Chrisxxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 E προφανως και κολλάμε στις υποχρεωσεις. Αποψη μου ειναι ότι θα μπορουσαν να γινουν 8-10 πανεπιστημια σε ολη την Ελλάδα που το καθενα ή μονο 2 απο αυτά θα ειδικευοταν σε κατι, π.χ. Ιατρικη στα Γιαννενα και Κρητη, Φιλολογια στην Θεσσαλονικη κ Πατρα κλπ.. Ετσι θα χρειαζόταν σχετικά λιγοτερο προσωπικό για τη λειτουργια του τμηματος, θα υπηρχε προσβαση σε καλύτερο εξοπλισμο για τους φοιτητες, θα δημιουργονταν πιο καλες και πιο εξειδικευμένες βιβλιοθηκες και θα μπορουσε να παραχθει ανώτερο έργο ώστε να έρθουν και κονδυλια πέρα από αυτα που δινει το Κρατος.
Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 τι λετε ρε? και τα κομματοσκυλα που θα πανε?
tomasss Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Ορίστε; Σιγά μη σου υπογράφουν και συμβόλαιο ότι θα σε προσλάβει ο Κόκκαλης πριν δώσεις πανελλαδικές. Προφανώς δεν ξεχωρίζεις την λέξη "δικαίωμα" από την "υποχρέωση" που αναφέρεις. Όπου εμπλέκεται τεχνικό/οικονομικό επιμελητήριο το επαγγελματικό δικαίωμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Γνωστό θέμα.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δικαίωμα του καθενός να σπουδάσει αυτό που θέλει χωρίς να τον περιορίζει η υψηλότερη βάση λόγω αυξημένης ζήτησης του τμήματος σε Θεσσαλονίκη/ Αθήνα. Συνεπως ο αγραμματος που στο σχολειο εκανε κοπανες και δεν εμαθε να κανει προσθαφαιρεση, εχει δικαιωμα μεθαυριο να γινει χειρουργος ορθοπεδικος/ηλεκτρολογος μηχανικος κλπ, αποφοιτος του πανεμιστημιου Κωλοπετινιτσας. Δικαίωμα κάθε πόλης της επαρχίας να απαιτεί ΤΕΙ/ΑΕΙ για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.Απόλυτα ορθολογικό. Και υποχρεωση του να στηριζει οικονομικα το ΤΕΙ/ΑΕΙ που απαιτει. Δε γινεται να απαιτει απτο δημοσιο να υπερχρεωνεται για να κανουν ΑΕΙ/ΤΕΙ στο χωριο του, το κρατος να καταχρεωνεται ΚΑΙ για αυτο το λογο, και να πατωνει δημοσιονομικα και μετα να κλαιγεται για φορους. Δικαίωμα του επαρχιώτη υποψήφιου φοιτητή να σπουδάσει σε ένα τμήμα πιο κοντά στο σπίτι του. Η τριτοβαθμια εκπαιδευση δεν ειναι δημοτικο για να εχεις και απο ενα πανεπιστημιο σε καθε γειτονια/πολη. Μιλαμε για ιδρυματα με εξειδικευμενο προσωπικο, εξειδικευμενο και ακριβο εξοπλισμο και τεραστια εκταση. Αν θελει, ας αναλαβειο επαρχιωτηςι το επιπλεον κοστος λειτουργιας των αχρηστων και υπεραριθμων τει/αει και ας του κανουμε ενα τμημα και διπλα απτο σπιτι του να σπουδασει, χαλαλι του. Υποχρέωση όμως η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτών των τμημάτων. Σε συνδυασμο με την αποψη σου οτι ο καθενας θα εχει δικαιωμα να σπουδαζει οτι επιθυμει, δημιουργειται ενας ενδιαφερον συνδυασμος: Οχι απλα ο αγραμματος θα σπουδαζει χειρουργος ορθοπεδικος, αλλα ειμαι υποχρεωμενος αν χτυπησω να παω σε αυτον να μου κανει εγχειρηση στους χιαστους στο γονατο πχ. Ομοιως ειμαι υποχρεωμενος να παρω ενα ηλεκτρολογο να μου φτιαξει το σπιτι, ασχετως αν δεν ξερει προσθαφαιρεση και αν στο λυκειο δεν ειχε ιδεα απο νομο του Ohm . Υποχρέωση η ύπαρξη κτιριακής και ακαδημαϊκης υποδομής. Της απαιτούμενης χρηματοδότησης τους εν ολίγοις. Υποχρέωση ενημέρωσης του υποψήφιου φοιτητή ότι σε πολλές σχολές θα σπουδάσεις μεν αλλά θα δυσκολευτείς πολύ να δουλέψεις δε. Υποχρεωση εδω, δικαιωμα παραπερα, ΤΑ ΛΕΦΤΑ δεν μας λες ποιος θα βαλει για ολα αυτα τα ομορφα.
