Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

αρχικά, γεια χαρά σε όλη τη κοινότητα :)

Aντιμετωπίζω εδώ και αρκετό καιρό (1-2 μήνες) κάποια προβλήματα με το laptop μου , πρόκειται για το μοντέλο Fujitsu Amilo Pi 2530 στο οποίο είχε αναφερθεί κι ένας προηγούμενος φίλος και φοβάμαι μη πάθω κι εγώ τα ίδια με αυτόν. Το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι είχε αρχίσει να μου εμφανίζει blue screen of death το προηγούμενο μήνα 2-3 φορές συνολικά και μόνο κατά τη διάρκεια του shutdown , πριν από 2 βδομάδες μου εμφάνισε για πρώτη φορά bsod στα καλά καθούμενα και αυτό ξαναέγινε τη προηγούμενη βδομάδα άλλες δυο φορές. Επισυνάπτω σε txt τη κάρτα αναφοράς για να μη τα γράφω εδώ και πιάνουν χώρο(δε βρήκα κάποια επιλογή για spoiler).

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι κάνει γενικά πολύ θόρυβο που με εκνευρίζει αφάνταστα (ο κύριος λόγος που το χρησιμοποιώ είναι για να διαβάζω βιβλία σε pdf και το internet-οπότε δε μπορώ να συγκεντρωθώ) και ανεβάζει αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες στη CPU (65-75 βαθμούς κελσίου). Το ανεμιστηράκι το έχω καθαρίσει με πεπιεσμένο αέρα (είχα ανοίξει τη κάτω βάση) , τι μου προτείνεται να κάνω για να μειωθεί ο θόρυβος ; (πραγματικά,δεν αντέχεται)

Επίσης έχω πολλά σημαντικά έγγραφα αποθηκευμένα στο συγκεκριμένο λάπτοπ και θα ήταν καταστροφή για μένα αν τα χάσω , πως μπορώ να τα προφυλλάξω από τώρα σε περίπτωση που τα φτύσει μια μέρα τελείως ;

Όπως καταλαβαίνεται είμαι ψιλοάσχετος σε αυτά τα θέματα , ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας

karta_anaforas_bsod.txt

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Για τα εγγραφα σου μπορεις να παρεις εναν εξωτερικο σκληρο δισκο και να τα περασεις.

Αλλιως υπαρχει η εσχατη εναλλακτικη (αν δεν προλαβεις και καει) να βγαλεις το σκληρο σου και μετα να παρεις απο εκει οτι θελεις.

Η πρωτη επιλογη παντως ειναι η πιο ορθη (προσωπικη εκτιμηση).

Τωρα για τη θερμοκρασια,φανταζομαι τον τοποθετεις πανω σε επιπεδη σκληρη επιφανεια κατα τη λειτουργια του.

Μια επιλογη για να μειωσες τη θερμοκρασια ειναι να παρεις μια βαση με ανεμιστηρα.

Γενικα παντως η ζωη των FS δεν εχει καλη καταληξη (απο στατιστικη εμπειρια)

Δημοσ.

Για τον θόρυβο, ενώ δεν ξέρω ακριβώς, φαντάζομαι πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα (πού ν' αλλάξεις ανεμιστηράκι - τρέχα/γύρευε θα είναι να βρεις, και να ανοίξεις και το λαπτοπ).

Για τα έγραφα που λες, αναρωτιέμαι πόσο είχες εντύπωση ότι ειδικά ο σκληρός του λάπτοπ, θα ζούσε...; Δε σου φαίνεται λογικό από την πρώτη στιγμή που θα γράψεις ένα αρχείο στον σκληρό του, να κάνεις κι ένα αντίγραφό του, είτε σε εξωτερικό δίσκο, είτε σε ένα "φλασάκι", είτε έστω σε δισκάκι CD ή και DVD, αν έχει σχετική αντιγραφική συσκευή -που πιθανότητα έχει- το λαπτοπ (ή εστω εναλλακτικά, ειδικά αν είναι SATA σύνδεσης ο δίσκος και όχι ΙDE, πανεύκολα συνδέεται εσωτερικά σε κάποιο σταθερό πισί, και κάνεις τ' αντίγραφά σου εκεί (λέω για την περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εξωτερικός ή φλασάκι ή να φτιάξεις δισκάκια. Όλο και κάποιος γνωστός με SATA δυνατοτήτων πισί θα υπάρχει να βοηθήσει)...; Όπως ακριβώς δεν διατηρούμε ποτέ ένα και μόνο κλειδί για μια κλειδαριά, αλλά έχουμε τουλάχιστον ένα αντίγραφό του, σε άλλο μάλιστα μέρος από το ορίτζιναλ κλειδί...

Τεσπα, κάνε όσο πιο γρήγορα μπορείς αντίγραφα. Είτε έχει ο δίσκος πρόβλημα (οι ΒSOD που αναφέρεις, είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε ζόρι που άρχισε πια να τραβάει ο σκληρός), είτε όχι, μιας και μπορεί απ' τη μια στιγμή στην άλλη, κι ας ήταν κι "υγιής", να τα κακαρώσει.

Κατ'α τ' άλλα, αν και θα σου την πέσει αργά ή γρήγορα, τουλάχιστον ο "The Master To BSODs" Gi0, εγώ γενικά είμαι της άποψης "πάτα του ένα φορμάτ". Το ότι βέβαια είμαι γενικά αυτής της άποψης, ούτε σημαίνει πως είναι η ενδεδειγμένη - ούτε καν σημαίνει πως είναι η ενδεδειγμένη για την περίπτωση, ούτε τέλος σημαίνει ότι ντε και καλά θα στρώσει κάτι (ειδικά αν το ζήτημα ειν' ο δίσκος). Θα βγουν συμπεράσματα όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Βέβαια μπορεί εσύ καν να μην έχεις τη δυνατότητα να κάνεις φορμάτ, έτσι "απλά" όπως το προτείνω εγώ. Αλλά ολ' αυτά είναι θέμα προς κουβέντα.

Πάρε πρώτα εσύ αντίγραφα, που είναι η 1η προτεραιότητα, και βλέπουμε και για τ' άλλα...

* κι ένα τιπ για το σπόιλερ : ΥΠΑΡΧΕΙ η επιλογή, σε πλήρη επεξεργαστή κειμένου, "κρυμμένη" μέσα στη dropdown list "Άλλα στυλ". Σπολεροκούμπακο¨δηλαδή, δυστυχώς (και κακώς), γιοκ. Εναλλακτικά, μπορείς να περικλείσεις το κείμενο που θες γράφοντας το εξής tag :

[/σποιλερ]. Το 2ο το 'γραψα Ελληνικά, γιατί αλλιώς,,,θα εμφανιζόταν spoiler.

Δημοσ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι κάνει γενικά πολύ θόρυβο που με εκνευρίζει αφάνταστα (ο κύριος λόγος που το χρησιμοποιώ είναι για να διαβάζω βιβλία σε pdf και το internet-οπότε δε μπορώ να συγκεντρωθώ) και ανεβάζει αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες στη CPU (65-75 βαθμούς κελσίου). Το ανεμιστηράκι το έχω καθαρίσει με πεπιεσμένο αέρα (είχα ανοίξει τη κάτω βάση) , τι μου προτείνεται να κάνω για να μειωθεί ο θόρυβος ; (πραγματικά,δεν αντέχεται)

Αφου μπακαπάρεις, δοκιμασε υndervolting στον επεξεργαστη:

δεν ειναι δυσκολο θερμοκρασιες θα μειωσει σιγουρα = 100%!

Πραγμα που θα οδηγησει και σε μικροτερη χρηση του ανεμιστηριου του,

εκτος κι εχει εντελως ξεφυγει/ρεταλιασει απο τη μεχρι τωρα λειτουργια...

Τελος, θα κατεβαζα και τα ρολογια/συχνοτητα λειτουργιας:

σε core+memory στην Ati Mobility 2300 (?) που εχει μεσα.

Δημοσ.

εχει γεμισει με χνουδι η εξοδος του ανεμιστηρα και οσο και να φυσαει δεν μπορει να κρυωση την καρτα και τον επεξεργαστη.οσο πιο γρηγορα το καθαρισεις τοσο μεγαλυτερες οι πιθανοτητες να το γλυτωσεις.ειχα το πι2550 και η ανηψια δεν το προσεχε,το αφηνε οπου ηθελε.της εβγαλε 2-3-4 φορες μπλε οθονη,το ανοιγα το καθαριζα,γεματο χνουδι.την τελευταια φορα δεν μου ειπε οτι ειχε μπλε οθονες,το καθυστερισε αρκετα και εκαψε την καρτα γραφικων.με το φυσημα αν δεν εβγαλες το χνουδι,ξαναμπλοκαρε την εξοδο.εχει και ενα υλικο για την μεταφορα απο τον επεξεργαστη στη χαλκο,δες μηπως εχει ξεραθει και δεν μεταδιδει την θερμοτητα.τσεκαρε και το ανεμιστηρακι μην εχει τπτ σπασμενο.

Δημοσ.

Χρήστης (υπολογιστή) που δεν κρατάει αντίγραφα (και ρωτάει για το πώς να το κάνει), σοβαρά πιστεύετε οι αποπάνω πως (μπορεί και θα κάτσει να) θ' σχοληθεί με undervolting και άνοιγμα του μηχανήματος...;

Δημοσ.

Ανάγκα και Θεοί πείθονται :-)

Ανοιγμα ΔΕΝ προτεινω (εκτος και ειναι απιστευτα ευκολο...)

Για τα υπολοιπα υπαρχουν κατανοητα tutorials/guides κλπ

Χρηστης που δεν μπορει ο ιδιος, ας το ζητησει απο φιλους-γνωστους,

δε μπορει ολο και καποιος θα υπαρχει να σκαμπαζει απο το pcαθλημα

Η διαφορα σε βαθμους κελσιου παντως,

θα ειναι αισθητη μετα: γλυτωνει 5-15C

Δημοσ.

Σίγουρα θα ωφελήσει με τις θερμοκρασίες - αλλά ίσως (αν είναι παλιούτσικο) να έχει παράπονα από την κατά τι μειωμένη απόδοση, ο τόπικ στάρτερ...

Δημοσ.

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.

Λοιπόν, έκανα αντίγραφα σε εξωτερικό δίσκο,πάει αυτό το θέμα. Επίσης να αναφέρω ότι η μπαταρία τα έχει παίξει εδώ και αρκετό καιρό(λογικό αυτό) και ο cd player έχει κάποιο πρόβλημα και δε μπορεί να διαβάσει τίποτα , δεν είχα ασχοληθεί όμως γιατί δε με απασχολεί και τόσο.Τι προβλήματα εμφανίζονται συνήθως εκεί;

Το λάπτοπ το έχω σε σκληρή επιφάνεια και γενικά δε το μετακινώ πια καθόλου γιατί έχει εμφανίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα http://www.laptoprepair101.com/laptop/2007/12/06/dc-power-jack-repair-guide/ . Έλεγα να προσπαθήσω να το κατασκευάσω κάποτε με αυτές τις οδηγίες, αλλά δεν έβρισκα χρόνο (τελικά αγόρασα κι ένα tablet για να το μετακινώ). Γενικά έχω κάποια εμπειρία με ανοίγματα (είχα αντικαταστήσει την οθόνη το καλοκαίρι,μου εμφάνιζε κάτι μεγάλα μαύρα στίγματα),οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αν μου προτείνετε κάτι τέτοιο.(το θέμα είναι να βρω κάποιο χρόνο για να το κάνω)

Για τις θερμοκρασίες θα αγοράσω σύντομα μια βάση με ανεμιστήρα , ελπίζω να τις μειώσει και να βοηθήσει στο θέμα του θορύβου.

Αφου μπακαπάρεις, δοκιμασε υndervolting στον επεξεργαστη:

δεν ειναι δυσκολο θερμοκρασιες θα μειωσει σιγουρα = 100%!

Πραγμα που θα οδηγησει και σε μικροτερη χρηση του ανεμιστηριου του,

εκτος κι εχει εντελως ξεφυγει/ρεταλιασει απο τη μεχρι τωρα λειτουργια...

Τελος, θα κατεβαζα και τα ρολογια/συχνοτητα λειτουργιας:

σε core+memory στην Ati Mobility 2300 (?) που εχει μεσα.

