marios_geo Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Τον κώλο μου δε τον έβγαλα έξω από αυτό που λέμε "Ελληνάρας" αλλά τουλάχιστον έχω αρχίσει να κατανοώ το λόγο για τον οποίο μου έδειξε το κωλοδάκτυλο η Αφροδίτη της μύλου. Πόσο δίκιο έχεις apd453. Δυστηχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν πάρει διαζύγιο με την λογική. Από την άλλη βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο (π.χ. υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
akpe Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 @triapoulakiakathontan μπορεί να έχεις κάποιο δίκιο αλλά απο που και ως που χρειάζεται κάτι να κοστίζει δεκάδες χιλιάρικα για να γονατίσει ένα μισθό ρε συ; Η λογική του "οικονομικού πλάνου" έιναι αυτή που έχει οδηγήσει κάποιους στην δεύτερη πιστωτική για να ξεχρεώσουν την πρώτη πιστωτική που βγάλανε για να πάρουνε το τάδε γκατζετάκι, την δείνα τηλεόραση, τρία σαββατοκύριακα στα μπουζούκια και τις δόσεις του 1800σεσε αυτοκινήτου τους. Με €700 ευρώ μηνιαίως. Το θέμα μας είναι η επιβίωση, ίσως για κάποιους δεν είναι θέμα τώρα, αλλά μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Δεν ξέρω αν η κριτική-ειρωνία του apd ήταν εύστοχη ή άστοχη, αλλά το οτι από τρόφιμα, νοίκια, λογαριασμούς καταντήσαμε να μιλάμε για το οτι μπορείς άνετα να πάρεις iphone με €700 το μήνα πιστεύω τα λέει όλα. Έχουμε μπλέξει την επιβίωση με την διασκέδαση, αλλά meh, "ο Έλληνας το κέφι το έχει στο αίμα του", right?
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 @triapoulakiakathontan μπορεί να έχεις κάποιο δίκιο αλλά απο που και ως που χρειάζεται κάτι να κοστίζει δεκάδες χιλιάρικα για να γονατίσει ένα μισθό ρε συ; Η λογική του "οικονομικού πλάνου" έιναι αυτή που έχει οδηγήσει κάποιους στην δεύτερη πιστωτική για να ξεχρεώσουν την πρώτη πιστωτική που βγάλανε για να πάρουνε το τάδε γκατζετάκι, την δείνα τηλεόραση, τρία σαββατοκύριακα στα μπουζούκια και τις δόσεις του 1800σεσε αυτοκινήτου τους. Με €700 ευρώ μηνιαίως. Το θέμα μας είναι η επιβίωση, ίσως για κάποιους δεν είναι θέμα τώρα, αλλά μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Δεν ξέρω αν η κριτική-ειρωνία του apd ήταν εύστοχη ή άστοχη, αλλά το οτι από τρόφιμα, νοίκια, λογαριασμούς καταντήσαμε να μιλάμε για το οτι μπορείς άνετα να πάρεις iphone με €700 το μήνα πιστεύω τα λέει όλα. Έχουμε μπλέξει την επιβίωση με την διασκέδαση, αλλά meh, "ο Έλληνας το κέφι το έχει στο αίμα του", right? Χαίρομαι που βλέπω μια πιο κριτική αντιμετώπιση στις δημοσιεύσεις μου. Πρώτα από όλα, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται πολύ μεγάλης αξίας υλικά για να "γονατίσουν" όπως έγραψες ένα μισθό. Είναι πολύ εύκολο να εξαντληθεί σε πάρα πολλά μικροπράγματα. Μία οικονομική διαχείριση μπορεί ως παράδειγμα να έχει το εξής απλό σκεπτικό: Ο Πέτρος έχει μισθό 650 ευρώ και του απομένουν τα 250 μετά από τα συνολικά έξοδα. Θέλει όμως να πάρει ένα μηχανάκι για να κάνει τις μεταφορές και την δουλειά του, το οποίο κοστίζει 850 ευρώ. Έστω ότι δεν έχει χρήματα για υψηλό ποσοστό προκαταβολής όποτε το αγοράζει με δόσεις των 90€ για 11 μήνες (συνολικά 990 ευρώ). Πιο ακριβά μεν αλλά αρκετά πιο προσιτό σήμερα και χωρίς να χρειάζεται ρευστό. Όπου "μηχανάκι" μπορείς να βάλεις blackberry, plasma, δορυφορική, ταξίδι, μια μικρή διακόσμηση στο σπίτι και γενικά ο,τιδήποτε ξεπερνάει το στάδιο της αποκλειστικά επιβίωσης για το στάδιο της προσωπικής ικανοποίησης. Επίσης, δεν χρειάζεσαι τον triapoulakiakathontan ή τον johnny walker να σου πει ότι η λογική της πιστωτικής για να ξεχρεωθεί η πρώτη πιστωτική είναι μια παλινδρομιατική εκπαίδευση μορίου και ουδεμία σχέση έχει με την σοβαρή διαχείριση χρημάτων. Μία άλλη περίπτωση κάποιος που λατρεύει τις σοκοφρέτες, να αγοράσει 1.000.000 τεμάχια από 1 ευρώ το ένα. Καταλαβαίνεις ότι η συνολική τιμή έχει περισσότερη σημασία. Επομένως αν κάποιος να αγοράσει iphone, plasma, bmw, σπίτι, harley davidson και 102 άλλα επώνυμα πράγματα όλα μαζί ταυτόχρονα, τότε δεν διαφέρει και πολύ από τον πρώτο με τις σοκολάτες. Αυτές οι υπερκατανωτικές συνήθειες απέχουν πάρα πολύ από το νόημα που επανελλειμένα τονίζει ο 3-Birds-Sitting. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τόσα πολλά άτομα που έχουν τόσο υψηλές καταναλωτικές συνήθειες με μισθούς του μέσου όρου των πολιτών ή της G700 αν προτιμάς. Στον κύκλο μου γνωρίζω πρόσωπα που δουλεύουν πολλές ώρες υπό πίεση κι έχουν τέτοιες τάσεις αλλά αυτό γίνεται κυρίως λόγω άγχους στη καθημερινότητά τους. Οι αγορές επώνυμων προϊόντων δεν είναι ουσιαστική λύση για αυτούς απλά μια επιφανειακή συνταγή. Αυτές οι περιστάσεις χρειάζονται άλλη προσέγγιση και η επιθετική κριτική καταφέρνει πολλές φορές να κάνει πιο έντονο το κυρίως πρόβλημα. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι ο 3BS ποτέ δεν είπε "πάρτε iphone, πάρτε 3D Smart TV, πάρτε x/y/z επώνυμα προϊόντα". Ούτε καν επέμεινε στα ονόματα διότι γνωρίζει πως οι ονομασίες στις ετικέτες χθες ήταν "intel pentium", σήμερα "apple ipad" και αύριο θα είναι "klein mein". Ο 3BS αυτό που έγραψε αφορούσε μία τρομερά λανθασμένη πεποίθηση μεταμφιεζόμενη ως κοινή λογική. Το πιο δημοφιλές κινητό, η 3D Smart TV, οι απεριόριστες αστικές/υπεραστικές κλήσεις, το αυτοκίνητο, το laptop, ο καφές στα starbucks, οι πίτσες ή ό,τι άλλη παπαριά επιθυμείς μπορούν να είναι προσιτά και η αλήθεια είναι ότι δεν κοστίζουν πολλές χιλιάδες μονάδες νομίσματως για να είναι ένα αληθές περιεχόμενο σαρκαστικού μηνύματος. Αυτή η πράξη που ονομάστηκε "κοινή λογική" φαίνεται σαν την περίπτωση κάποιου να ζει σε ένα χώρο με πολλές ακαθαρσίες. Πέραν την κακοσμία, τίθεται και θέμα υγείας. Διαφορετικά παραδείγματα αλλά το θέμα όμως με τις κακόβουλες πεποιθήσεις είναι πως μερικές φορές δεν διακρίνονται εύκολα και μπορούν να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα σε πυρήνα που οδηγεί στην εξαθλίωση της αξιοπρέπειας. Αν σήμερα μας φαίνονται υπερπολυτέλειες οι περιστασιακοί καφέδες, τα κλαμπς ή κάποιο επώνυμο ρούχο ώστε να τα χρησιμοποιούμε ως μέσο σάτυρας, τότε ενδεικτικά θα καταλήξουμε να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί και να χαιρόμαστε καταπατώντας το δικαίωμα να ψυχαγωγηθούμε και να νιώσουμε καλά, είτε μέσο ενός αγαθού είτε με διαφορετικό τρόπο. Εδώ βέβαια παίζει καθαρά το debate "επιβίωση" vs "καλοπέραση". Εγώ όμως δεν θα πω σε κανέναν τι να επιλέξει. Προσωπικά έχω περάσει, όπως πολλοί έξυπνοι άνθρωποι, και από τα δύο στάδια και θεωρώ λογικό ότι και τα δύο έχουν βάσεις και είναι απολύτως αποδεκτά. Εγώ αυτό που θα πω στον καθένα είναι να επιλέξει αυτό το οποίο προτιμά με βάση την οικονομική του κατάσταση, τις ανάγκες του, την ψυχολογία του και φυσικά τις πεποιθήσεις του μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για κάποιους ανθρώπους η αγορά φημισμένων αγαθών είναι ατομική ικανοποίηση και τους παρέχει καλύτερη ψυχολογία. Ίσως για αυτούς να είναι προτιμότερο να ξοδέψουν λίγα χρήματα παραπάνω παρά να ζουν πολύ συντηρητικά με διαχρονικά πολύ χαμηλή διάθεση. Άλλοι άνθρωποι επιλέγουν την καθαρή επιβίωση και χαίρονται με αυτό. The point is: Σεβαστές οι ανάγκες του ανθρώπου για την επιβίωσή του αλλά η ικανοποίηση της ψυχής και η αξιοπρέπεια δεν είναι προς υποτίμηση. Άρα η σκοπίμως σοβαρή δημοσίευση του apd ή του Τάκη/Μήτσου είναι δείγμα προς τιμωρία. Έχουμε μπλέξει την επιβίωση με την διασκέδαση, αλλά meh, "ο Έλληνας το κέφι το έχει στο αίμα του", right? Ο-Χ-Ι Το μόνο που έχω να πω εδώ είναι ότι ανακαλώντας τέτοιες φράσεις "ο Έλληνας έτσι, ο Έλληνας αλλιώς" σε μία δημόσια συζήτηση όπου μπορούν να το δουν εκατοντάδες άτομα καθημερινά, όχι μόνο υποβιβάζεται η νοημοσύνη των συμμετεχόντων στη συζήτηση αλλά είναι αλλό ένα πολύ σιχαμερό και ζημιογόνο στοιχείο σε μία κοινωνία. Αυτή η έκφραση είναι άλλη μια ιδέα που πρέπει να καταδικαστεί ώστε να προκύψει πρόοδος σε μια κοινωνία. Έχω ζήσει μερικά χρόνια στο εξωτερικό και μπορώ να σου πω ότι πέρα τις πολιτισμικές συνήθειες και τα έθιμα, οι άνθρωποι σε άλλες χώρες δεν διαφέρουν τόσο με τους ανθρώπους εδώ. Υπάρχουν κοινωνίες με πιο γερά πνευματικά θεμέλια όπως υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που ξέκοψαν αποφασισμένα την επικρότηση τέτοιων βλαβερών ιδεολογιών και επικεντρώνονται σοβαρά σε πιο ουσιαστικότερα ζητήματα. Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι έκαιγαν "μάγισσες" αλλά όχι πια διότι κακά τα ψέμματα, η αλλαγή προς το καλύτερο είναι 100% εφικτή.
akpe Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Ξαναλέω, άλλο το προσιτό και άλλο το αναγκαίο. Με το ίδιο σκεπτικό, προσιτό είναι και το να τρώς κάθε μέρα χαβιάρι και σολωμό, αλλά στην πραγματικότητα μια χαρά τη βγάζουμε με λαϊκή και μαγείρεμα (και άντε, μια φορά στο τόσο σολωμό σε φιλετάκι από τον μπακάλη). Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι από εμάς όλα αυτά τα μπλέκουμε. Όσο βέβαια τα έχουμε γιατί μόλις στερέψει ξαφνικά φταίνε οι πολιτικοί, η τροϊκα, τα μέτρα, αλλά όχι εμείς που σκάγαμε έναν μισθό στα μπουζούκια (το παράδειγμα είναι true story και στανταράκι υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια). Η υπερπολυτέλεια είναι όντως κάτι το υποκειμενικό, αλλά πιστεύω πως αυτό δεν αναιρεί το οτι για έναν χαμηλόμισθο κάποια πράγματα και η συχνότητα αυτών μπορεί να θεωρηθούν υπερπολυτέλεια. Το quote μου στο τέλος (και το κάθε "Ελληνάρας" quote) μπορεί μεν να υποβιβάζει την νοημοσύνη των μελών εδώ, αλλά υποβιβάζει κατά πολύ περισσότερο και τη δική μου νοημοσύνη όταν το ακούω live σαν δικαιολογία συνέχεια. Μπορεί σε άλλες χώρες τα πράγματα να είναι ίδια και χειρότερα, αλλά δεν νομίζω ο Καναδός ή ο Γάλλος να λένε τα ίδια, έτσι βρε αδερφέ μπας και τα πιστέψουν. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα "ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει από κρίση γιατί ξέρει να διασκεδάζει" και λοιπά χαριτωμένα μου έχουν αφαιρέσει αρκετά χρόνια από την ζωή μου. Αυτό δηλαδή δεν είναι παράλογο-προκλητικό; Μην ξεχνάς πως κάθε κριτική, όποιος και να την κάνει, όσο προκλητική ή βλαβερή και να είναι, πάντα πηγάζει από κάπου. just my 2c
ikaruga24 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Τα πολλα λογια ειναι φτωχια. Το λιγοτερο που θα κανει ειναι 1 δουλεια που θα του αποφερει περι τα 700 ευρω το μηνα. Ακρως πιθανο να βρει και δευτερη (1-2 νυχτες την εβδομαδα) φυσικα μαυρη για να συμπληρωνει αυτα που βγαζει απο την πρωτη γιατι δεν θα φτανουν εκτος και αν πραγματικα ειναι τακτικος και τηρει καποιο οικονομικο προγραμμα που θα θεσει ο ιδιος αυστηρα. Εχει μηπως κατι συγκεκριμενο να κανει ή απλα θα ψαξει να βρει και οτι κατσει? Ας μας το πει ο ιδιος.
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 εγω ειμαι φοιτητης και βγαινω με 100 το μηνα και δεν νοιωθω.. μια χαρα ειμαι..οσα και να εχετε θα την βολεψετε..βεβαια ενταξη μενω στην εστια..τρωω στην λεσχη.. το καλο ειναι οτι δεν νοιωθω τυψεις οτι τρωω λεφτα απο τους γονεις μου για να καθομαι..(τα τρωω απο το μεσο φορολογουμενο πολιτη) οι φιλοι μου παιρνουν στο νερο 700..για εναν μηνα..τωρα αν αναλογιστητε πως 300-350 πανε στο νοικη και 300 στο φαγητο..αφου δεν κατεβαινουν ποτε να φανε λεσχη επειδη θελει λεωφορειο η επειδη τους ξυνιζει το φαγητο ..τελικα δεν τους μενουν και πολλα για να βγαινουν,ή αλλα πραγματα..βαλε και κοινοχρηστα,θερμανση μεσα..απορω πως τα βγαζουν περα..εγω με 100 πιο ανετα βγαινω.. Καλά κάνεις και τρώς από την εστία, είναι πολύ οικονομικό. Πάντως οτι σε ορισμένους ξυνίζει το φαγητό είναι σχετικό. Εγώ έτρωγα παλιά στο ΤΕΙ αθήνας και το φαγητό ήταν πολύ καλό, σε άλλες σχολές που πήγαιναν φίλοι μου έτρωγαν λίγο από την τραπεζαρία της σχολής και ήτανε χάλια τα φαγητά, χαλασμένα τρόφιμα και ημιμαγειρεμένα φαγητά....
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Ξαναλέω, άλλο το προσιτό και άλλο το αναγκαίο. Με το ίδιο σκεπτικό, προσιτό είναι και το να τρώς κάθε μέρα χαβιάρι και σολωμό, αλλά στην πραγματικότητα μια χαρά τη βγάζουμε με λαϊκή και μαγείρεμα (και άντε, μια φορά στο τόσο σολωμό σε φιλετάκι από τον μπακάλη). Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι από εμάς όλα αυτά τα μπλέκουμε. Όσο βέβαια τα έχουμε γιατί μόλις στερέψει ξαφνικά φταίνε οι πολιτικοί, η τροϊκα, τα μέτρα, αλλά όχι εμείς που σκάγαμε έναν μισθό στα μπουζούκια (το παράδειγμα είναι true story και στανταράκι υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια). Φαίνεται ξεκάθαρα πως το νοήμα σε αυτά που γράψαμε είναι το ίδιο απλά με διαφορετικές προτάσεις. Η μικρή διαφορά είναι ότι επειδή "εμείς" μια χαρά τη βγάζουμε με λαϊκή και μαγείρεμα, δεν χρειάζεται να κάνουν άλλοι άνθρωποι το ίδιο. Αυτό δηλώνει μια εκτίμηση στη διαφορετικότητα. Το quote μου στο τέλος (και το κάθε "Ελληνάρας" quote) μπορεί μεν να υποβιβάζει την νοημοσύνη των μελών εδώ, αλλά υποβιβάζει κατά πολύ περισσότερο και τη δική μου νοημοσύνη όταν το ακούω live σαν δικαιολογία συνέχεια. Μπορεί σε άλλες χώρες τα πράγματα να είναι ίδια και χειρότερα, αλλά δεν νομίζω ο Καναδός ή ο Γάλλος να λένε τα ίδια, έτσι βρε αδερφέ μπας και τα πιστέψουν. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα "ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει από κρίση γιατί ξέρει να διασκεδάζει" και λοιπά χαριτωμένα μου έχουν αφαιρέσει αρκετά χρόνια από την ζωή μου. Αυτό δηλαδή δεν είναι παράλογο-προκλητικό; Μην ξεχνάς πως κάθε κριτική, όποιος και να την κάνει, όσο προκλητική ή βλαβερή και να είναι, πάντα πηγάζει από κάπου. just my 2c Νομίζω ότι εδώ ξεφεύγουμε αρκετά. Υπάρχουν χώρες που είναι "καλύτερες" από την Ελλάδα ενώ υπάρχουν άλλες που είναι "χειρότερες". Όπως υπάρχουν "καλές" αλλά και "κακές" συνήθειες. Οι άνθρωποι που προτιμούν τη (νυχτερινή συνήθως) διασκέδαση ως μέσο διαφυγής μπορεί να δείχνουν μια παράλογη ή προκλητική συμπεριφορά αλλά πίστεψέ με αυτές οι αντιδράσεις βρίσκονται στη φύση του ανθρώπου. Χρειάζονται ένα πολύ διαφορετικό κι έξυπνο τρόπο ώστε να αλλαχθούν. Για την κριτική το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν δεν αποσκοπεύει να βελτιώσει την απέναντι πλευρά, τότε χρησιμοποιείται καθαρά για προσωπικό συμφέρον. Η κοινωνία μας έχει χορτάσει από την τελευταία και τα οφελη της είναι αρνητικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα