Critter Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Λοιπόν στο ΦΕΚ σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος για το 2012 έχουμε τα του link Αναφράφεται λοιπόν (είναι copy paste απο το ΦΕΚ το link) : Σημειώνεται ότι για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, δεν υπερβαίνει τις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ. Ειδικά για τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται απο τα italics είναι : Όταν κάποιος της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει 9000€, προφανώς δεν πληρώνει τίποτα. Αν έχει 9100, με τη συμβατική φορολογία όπως την ξέραμε, σημαίνει οτι θα φορολογηθει για τα 100€ με 10%. Δηλαδή θα πληρώσει 10€. Όμως με βάση τα italics αυτο που καταλαβαίνω είναι ότι αν περάσει τα 9000, τότε θα φορολογηθεί απο τα 5000€, αλλα σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα πληρώσει ο φορολογούμενος, δεν μπορεί να περιορίζει το εισόδημα του κάτω απο τα 9000€. Δηλαδή λέει η εφορία : στα 9100 ο φόρος που αντιστοιχει με βάση τις 5000€ είναι 410€. Όμως αν σου πάρω 410€ θα πέσεις κάτω απο τα 9000€, επομένως θα σου πάρω μόνο τα 100€. Αντίστοιχα, αν κάποιος έχει 9500€ εισόδημα, ο φόρος είναι 450€. Αν η εφορία πάρει τα 450€, τότε το εισόδημα δεν πέφτει κάτω απο 9000€, επομένως τα παίρνει. Αν το σενάριο αυτό δεν ισχύει, τότε δεν έχει κανένα νόημα η διευκρίνηση που δίνει το υπουργείο στα italics, διότι αν το αφορολόγητο παραμένει στις 9000€ ακόμα και αν το ξεπεράσεις, τότε δεν υπάρχει καμμία περίπτωση με βάση τη φορολογική κλίμακα να πέσει κάτω απο τις 9000€ μετά το φόρο. Δηλαδή αν κάποιος έχει 9500, τα του αφαιρεθούν 50€. Αν έχει 14000, θα του αφαιρεθούν 300+360 και πάει λέγοντας. Επομένως μόνο το σενάριο που γράφω μπορώ να καταλάβω ότι ισχύει. Όποιος ξέρει ας απαντήσει. Μην αρχίσουμε τίποτα αμπαλοιστορίες. Ευχαριστώ.
Physics_Rulez Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Το ερώτημα που τίθεται απο τα italics είναι : Όταν κάποιος της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει 9000€, προφανώς δεν πληρώνει τίποτα. Αν έχει 9100, με τη συμβατική φορολογία όπως την ξέραμε, σημαίνει οτι θα φορολογηθει για τα 100€ με 10%. Δηλαδή θα πληρώσει 10€. Όμως με βάση τα italics αυτο που καταλαβαίνω είναι ότι αν περάσει τα 9000, τότε θα φορολογηθεί απο τα 5000€, αλλα σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα πληρώσει ο φορολογούμενος, δεν μπορεί να περιορίζει το εισόδημα του κάτω απο τα 9000€. Δηλαδή λέει η εφορία : στα 9100 ο φόρος που αντιστοιχει με βάση τις 5000€ είναι 410€. Όμως αν σου πάρω 410€ θα πέσεις κάτω απο τα 9000€, επομένως θα σου πάρω μόνο τα 100€. Αντίστοιχα, αν κάποιος έχει 9500€ εισόδημα, ο φόρος είναι 450€. Αν η εφορία πάρει τα 450€, τότε το εισόδημα δεν πέφτει κάτω απο 9000€, επομένως τα παίρνει. Έτσι όπως το σκέφτηκες είναι. Ο δικαιούχος του ευεργετήματος με 9100 εισόδημα, θα πληρώσει 100 ευρώ φόρο, παρόλο που του αντιστοιχεί 410 ευρώ (αφορολόγητο 5.000). Ο δικαιούχος με 8.999 ή 9.000 εισόδημα, δεν πληρώνει τίποτα (αφορολόγητο 9.000) Ο δικαιούχος με 9.500 εισόδημα, πληρώνει 450 ευρώ, όσο του αντιστοιχεί δηλαδή, αφού μετά την αφαίρεση του φόρου το εισόδημά του είναι > 9.000 Δηλαδή αν αντί για 8.999 έβγαλες 9.500, το πεντακοσάρικο στο βγάζουν από τη μύτη. και το βάζουν στον κ.....ο τους
Critter Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Ωραία, γιατι το πρωί είχα τη συγκεκριμένη διαφωνία με το λογιστήριο γιατί στη κατάσταση μισθοδοσίας μου είχαν υπολογισμένο τον ΦΜΥ λες και το αφορολόγητο είναι 9000 χωρίς τη λεπτομέρεια αυτη. Θα μου πεις είτε έτσι είτε αλλιώς θα το πληρώσεις, αλλα υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το ρωτάω. Μάλιστα επέμενε οτι οι 9000 είναι μέχρι 35 χρονών. Βέβαια εντάξει, έχουνε πήξει τα κεφάλια των λογιστών με τις αλλγές κάθε 3 και λίγο. Υπάρχει περίπτωση να βρούμε την ερμηνεία αυτή απο κάποιο πιο επίσημο εγγραφο; Βασικά και στο taxheaven να έβρισκα κάτι, θα ήταν οκ αλλα δεν είμαι γραμμένος. Ευχαριστώ για την απάντηση. Βασικά εσύ περίμενα οτι θα απαντήσεις. Edit : Α!και προφανώς φταίει η Epsilon Net, που στη τελευταία version το υπολογίζει χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια. Διότι ο ΦΜΥ υπολογίζεται αυτόματα απο το πρόγραμμα και σε όσους είναι άνω των 30 το υπολογίζει σωστά.
LRoi Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Χμ. Κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά. Εγώ που για το 2011 θα δηλώσω κοντά στα 14.000 τι θα κληθώ να τους καταβάλλω δηλαδή? 900€?
Physics_Rulez Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Μάλιστα επέμενε οτι οι 9000 είναι μέχρι 35 χρονών. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Επίσης έχω ακούσει από λογιστήρια κοτσάνες... δικαιολογημένες και μη. Υπάρχει περίπτωση να βρούμε την ερμηνεία αυτή απο κάποιο πιο επίσημο εγγραφο; Βασικά και στο taxheaven να έβρισκα κάτι, θα ήταν οκ αλλα δεν είμαι γραμμένος. Νομίζω πως είναι τελείως ξεκάθαρο. Οι λογιστές δεν έχουν πρόβλημα γενικά με την ερμηνεία. Edit : Α!και προφανώς φταίει η Epsilon Net, που στη τελευταία version το υπολογίζει χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια. Διότι ο ΦΜΥ υπολογίζεται αυτόματα απο το πρόγραμμα και σε όσους είναι άνω των 30 το υπολογίζει σωστά. Ναι, μπορεί να μην έγινε σωστός υπολογισμός, δεδομένου ότι έγιναν τόσες αλλαγές φέτος... Αυτό δε σε επηρεάζει βέβαια, εσύ θα πάρεις την επιστροφή που δικαιούσαι βάσει της εκκαθάρισης του taxis. Να σαι καλά. Και μην κατηγορείς την προγραμματάρα ε;
Critter Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Χμ. Κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά. Εγώ που για το 2011 θα δηλώσω κοντά στα 14.000 τι θα κληθώ να τους καταβάλλω δηλαδή? 900€? 900€ μείον όσα σου έχουν παρακρατηθεί απο την επιχείρηση (ΦΜΥ) εκ μέρους του κράτους. Βέβαια επειδή ο νόμος άλλαξε προς τα τέλη του χρόνου και ισχύει προφανώς για όλο το 2011, η παρακράτηση σου ήταν για φορολογία με το αφορολόγητο στις 12.000. Δηλαδή φορολογούσουνα για τα 2000€. Τώρα θα φορολογηθείς με αφορολόγητο τα 5000€, δηλαδή για τα επομένα 9000€ (ανεξάρτητα την ηλικία σου). Οπότε ένα μπουγιουρντάκι μεταξύ 500 και 700+ (αναλογα τι σου έχουν παρακρατήσει) να το αναμένεις. Φέτος δεν σου μειώσανε το μισθό κάπου 30€? Είναι επειδή αυξήθηκε η παρακράτηση και του χρόνου εφόσον το αφορολόγητο μείνει στις 5000€ και δεν πέσει, θα είσαι σχετικά καλυμμένος μιας και θα τα έχεις προπληρώσει. Και μην κατηγορείς την προγραμματάρα ε; Μωρε και γω για προγραμματάρα την έχω αλλα δεν τους τιμά να έχουν αυτή την παράλειψη.
black_widow Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2012 Τα περισσότερα προγράμματα μισθοδοσίας βγάζουν ό,τι να ' ναι , αναμένονται updates ακόμα... Ναι και για την Epsilon αυτό . Ξεκάθαρη απάντηση από λογιστή δεν έχω ακούσει , διαφωνούν μεταξύ τους. Η προγραμματάρα που λέτε βγάζει διαφορετικό ΦΜΥ ακόμα και σε άτομα με την ίδια σύμβαση ίδιας ηλικίας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα