Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα γνώμες στο συγκεκριμένο θέμα για το αν με συμφέρει αυτή η κίνηση.

Κατοικώ σε διαμέρισμα σχετικά νεόδμητης πολυκατοικίας (10 ετών) με αυτόνομη θέρμανση και καυστήρα πετρελαίου. Και τα έξι οροφοδιαμερίσματα της πολυκατοικίας είναι ίδια σε επιφάνεια και σε σώματα (τουλάχιστον έτσι πιστεύω). Έχω δει τη μελέτη του μηχανολόγου σύμφωνα με την οποία η χρέωση είναι αντίστοιχη των ωρών που γράφει ο μετρητής. Σύμφωνα με τη μελέτη ένα ποστοστό του πετρελαίου (περίπου 30%) χρεώνεται ως πάγιο και υποχρεώνει ακόμα και τους ενοίκους κάποιου διαμερίσματος που δεν κάνει καθόλου χρήση του καλοριφέρ να συμετέχουν στα έξοδα θέρμανσης με ένα σχετικά μικρό ποσό που είναι αντίστοιχο της συνολικής κατανάλωσης. Να προσθέσω ακόμα ότι στη μελέτη έχει γίνει πρόβλεψη ώστε τα "ακριανά" διαμερίσματα (στην περίπτωσή μας 1ος και 6ος) να έχουν κάποια έκπτωση στην κατανάλωση η οποία προκύπτει από το συντελεστή απωλειών που έχει ορίσει ο μηχανολόγος. Έχω κάνει έλεγχο στη μηχανολογική μελέτη και στον τρόπο που εφαρμόζεται, δηλ. η εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων όντως την εφαρμοζει σωστά και όλοι είμαστε σχετικά ευχαριστημένοι. Έχουμε και ένα διαμέρισμα που δεν κάνει καθόλου χρήση θέρμανσης (τουλάχιστον δε γράφει τίποτα ο μετρητής του) ο ιδιοκτήτης του οποίου πληρώνει ελάχιστα για θέρμανση πχ σε μήνα που εγώ θα πληρώσω 100 € αυτός θα πληρώσει περίπου 15-20 ευρώ. Αντίστοιχα αυτός που μένει στον 6ο πληρώνει περίπου 130 ευρώ αλλά με αρκετά περισσότερες ώρες, δηλ αν διαιρέσουμε τη χρέωση του ανα ώρα σε σχέση με εμένα προκύπτει αρκετή διαφορά (εγώ μένω στον 3ο όροφο). Εγώ και ο 6ος είμαστε οι μόνοι που κάνουμε συνεχόμενη χρήση του καλοριφέρ, έχουμε δηλ το θερμοστάτη σε μια επιθυμιτή θερμοκρασία (εγώ στους 21 βαθμούς) και ανάβω το καλοριφέρ τον Οκτώβριο και το κλείνω τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι από όσο ξέρω κάνου πιο περιστασιακή χρήση δηλ όταν απουσιάζουν και όταν κοιμούνται το κλείνουν ή το χαμηλώνουν πολύ. Βέβαια το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν πάνω κάτω τα ίδια με εμάς που έχουμε τα σπίτια μας ζεστά όλο το χειμώνα αλλά αυτό είναι κάτι που μπήκα στην αρχή στον κόπο να τους το εξηγήσω αλλά στη συνέχεια διαπίστωσα ότι δεν έχει νόημα εφόσον δε θέλουν να καταλάβουν. Με λίγα λόγια το διαμέρισμα μου και το διαμέρισμα του 6ου διατηρούν το νερό του καυστήρα πάντα ζεστό και έτσι πετυχαίνουμε μια σχετικά οικονομική κατανάλωση καυσίμου για όλους του ενοίκους.

Για να μπω στο θέμα σιγά σιγά και επειδή προέκυψε ήδη πρόβλημα μια φορά και τέθηκε το ζήτημα να κλείσει ο καυστήρας για λίγο, λόγω έλλειψης πετρελαίου άρχισαν να μου μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά. Είναι σίγουρο ότι από εδώ και στο εξής όλο τέτοιου είδους προβλήματα θα προκύπτουν λόγω της κρίσης και εγώ δεν έχω καμία διάθεση εφόσον είμαι εντάξει στις οικονομικές μου υποχρεώσεις της πολυκατοικίας να μένω χωρίς θέρμανση εξαιτίας άλλων ενοίκων. Με αυτή τη λογική χάνεται κάθε έννοια αυτονομίας του διαμερίσματός μου στη θέρμανση μιας και υποχρεώνομαι να μην έχω καθόλου θέρμανση χωρίς να είναι δική μου απόφαση.

Επειδή σκέφτομαι να το ψάξω σοβαρά για αυτονομία του διαμερίσματός μου και όπως αναφέρω στον τίτλο αυτό θα γίνει τοποθετόντας ατομική θέρμανση αερίου (μόνο για το διαμέρισμά μου) θα ήθελα απαντήσεις από όποιους γνωρίζουν στα εξής:

 

1. χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ένοικοι για να το κάνω αυτό?

2. θα συμμετέχω στην πάγια χρέωση που ισχύει αυτή τη στιγμή στην πολυκατοικία?

3. που τοποθετείται ο καυστήρας, αν κάνει θόρυβο και τι χώρο καταλαμβάνει?

4α. έχει γίνει πρόβλεψη από τον κατασκευαστή τροποποίησης από πετρέλαιο σε αέριο μπορώ να το εκμεταλευτώ αυτό?

4. χρειάζεται να αλλάξω σώματα?

5. από που θα διέρχονται οι σωληνώσεις μου?

6. θα συνεχίσω να πληρώνω για τη συντήρηση του καυστήρα?

7. μπορώ να έχω και ζεστό νερό συνέχεια στο σπίτι μου?

8. έχω ηλιακό που δε με καλύπτει το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι είναι οκ, στην περίπτωση μου απαξιώνεται τελείως?

9. χρειάζεται να αλλάξω και φούρνο+εστίες ή μπορώ να συνεχίσω με τον ηλεκτρικό όπως είμαι τώρα?

 

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ή είναι επαγγελματίας του χώρου ας αφιερώσει λίγο χρόνο να με βοηθήσει, θα το εκτιμούσα πολύ! Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Δημοσ.

ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας, λέω όσα κατέχω (καταργήσαμε κεντρική με πετρέλαιο και βάλαμε ατομικές με ΦΑ πριν 4 χρόνια).

 

1) χρειάζεται να συμφωνήσει η πλειοψηφία (στους 6 οι 4 για σένα) για να αλλάξει ολικά ο τρόπος θέρμανσης της οικοδομής. Προκειμένου να αλλάξεις εσύ τρόπο θέρμανσης, πρέπει να σου το επιτρέψει επίσης η συνέλευση της οικοδομής σε ποσοστό που αναφέρεται στο καταστατικό (μπορεί 51%, μπορεί παραπάνω). Μπορείς όμως να αλλάξεις θέρμανση χωρίς να ρωτήσεις κανέναν, αρκεί να συνεχίσεις να πληρώνεις τα κοινόχρηστα έξοδα θέρμανσης που αντιστοιχούν σε 0 ώρες (το ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του πετρελαίου δηλαδή, τα αντίστοιχα της ΔΕΗ κια ύδρευσης καυστήρα, συντήρηση κλπ).

 

2) γιαπ. ΑΝ σου δώσουν άδεια όμως (χλωμό) τότε όχι (γίνεται νέα μελέτη κατανομής, που δεν σε περιλαμβάνει στα της θέρμανσης)

 

3) στο μπαλκόνι. Ελάχιστο θόρυβο, πρέπει να πας δίπλα για να τον ακούσεις. Χοντρικά διαστάσεις Υ80 Π50 Β40, βαριά βαριά.

 

4α) τροποποίησης τίνος; Πώς να το εκμεταλλευτείς; Αποσυνδέεσαι από τον κεντρικό του πετρελαίου, και βάζεις δικό σου αερίου.

 

4) όχι.

 

5) ανάλογα το σπίτι σου. Πρέπει με κάποιον τρόπο ο λέβητας αερίου που θα μπει στο μπαλκόνι σου, να τροφοδοτηθεί με νερό ύδρευσης. Από αυτόν, ένας σωλήνας θα πρέπει να δώσει ζεστό νερό χρήσης στο δίκτυό σου (αν θες ζεστό νερό χρήσης), και επιπλέον ένα ζευγάρι σωλήνων θα πρέπει να πάει από τον λέβητα προς τον διανομέα σου (συνήθως είναι σε ένα ντουλαπάκι δίπλα στην πόρτα σου, εκεί που διακλαδίζεται η κεντρική παροχή προς τα καλοριφέρ σου).

 

6) δες 1 και 2

 

7) ναι, ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ και φτηνό, αρκεί να βολέψει η σύνδεση.

 

8) όχι, μπορούν να μπουν 2 βάνες (ή μια που νομίζω πως την λένε τρίοδη). Κλείνεις την βάνα του ηλιακού, ανοίγεις την βάνα του λέβητα, και παίρνεις ζεστό νερό από τον λέβητα. Το καλοκαίρι το ανάποδο.

 

9) δεν σε υποχρεώνει κανένας. Συνεχίζεις όπως είσαι. Αν θες όμως, και έχεις και λεφτά για σπρώξιμο, μπορείς να αλλάξεις και φούρνο-κουζίνα, και ψυγείο, με άλλα που να καίνε αέριο. Πανάκριβα όμως...

 

Ελπίζω βοήθησα.

 

 

α, επίσης, θα πρέπει να φτάσει στο μπαλκόνι σου σωλήνας φυσικού αερίου. Αν περνάει και από άλλα μπαλκόνια πριν φτάσει σε σένα, πρέπει να στο το επιτρέψουν εγγράφως. Αν δεν, η ΕΠΑ δεν σε συνδέει.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, είσαι αρκετά ενημερωμένος από ότι φαίνεται. Θα πάω να ρωτήσω σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα αλλά αν πρέπει να συμφωνήσουν και οι άλλοι το "κόβω" λίγο χλωμό να το κάνω...

Δημοσ.

lefterman, θυμάσαι χοντρικό κόστος εγκ/σης?

και συνδεεται ο ατομικος καυστηρας, με ένα μπόιλερ, και με το σημείο που είναι οι βανες του καλοφιρερ του σπιτιού σου?

Δημοσ.

ανάλογα με το μηχάνημα που θα επιλέξεις. Ξεκινάνε από κάπου 800 ευρώ, και φτάνουν ως και 3000. Γενικά παίρνεις πολύ καλό μηχάνημα με 1400-1500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, είναι και τι είδους δουλειά θα χρειαστεί για την σύνδεση. Αν πρέπει να περαστούν σωλήνες πολλοί, να τρυπηθούν τοίχοι, κλπ κλπ.

Συνδέεται ο καυστήρας με το σημείο όπου είναι οι κεντρικές βάνες, ναι. Μπόιλερ δεν χρειάζεσαι πλέον, εγώ το πέταξα, ζεσταίνει νερό άμεσα το μηχάνημά σου. Αν το θες όμως, το κρατάς όπως είναι.

 

Toulinos, βρες ακόμα έναν στην οικοδομή και κάντε το, αν σας παίρνει οικονομικά. Την πρώτη χρονιά θα πληρώνετε το πάγιο του πετρελαίου. Οι υπόλοιποι όμως θα πληρώνουν τόσο ακριβά την θέρμανσή τους (πανάκριβο πετρέλαιο, 2 στα 6 διαμερίσματα με 0 ώρες, το κόστος θα εκτοξευτεί) που την επόμενη χρονιά στάνταρ θα το σκεφτούν να ξανανάψουν.

Δημοσ.

Ο (οι) ατομικός καυστήρας μπορεί να εγκατασταθεί και στο λεβητοστάσιο εφ'όσον υπάρχει χώρος (χλωμό βέβαια) και να χρησιμοποιείται ή κοινή δεξαμένη, ή η κοινή παροχή ΦΑ.

Δημοσ.

και η μεγάλη ερώτηση...Πόσα τμ περίπου ζεσταίνεις, και ποσο περίπου σου έρχεται η θερμοώρα?

 

100άρι διαμέρισμα, για νοε-δεκ πλήρωσα 90 ευρώ. Και παλιά με το πετρέλαιο όμως λίγα πλήρωνα. Όχι τόσο λίγα βέβαια, αλλά λιγότερο από ότι οι άλλοι. Δεν είμαι γενικά και πολύ της ζέστης.

 

Προσωπική άποψη: συμφέρει ΠΑΡΑ πολύ σε σύγκριση με κεντρική θέρμανση/ωρομέτρηση. Συμφέρει επίσης, αλλά λίγο σχετικά, σε σύγκριση με ατομική πετρελαίου με έναν σύγχρονο λέβητα/καυστήρα.

Δημοσ.

100άρι διαμέρισμα, για νοε-δεκ πλήρωσα 90 ευρώ. Και παλιά με το πετρέλαιο όμως λίγα πλήρωνα. Όχι τόσο λίγα βέβαια, αλλά λιγότερο από ότι οι άλλοι. Δεν είμαι γενικά και πολύ της ζέστης.

 

Προσωπική άποψη: συμφέρει ΠΑΡΑ πολύ σε σύγκριση με κεντρική θέρμανση/ωρομέτρηση. Συμφέρει επίσης, αλλά λίγο σχετικά, σε σύγκριση με ατομική πετρελαίου με έναν σύγχρονο λέβητα/καυστήρα.

τα λεφτά που λες, ειναι ελάχιστα!

για να εχω ενα μετρο σύγκρισης, το αναψες ας πουμε, 30 ωρες? 40? 20?80? χοντρικά?

 

(σκέψου, ότι επειδή στην πολυκατοικία 2 δεν ανάβουν καθόλου θερμανση-10ετιας,αυτονομη-, εμένα μου έρχεται 6-7 ευρω η καθε θερμοώρα ,γιαυτό και πρέπει οπωσδήποτε να αλλαξω σύστημα θερμανσης)!

Δημοσ.

δεν έχω την παραμικρή ιδέα πόσο το άναψα. Για να πάρεις μια ιδέα:

 

-είμαι θεσσαλονίκη, δεν έχουμε ιδιαίτερο κρύο. Δεν είμαι σε κάνα βουνό ξερωγώ. Το σπίτι γενικά είναι καλά μονωμένο.

-το έχω στους 21 βαθμούς την ημέρα. Το βράδυ το κλείνω εντελώς. Το παιδικό όμως το αφήνω ανοιχτό όλη μέρα (20,5 την ημέρα, 19,5 το βράδυ). Έχω κάνει ένα κολπέτο και ζεσταίνεται αυτόνομα, με δικό του θερμοστάτη :)

-ανοίγω το σπίτι να αεριστεί καλά πρωί- και απόγευμα.

-έχω πάρει καλό και ακριβό λέβητα, που κάνει σημαντική οικονομία.

-ζεστό νερό όποτε έχει ήλιο μου δίνει ο ηλιακός. Όποτε δεν έχει, ο λέβητας. Μπόλικο νερό, 5 άτομα γαρ.

  • Like 1
Δημοσ.

ρε συ,μου λες ότι το εχεις ανοιχτό κάθε μερα δηλαδή?

όλη την ημέρα για ενα δωμάτιο, και αρκετες ώρες τα υπόλοιπα?

(εκτός εξαιρέσεων με ιδιαιτερη καλοκαιρία,εννοείται)!

αρα, μιλάμε, για αρκετές ώρες!

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις σου!!! thanks a lot!

(ποιον λεβητα εχεις παρει?)

Δημοσ.

χοντρικά, 15-16 ώρες στο σαλόνι. Όλη μέρα στο παιδικό. Σε χαμηλούτσικες θερμοκρασίες όμως, όπως στις είπα. Όταν έρθει η μάνα μου πχ κρυώνει :)

 

αυτόν τον λέβητα.

Και 2 τέτοιουςθερμοστάτες. Παίζουν και οι θερμοστάτες σημαντικό ρόλο στην σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι.

Δημοσ.

ανάλογα πως την βλέπεις :)

Και στο παιδικό ακόμα λιγότερο ε. Γενικά η πολλή ζέστη δεν είναι και υγιεινή. Ο γιός μου όποτε πηγαίνει στην γιαγιά του κάνα ΣΚ, γυρνάει άρρωστος. Αλλά αυτή έχει 25 βαθμούς στο σπίτι της, καίει 3 τόνους πετρέλαιο την σεζόν...

 

Ο θερμοστάτης βοηθάει πολύ σε αυτό που λένε "θερμική άνεση". Όταν πχ το βάλεις τους 21, θα έχεις μια διακύμανση που για αυτόν που σου έδειξα είναι από 20,4 ως 21,2. Στην φάση που από το μιν πάει προς το μαξ, νιώθεις ζέστη. Στην αντίστροφη, νιώθεις μια ψυχρούλα. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το διάστημα, τόσο το καλύτερο. Κάτι ΓΤΠ θερμοστάτες που έχουν τα περισσότερα διαμερίσματα από τον εργολάβο έχουν ασάφεια 3-4 βαθμούς πχ...

 

 

Δεν κάνει τίποτα :-)

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...