Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλά μην υπερβάλλουμε κιόλας. Έξοδα φαγητού και διασκέδασης θα τα είχε και στο σπίτι του. Επίσης υπάρχουν, υπήρχαν τουλάχιστον, και οι φοιτητικές εστίες είτε για φαί, είτε για φαί και στέγη. Νοίκι αν συγκατοικήσει και λογαριασμοί είναι ένα 200άρι, άντε 300 τον μήνα. Φοιτητικά έπιπλα με ένα 500άρι τα αγοράζεις και τα πληρώνεις μια φορά.

Δεν είπα εγώ φίλε μου ότι δεν υπάρχουν παιδιά που ξοδεύουν λιγότερα...αλλά σίγουρα υπάρχουν και παιδιά που ξοδεύουν περισσότερα(αλλιώς είναι το έξοδο στο μάρκετ όταν φτιάξει η μάνα στο παιδί της ένα πιάτο παραπάνω στο σπίτι..και αλλιώς όταν θα το βάλει 1η του μηνός στην τράπεζα μαζεμένο για να βγάλει ο γιος της τον μήνα)...ο Μ.Ο πιστεύω ακράδαντα ότι είναι στα 700 ευρώ όλα μαζί.

Εγώ εστίες και έμενα στην Κρήτη και δούλευα κιολας και έβγαζα για πλάκα 900 ευρώ τον μήνα τα οποία ήταν κατά 90% για την διασκέδαση μου καθώς πλήρωνα μόνο 45 ευρώ τον μήνα την εστία και τίποτα άλλο. Σούπερ μάρκετ ελάχιστα καθώς η λέσχη ήταν δίπλα από τις εστίες. Στην οικογένεια μου για σπουδές από το 2003 μέχρι το 2010 με ερασμους μέσα 1,5 χρονο ισπανία όλα μαζί κόστισα κάτω από 3.000.  Αλλά εγώ ήμουν η εξαίρεση όχι ο κανόνας...ένας μέσος όρος του πόσο κοστίζει ένας φοιτητής που σπουδάζει εκτός κατοικίας στην οικογένεια του είναι τα 650-700 ευρώ. 

Αν εσύ νομίζεις ότι η πλειοψηφία είναι κατά πολύ λιγότερα τι να πω...

Εσένα αυτό σε πείραξε...τα 4 χρόνια που έβαλα σαν χρόνος φοίτησης δεν σου φάνηκε ψιλοουτοπικό? Θες να βάλω εκεί τον αποδεδειγμένα ΜΟ αποφοίτησης που είναι τα 6 χρόνια? Έχω δει εδώ μέσα πόσα παιδιά να ανοίγουν θέμα ποιο ΤΕΙ πληροφορικής της επαρχίας είναι καλύτερο ή πως είναι το CSD στην κρήτη...ε για μένα πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά αν είναι από αθήνα 1000 φορές να δώσουν τα λεφτά τους σε κάνα deree από το οποίο θα έχουν ξεμπερδέψει στα 21 τους...και με την γραφειάρα διασύνδεσης  και τα κονέ που έχει στην αγορά εργασίας θα δουλέψουν απευθείας...παρά να πάνε πληροφορική σε οποιοδήποτε ΤΕΙ Σερρών ή Ηρακλείου ή Λάρισας ή και γω δεν ξέρω σε ποιο άλλο.

Και το λέει αυτό κάποιος που είναι φανατικά υπέρμαχος του να σπουδάζει το παιδί μακριά από το σπίτι του για να ζήσει αυτό που λέμε φοιτητική ζωή...αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές..σαν κίνηση ζωής μακροπρόθεσμα 1000 φορές να έχεις την δουλειά σου στα 22 σου και μετά να έχεις σοβαρές πιθανότητες να δουλέψεις σε σοβαρή εταιρεία...παρά να σπουδάσεις μέχρι τα 23-24 σου και μετά να δουλεύεις σε Πλαίσια και σερβιτόρος.

