Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συνεχίζεις τις αστειότητες και σε προσωπικό επίπεδο. Εγω υποστηρίζω συμφέροντα?Τι είμαι? Υπουργός για να υποστηρίζω π.χ τον Μπόμπολα? Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν είχα, δεν έχω και δεν θα έχω καμμία κομματική εμπλοκή. Αν είχα προφανώς θα ήμουν περήφανος γιαύτο και θα το διαλαλούσα. Επίσης δεν έχω καμμία σχέση με το δημόσιο. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να βγω να το υποστηρίξω αν ήμουν.

Αν έιχες διαβάσει παλαιότερά μου ποστ θα δείς οτι φυσικά και δεν παραβλέπω τη στρεβλώτητα του δημοσίου. Ένα απο τα πολλά ενδεικτικά posts μου ειναι αυτο :

"Εν κατακλείδι λοιπόν για να μην παρεξηγιόμαστε. Αυτο που θέλουμε όλοι και είναι και το λογικό σε οποιοδήποτε τομέα εργασίας, είναι ο καθένας να κανει αυτά για τα οποία έχει προσληφθεί και πληρώνεται. Να ακολουθει τους κανόνες που έχει υπογράψει και διέπουν την εργασία του, όπου και αν είναι αυτή, με τις όποιες συνέπειες εφόσον δεν τους ακολουθει.

Πιο συγκεκριμένα για τους ΔΥ οι οποίοι πληρώνονται απο το δημόσιο χρήμα που προέρχεται άμεσα απο τη δική μου και τη δική σου τσέπη (στον ιδιωτικό τομέα είναι έμμεσα) πρέπει όλοι να έχουμε την απαίτηση να απαριθμούν στον πραγματικό αναγκαίο αριθμό ατόμων, να έχουν τις γνώσεις που χρειάζεται ο δημόσιος τομέας, να αμείβονται με διαβαθμίσεις όπως και στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά να προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες. Αυτό λοίπον που έχουμε να κάνουμε είναι να απαιτούμε την εφαρμογή των κανονισμών που στην προκειμένη είναι ο δημοσιουπαλληλικός κωδικας."

Η παραπάνω άποψη που διατυπώνω και φαντάζομαι αντικατοπτρίζει δικαίως το κοινο αίσθημα, δεν μου επιτρέπει να θεωρώ όλους τους ΔΥ ξεφτίλες, πουλημένους, αλήτες με υπέρογκους μισθούς που ζουν βασιλικά στην πλάτη μου και τα λοιπα συναφή που μου πασάρουν τα κανάλια όπως κάνεις εσύ. Εγώ αυτή την ισοπέδωση δεν τη δέχομαι πουθενά στη ζωή μου.

Αν λοιπον εγω τωρα βγω παλι κι αρχισω να φωναζω "να απολυθουν αμεσα οι αχρηστοι δ.υ. και να παραμεινουν οσοι χρειαζονται" αντικατοπτριζω το κοινο αισθημα ή ειμαι εκτος πραγματικοτητας;

Διοτι τα ιδια λεμε εδω και 2 χρονια, αλλα συνεχιζετε να αντιδρατε γιατι ολα πρεπει να γινουν μεσα απο το δημοσιουπαλληλικο κωδικα. Ειπε κανεις να μπει καποιος με μια κουκουλα σε καθε δημοσια υπηρεσια και να αρχισει τα "εσυ, εσυ κι εσυ εξω"; Ειπε κανεις οτι απο τους 1 μυριο δ.υ. θελουμε να απολυθει το 1μυριο;

Γιατι γινεστε των ακρων απλα για την κουβεντα; Συμμαζεμα θελουμε του δημ. τομεα ολοι μας και οχι κλεισιμο του. Αλλα θελουμε και αποφασεις και αποτελεσματα, κι οχι να επαφιομαστε σε ενα υπαλληλικο κωδικα που δεν εχει λειτουργησει ποτε, αλλα "πρεπει και ειμαστε σιγουροι οτι θα λειτουργησει τωρα". Οσο λειτουργησε και η εφεδρεια που εβγαλε τον τεραστιο αριθμο των 700 ατομων...

Οσο για το αν ζουσαν βασικλικα... ισως οι δικοι μας φιλοι και συγγενεις να ηταν δ.υ. σε καποια αλλη χωρα, οποτε ναι, ισως να κανουμε λαθος, και τα 2χιλιαρα και 3χιλιαρα να τα επαιρναν απο το δημοσιο αλλης χωρας.

• Απαντ. 127
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν λοιπον εγω τωρα βγω παλι κι αρχισω να φωναζω "να απολυθουν αμεσα οι αχρηστοι δ.υ. και να παραμεινουν οσοι χρειαζονται" αντικατοπτριζω το κοινο αισθημα ή ειμαι εκτος πραγματικοτητας;

Θα είσαι παντελώς εκτός πραγματικότητας γιατί ζείς σε μία χώρα με τεράστια διαφθορα την οποία δημιούργησαν αυτοι που εσύ θα καλέσεις να απολύσουν τους άχρηστους. Επομένως αντιλαμβάνεσαι οτι δεν θα γίνει η δουλειά που θες, μιας και το πιο πιθανό θα ήταν να μείνουν ΜΟΝΟ οι άχρηστοι. Σου εξήγησα μάλιστα και στο άλλο τοπικ περι της μονιμότητας, όπου σε λίγο κάθε 4 χρόνια ο καθένας θα βάζει τους δικούς του άχρηστους.

Αν θες λοιπόν να είσαι εντός πραγματικότητας, θα πρέπει να πολεμήσεις τη ρίζα του κακου. Η ρίζα του κακού είναι αυτοι που δημιούργησαν αυτο το τερατούργημα. Αν καταπολεμήσεις τη ρίζα, τότε θα εξορθολογιστεί όχι μόνο ο ΔΤ αλλα και πολλά άλλα.

Είσαι μεγάλος άνθρωπος και θα πρέπει αυτά τα πολύ απλα πράγματα να τα καταλαβαίνεις.

Μεταφορικά : Όσο και να κόβεις την τρίχα, δεν μπορείς να την εξαφανίσεις. Θα πρέπει να κάνεις laser και να χτυπήσεις τη ρίζα. Αλλίως τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Πρέπει φίλε μου να καταλάβεις οτι το κατασκεύασμα που στησανε οι 2 μεγάλοι τα τελευταία 35 χρόνια είναι πλέον Λερναία Ύδρα. Δεν σώζεται με τιποτα. Και όταν λέω με τίποτα, εννοω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Κόβεις το ένα κεφάλι (π.χ περιορίζεις το δημοσιο έστω και με σωστό τρόπο αν γινότανε), και φυτρώνουν δύο (διαλύεις την αγορά, ανεβάζεις την ανεργια κλπ).....και ακολουθεί φαύλος κύκλος.

Πραγματικά στο λέω οτι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και δυστυχώς η ιστορία του καπιταλισμού έχει δείξει ότι τα αδιέξοδα τα λύνει με πολύ σκληρό τρόπο.

Bottom line? Πείτε με γραφικό, πείτε με ότι θέλετε αλλα ετοιμαστείτε για άγρια χρόνια και άγριες καταστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας.

Δημοσ.

Critter πολύ σωστά είναι αυτά που λες, αλλά τι λύση βρίσκεις εσύ; (και όταν λέω λύση τι ακριβώς δλδ, να μην ξαναψηφίσει ο κόσμος; να πάρει τα όπλα; χούντα; τι ακριβώς; ). Επίσης θα με ενδιέφερε να γράψεις την άποψη σου πάνω στο αρχικό θέμα αυτού του τόπικ για τις περικοπές του ιδιωτικού τομέα, για να είμαστε και ontopic...

Δημοσ.

Το ότι η κυβέρνηση στράφηκε στους δημοσίους υπαλλήλους (Δ.Υ.) ζητώντας την κεφαλή τους επί πίνακι, χωρίς να συναντήσει μάλιστα και καμιά σοβαρή αντίσταση, οφείλεται κατά την ταπεινή μου άποψη σε δυο λόγους.

Πρώτον διότι τους είχε πρόχειρους, χωρίς να χρειαστεί να κάνει και πολλά πολλά, πέρα από το ν’ αλλάξει λιγάκι το λογισμικό μισθοδοσίας, υπόθεση πενταλέπτου δηλαδή, και δεύτερον διότι είχε καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη, λόγω της συνεχούς και για δεκαετίες απαξίωσης οτιδήποτε δημόσιου, η πεποίθηση ότι για τα δημόσια ελλείμματα κύριος υπεύθυνος είναι ο μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Πέρα όμως από τα μηρυκάσματα και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις ας δούμε πώς το διάολο δημιουργούνται τα ελλείμματα και ποιοι είναι τέλος πάντων οι δημιουργοί τους.Είναι δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις των Δ.Υ. αυτά που μπατάρουν την οικονομία; Με ποια στοιχεία οι γνωστοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης τους καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους και υπεύθυνους της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας; Ποιους άραγε να θέλουν να καλύψουν;

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ελλείμματα δημιουργούνται από δυο παράγοντες.

1) από υστέρηση ΕΣΟΔΩΝ και

2) από τα ΕΞΟΔΑ όταν υπερβαίνουν τα ΕΣΟΔΑ.

Στα ΕΣΟΔΑ συγκαταλέγονται οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, καθώς και οι κοινωνικές εισφορές.

Ενώ ως ΕΞΟΔΑ λογίζονται οι Δημόσιες Δαπάνες, (Δ.Δ).

Στα επόμενα, προσπαθώντας να αποτιμήσουμε τη «ζημιά» που επιφέρουν στη χώρα οι Δ.Υ. θα εξετάσουμε

Α. Το ποσοστό του ΑΕΠ που απορροφούν σαν μισθούς και συντάξεις και

Β. Το αριθμητικό τους μέγεθος.

Α.

Αν αναζητήσουμε το κομμάτι των Δημοσίων Δαπανών που αντιστοιχεί σε μισθούς και συντάξεις των Δ.Υ, γρήγορα διαπιστώνουμε ότι για το 2009 δεν ξεπερνάει το 9.3% του ΑΕΠ. Τι είναι όμως αυτό το νούμερο; Είναι μεγάλο, είναι μικρό;

Κι επειδή από μόνο του δεν λέει τίποτε, ας το συγκρίνουμε με τα εξής:

1. Με τις αντίστοιχες δαπάνες μισθών και συντάξεων του 2000,

2. Με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2009 των χωρών της ΕΕ-15.

Σχετικά με το πρώτο παρατηρούμε ότι μέσα στη δεκαετία οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες σαν ποσοστό του ΑΕΠ, στο 9,3% δηλαδή.

Ενώ, σχετικά με το δεύτερο παρατηρούμε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των ΕΕ-15 ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας ότι οι Ευρωπαίοι αφιερώνουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ τους απ’ ότι εμείς, γεγονός φυσικά εντελώς απαράδεκτο. Ευτυχώς όμως όχι για πολύ, μιας και οι πιέσεις για περικοπές μισθών επεκτείνονται σιγά σιγά και στα καλύτερα σπίτια της Ευρώπης.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι σαν σύνολο, για το 2009 οι Δημόσιες Δαπάνες (Πρωτογενείς και Κοινωνικές), ανέρχονται στο 41,8% του ΑΕΠ, ενώ στην ΕΕ-15 στο 45%. Δηλαδή, οι ΔΔ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ-15 κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που επίσης μας αφήνει σέκους. Αν είναι δυνατόν, οι Ευρωπαίοι να είναι περισσότερο γαλαντόμοι και χουβαρντάδες από μας! Παρενθετικά η κατά 3,2 μονάδες υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στις Πρωτογενείς και όχι στις Κοινωνικές Δαπάνες.

Οι δε μισθοί και συντάξεις σαν ποσοστό των Δημοσίων Δαπανών είναι στο ~23%.

Β.

Σχετικά με το πόσοι είναι τέλος πάντων οι έρμοι οι Δ.Υ. ας αρκεστούμε στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας, (ILO), που τους βγάζει γύρω στο εκατομμύριο. Αλλά κι εμείς δεν διαφωνούμε επ’ αυτού. Συγκεκριμένα για το 2009, επί συνόλου 4.582,5 εκατομμυρίων εργαζομένων, οι ΔΥ είναι 1.022,1.

Τι σημαίνει πάλι αυτό το νούμερο;

Είναι πολλοί; Είναι λίγοι;

Επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο ν’ απαντήσουμε στο μεταφυσικό αυτό ερώτημα, ας συγκρίνουμε το ποσοστό των ΔΥ επί του συνολικού εργατικού δυναμικού σε διάφορες αξιοπρεπείς χώρες του δυτικού κόσμου. Με στοιχεία του ILO, http://laborsta.ilo.org/STP/guest, και στη σελίδα Public Sector Employment, όπου σαν Public Sector υπολογίζονται οι:

· Government units,

· Social security funds,

· Other no profit institutions,

· Publicly owned enterprises

βρίσκουμε ότι το ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων στις παρακάτω χώρες ισούται με

Σουηδία (2006): 33.8%

Δανία (2008): 32.3%

Γαλλία (2006): 29%

Ολλανδία (2007): 27%

Φινλανδία (2006): 26.8%

ΕΛΛΑΔΑ (2008): 22.3%

Μ. Βρετανία (2006): 20.2%

Καναδάς (2008): 20%

Αμερική (2008): 16.4%

Ισπανία (2008): 14.6%

Ιταλία (2007): 14.4%,

Γερμανία (2007): 14.3%

Συμπερασματικά , o ελληνικός δημόσιος τομέας βρίσκεται κάπου στο μέσον, γεγονός που δεν δικαιολογεί το γενικό ανάθεμα. Παρατηρείται δε το εξής παράδοξο, χώρες με μεγάλο δημόσιο τομέα να λειτουργούν παραδειγματικά. Αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη ότι δεν φταίει αυτό καθ’ αυτό το δημόσιο, ως το επάρατο κακό, όπως συστηματικά παρουσιάζεται, αλλά ο τρόπος που οργανώνεται, λειτουργεί και υφαρπάζεται από τις συνήθεις δυνάμεις, πολιτικές, αλλά και ιδιωτών «επιχειρηματιών».

Μέχρις εδώ λοιπόν, έχουμε δει ότι ούτε οι δαπάνες που αφορούν στους μισθούς και τις συντάξεις των ΔΥ δείχνουν κάτι το εκτρωματικό και αφύσικο, αλλά ούτε και το μέγεθός του δημόσιου τομέα βγαίνει εκτός λογικών ορίων.

Τα προβλήματα βρίσκονται αλλού:

1. Στην αναποτελεσματικότητά του, στην κακή κατανομή των υπαρχόντων υπαλλήλων, στην κακή οργάνωση, στη διαφθορά, και σε ότι άλλο βάλει ο νους σας.

2. Στις άλλου τύπου σπατάλες του Δημοσίου και

3. Στα μειωμένα ΕΣΟΔΑ.

Από τα προηγούμενα λοιπόν, τα καρκινώματα που αποτελούν το εκτροφείο των ελλειμμάτων εντοπίζονται στα σημεία 2 και 3.

Σχετικά με το 2, και για να μην πολυλογούμε, ένα είναι το πιο μεγάλο τέρας που απομυζά το δημόσιο:

Οι δαπάνες για φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι οποίες από 2 δις το 2000, εκτοξεύτηκαν στα 17 δις το 2009. Επειδή ενδιάμεσα δεν εμφανίστηκε καμιά μεγάλη επιδημία, δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι η τεράστια αυτή αύξηση δαπανών μάλλον θα έχει να κάνει με τα υπαρκτά, αλλά αόρατα κυκλώματα γιατρών, εταιριών, μεσαζόντων και λοιπών τρωκτικών.

Σχετικά με το 3, που αφορούν στα ΕΣΟΔΑ του κράτους δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω επί μακρόν, μιας και είναι γνωστές οι διαδεδομένες πρακτικές φοροαποφυγής, φοροαπαλλαγής, μη απόδοσης ΦΠΑ, κλπ. Πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η αδυναμία είσπραξης φόρων από το κράτος, είτε από αδυναμία, είτε εσκεμμένα όπως κατά κανόνα συμβαίνει με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, επ ‘ουδενί λόγο θα πρέπει να βαραίνει τον πολίτη με επιπλέον χαράτσια, όπως συμβαίνει τώρα.

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης στον κόσμο της εργασίας γενικώς, κι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες, αλλά και ειδικώς στον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο, Η προτροπή «πουλήστε τα νησιά σας», για παράδειγμα δεν είναι και τόσο άστοχη όσο φαίνεται. Το ίδιο βέβαια και η γνωστή απάντηση του Πρωθυπουργού.

Μόλις το 10% του ΑΕΠ οι μισθοί των Δ.Υ. Και ρωτω εγω: Γιατι τόσος ντόρος για τα 10 ευρώ που στο κατω κατω ζουν και 1.000.000 εργαζομενοι ~ 2-3εκ. πολίτες μας. Για τα υπολοιπα 90 ? Δυστυχως το προβλημα εγκειται στην υποβαθμισμένη κοινωνική νοημοσύνη του μεσου Ελληνα.

Δημοσ.

Θα είσαι παντελώς εκτός πραγματικότητας γιατί ζείς σε μία χώρα με τεράστια διαφθορα την οποία δημιούργησαν αυτοι που εσύ θα καλέσεις να απολύσουν τους άχρηστους. Επομένως αντιλαμβάνεσαι οτι δεν θα γίνει η δουλειά που θες, μιας και το πιο πιθανό θα ήταν να μείνουν ΜΟΝΟ οι άχρηστοι. Σου εξήγησα μάλιστα και στο άλλο τοπικ περι της μονιμότητας, όπου σε λίγο κάθε 4 χρόνια ο καθένας θα βάζει τους δικούς του άχρηστους.

Αν θες λοιπόν να είσαι εντός πραγματικότητας, θα πρέπει να πολεμήσεις τη ρίζα του κακου. Η ρίζα του κακού είναι αυτοι που δημιούργησαν αυτο το τερατούργημα. Αν καταπολεμήσεις τη ρίζα, τότε θα εξορθολογιστεί όχι μόνο ο ΔΤ αλλα και πολλά άλλα.

Είσαι μεγάλος άνθρωπος και θα πρέπει αυτά τα πολύ απλα πράγματα να τα καταλαβαίνεις.

Μεταφορικά : Όσο και να κόβεις την τρίχα, δεν μπορείς να την εξαφανίσεις. Θα πρέπει να κάνεις laser και να χτυπήσεις τη ρίζα. Αλλίως τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Πρέπει φίλε μου να καταλάβεις οτι το κατασκεύασμα που στησανε οι 2 μεγάλοι τα τελευταία 35 χρόνια είναι πλέον Λερναία Ύδρα. Δεν σώζεται με τιποτα. Και όταν λέω με τίποτα, εννοω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Κόβεις το ένα κεφάλι (π.χ περιορίζεις το δημοσιο έστω και με σωστό τρόπο αν γινότανε), και φυτρώνουν δύο (διαλύεις την αγορά, ανεβάζεις την ανεργια κλπ).....και ακολουθεί φαύλος κύκλος.

Πραγματικά στο λέω οτι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και δυστυχώς η ιστορία του καπιταλισμού έχει δείξει ότι τα αδιέξοδα τα λύνει με πολύ σκληρό τρόπο.

Bottom line? Πείτε με γραφικό, πείτε με ότι θέλετε αλλα ετοιμαστείτε για άγρια χρόνια και άγριες καταστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας.

Παρα πολυ ωραια πολιτικη κουβεντα περι ριζας κλπ, η οποια οδηγει που; Στο πουθενα ετσι; Διοτι τι εχουμε στο ονειρο; Ενα αφανη ηρωα ο οποιος θα μας βρει το προβλημα απο τη ριζα του, θα το εξαλειψει, και ως δια μαγειας ολα θα γινουν οπως πρεπει. Βεβαια μεχρι να βρεθει αυτο ας παραμεινουμε οπως εχουμε με ενα δημοσιο να σε εχει του κλωτσου και του μπατσου, διοτι δε βρεθηκε ακομη λυση στη ριζα.

Τι εχουμε βεβαια στην πραγματικοτητα; Δυστυχως 2 μεγαλα κομματα, 2-3 μικροτερα, και καμποσους δορυφορους. Τι θα καταφερουμε με αυτα; Δυσκολο να το πεις αλλα η ιστορια εχει δειξει οτι να εξαϋλωθουν δε γινεται, οποτε θα πορευρουμε με αυτα, και θα συνεχισουμε να φωναζουμε οτι το προβλημα της ριζας πρεπει να το λυσουν καποιοι απο αυτα τα κομματα.

Και σε ξαναρωταω:

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ;

ΠΟΥΘΕΝΑ.

Απλα εγω (ακαι το εγω παει σε ολους μας), δεν καθομαι να αναλωθω στο ποιος θα κανει την καθαρση, στα παπαργια μου, εμενα με ενδιαφερει το αποτελεσμα.

Σου ειπα και πριν, με κουκουλα μεσα στα γραφεια, δουλεια δε θα γινει, αρα καποια πολιτικη κινηση πρεπει να ορθωσει το αναστημα της και να κανει αυτα που πρεπει να κανει.

Το τι εκανε ο καθε παπαρας πολιτικος πριν καποια χρονια, και το ποσους εβαλε, δυστυχως και να θελω δεν μπορω να το πειραξω, μερικοι ειναι πλεον στον ταφο, οποτε με αυτους που εχω, με αυτους θα πορευτω, και σε αυτους οσο μπορω τα χωνω.

Δημοσ.

Συμπερασματικά , o ελληνικός δημόσιος τομέας βρίσκεται κάπου στο μέσον, γεγονός που δεν δικαιολογεί το γενικό ανάθεμα. Παρατηρείται δε το εξής παράδοξο, χώρες με μεγάλο δημόσιο τομέα να λειτουργούν παραδειγματικά. Αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη ότι δεν φταίει αυτό καθ’ αυτό το δημόσιο, ως το επάρατο κακό, όπως συστηματικά παρουσιάζεται, αλλά ο τρόπος που οργανώνεται, λειτουργεί και υφαρπάζεται από τις συνήθεις δυνάμεις, πολιτικές, αλλά και ιδιωτών «επιχειρηματιών».

Ε βεβαια. Ποιες οι διαφορες πχ του Ιταλικου δημοσιου με αυτο της Ελλαδας.... Πες τα χρυσε μου ανθρωπε, γιατι μερικοι δεν μπορουν να εκτιμησουν την ωραιοτατη ταλαιπωρια που μας προσφερει το Ελληνικο δημοσιο για το καλο μας, να εχουμε να κανουμε κατι ρε παιδι μου. Α και το αλλο, μας μαθαινουν πως να κανουμε δωρεες στους συνανθρωπους μας, βεβαια υπαρουν καποιοι κακοπροαιρετοι που τα αποκαλουν μιζες/λαδωματα, αλλα μην τους ακους, ΔΕΝ ξερουν.

Δημοσ.

Critter πολύ σωστά είναι αυτά που λες, αλλά τι λύση βρίσκεις εσύ; (και όταν λέω λύση τι ακριβώς δλδ, να μην ξαναψηφίσει ο κόσμος; να πάρει τα όπλα; χούντα; τι ακριβώς; ). Επίσης θα με ενδιέφερε να γράψεις την άποψη σου πάνω στο αρχικό θέμα αυτού του τόπικ για τις περικοπές του ιδιωτικού τομέα, για να είμαστε και ontopic...

vk, ένας πολίτης (π.χ εγώ) δεν μπορεί να σου δώσει τη λύση ακόμα και 10 διδακτορικά να έχει. Αυτο απαιτεί ομαδική δουλειά. Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει ένας πολίτης είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα μπορεί να σε συμβουλέυσει τι ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ. Απο εκέι πρέπει να ξεκινάει κανείς.

Όταν είσαι μικρό παιδί οι γονείς σου λένε π.χ "μη βάζεις το χέρι στο στόμα", δεν σου λένε που να το βάλεις.

Άρα πρέπει πρώτα απόλα να ξεκαθαρίσουμε τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε.

Απο εκεί και πέρα ΑΝ ο κόσμος καταλάβει το παράπανω, είναι ένα πρώτο βήμα προς την ορθολογικότητα. Ταυτόχρονα αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό, είναι μια απαξίωση ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προσώπων και όχι των κομμάτων. Η λεπτη διαφορά είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν το κόμμα και όχι το κόμμα τα πρόσωπα. Συνεπώς μέσα απο αυτή την κατάσταση που δεν αναλύω διεξοδικά, προσδοκώ αλλαγή προσώπων στα κόμματα με ορθολογικότερες πολιτικές πρακτικές και φυσικά λιγότερο διεφθαρμένους. Είναι αρκετά μεγάλη συζήτηση αυτή. Τώρα ακούγεται λες και τα λέω στον αέρα.

Το παραπάνω βέβαια δεν γίνεται απο τη μία μέρα στην άλλη, άρα έιναι δεδομένο οτι κάποιες γενεές θα περάσουν δύσκολα.

Απο εκεί και πέρα ας κρίνει ο καθένας. Άλλος πιστεύει οτι με την αποχή λύνει το πρόβλημα. Άλλος πιστεύει στις πολυκομματικές κυβερνήσεις, άλλος πιστεύει στην επανάσταση κλπ. Δεν θα σου πω εγώ με ποιά πλευρά να πας.

Όσον αφορά το θέμα του ιδιωτικού τομέα, τι περιμένεις να σου πώ; Αν είναι κρίμα και άδικο αυτό που συμβαίνει; Μα σαφώς είναι κρίμα και αδικο. Έχω πόσους φίλους άνεργους, απλήρωτους και γενικά όλοι τρέμουμε για το πότε θα κλείσει η εταιρία που εργαζόμαστε.

ΟΜΩΣ, αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Πολλοι τα έχουμε πεί αυτά εδώ και καιρό. Ήταν 1000% προδιαγεγαμένο οτι θα συμβεί. Εδώ έρχεται και αυτό περι Λερναίας Ύδρας που λέω και αδιαξόδων. Δηλαδη, ερχόμαστε και λέμε "Να απολυθουν οι ΔΥ και να κοπουν οι μισθοί τους". Όταν γίνεται αυτό λέμε "καλά πάθουν" και όταν μας απολύουν ή μας κόβουν το μισθο στον ΙΤ απορούμε γιατί έγινε. Μα τι γιατί έγινε? Γιατί δεν υπάρχει χρήμα στην αγορα. Και έτσι ξεκινάει φαυλος κύκλος απολύσεων και μείωσης εισοδηματος σε όλους τους τομείς.

Απο την άλλη ομως λες "Δηλαδη επειδή δεν υπάρχει χρήμα στην αγορα θα αφήσω τους ρέμπελους να πληρώνονται τζάμπα?". Συνεπώς τι έχουμε εδώ? Ένα τεράστιο αδιέξοδο. Δηλαδή απο την μία θέλουμε και πρέπει να εξορθολογίσουμε το τέρας του δημοσίου αλλα απο την άλλη θέλουμε τη δουλειά μας και το μισθό μας. Ε! δεν γίνονται και τα 2!!!!

Τα έχω ξαναγράψει. Αν μπορούσε κάποιος να διασφαλίσει οτι κόβοντας 1δις€ απο το δημόσιο θα γίνει υποκατάσταση εθνικού εισοδήματος μεταφέροντας αυτό το ποσό στον ιδιωτικό τομέα, τότε δεν θα υπήρχε αδιέξοδο. Το θέμα είναι οτι τα χρήματα αυτά εξαφανίζονται τελείως απο την αγορά. Άρα ότι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως λογικό.

Προβλεψη : Απολαύστε την τωρινή κατάσταση γιατί σε λίγο θα την αναπολείτε. Ακόμα και αν έρθουν οι ξένοι, κάνοντας επεδύσεις, ακόμα και αν μειωθεί δηλαδή η ανεργία, οι μισθοί θα είναι τέτοιοι που η κοινωνική ευημερία θα πιάσει ακόμα μεγαλύτερο πάτο. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα προβλήματα που έρχονται.

Δημοσ.

Μιλάμε συνεχώς για μειώσεις μισθών. Όμως η εσωτερική υποτίμηση που ήταν εξ'αρχής το σχέδιο προέβλεπε και μειώσεις τιμών. Πως θα γίνουν επενδύσεις αν τα ενοίκια πχ είναι στο Θεό;

Μερικοί νομίζουν ότι ζουν στο Μανχάταν! Σε αυτόν το τομέα δεν βλέπω να γίνεται τίποτα.

Αν συνεχώς μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά τα αγαθά ακριβαίνουν συνεχώς (λόγω και των συνεχών φόρων ή αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ) πως δεν θα υπάρξει ύφεση;

Ο κόσμος απο που θα βρει τα επιπλέον χρήματα;

Δημοσ.

Μιλάμε συνεχώς για μειώσεις μισθών. Όμως η εσωτερική υποτίμηση που ήταν εξ'αρχής το σχέδιο προέβλεπε και μειώσεις τιμών. Πως θα γίνουν επενδύσεις αν τα ενοίκια πχ είναι στο Θεό;

Μερικοί νομίζουν ότι ζουν στο Μανχάταν! Σε αυτόν το τομέα δεν βλέπω να γίνεται τίποτα.

Αν συνεχώς μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά τα αγαθά ακριβαίνουν συνεχώς (λόγω και των συνεχών φόρων ή αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ) πως δεν θα υπάρξει ύφεση;

αστα να ειναι ξενοικιαστα ολα.

γουσταρω.

Δημοσ.

Τα ενοικια πρεπει να πεσουν αλλα ποιος θα τα ριξει οταν οι περισσοτεροι ενοικιαστες ειναι jews και νοικιαζουν απειρα καταστηματα και διαμερισματα? Γιατι να ριξει τα ενοικια λοιπον αφου εχει να παιρνει και απο αλλου? Οποιος θελει ας παρει, οποιος δεν θελει...

Δημοσ.

Τα ενοίκια είναι ένας παράγοντας. Πριν απο καιρό στην περιοχή μου για να νοικιάσεις σε κεντρικό δρόμο μαγαζί σου ζήταγαν 50.000 ευρώ αέρα :shifty:

Τώρα που τους έχουν μείνει ξενοίκιαστα για αρκετό καιρό δεν τους λυπάμαι.

Με τις τιμές των αγαθών όμως τι θα γίνει; Τώρα που θα ακριβήνει το ρεύμα δεν θα ακριβήνουν και όλα τα είδη και οι υπηρεσίες; Που θα πάει αυτό;

Δημοσ.

Μόλις το 10% του ΑΕΠ οι μισθοί των Δ.Υ. Και ρωτω εγω: Γιατι τόσος ντόρος για τα 10 ευρώ που στο κατω κατω ζουν και 1.000.000 εργαζομενοι ~ 2-3εκ. πολίτες μας. Για τα υπολοιπα 90 ? Δυστυχως το προβλημα εγκειται στην υποβαθμισμένη κοινωνική νοημοσύνη του μεσου Ελληνα.

Ποιος είπε ότι γίνεται ντόρος μόνο για το 10% μόνο;

Το υπόλοιπο 90% δεν έχει υποστεί περικοπές;

Το ζήτημα είναι ότι είμαστε μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα και πρέπει να γίνουν περικοπές από παντού.

Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν κάποια στιγμή χρήματα ούτε για μισθούς και συντάξεις.

Δημοσ.

Ποιος είπε ότι γίνεται ντόρος μόνο για το 10% μόνο;

Το υπόλοιπο 90% δεν έχει υποστεί περικοπές;

Το ζήτημα είναι ότι είμαστε μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα και πρέπει να γίνουν περικοπές από παντού.

Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν κάποια στιγμή χρήματα ούτε για μισθούς και συντάξεις.

τι εχει υποστει περικοπες?

τα εξοπλιστικα?

τα τοκοχρεολυσια?

οι μιζες?

οι απολαβες τον εβραιων?(κυριολεκτικα και μεταφορικα)

η μηπως οι σπαταλες που κανουνε?(θωρακισμενα αυτοκινητα,προμηθειες υλικου,ανακαινισεις καθε μηνα σε δημοσιους οργανισμους κτλ)

Δημοσ.

Δεν ξερω τι λες, πατνος προχθες πηρα καπουτσινο (για εξω) 1,3 ευρω στην αθηνα (στου Γρηγορης)

Δημοσ.

Δεν ξερω τι λες, πατνος προχθες πηρα καπουτσινο (για εξω) 1,3 ευρω στην αθηνα (στου Γρηγορης)

Φίλε μήπως σπουδάζεις di?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...