Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαστε 4 διαμερίσματα στην πολυκατοικία μου που έχουν ακριβώς τα ίδια τετραγωνικά. Μας ήρθε τώρα ο λογαριασμός των κοινοχρήστων και είδαμε ότι έχουμε διαφορετικό ποσό στο πάγιο αυτονομίας. Μετά από ερώτηση που κάναμε μας είπαν ότι είναι διαφορετικός ο συντελεστής fi για κάθε διαμέρισμα, συγκεκριμένα στα δύο είναι 0,32 και στα άλλα δύο 0,20, με αποτέλεσμα να πληρώνουν παραπάνω αυτά που έχουν μεγαλύτερο συντελεστή.

Ξέρω ότι αυτό το ποσοστό το όρισε ο μηχανικός που εγκατέστησε το σύστημα θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψιν κάποια στοιχεία. Ξέρει κανένας να μου εξηγήσει κάτι παραπάνω ή να έτυχε στην ίδια περίπτωση?

Διάβασα κάτι εδώ http://www.polyd.gr/faq-b.htm#faq17 αλλά δεν κατάλαβα και πολλά. Κάποιον γνωστό που ρώτησα μου είπε ότι είναι μεγάλη η διαφορά στα χιλιοστά του fi για διαμερίσματα με τα ίδια τετραγωνικά.

Δημοσ.

υποθέτω ότι μικρότερος είναι ο συντελεστής για τον 1ο και τον τελευταίο όροφο. Η λογική είναι ότι ο 2ος και 3ος έχουν ζεστά διαμερίσματα πάνω και κάτω, ενώ ο 1ος μόνο πάνω, και ο 4ος μόνο κάτω.

Προσωπικά δεν την καταλαβαίνω αυτήν την λογική, γιατί θα πρέπει να συνδράμω κι εγώ για να ζεσταθεί το ρετιρέ που χάνει από την ταράτσα...

Δημοσ.

υποθέτω ότι μικρότερος είναι ο συντελεστής για τον 1ο και τον τελευταίο όροφο. Η λογική είναι ότι ο 2ος και 3ος έχουν ζεστά διαμερίσματα πάνω και κάτω, ενώ ο 1ος μόνο πάνω, και ο 4ος μόνο κάτω.

Προσωπικά δεν την καταλαβαίνω αυτήν την λογική, γιατί θα πρέπει να συνδράμω κι εγώ για να ζεσταθεί το ρετιρέ που χάνει από την ταράτσα...

Το πάγιο fi διαμορφώνεται απο πολλούς παράγοντες όπως ο όγκος του διαμερίσματος, ο όροφος, αν έχει πυλωτή, αν έχει διπλανά διαμερίσματα, αν περνάνε σωληνώσεις κτλ.

Ένα διαμέρισμα στον 1ο όροφο θα έχει μεν πυλωτή...αλλά συνήθως θα είναι καλυμμένο δεξια+αριστερά. Άρα θα καταλήξει να έχει μικρότερο συντελεστή απο ένα ίδιο διαμέρισμα 2ου το οποίο είναι ακάλυπτο. Αν του 2ου ήταν καλυμμένο δεξιά/αριστερά θα είχε αυτό μικρότερο συντελεστή απο του 1ου.

Τώρα σε ότι αφορά τα ρετιρέ είναι μεν ακάλυπτα απο παντού συνήθως...αλλά είναι και πιο μικρά, άρα έχουν μικρότερο όγκο.

Όπως και να έχει μπορείς να ζητήσεις απο τη πολεοδομία τη μελέτη θέρμανσης και να δεις τι έχουν κάνει (συνήθως βέβαια η μελέτη δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα).

Δημοσ.

Ο κανονισμός κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης ορίζει ότι όταν δύο σπίτια ίδιων χαρακτηριστικών (τετραγωνικά/όγκος/ανοίγματα κλπ) θερμαίνονται πρέπει να πληρώνουν τα ίδια χρήματα, όταν έχουν για το ίδιο χρονικό διάστημα τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας.

Τι σημαίνει αυτό; Έστω ότι στην περίπτωσή σου, το ρετιρέ και το ενδιάμεσο διαμέρισμα, έχουν επί ένα 24ωρο τον θερμοστάτη στο 20. (θεωρούμε ότι ο αερισμός και των δύο σπιτιών έγινε με τον ίδιο τρόπο - όχι ο ένας 1 ώρα ανοιχτές μπαλκονόπορτες και ο άλλος 5 λεπτά). Προφανώς ο ωρομετρητής του ρετιρέ θα γράψει κάποιες ώρες παραπάνω από του ενδιάμεσου. Η τιμή της ώρας όμως θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε και οι δύο να πληρώσουν το ίδιο.

Αυτό γίνεται διότι οι απώλειες της ταράτσας και της πιλωτής θεωρούνται απώλειες του κτιρίου και όχι της ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να επιμερίζονται σε όλες τις ιδιοκτησίες.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα πάγια. Οι ενδιάμεσες ιδιοκτησίες επωφελούνται της θέρμανσης αυτών που είναι κάτω τους και πάνω τους και θεωρητικά ακόμα και αν δεν άναβαν καθόλου θερμανση θα είχαν αισθητή διαφορά από το ρετιρέ. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο πάγιο σε σχέση με τους ακραίους.

Δυστυχώς εάν δεν έχω μπροστά μου τον πίνακα υπολογισμού χιλιοστών και τα αντίστοιχα σχέδια από τα οποία προέκυψαν οι υπολογισμοί δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ griga, το ήξερα ότι είναι έτσι, απλώς δεν περίμενα να έχουν τα δύο ενδιάμεσα διαμερίσματα πάνω από 30% περισσότερο πάγιο αυτονομίας απ' ότι το ρετιρέ και ο πρώτος.

• 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

Υπαρχουν θερμικες μελετες που γινονται σε ολες τις πολυκατοικιες απο μηχανικους.Εκει αναγραφονται οι τιμες ολων αυτων ei,fi,wi κλπ.

Και βασει αυτων + χιλιοστων + τετραγωνικων κλπ υπολογιζονται διαφορες τιμες σε θεματα θερμανσης στις πολυκατοικιες.

Οπως εγραψαν και παραπανω οι μεταβλητες αυτες παιρνουν τιμες μεσω καποιων τυπων που εχουν να κανουν με τον ογκο,διαστασεις κλπ των διαμερισματων.

Μου χε δειξει μια φορα τετοια μελετη ο πατερας μου για το σπιτι που μενουμε (3-4 διαμερισματα) για να του τσεκαρω αν του βγαζει σωστα τα κοινοχρηστα η εταιρια που τα εχει αναλαβει...

Απλα παιρνεις απο την μελετη τα νουμερα και τα ριχνεις σε τυπους...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...