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν ξερω τι ξοδευουν τωρα οι φοιτητες αλλα εγω το 2004 ειχα 350 ευρω ενοικιο και περιπου 500-600/μηνα για τα υπολοιπα εξοδα μου 800/μηνα στην καλυτερη ,δουλευα κιολας οποτε δεν εριχνα ολο το βαρος στην οικογενεια, 9600 τον χρονο επι 5,5 χρονια για να παρω πτυχιο και να γυρισω στο πατρικο 52800 για ενα πτυχιο ΤΕΙ τοσο μυαλο ειχα τοτε και καθομουνα.Ελα ομως που οσο μεγαλωνεις αρχιζεις και τα σκεφτεσαι ολα αυτα , για αυτο και στον μικροτερο αδερφο εδωσα τη συμβουλη να μεινει μακρια απο αει/τει εκτος και αν περνουσε Θεσσαλονικη και πηγε Ολλανδια και σε 3 χρονια ειχε πτυχιο κατι που στοιχισε στην οικογενεια περιπου 32000.Δηλαδη εχουμε και λεμε 20000ευρω λιγοτερα +2,5 χρονια κερδισμενα απο τη ζωη του + Παρα μα παρα πολυ ανωτερο επιπεδο σπουδων και εξειδικευσης.Αλλα ακομα και τα ιδια λεφτα να ξοδευε τα 2,5χρονια απο τη ζωη δεν εξαγοραζονται.Τωρα οσον αφορα τα κολλεγια τουλαχιστον στο αντικειμενο της Πληροφορικης οσο τα εψαξα προσφερουν πολυ καλυτερη εξιδικευση στον τομεα απο οτι τα ΤΕΙ και πλησιαζουν και ξεπερνουν αρκετα τμηματα ΑΕΙ της χωρας.Το μονο μειονεκτημα ισως ειναι το μεταπτυχιακο που δεν μπορεις να κανεις σε Ελληνικο ΑΕΙ αλλα πλεον στο 2014 δεν αξιζει να μπεις στη διαδικασια να ξοδευεις χρονια απο τη ζωη σου βρες ενα εξ αποστασεως αν δεν θες να πας στο εξωτερικο ή κανε ενα master σε κολλεγιο αλλιως πας εξω και ξεμπερδευεις σε 1 χρονο

Ναι δεν διαφωνώ, αλλά όταν κάνεις συγκρίσεις, θα συγκρίνεις ίδια ακριβώς πράγματα.

Πχ, με 350 νοίκι σίγουρα είχες δικό σου σπίτι, ο αδερφός σου σε δικό του σπίτι έμενε; Γιατί αν ναι, δεν του έφτανε 700άρι μόνο για ενοίκιο χωρίς τα charges. Την ζωή (και τα έξοδα διασκέδασης) που έκανες εσύ τα έκανε και ο αδερφός σου; Πόσα θα του στοίχιζε αν ναι;

Δεν είπα εγώ φίλε μου ότι δεν υπάρχουν παιδιά που ξοδεύουν λιγότερα...αλλά σίγουρα υπάρχουν και παιδιά που ξοδεύουν περισσότερα...ο Μ.Ο πιστεύω ακράδαντα ότι είναι στα 700 ευρώ όλα μαζί. Εγώ εστίες και έμενα στην Κρήτη και δούλευα κιολας και έβγαζα για πλάκα 900 ευρώ τον μήνα τα οποία ήταν κατά 90% για την διασκέδαση μου καθώς πλήρωνα μόνο 45 ευρώ τον μήνα την εστία και τίποτα άλλο. Σούπερ μάρκετ ελάχιστα καθώς η λέσχη ήταν δίπλα από τις εστίες. Αλλά εγώ ήμουν η εξαίρεση όχι ο κανόνας...ένας μέσος όρος του πόσο κοστίζει ένας φοιτητής που σπουδάζει εκτός κατοικίας στην οικογένεια του είναι τα 700 ευρώ.

Αν εσύ νομίζεις ότι η πλειοψηφία είναι κατά πολύ λιγότερα τι να πω...

Εσένα αυτό σε πείραξε...τα 4 χρόνια που έβαλα σαν χρόνος φοίτησης δεν σου φάνηκε ψιλοουτοπικό? Θες να βάλω εκεί τον αποδεδειγμένα ΜΟ αποφοίτησης που είναι τα 6 χρόνια? Έχω δει εδώ μέσα πόσα παιδιά να ανοίγουν θέμα ποιο ΤΕΙ πληροφορικής της επαρχίας είναι καλύτερο ή πως είναι το CSD στην κρήτη...ε για μένα πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά αν είναι από αθήνα 1000 φορές να δώσουν τα λεφτά τους σε κάνα deree από το οποίο θα έχουν ξεμπερδέψει στα 21 τους...και με την γραφειάρα διασύνδεσης  και τα κονέ που έχει στην αγορά εργασίας θα δουλέψουν απευθείας...παρά να πάνε πληροφορική σε οποιοδήποτε ΤΕΙ Σερρών ή Ηρακλείου ή Λάρισας ή και γω δεν ξέρω σε ποιο άλλο.

Και το λέει αυτό κάποιος που είναι φανατικά υπέρμαχος του να σπουδάζει το παιδί μακριά από το σπίτι του για να ζήσει αυτό που λέμε φοιτητική ζωή...αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές..σαν κίνηση ζωής μακροπρόθεσμα 1000 φορές να έχεις την δουλειά σου στα 22 σου και μετά να έχεις σοβαρές πιθανότητες να δουλέψεις σε σοβαρή εταιρεία...παρά να σπουδάσεις μέχρι τα 23-24 σου και μετά να δουλεύεις σε Πλαίσια και σερβιτόρος.

Φίλε, δεν διαφωνώ, αλλά για τα 6 χρόνια φοίτησης φταίει το σύστημα που τους αφήνει (αν πχ δεν μπορούσες να προχωρήσεις στην επόμενη χρονιά αν δεν είχες περάσει όλα τα μαθήματα της προηγούμενης, όπως στο εξωτερικό, να δεις τι καλά καθεσαι να διαβάσεις αντί να γκομενιάζεις), και η οικογένεια με την ανατροφή που έχει δώσει. Όπως επίσης και για τα λεφτά που ξοδεύει ο φοιτητής, πάλι η οικογένεια που στέλνει φταίει. Πως την βγάζουν πέρα δηλαδή φοιτητές με χαμηλοεισοδηματίες γονείς, ενώ όσοι έχουν γονείς με καλούς μισθούς δεν τους φτάνει χιλιάρικο τον μήνα.

Απλά όταν έχεις να πληρώσεις τα δίδακτρα, το παιδί αναγκάζεται να γίνει πιο υπεύθυνο.

Δημοσ.

Ναι δεν διαφωνώ, αλλά όταν κάνεις συγκρίσεις, θα συγκρίνεις ίδια ακριβώς πράγματα.

Πχ, με 350 νοίκι σίγουρα είχες δικό σου σπίτι, ο αδερφός σου σε δικό του σπίτι έμενε; Γιατί αν ναι, δεν του έφτανε 700άρι μόνο για ενοίκιο χωρίς τα charges. Την ζωή (και τα έξοδα διασκέδασης) που έκανες εσύ τα έκανε και ο αδερφός σου; Πόσα θα του στοίχιζε αν ναι;

Οπως ειπα μιλαω για 2004-2010 με 350 ειχα γκαρσονιερα 30τμ.Ο αδερφος μου εμενε σε 30τμ δωματιο με δικο του μπανιο και κοινοχρηστη κουζινα(οχι σε εστια) και πληρωνε 300ευρω ενοικιο το οποιο περιλαμβανε ρευμα,νερο,ιντερνετ,θερμανση και ενα δεν κανω λαθος τα διδακτρα ηταν κατι λιγοτερο απο 6000 για τα 3 χρονια.Οσο για τη ζωη που εκανε αυτος και εγω ,θα πω μονο οτι γυρισε ολη την ευρωπη κατα τη διαρκεια των σπουδων του και εμεις φτασαμε μεχρι την μυκονο και την αραχωβα....

Απλα ανεφερα την προσωπικη μου εμπειρια για δειξω οτι το κοστος σπουδων στην Ελλαδα ,οταν πρεπει να φυγεις απο το πατρικο σου, ειναι αρκετα μεγαλο και φτανει σε επιπεδα που το θεωρω ασυμφορο σε σχεση με τις εναλλακτικες που υπαρχουν σημερα.Δυστυχως εγω την πατησα και σπουδασα σε επαρχιακη πολη(περασα πολυ καλα βεβαια) γιατι οι γονεις και εγω τοτε ημασταν κολλημένοι με τα κακα κολλεγια που θα πετασουμε τα λεφτα μας και τις "πολυ ακριβες" σπουδες στο εξωτερικο.Αν θα μπορουσα να παω πισω ουτε λεφτα σε φροντιστηρια και ιδιαιτερα θα ξοδευα επι 3χρονια στο λυκειο ουτε πανελλαδηκες θα εδινα κατευθειαν εξωτερικο θα πηγαινα για σπουδες και αν τα κολλεγια ηταν αναγνωρισμενα επαγγελματικα τοτε θα ηταν σιγουρα μεσα στις επιλογες μου.

Δημοσ.

Φίλε, δεν διαφωνώ, αλλά για τα 6 χρόνια φοίτησης φταίει το σύστημα που τους αφήνει (αν πχ δεν μπορούσες να προχωρήσεις στην επόμενη χρονιά αν δεν είχες περάσει όλα τα μαθήματα της προηγούμενης, όπως στο εξωτερικό, να δεις τι καλά καθεσαι να διαβάσεις αντί να γκομενιάζεις), και η οικογένεια με την ανατροφή που έχει δώσει. Όπως επίσης και για τα λεφτά που ξοδεύει ο φοιτητής, πάλι η οικογένεια που στέλνει φταίει. Πως την βγάζουν πέρα δηλαδή φοιτητές με χαμηλοεισοδηματίες γονείς, ενώ όσοι έχουν γονείς με καλούς μισθούς δεν τους φτάνει χιλιάρικο τον μήνα.

Απλά όταν έχεις να πληρώσεις τα δίδακτρα, το παιδί αναγκάζεται να γίνει πιο υπεύθυνο.

Ναι φίλε μου δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτά που λες..και στο ότι όσα έχει το παιδί τόσα θα ξοδέψει...1200 ευρώ τον μήνα αν εχεις και του δινεις πάλι στις 30 του μηνός άφραγκο θα είναι...αν έχεις 400 ευρώ τον μήνα να του δίνεις πάλι έναν μήνα θα βγάλει.

Και στο ότι το σύστημα φταίει και έχει 1002 ελαττώματα συμφωνώ απόλυτα...αλλά δεν κρίνω το σύστημα...εγώ απλά με αυτό το σύστημα σαν δεδομένο κρίνω ότι για έναν αθηναίο δεν αξίζει να στείλει το παιδί του να σπουδάσει επαρχία σχολές τις οποίες μπορεί να σπουδάσει σε ιδιωτικά κολέγια στην Αθήνα (οικονομικά, διοικήσεις επιχειρήσεων, μαρκετινγκ, πληροφορικής)

Καθώς στην τελική και πιο ακριβό θα του βγει το πτυχίο στην επαρχία...και πιο καθυστερημένα θα βγει το παιδί στην αγορά εργασίας..και με λιγότερα "όπλα" στα χέρια του.

Οπως ειπα μιλαω για 2004-2010 με 350 ειχα γκαρσονιερα 30τμ.Ο αδερφος μου εμενε σε 30τμ δωματιο με δικο του μπανιο και κοινοχρηστη κουζινα(οχι σε εστια) και πληρωνε 300ευρω ενοικιο το οποιο περιλαμβανε ρευμα,νερο,ιντερνετ,θερμανση.Οσο για τη ζωη που εκανε αυτος και εγω ,θα πω μονο οτι γυρισε ολη την ευρωπη κατα τη διαρκεια των σπουδων του και εμεις φτασαμε μεχρι την μυκονο και την αραχωβα....

Απλα ανεφερα την προσωπικη μου εμπειρια για δειξω οτι το κοστος σπουδων στην Ελλαδα ,οταν πρεπει να φυγεις απο το πατρικο σου, ειναι αρκετα μεγαλο και φτανει σε επιπεδα που το θεωρω ασυμφορο σε σχεση με τις εναλλακτικες που υπαρχουν σημερα.Δυστυχως εγω την πατησα και σπουδασα σε επαρχιακη πολη(περασα πολυ καλα βεβαια) γιατι οι γονεις και εγω τοτε ημασταν κολλημένοι με τα κακα κολλεγια που θα πετασουμε τα λεφτα μας και τις "πολυ ακριβες" σπουδες στο εξωτερικο.Αν θα μπορουσα να παω πισω ουτε λεφτα σε φροντιστηρια και ιδιαιτερα θα ξοδευα επι 3χρονια στο λυκειο ουτε πανελλαδηκες θα εδινα κατευθειαν εξωτερικο θα πηγαινα για σπουδες και αν τα κολλεγια ηταν αναγνωρισμενα επαγγελματικα τοτε θα ηταν σιγουρα μεσα στις επιλογες μου.

Αυτό ακριβώς...εγώ από β.Ελλάδα σπούδασα στην άλλη άκρη της Ελλάδας (κρήτη)...πέρασα απίστευτα δεν λέω...ήταν η περιόδος παχιών αγελάδων και έβρισκες φοιτητικές δουλειές για πλάκα με λεφτά που σήμερα παρακαλάνε 35άρηδες να πάρουν... (900 ευρώ τον μήνα σε ιντερνετ καφέ!!)..τότε επειδή ήταν και παχιές αγελάδες όπως είπα δεν γούσταραν πολύ φοιτητές να δουλέψουν..και από ανάγκη δουλεύαμε ελάχιστοι και έτσι τις λεγόμενες φοιτητικές δουλειές ήταν πανεύκολο να τις βρεις (σερβιτόρος,μπαρμαν,ταμιας σε νετ καφε ή ντιβιντάδικα που τότε ξεφύτρωναν παντού)

Και έκανα 1,5 χρονο σπουδές στο εξωτερικό χάρις στο εράσμους(έναν μαθήματα και το εξάμηνο της πρακτικής μετά) και δόξα τον θεό ξαναγύρισα μετά τον στρατό ισπανία και δουλεύω(σε άσχετο αντικείμενο με αυτό που σπούδασα αλλά τεσπα)...αλλά αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω όπως λέει και ο φίλος solton...θα έφευγα κατευθείαν μετά το λύκειο εξωτερικό. Και με αυτό το σκεπτικό αύριο μεθαύριο αν κάνω ένα παιδί και ΑΝ (τεράστιο ΑΝ) ζω Ελλάδα και έρθει αυτή η στιγμή έξω θα το στείλω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δημοσ.

Οπως ειπα μιλαω για 2004-2010 με 350 ειχα γκαρσονιερα 30τμ.Ο αδερφος μου εμενε σε 30τμ δωματιο με δικο του μπανιο και κοινοχρηστη κουζινα(οχι σε εστια) και πληρωνε 300ευρω ενοικιο το οποιο περιλαμβανε ρευμα,νερο,ιντερνετ,θερμανση.Οσο για τη ζωη που εκανε αυτος και εγω ,θα πω μονο οτι γυρισε ολη την ευρωπη κατα τη διαρκεια των σπουδων του και εμεις φτασαμε μεχρι την μυκονο και την αραχωβα....

Απλα ανεφερα την προσωπικη μου εμπειρια για δειξω οτι το κοστος σπουδων στην Ελλαδα ,οταν πρεπει να φυγεις απο το πατρικο σου, ειναι αρκετα μεγαλο και φτανει σε επιπεδα που το θεωρω ασυμφορο σε σχεση με τις εναλλακτικες που υπαρχουν σημερα.Δυστυχως εγω την πατησα και σπουδασα σε επαρχιακη πολη(περασα πολυ καλα βεβαια) γιατι οι γονεις και εγω τοτε ημασταν κολλημένοι με τα κακα κολλεγια που θα πετασουμε τα λεφτα μας και τις "πολυ ακριβες" σπουδες στο εξωτερικο.Αν θα μπορουσα να παω πισω ουτε λεφτα σε φροντιστηρια και ιδιαιτερα θα ξοδευα επι 3χρονια στο λυκειο ουτε πανελλαδηκες θα εδινα κατευθειαν εξωτερικο θα πηγαινα για σπουδες και αν τα κολλεγια ηταν αναγνωρισμενα επαγγελματικα τοτε θα ηταν σιγουρα μεσα στις επιλογες μου.

Ο αδερφός σου έμεινε σε ειδικά σπίτια που ενοικιάζονται μόνο σε φοιτητές και τα δίνουν γύρω στα 200-300 ευρώ λιγότερα. Επιδοτεί το κράτος, πρέπει ο ενοικιαστής να είναι φοιτητής με γονείς που ζουν σε άλλη χώρα ή πόλη. Δεν είναι εστία, άλλο η εστία. Αν νοίκιαζε δική του γκαρσονιέρα όπως εσύ το 600άρι δεν του έφτανε χώρια κοινόχρηστα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ, τηλεόραση,τηλέφωνο, κινητό. Τέτοια σπίτια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επίσης, άλλο η διασκέδαση, άλλο οι διακοπές. Η Ολλανδία είναι στο κέντρο της Ευρώπης, με εκατοντάδες σιδηροδρομικές γραμμές για όλες τις χώρες όχι μόνο μία όπως η Ελλάδα, με δεκάδες αεροδρόμια τριγύρω να πετά η Ryanair και άλλες low cost εταιρίες ενώ το 2004 για οπουδήποτε στην Ευρώπη το φθηνότερο εισιτήριο το εύρισκες στα 350 ευρώ. Γι'αυτό μίλησα για διασκέδαση και όχι για ταξίδια, γιατί συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Δημοσ.

Ο αδερφός σου έμεινε σε ειδικά σπίτια που ενοικιάζονται μόνο σε φοιτητές και τα δίνουν γύρω στα 200-300 ευρώ λιγότερα. Επιδοτεί το κράτος, πρέπει ο ενοικιαστής να είναι φοιτητής με γονείς που ζουν σε άλλη χώρα ή πόλη. Δεν είναι εστία, άλλο η εστία. Αν νοίκιαζε δική του γκαρσονιέρα όπως εσύ το 600άρι δεν του έφτανε χώρια κοινόχρηστα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ, τηλεόραση,τηλέφωνο, κινητό. Τέτοια σπίτια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Ε για φοιτητές μιλάμε. και στην τελική 1000 φορές ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία ( στο εξωτερικό υπάρχουν και άπειρες ιδιωτικές) παρά γκαρσονιέρα.Και από πλευράς κόστους και από πλευράς λειτουργικότητας και πρακτικότητας.

Δημοσ.

Δεν νομιζω,απο τα 4 δωματια που ειχε η οικοδομη μονο ο αδερφος μου ηταν φοιτητης.Στο κοστος που ανεφερα δεν υπηρχε καμια επιδοτηση ή υποτροφία.Στην αρχη το πλανο μας ηταν να μεινει σε εστια με κοστος παλι καπου στα 400 αν θυμαμαι καλα μαζι με 1 ή 2 γευματα την ημερα αλλα δεν προλαβαμε κενη θεση.Γενικα εχουν περιεργα συστηματα με τα σπιτια εκει (π.χ. Θυμαμαι οτι ο καθε ιδιοκτητης σε οσα παρομοια σπιτια ειδαμε επρεπε να παρει και το δικο του πατωμα τυπου laminate αλλιως θα ειχες για πατωμα τσιμεντο.Ευτυχως ο προηγουμενος μας πουλησε το δικο του τοτε για 100ευρω..Επισης ακομα θυμαμαι το σοκ που επαθα οταν πηγαμε να βρουμε σπιτι απο μια υπηρεσια του δημου και μας ειπαν πρεπει να κανεται αιτηση 6 μηνες νωριτερα και αλλα τετοια τρελα)

Δημοσ.

Ε για φοιτητές μιλάμε. και στην τελική 1000 φορές ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία ( στο εξωτερικό υπάρχουν και άπειρες ιδιωτικές) παρά γκαρσονιέρα.Και από πλευράς κόστους και από πλευράς λειτουργικότητας και πρακτικότητας.

Μα συγκρίνεις όμως ανόμοια πράγματα. Λες πχ ότι το ίδιο νοίκι πληρώνεις και στην Ολλανδία, ξεχνώντας ότι στην Ολλανδία έχεις κοινή κουζίνα (πολλές φορές και τουαλέτα) κοινό λογαριασμό ρεύματος, νερού, θέρμανσης κτλ (άρα ένα κοινό πάγιο για όλους, όχι κάθε διαμέρισμα το δικό του πάγιο συν καταναλώσεις όπως στην Ελλάδα) κτλ κτλ

Όχι, δεν πληρώνεις το ίδιο, γιατί στο στούντιο στην Ελλάδα είσαι απολύτως μόνος σου. Αν θέλεις να κάνεις σύγκριση θα συγκρίνεις ενοικίαση στούντιο στην Ολλανδία.

Δεν νομιζω,απο τα 4 δωματια που ειχε η οικοδομη μονο ο αδερφος μου ηταν φοιτητης.Στο κοστος που ανεφερα δεν υπηρχε καμια επιδοτηση ή υποτροφία.Στην αρχη το πλανο μας ηταν να μεινει σε εστια με κοστος παλι καπου στα 400 αν θυμαμαι καλα μαζι με 1 ή 2 γευματα την ημερα αλλα δεν προλαβαμε κενη θεση.Γενικα εχουν περιεργα συστηματα με τα σπιτια εκει (π.χ. Θυμαμαι οτι ο καθε ιδιοκτητης σε οσα παρομοια σπιτια ειδαμε επρεπε να παρει και το δικο του πατωμα τυπου laminate αλλιως θα ειχες για πατωμα τσιμεντο.Ευτυχως ο προηγουμενος μας πουλησε το δικο του τοτε για 100ευρω..Επισης ακομα θυμαμαι το σοκ που επαθα οταν πηγαμε να βρουμε σπιτι απο μια υπηρεσια του δημου και μας ειπαν πρεπει να κανεται αιτηση 6 μηνες νωριτερα και αλλα τετοια τρελα)

Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα διαμερίσματα φοιτητές, αυτό που χρειάζεται είναι να το έχει δηλώσει φοιτητικό ο ιδιοκτήτης. Αυτός παίρνει την επιδότηση, όχι ο φοιτητής. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις σπίτι έστω και με κοινή κουζίνα με 300 ευρώ τον μήνα, στην Ολλανδία.

Δημοσ.

Τα κολέγια θεωρούνται ικανά από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται να παρέχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα περισσότερα από αυτά ελέγχονται τακτικά.Γι' αυτό άλλωστε λειτουργούν ως παραρτήματα τους. Επίσης πλέον τα κολέγια θεωρούνται ικανά να παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση και από το Ελλαδιστάν μέσω των αποφάσεων για την αναγνώριση των πτυχίων. Αλλά βέβαια τύποι σαν εσένα δεν έχετε καταλάβει την ήττα που φάγατε με την αναγνώριση των πτυχίων . Τράβα να βάψεις καλύτερα τους τοίχους του Καποδιστριακού που γράφουν παντού ΚΚΕ και μετά κανε τον κριτή για το ποιος παρέχει εκπαίδευση ίση με αυτή των ΙΕΚ. Αν βέβαια μπορείς να μπεις και δεν γίνεται καμία απεργία ^.^

Ξερω οτι τσαμπα καθομαι και ασχολουμαι αλλα αδιαφορω προσωπικα για την υποτιθεμενη ηττα που μιλας. Η αγορα εργασιας ειναι ελευθερη οσων αφορα τα πτυχια. οτι χαρτι και να εχεις. Και μαλλον εσυ εχεις τσινισει για να μιλας ετσι. Το 2012 που γραφτηκε το συγκεκριμενο ποστ μας ειχαν περασει απο το τει οτι τα κολλεγια ειναι κατωτερα. Εκανα λαθος. Τωρα οσων αφορα τους τυπους σα και μενα εγω πηρα το πτυχιο μου στα χρονια που επρεπε και δουλευω πανω στο πτυχιο μου. Και δεν εβαψα και τοιχους γιατι τετοιους τυπους τους θεωρω ξεπλενιδες....

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...