cthulhucarbide Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Μέχρι όλες οι απαντήσεις αυτού του τόπικ είναι ό,τι να'ναι. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν περισσότερες ή/και άχρηστες σχολές. Άμα αυτές που χρειάζονται φτιαχτούν στην επαρχία ή στην κολοπετινίτσα που ακριβώς είναι το ζόρι που τραβάτε ορισμένοι χαιρέκακοι μισάνθρωποι; Και πολύ καλά θα κάνουν να είναι στην επαρχία να ενισχυθεί η οικονομία της και να υπάρχει και αποκέντρωση. Όλοι δηλαδή να μαζευτούν με το ζόρι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη..
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Μέχρι όλες οι απαντήσεις αυτού του τόπικ είναι ό,τι να'ναι. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν περισσότερες ή/και άχρηστες σχολές. Άμα αυτές που χρειάζονται φτιαχτούν στην επαρχία ή στην κολοπετινίτσα που ακριβώς είναι το ζόρι που τραβάτε ορισμένοι χαιρέκακοι μισάνθρωποι; Και πολύ καλά θα κάνουν να είναι στην επαρχία να ενισχυθεί η οικονομία της και να υπάρχει και αποκέντρωση. Όλοι δηλαδή να μαζευτούν με το ζόρι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.. Eιτε δεν διαβασες τον τιτλο του τοπικ, ειτε δεν ξερεις τι ειναι ο Καλλικρατης, ειτε εισαι εκτος ελληνικης πραγματικοτητας στο θεμα των πανεπιστημιων αει/τει, ειτε και τα τρια μαζι. Το ειρωνικο ειναι οτι καταφευγεις και σε χαρακτηρισμους τυπου χαιρεκακοι μισανθρωποι κλπ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ η συζητηση γινεται για τα υπεραριθμα τμηματα που βγαζουν αχρηστους αποφοιτους και απο θεμα γνωσεων, και απο θεμα εξειδικευσης και απο θεμα ικανοτητας. Και γενικως για ενα σωρο τμηματα που δεν εχουν λογο υπαρξης. Δε νομιζω εδω να ειπε κανεις οτι τα τμηματα πρεπει ναναι μονο στην Αθηνα και τη Θεσσαλονικη, ουτε οτι αλλα ακυρα συμπερασματα εβγαλες.
cthulhucarbide Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 ΠΡΟΦΑΝΩΣ η συζητηση γινεται για τα υπεραριθμα τμηματα που βγαζουν αχρηστους αποφοιτους και απο θεμα γνωσεων, και απο θεμα εξειδικευσης και απο θεμα ικανοτητας. Και γενικως για ενα σωρο τμηματα που δεν εχουν λογο υπαρξης. Από που προκύπτει αυτό το "ΠΡΟΦΑΝΩΣ"; Τα υπεράριθμα τμήματα επίσης; Το ότι κάποια τμήματα δεν έχουν λόγο ύπαρξης και το ότι δεν έχουν ικανότητες οι απόφοιτοι ποιος θα το κρίνει; Στέκεσαι στον τίτλο του τόπικ χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν τα σχόλια που έχουν ακολουθήσει τα οποία ναι, είναι χαιρέκακα χωρίς λόγο, και καταφέρονται εναντίων της επαρχίας λες και έχει κάτι για το οποίο δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται τμήματα εκεί
Chrisxxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Από που προκύπτει αυτό το "ΠΡΟΦΑΝΩΣ"; Τα υπεράριθμα τμήματα επίσης; Το ότι κάποια τμήματα δεν έχουν λόγο ύπαρξης και το ότι δεν έχουν ικανότητες οι απόφοιτοι ποιος θα το κρίνει; Στέκεσαι στον τίτλο του τόπικ χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν τα σχόλια που έχουν ακολουθήσει τα οποία ναι, είναι χαιρέκακα χωρίς λόγο, και καταφέρονται εναντίων της επαρχίας λες και έχει κάτι για το οποίο δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται τμήματα εκεί Cthulu ξαναδιαβασε τα προηγουμενα ποστ, δεν έχεις πιασει "συναισθημα"... Οσο για τα υπεραριθμα τμηματα που δεν έχουν λόγο υπαρξης τα κρινει ο αριθμός των ανεργων αποφοιτων, η ζητηση τους και σε πολλά από αυτα και το επίπεδο των σπουδων τους. Επίσης ενας ακομα καλός δεικτης ειναι η προτιμηση τους περα από μαθητες που έγραψαν μονο το ονομα τους στις πανελληνιες και τελος ο συνολικός αριμος των φοιτητων που τελικα αποφασίζει να παει να σπουδασει στα εν λόγω τμηματα.
tomasss Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Συνεπως ο αγραμματος που στο σχολειο εκανε κοπανες και δεν εμαθε να κανει προσθαφαιρεση, εχει δικαιωμα μεθαυριο να γινει χειρουργος ορθοπεδικος/ηλεκτρολογος μηχανικος κλπ, αποφοιτος του πανεμιστημιου Κωλοπετινιτσας. Εννοώ ότι ιατρική μπορεί να σπουδάσει κάποιος και με 17000 μόρια και όχι με 19000 (παράδειγμα) Και υποχρεωση του να στηριζει οικονομικα το ΤΕΙ/ΑΕΙ που απαιτει. Δε γινεται να απαιτει απτο δημοσιο να υπερχρεωνεται για να κανουν ΑΕΙ/ΤΕΙ στο χωριο του, το κρατος να καταχρεωνεται ΚΑΙ για αυτο το λογο, και να πατωνει δημοσιονομικα και μετα να κλαιγεται για φορους. Με 2,75% του ΑΕΠ για την παιδεία το 2012 λοιπόν και πολύ τους ήταν, ε? Μήπως να δίναμε και 0,75% ? Η τριτοβαθμια εκπαιδευση δεν ειναι δημοτικο για να εχεις και απο ενα πανεπιστημιο σε καθε γειτονια/πολη. Μιλαμε για ιδρυματα με εξειδικευμενο προσωπικο, εξειδικευμενο και ακριβο εξοπλισμο και τεραστια εκταση. Αν θελει, ας αναλαβειο επαρχιωτηςι το επιπλεον κοστος λειτουργιας των αχρηστων και υπεραριθμων τει/αει και ας του κανουμε ενα τμημα και διπλα απτο σπιτι του να σπουδασει, χαλαλι του. Σε συνδυασμο με την αποψη σου οτι ο καθενας θα εχει δικαιωμα να σπουδαζει οτι επιθυμει, δημιουργειται ενας ενδιαφερον συνδυασμος: Οχι απλα ο αγραμματος θα σπουδαζει χειρουργος ορθοπεδικος, αλλα ειμαι υποχρεωμενος αν χτυπησω να παω σε αυτον να μου κανει εγχειρηση στους χιαστους στο γονατο πχ. Ομοιως ειμαι υποχρεωμενος να παρω ενα ηλεκτρολογο να μου φτιαξει το σπιτι, ασχετως αν δεν ξερει προσθαφαιρεση. Το να βαφτίζεις "αγράμματο" έναν πτυχιούχο είναι παράδοξο. Άντε για τις υψηλόβαθμες σχολές +- 1000 με 2000 μόρια δεν είναι θέμα. Ο πτυχιούχος του ΤΕΙ ηλεκτρολογίας τί και αν μπει με 12000 μόρια? Υποχρεωση εδω, δικαιωμα παραπερα, ΤΑ ΛΕΦΤΑ δεν μας λες ποιος θα βαλει για ολα αυτα τα ομορφα. Θα τσοντάρουν και αυτοί λίγο...Link
cthulhucarbide Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Cthulhu ξαναδιαβασε τα προηγουμενα ποστ, δεν έχεις πιασει "συναισθημα"... Οσο για τα υπεραριθμα τμηματα που δεν έχουν λόγο υπαρξης τα κρινει 1)ο αριθμός των ανεργων αποφοιτων, 2)η ζητηση τους και σε πολλά από αυτα και 3)το επίπεδο των σπουδων τους. Επίσης ενας ακομα καλός δεικτης ειναι 4)η προτιμηση τους περα από μαθητες που έγραψαν μονο το ονομα τους στις πανελληνιες και τελος 5)ο συνολικός αριμος των φοιτητων που τελικα αποφασίζει να παει να σπουδασει στα εν λόγω τμηματα. Το συναίσθημα που έχω πιάσει είναι όλοι όχι απλώς συμφωνούν με το κλείσιμο διάφορων σχολών αλλά χαίρονται για αυτό σαν να είναι κακό που υπάρχουν ως τώρα, σαν να έφερε αυτό την κρίση. Όσο για τον λόγο ύπαρξης: 1)Η αποροφητικότητα δεν μπορεί να είναι δείκτης, ειδικά όπως είναι η χώρα τώρα. Ακόμα και στους μηχανικούς υπάρχει μεγάλη ανεργία. 2)Μπορεί 3)Ειδικά αυτό δεν θα το κρίνει κανένας σωστά 4)Μπορεί 5)Δε νομίζω. Είπες προηγουμένως ειρωνικά για αυτό το τμήμα στις Σέρρες. Απότι ξέρω είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και πιθανολογώ το βγάζουν πολλοί. Πες μου έναν λόγο που θα πρέπει να κλείσει αυτό. Επειδή δεν είναι στις 2-3 μεγάλες πόλεις; Νομίζω άμα ήταν Αθήνα πχ δεν θα το είχες αναφέρει καν
Chrisxxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Απλως δεν χρειάζεται 4ετης σχολή για να γινεις διακοσμητης εσωτερικών χώρων. Αληθεια. Επίσης το ανέφερα γιατι τυγχανει να το ξερω. ΑΠο μικρη πολη κατάγομαι και ξερω ποσο έχουν βοηθησει οι φοιτητες την οικονομια της αλλά όταν αυτη η πολη έχει τμημα Φυτικης και ζωικης παραγωγης που με τη βαση του 10 ειχαν 1!!!! εισακτέο μου λέει πολλα. Ποιος σου ειπε ότι δεν θελω να κλεισουν και στις μεγάλες πολεις ανάλογα τμηματα ή να μεινουν λιγοτερα; Οταν έχεις 10.000 (τυχαιος αριθμος) εισακτεους σε τμηματα πληροφορικης και χρειάζεσαι 1000 τότε πρέπει να έχεις τμηματα που να καλυπτουν τις απαιτησεις για 1000 εισακτέους όχι για 10.000, ολα τα αλλα πρέπει να κλεισουν ή μαλλον δεν έπρεπε καν να δημιουργηθουν. Προφανως δεν ευθυνονται για την κριση τα υπεραριθμα τμηματα αλλά το κλεισιμο μεγάλου ποσοστου των σχολών ειναι επιβεβλημενο για βελτιωση της παιδείας, αναβαθμιση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και παροχη πτυχιων που εχουν καποια αξια και όχι κωλοχαρτων σε περιπτωση που μας τελειωσε το κλινεξ (αυτο με το σκυλακι).
Moderators Malthador Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Moderators Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Η τριτοβαθμια εκπαιδευση δεν ειναι δημοτικο για να εχεις και απο ενα πανεπιστημιο σε καθε γειτονια/πολη. Μιλαμε για ιδρυματα με εξειδικευμενο προσωπικο, εξειδικευμενο και ακριβο εξοπλισμο και τεραστια εκταση. Αν θελει, ας αναλαβειο επαρχιωτηςι το επιπλεον κοστος λειτουργιας των αχρηστων και υπεραριθμων τει/αει και ας του κανουμε ενα τμημα και διπλα απτο σπιτι του να σπουδασει, χαλαλι του. Γενικά συμφωνώ σε αυτά που γράφεις, αλλά αυτό το συγκεκριμένο είναι -sorry κιόλας- τουλάχιστον εμετικό. Όπως εσύ, ο Αθηναίος (?), πληρώνεις φόρους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι πληρώνω κι εγώ, ο Αιγιώτης. Όσο δικαίωμα έχεις να σπουδάσεις εσύ δίπλα στο σπίτι σου, άλλο τόσο έχω κι εγώ. Και άντε, πες ότι εγώ δέχομαι να κλείσει το τμήμα Οπτικής στο Αίγιο, γιατί είναι ανούσιο (που δεν είναι, αλλά ας το δεχτούμε χάριν συζητήσεως). Εσύ δέχεσαι να κλείσει η Νομική στην Αθήνα και να μεταφερθεί στο Αίγιο (ή στο Βόλο, ή στη Βέροια κλπ); Ή δεν έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση;
cthulhucarbide Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Το ότι πολλά τμήματα είναι υπεράριθμα μην το βάζετε στην συζήτηση, είναι άλλο θέμα άσχετο με αυτό εδώ
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Η βάση δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας πάντα. Είναι κανόνας ότι επαρχιακά Πανεπιστήμια έχουν συνήθως χαμηλότερη βάση από αυτά που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Βιολογικά, των οποίων οι βάσεις διαφέρουν αρκετά, άσχετα αν στην Αλεξανδρούπολη και στα Γιάννενα -που ξέρω- γίνεται εξίσου καλή -και κάποιες φορές καλύτερη στο αντικείμενό τους- δουλειά, σε σύγκριση με το Βιολογικό ΑΠΘ. Και ο λόγος είναι ότι πολλοί θα προτιμήσουν να κάνουν φοιτητική ζωή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, άσχετα αν το επίπεδο μιας επαρχιακής σχολής μπορεί να είναι και καλύτερο.
Chrisxxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Και ο λόγος είναι ότι πολλοί θα προτιμήσουν να κάνουν φοιτητική ζωή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, άσχετα αν το επίπεδο μιας επαρχιακής σχολής μπορεί να είναι και καλύτερο. Κατα βάση εχουν μεγαλυτερη ζητηση γιατι οι περισσοτεροι φοιτητες ή οι γονεις τους προτιμουν να μενουν στην πόλη τους ειδικα αν ειναι μεγαλη, παρα να φευγουν στην επαρχία, κυριως για οικονομικους λόγους και οι μαθητες της επαρχιας προτιμουν τη μεγάλη πολη, αν δεν εχουν το τμημα που θελουν να περασουν στην πολη τους, γιατι τους προσφέρει καλύτερη φοιτητικη ζωη. Ερευνα πανω στο ποσο καλη ειναι η σχολη που επιλέγουν σε σχεση καποιας αναλογης σε αλλη πολη δεν κανει σχεδον κανεις. Συνηθως στις μεγαλυτερες πολεις επειδη οι σχολες ειναι πιο παλιες (πιο εμπειρο διδακτικο προσωπικο) και έχουν μεγαλυτερες βάσεις αρα και καλυτερο επίπεδο φοιτητων (χωρις αυτο να ειναι απόλυτο) έχουν και πιο καλό επίπεδο σπουδων.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα