Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θες να πεις πως έχουν πέσει οι τιμές; Δηλαδή πριν πόσο είχε; Ο καπουτσίνο για έξω δεν είναι ειδιαίτερη ένδειξη πάντως. Έχουμε πληθωρισμό για το 2011 πάνω απο 4%.

Να δούμε φέτος τι έχει να γίνει.

• Απαντ. 127
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θες να πεις πως έχουν πέσει οι τιμές; Δηλαδή πριν πόσο είχε; Ο καπουτσίνο για έξω δεν είναι ειδιαίτερη ένδειξη πάντως. Έχουμε πληθωρισμό για το 2011 πάνω απο 4%.

Να δούμε φέτος τι έχει να γίνει.

+ υφεση στο

-6%

Δημοσ.

Δεν ξερω τι λες, πατνος προχθες πηρα καπουτσινο (για εξω) 1,3 ευρω στην αθηνα (στου Γρηγορης)

Και μεσα αμα ηθελες στου Γρηγορης τοσο θα 'χε. Εχουνε προσφορα ολους τους καφεδες στα 1,3 γιατι γιορταζουνε τα 40 χρονια τους ή κατι τετοιο. Οριστε, επιασε τοπο η εκπτωση - στο καλυτερο φορουμ της ελλαδος τους κανουμε διαφημιση.

Γρηγορης

Γρηγορης

Γρηγορης

Γρηγορης

Γρηγορης

Γρηγορης

Γρηγορης

arnaoutoglou_drop.jpg

Δημοσ.

Απλή απορία: πως είναι δυνατόν να έχουμε -6% (ύφεση) και ταυτόχρονα +4% πληθωρισμό;

Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο; Τόσο πολύ μαύρο χρήμα κυκλοφορεί και διατηρεί τις τιμές ψηλά;

Μάλλον αφελής η ερώτηση.

Δημοσ.

vk, ένας πολίτης (π.χ εγώ) δεν μπορεί να σου δώσει τη λύση ακόμα και 10 διδακτορικά να έχει. Αυτο απαιτεί ομαδική δουλειά. Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει ένας πολίτης είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα μπορεί να σε συμβουλέυσει τι ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ. Απο εκέι πρέπει να ξεκινάει κανείς.

Όταν είσαι μικρό παιδί οι γονείς σου λένε π.χ "μη βάζεις το χέρι στο στόμα", δεν σου λένε που να το βάλεις.

Άρα πρέπει πρώτα απόλα να ξεκαθαρίσουμε τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε.

Απο εκεί και πέρα ΑΝ ο κόσμος καταλάβει το παράπανω, είναι ένα πρώτο βήμα προς την ορθολογικότητα. Ταυτόχρονα αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό, είναι μια απαξίωση ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προσώπων και όχι των κομμάτων. Η λεπτη διαφορά είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν το κόμμα και όχι το κόμμα τα πρόσωπα. Συνεπώς μέσα απο αυτή την κατάσταση που δεν αναλύω διεξοδικά, προσδοκώ αλλαγή προσώπων στα κόμματα με ορθολογικότερες πολιτικές πρακτικές και φυσικά λιγότερο διεφθαρμένους. Είναι αρκετά μεγάλη συζήτηση αυτή. Τώρα ακούγεται λες και τα λέω στον αέρα.

Το παραπάνω βέβαια δεν γίνεται απο τη μία μέρα στην άλλη, άρα έιναι δεδομένο οτι κάποιες γενεές θα περάσουν δύσκολα.

Απο εκεί και πέρα ας κρίνει ο καθένας. Άλλος πιστεύει οτι με την αποχή λύνει το πρόβλημα. Άλλος πιστεύει στις πολυκομματικές κυβερνήσεις, άλλος πιστεύει στην επανάσταση κλπ. Δεν θα σου πω εγώ με ποιά πλευρά να πας.

Όσον αφορά το θέμα του ιδιωτικού τομέα, τι περιμένεις να σου πώ; Αν είναι κρίμα και άδικο αυτό που συμβαίνει; Μα σαφώς είναι κρίμα και αδικο. Έχω πόσους φίλους άνεργους, απλήρωτους και γενικά όλοι τρέμουμε για το πότε θα κλείσει η εταιρία που εργαζόμαστε.

ΟΜΩΣ, αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Πολλοι τα έχουμε πεί αυτά εδώ και καιρό. Ήταν 1000% προδιαγεγαμένο οτι θα συμβεί. Εδώ έρχεται και αυτό περι Λερναίας Ύδρας που λέω και αδιαξόδων. Δηλαδη, ερχόμαστε και λέμε "Να απολυθουν οι ΔΥ και να κοπουν οι μισθοί τους". Όταν γίνεται αυτό λέμε "καλά πάθουν" και όταν μας απολύουν ή μας κόβουν το μισθο στον ΙΤ απορούμε γιατί έγινε. Μα τι γιατί έγινε? Γιατί δεν υπάρχει χρήμα στην αγορα. Και έτσι ξεκινάει φαυλος κύκλος απολύσεων και μείωσης εισοδηματος σε όλους τους τομείς.

Απο την άλλη ομως λες "Δηλαδη επειδή δεν υπάρχει χρήμα στην αγορα θα αφήσω τους ρέμπελους να πληρώνονται τζάμπα?". Συνεπώς τι έχουμε εδώ? Ένα τεράστιο αδιέξοδο. Δηλαδή απο την μία θέλουμε και πρέπει να εξορθολογίσουμε το τέρας του δημοσίου αλλα απο την άλλη θέλουμε τη δουλειά μας και το μισθό μας. Ε! δεν γίνονται και τα 2!!!!

Τα έχω ξαναγράψει. Αν μπορούσε κάποιος να διασφαλίσει οτι κόβοντας 1δις€ απο το δημόσιο θα γίνει υποκατάσταση εθνικού εισοδήματος μεταφέροντας αυτό το ποσό στον ιδιωτικό τομέα, τότε δεν θα υπήρχε αδιέξοδο. Το θέμα είναι οτι τα χρήματα αυτά εξαφανίζονται τελείως απο την αγορά. Άρα ότι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως λογικό.

Προβλεψη : Απολαύστε την τωρινή κατάσταση γιατί σε λίγο θα την αναπολείτε. Ακόμα και αν έρθουν οι ξένοι, κάνοντας επεδύσεις, ακόμα και αν μειωθεί δηλαδή η ανεργία, οι μισθοί θα είναι τέτοιοι που η κοινωνική ευημερία θα πιάσει ακόμα μεγαλύτερο πάτο. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα προβλήματα που έρχονται.

Δε διαφωνώ καθόλου με αυτά που γράφεις κάθε άλλο.

Σίγουρα δεν είμαι από αυτούς που στηρίζουν μειώσεις μισθών αλλά δε γίνεται να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς συνέχεια. Σίγουρα αυτοί είναι τιποτένιοι προδότες που στήσανε όλο αυτό το σκέυασμα όπως σωστά είπες σε άλλο ποστ αλλά έχει και ο λαός τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Ένας λαός που έμαθε να ζει μόνο για το τώρα αδιαφορόντας για το μέλλον. 'Εμαθε στην καλοπέραση και στις ανέσεις και έκανε την "κλεψιά" επιστήμη. Δυστυχώς έτσι ΜΑΣ μάθανε φίλε μου. Και αυτά βέβαια δε μας τα μάθανε οι πολιτικοί αλλά μέσα στα σπίτια ΜΑΣ... Κακά τα ψέμματα.

Πιστεύω ότι οι πολιτικοί ακόμα και πιο διεφθαρμένοι να ήταν η κοινωνία μας θα έπρεπε να πηγαίνει μπροστά και ας είχαμε κυρήξει και πτώχευση οικονομικά. Αλλά βλέπεις εσύ κάτι τέτοιο;;

Τα βλέπεις και τώρα... Επικροτούν πολλοί τις περικοπές στους δημόσιους επειδή έπαιρναν πιο πολλά από τον ιδιωτικό... Τα υπόλοιπα ότι και καλά τους ένοιαζε που "τον πλήρωναν" και "δεν τους εξυπηρέτουσε" είναι τάχα μου να φαινόμαστε αξιοκρατικοί και δίκαιοι... Ας ήταν στο δημόσιο να δεις πώς θα ένιωθαν αν τους έκοβαν λεφτά.

Επομένως εγώ πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η κοινωνία τρόπο ζωής και αντίληψης δεν νομίζω ότι θα πάμε μπροστά ούτε τον άλλο αιώνα ούτε ποτέ και τους πιο έντιμους πολιτικούς να βρούμε να μας κυβερνάνε.

Δημοσ.

Δε διαφωνώ καθόλου με αυτά που γράφεις κάθε άλλο.

Σίγουρα δεν είμαι από αυτούς που στηρίζουν μειώσεις μισθών αλλά δε γίνεται να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς συνέχεια. Σίγουρα αυτοί είναι τιποτένιοι προδότες που στήσανε όλο αυτό το σκέυασμα όπως σωστά είπες σε άλλο ποστ αλλά έχει και ο λαός τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Ένας λαός που έμαθε να ζει μόνο για το τώρα αδιαφορόντας για το μέλλον. 'Εμαθε στην καλοπέραση και στις ανέσεις και έκανε την "κλεψιά" επιστήμη. Δυστυχώς έτσι ΜΑΣ μάθανε φίλε μου. Και αυτά βέβαια δε μας τα μάθανε οι πολιτικοί αλλά μέσα στα σπίτια ΜΑΣ... Κακά τα ψέμματα.

Man, πραγματικα στο λέω, δεν έχω καμμία ιδεολογική αριστερίστικη εμπάθεια προς τους πολιτικούς σαν ομάδα, ούτε υποστηρίζω τον "καημένο" το λαό που ο μπαμπούλας του φταίει.

Η ευθύνη που ρίχνω στους πολιτικούς, που τη θεωρώ συντριπτική, βασίζεται σε πράγματα που έχω διδαχτεί σχετικά με το management αλλα και έχω δει στην πράξη. Και όταν λέω για πράγματα που έχω διδαχτεί, μιλάω για το management όπως το διδάσκουν στα πανεπιστήμια οι άνθρωποι του συστήματος. Δεν μιλάω για πράγματα που διδάσκουν στην Κούβα.

Όπως λοιπόν έχω ξαναγράψει, όταν σε ένα τμήμα πωλήσεων δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τη συντριπτική πλειοψηφία της ευθύνης την έχει ο manager γιατι έχει πληρωθεί αδρά για να αναλάβει το έργο της οργάνωσης του τμήματος με σκόπο τους στρατηγικούς στόχους του τμήματος.

Θα σου δώσω και ένα πρακτικο πραγματικό παράδειγμα, που πραγματικά θεωρώ ότι ήμουν πολύ τυχερός που το έζησα. Απο το 2005 εώς το 2009 δούλευα σε εμπορική/κατασκευαστική εταιρία. Οι 3 ιδιοκτήτες ασκούσαν κάκιστο management (θέλω σελίδες για να αναλύσω λεπτομέρειες) και οι υπάλληλοι είχαν αποκτήσει δημοσιουπαλληλική νοοτροπία σε επίπεδο μέχρι που και αντιμιλούσαν στους ιδιοκτήτες. Και μιλάμε για εταιρία 50 ατόμων που άνετα δουλευε με 30. Μιλάμε για αρκετό ξύσιμο.

Σε μια τέτοια κατάσταση φαντάζομαι οτι αντιλαμβάνεσαι τις ευθύνες της διοίκησης. Αντιλαμβάνεσαι επίσης οτι οι πλεονάζοντες υπάλληλοι δεν μπορούσαν και δεν θέλαν να βρούνε μόνοι τους ποιοι περισσεύουν. Φυσικά δεν ζήτησαν ουτε να απολυθούν, ούτε να μειωθεί ο μισθός τους επειδή δεν παράγουν. Θα το έκανες εσύ;

Ποιος έιχε την ευθύνη που η εταιρία είχε πλεονάζον προσωπικό? Μόνοι τους μπήκαν οι υπάλληλοι?Ποιος είχε την ευθύνη που δεν τους οργάνωσε καλά και τους άφησε να κάθονται;

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν οτι την κουλτούρα τη δημιουργεί αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, δηλαδή ο manager;

Απο εκεί και πέρα, στα πλαίσια της κοινής λογικής, σίγουρα ατομικά έχουμε κάποιες ευθύνες αλλα είναι στο χέρι αυτού που διοικεί να τα κόψει αυτά με σωστό τρόπο και όχι όπως γίνεται σήμερα. Επίσης ένας διαχρονικά κάκιστος manager δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει καλός.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με τους ίδιους manager/πρόσωπα και φυσικα με λάθος τρόπο να φτιάξουμε το κράτος. Μα κοροιδευόμαστε?

P.S : Η εταίρια που ανέφερα, το 2008 βλέποντας οτι κάτι δεν πάει κάλα, προσέλαβε διευθυντή πωλήσεων/οικονομικό υπεύθυνο ο οποίος με σωστές τεχνικές "μαστίγιο/καρότο" προσπάθησε να βελτιώσει την κατάσταση. Σε πληροφορώ ότι συγκρούστηκε με σχετικά σωστό τρόπο με το προσωπικό αλλα ακόμα χειρότερα με τους ιδιοκτήτες και τελικά πριν 1 μήνα τους χάρισε το 10% των μετοχών του και σηκώθηκε και έφυγε για λόγους ψυχικής υγείας (45 χρονών).

Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι για να διορθωθεί μία τόσο σοβαρή κατάσταση (βλ. ελληνικό κράτος), πρέπει να αλλάξει σχεδόν σύσσωμη η διοικητική δομή.

Δημοσ.

Απλή απορία: πως είναι δυνατόν να έχουμε -6% (ύφεση) και ταυτόχρονα +4% πληθωρισμό;

Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο; Τόσο πολύ μαύρο χρήμα κυκλοφορεί και διατηρεί τις τιμές ψηλά;

Μάλλον αφελής η ερώτηση.

Υπάρχει τεράστια αύξηση των πρώτων υλών στη Κίνα αλλά και όχι μόνο λόγο αυξημένης ζήτησης.

Ο εισαγωγέας αγοράζει ακριβότερα, παράλληλα τα έξοδα/φόροι του έχουν αυξηθεί, ο τζίρος έχει πέσει και δεν υπάρχει ρευστότητα.

Μαύρο χρήμα κυκλοφορεί μπόλικο αλλά η Ελλάδα δεν είναι παραγωγός χώρα και η αγορά της είναι μια τρίχα από τα @ρhιδια της παγκόσμιας αγοράς.

Κατά συνέπεια η ύφεση -6% επηρεάζει ΜΟΝΟ το κέρδος του Έλληνα έμπορου και όχι το κόστος παραγωγής του αγαθού. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Ο κανόνας που αναφέρεις δεν ισχύει με άλλα λόγια για μια χώρα σαν την Ελλάδα παρά μόνο αν υπήρχε μια ανάλογη ύφεση στη παγκόσμια αγορά ή αν η Ελλάδα είχε κάθετη παραγωγή βασικών αγαθών.

Όλα αυτά λαμβάνοντας ως δεδομένο τη σωστή λειτουργία του κράτους κάτι το οποίο επίσης δεν συμβαίνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...