Σχετικά με το undervolting απ΄ότι καταλαβαίνω μεώνει τις θερμοκρασίες και τη χρήση του ανεμιστήρα αλλά έχει ως μειονέκτημα ότι μειώνει την απόδοση,έτσι; Θα υπάρχει μεγάλη διαφορά; Βρήκα οδηγίες,θα το δοκιμάσω μάλλον (μόλις με καθησυχάσει κάποιος από εδώ πως δε θα γίνει σαράβαλο) και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Αν κατεβάσω τη συχνότητα στη κάρτα γραφικών που λες,αυτό κατά πόσο βοηθάει και τι επιπτώσεις έχει;

εχει γεμισει με χνουδι η εξοδος του ανεμιστηρα και οσο και να φυσαει δεν μπορει να κρυωση την καρτα και τον επεξεργαστη.οσο πιο γρηγορα το καθαρισεις τοσο μεγαλυτερες οι πιθανοτητες να το γλυτωσεις.ειχα το πι2550 και η ανηψια δεν το προσεχε,το αφηνε οπου ηθελε.της εβγαλε 2-3-4 φορες μπλε οθονη,το ανοιγα το καθαριζα,γεματο χνουδι.την τελευταια φορα δεν μου ειπε οτι ειχε μπλε οθονες,το καθυστερισε αρκετα και εκαψε την καρτα γραφικων.με το φυσημα αν δεν εβγαλες το χνουδι,ξαναμπλοκαρε την εξοδο.εχει και ενα υλικο για την μεταφορα απο τον επεξεργαστη στη χαλκο,δες μηπως εχει ξεραθει και δεν μεταδιδει την θερμοτητα.τσεκαρε και το ανεμιστηρακι μην εχει τπτ σπασμενο.

Κοίτα,το είχα ανοίξει και φύσηξα με αέρα, δεν είχε βγάλει χνούδι, μόνο σκόνη.Το ανεμιστηράκι δεν έχει κάποιο πρόβλημα, σχετικά με αυτό το υλικό που λες μπορείς να μου δείξεις κάποια φωτογραφία για να καταλάβω ποιο εννοείς; Πως καταλαβαίνω αν έχει ξεραθεί και σε τέτοια περίπτωση τι κάνω;

Για πάστα στον επεξεργαστή ούτε λόγος...

Κατευθείαν στα σκληρά τον ρίξατε τον T.S. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

εχμ κι εδώ χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες

Και κάτι άσχετο με το θέμα, έχω ένα αρχείο .iso που πιάνει 1,35 GB και δε μπορώ με τίποτα να το διαγράψω (μου γράφει συνέχεια ότι είναι ανοιχτό σε άλλο πρόγραμμα) , έχω κατεβάσει αυτό το πρόγραμμα http://en.wikipedia.org/wiki/Unlocker

αλλά όταν το εφαρμόζω στο συγκεκριμένο αρχείο δε βρίσκει κάποια λειτουργία, ξέρει κανείς τι μπορεί να παίζει;

Τέσπα, απ΄όλα τα παραπάνω προβλήματα το πιο σημαντικό είναι οι bsod, αυτό με παρακίνησε και να γράψω εδώ,περιμένουμε τώρα τον Gi0.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά όπως τα λες, το μηχάνημα περισσότερο προβλήματα είναι, παρά λειτουργίες, κι αν όταν τα φτύσει θα το αντικαταστήσεις άμεσα, σκέψου μπας και δεν αξίζει ο κόπος ν' ασχολιέσαι και να πάρεις νέο άλλο μια ώρα αρχύτερα.

Κατά τ' άλλα, μπαταρία μπορείς να βάλεις αγγελία ή να την ψάξεις από κα'να eBay.

Για το CD drive βάλε ένα δισκάκι Win και δοκίμασε να πας για εγκατάσταση. Αν το διαβάζει, το πρόβλημα είναι στα Win σου, κι αν τα έχεις χρόνια, σκέψου να κάνεις μια επανεγκατάσταση που λέγαμε. Αλλιώς δοκίμασε καθαρίζοντας με μια μπατονέτα την κεφαλή του, ανοίγοντας το πορτάκι του, μπας και γίνει κάτι. Παίζει και απλά να τα 'φτυσε φυσικά.

Undervolting ή ρίξιμο στις συχνότητες λειτουργίας δε θα έχει επίπτωση στο hardware - απλά ενδέχεται να μην μπορέσει να εκκινήσει το λειτουργικό. Μην το παρατραβήξεις πάντως, γιατί δεν ξέρω πώς μπορείς να κάνεις reset στο BIOS ενός λαπτοπ, αν τυχόν δεν ανοίγει καν αυτό. Σε παλιό μηχάνημα πάντως, το να ρίξεις έστω και λίγο τις επιδόσεις του, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σε δυσαρεστήσει (δεν είναι υποχρεωτικό να κρατήσεις τις νέες ρυθμίσεις βέβαια).

Για τη θερμοκρασία καλό πάντως θα ήταν σε κάθε περίπτωση να έπαιρνες μια βάση με ανεμιστήρες. Η δε πάστα-αυτοκόλλητο που υπάρχει μεταξύ ψύκτρας κι επεξεργαστή, σε περίπτωση που ανοιξεις το μηχάνημα και φτάσεις να αποσυνδέσεις την ψύκτρα από τον επεξεργαστή, "οπωσδήποτε" θα πρέπει να την αλλάξεις (έχεις ήδη θέμα θερμοκρασιών και το μηχάνημα είναι τόσο παλιό που ό,τι επαφή κάνει η ψύκτρα με τον επεξεργαστή, λόγω της πολυκαιρισμένης πάστας-αυτοκόλλητου που έχει, θα "χαλάσει").

Για το βύσμα τροφοδοσίας καλύτερα σκέψου καμμιά πατέντα να κάνεις, αντί να το ξηλώνεις όλο (ίσως να ψιλολυγίσεις την "ακίδα" που υπάρχει στο κέντρο του βύσματος υποδοχής, ή να "σκαλίσεις" με κάτι αγκυλωτό το μεταλλικό έλασμα -αν είναι τέτοιο- που ακουμπάει το εξωτερικό του βύσματος του τροφοδοτικού και να το "ανασηκώσεις" λίγο, ή να το επιμεταλλώσεις το εξωτερικό βύσμα με καλάι, ή να τυλίξεις αλουμινόχαρτο κλπκλπ. Ενδεικτικά όλα τα προηγούμενα και μπορεί να μην ταιριάζουν στην φάση - απλά γενικές ιδέες για να ψηθείς για πατέντα.

Υπάρχει μάλιστα περίπτωση ο σκληρός να είναι αυτός που έχει το πρόβλημα με τις BSOD. Bάλε το HD Sentinel και πόσταρέ μας ένα screenshot της αρχικής του οθόνης, να δούμε τί λέει.

Τέλος, το Unlocker "βρίσκει-δεν βρίσκει κάποια λειτουργία να συνδέεται με το αρχείο", έχει επιλογή να το διαγράψεις.

Επεξ/σία από washcloud
Δημοσ.

Για μπαταρία, πάντως, εγώ αγόρασα με 20 ευρώ περίπου από εδώ μία για το Toshiba μου, 5 ετών, και μέχρι στιγμής δουλεύει μια χαρά και αφού έκλεισε 6μηνο το θεωρώ εξαιρετικό v4m. (Το πρώτο μισάωρο που την είχα βάλει δεν έβγαζε ένδειξη φόρτισης και λέω, ΟΚ, τετέλεσται, αλλά αμέσως μετά άρχισε και από τότε συμπεριφέρεται κανονικά σαν γνήσια).

Πάντως με όλα αυτά που λές, σκέψου σοβαρά αυτό που σου λέει πρώτο-πρώτο ο Washcloud από πάνω. Αν το λαπτοπ σου ήταν άλογο μάλλον θα το είχες ήδη πυροβολήσει.

Όσο για τα σημαντικά αρχεία σου, ΠΟΛΥ κακώς που δεν έχεις backup έτσι κι αλλιώς, ακόμη και πριν παρουσιάσει προβλήματα το λαπτοπ, γιατί δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πότε θα παραδώσει πνεύμα ένας υπολογιστής.

Δημοσ.

...όχι, εντάξει, είπε ότι πήρε αντίγραφα, στο τελευταίο του ποστ.

Αν το λαπτοπ σου ήταν άλογο

...ούτε καν εγώ δεν κάνω τέτοιες παρομοιώσεις :mrgreen:

Δημοσ.

Για το backup λέω γενικά που δεν κράτησε τόσα χρόνια, στο πρώτο ποστ λέει ότι δεν είχε μεχρι που άνοιξε το thread. Μέγα λάθος.

Όσο για το άλογο...I call 'em like I see 'em :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...