Και γιατι η κρυα δοση ειναι παντα διπλη;

 

Επισης, γιατι στη ζεστη δε βαζουν πολυ νερο;

 

Τελος, γιατι το κρυο ροφημα ειναι πιο ακριβο απο το ζεστο;

Δημοσ.

Και γιατι η κρυα δοση ειναι παντα διπλη;

 

Ε γιατι ετσι οριζεται το φρεντο. Διπλη δοση κρυου εσπρεσσο.

 

Επισης, γιατι στη ζεστη δε βαζουν πολυ νερο;

Δε καταλαβα τι εννοεις. Ουτε στα φρεντο αλλα ουτε στους ζεστους μπαινει νερο. Τον καφε τον βγαζει η μηχανη, δε συμπληρωνεις νερο μετα.

 

Τελος, γιατι το κρυο ροφημα ειναι πιο ακριβο απο το ζεστο;

 

Δε μπορω να σου απαντησω σε αυτο. Εχει να κανει με το καθε καταστημα. Αυτο που εχω παρατηρησει παντως ειναι οτι, συνηθως, ο μονός καπουτσινο ειναι στην ιδια τιμη με τα φρεντο.

Δημοσ.

Και γιατι η κρυα δοση ειναι παντα διπλη;

 

Επισης, γιατι στη ζεστη δε βαζουν πολυ νερο;

 

Τελος, γιατι το κρυο ροφημα ειναι πιο ακριβο απο το ζεστο;

 

 

Η απάντηση είναι, ότι εσύ δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις.

 

- Η κρύα δόση ΔΕΝ είναι πάντα διπλή (απλά έχει παγάκια,και υπάρχει διπλή(4xespresso) σπανίως που είναι παραπάνω)

- Αν θες επιπλέον νερό παραγγέλνεις lungo ή americano espresso

- Και πάλι δεν ισχύει αυτό,ανάλογα το μέρος.

Δημοσ.

Μιλαω κυριως για καταστηματα με snacks που κανουν και καφε, οπως τον Γρηγορη. Ισως στις καφετεριες να λειτουργουν οπως λετε.

 

Αλλα θυμαμαι σε μια καφετερια ειχα παρει espresso μονο και ηταν στην κυριολεξια μια γουλια! Δε μπορουσαν να βαλουν περισσοτερο νερο;

Δημοσ.

Μιλαω κυριως για καταστηματα με snacks που κανουν και καφε, οπως τον Γρηγορη. Ισως στις καφετεριες να λειτουργουν οπως λετε.

 

Αλλα θυμαμαι σε μια καφετερια ειχα παρει espresso μονο και ηταν στην κυριολεξια μια γουλια! Δε μπορουσαν να βαλουν περισσοτερο νερο;

 

 

O εσπρέσσο ο μονός μια γουλιά είναι κανονικά. Άσχετο αν τον αραιώνουν σε κάποια μαγαζιά ώστε να φαίνεται πολύς. Μέγα λάθος. Αν πας στα starbucks που ακολουθούν πιστά την συνταγή θα δεις πως ο μονός είναι μια γουλιά και ο διπλός δύο. Παίζει ρόλο και το χαρμάνι του καφέ. Επειδή αρκετές καφετέριες προσαρμόζονται στα πρότυπα του ελληνάρα που θέλει ποσότητα>ποιότητα, παίρνουν χαρμάνια καφέ "δηλητήρια" και ρυθμίζουν τις μηχανές να βγάζουν παραπάνω νερό ώστε να αντέχεται η πικράδα. Έτσι κανένας δεν ξέρει τι πίνει και υπάρχει σύγχηση.

Δημοσ.

Η απάντηση είναι, ότι εσύ δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις.

 

- Η κρύα δόση ΔΕΝ είναι πάντα διπλή (απλά έχει παγάκια,και υπάρχει διπλή(4xespresso) σπανίως που είναι παραπάνω)

- Αν θες επιπλέον νερό παραγγέλνεις lungo ή americano espresso

- Και πάλι δεν ισχύει αυτό,ανάλογα το μέρος.

 

Αυτό είναι πολύ βασικό.

π.χ στην Ιταλία δεν υπάρχει καφές freddo αλλά ούτε και latte.

 

 

Αλλα θυμαμαι σε μια καφετερια ειχα παρει espresso μονο και ηταν στην κυριολεξια μια γουλια! Δε μπορουσαν να βαλουν περισσοτερο νερο;

 

Κανονικά η μονή δόση του espresso είναι ένα μικρό σφηνάκι.

Εναλλακτικά υπάρχει ο διπλός ή ο lungo (=μακρύς, δηλαδή αφήνουν λίγο περισσότερο νερό).

 

 

Αν θέλεις ποσότητα στον καφέ, πίνεις φραπέ ή φίλτρου ή και capuccino που έχει και αρκετό γάλα μέσα και είναι πιο μεγάλη δόση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...