Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί ο καλλιτέχνης/νομοθέτης όταν λέει:

 

1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)

 

από εδώ.

 

 

Δηλαδή; Όπως το καταλαβαίνω εγώ, αν (συνεχίζοντας να έχεις βαρύ ένσημο, παρότι ο κλάδος σου εξαιρέθηκε) συμπληρώνεις μέχρι τις 31-12-2015 12 έτη στα βαρέα, παραμένεις. Αν δεν συμπληρώνεις τόσα μέχρι τότε, εξαιρείσαι κι εσύ από σήμερα (από τον νοέμβριο για την ακρίβεια).

Είναι έτσι; Αν ναι, τότε:

-θα πρέπει μέχρι 31-12-2011 να έχεις 9 χρόνια βαρέα.

-γιατί δεν μας το λέει έτσι απλά ο ποιητής;

-έστω ότι έχεις τα απαιτούμενα. Αν στα επόμενα χρόνια γίνει μια στραβή; Σε απολύσουν πχ, ή πάρεις μια μεγάλη άδεια αναρρωτική ή κάτι; Και τελικά δεν συμπληρώσεις τα 3600 βαρέα ως τότε;

 

Επίσης, αν πάω στο ΙΚΑ θα μου δώσουν πλήρη λίστα των ενσήμων μου; (16-17 χρόνια, τα περισσότερα είναι βαρέα, αλλά δεν ξέρω ακριβώς πόσα).

 

 

Ξέρει κανείς να φωτίσει το μυστήριο; Ευχαριστώωωω. :-)

Δημοσ.

1. Εργασίες και ειδικότητες καλυπτόμενες από τον ΚΒΑΕ

 

 

 

Με την παρ. 1 του Άρθρου 104 του ΚΒΕ, όπως τροποποιήθηκε με την Υπουργική Απόφαση Φ10221/οικ.26816/929/2-12-2011, ΦΕΚ 2778 τ. Β΄ που ισχύει από 1-1-2012, καθιερώθηκε εξαιρετικό δίκαιο για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στον κλάδο ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και συνεπώς η ερμηνεία της εν λόγω παραγράφου θα πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, αποκλειόμενης κάθε άλλης διασταλτικής ερμηνείας ή ανάλογης εφαρμογής σε εργασίες ή ειδικότητες που περιοριστικά απαριθμούνται στα παρακάτω ΚΕΦΑΛΑΙΑ Α΄ και Β΄.

 

Εργασίες και ειδικότητες, που καλύπτονται από τον ΚΒΕ (περιπτώσεις 1-61) σύμφωνα με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, ανεξάρτητα από τη μορφή του εργοδότη (Δημόσιο, ΟΤΑ, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) ή του χώρου εργασίας ή αν οι μισθωτοί απασχολούνται σε σταθερό ή μη εργοδότη ή του τρόπου και της διαδικασίας πραγματοποίησης της ασφάλισης.

 

Οι εργασίες και ειδικότητες εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:

 

α. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι εργασίες και ειδικότητες που καλύπτονται από τον ΚΒΕ.

 

β. Στη δεύτερη κατηγορία οι εργασίες και ειδικότητες, οι οποίες από 1-1-2012 δεν καλύπτονται από τον ΚΒΕ, εκτός αν μέχρι 31-12-2015 συμπληρώνουν, σύμφωνα με το Άρθρο 17 παρ. 1 του Ν. 3863/10 (ΦΕΚ 115 τ. Α΄), τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς του Πίνακα των ΒΑΕ.

 

Ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη συμπλήρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης βάσει του Πίνακα ΒΑΕ, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, θεωρείται η συμπλήρωση μέχρι 31-12-2015 3.600 Η.Ε. (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 (νέοι ασφαλισμένοι) στα ΒΑΡΕΑ για κύρια και επικουρική σύνταξη.

 

Αντιθέτως, κατά την άποψη του ΥΕΚΑ που εξέφρασε με το Εγγ. Φ10221/οικ.1325190/6-2-2012 για την εφαρμογή του νέου Πίνακα των ΒΑΕ, οι μισθωτοί που απασχολούνται με ειδικότητες, οι οποίες από 1-1-2012 εξαιρούνται από τον ΚΒΕ, θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τον ΚΒΑΕ, εφόσον μέχρι 31-12-2011 είχαν συμπληρώσει, οι μεν παλαιοί ασφαλισμένοι 3.600 Η.Ε., οι δε νέοι ασφαλισμένοι 3.375 Η.Ε. σε ΒΑΡΕΑ και επιπλέον η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των ΒΑΕ, με χρόνο ασφάλισής του μέχρι 31-12-2015 σε εργασίες ή επαγγέλματα (ειδικότητες) που εξαιρούνται από τον Πίνακα των ΒΑΕ.

 

Στην προκειμένη περίπτωση εκφράζει άποψη, η οποία ήδη ισχύει με βάση το Άρθρο 17 παρ. 1 του Ν. 3863/10, και ως εκ τούτου δεν απαιτείται, κατά την άποψή μας (ΠΙΜ Εργασιακή), νέα νομοθετική ρύθμιση.

 

Η ασφαλιστική απεικόνιση μέσω της ΑΠΔ για τις ειδικότητες που δεν επήλθε καμία μεταβολή θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι ΚΠΚ, καθώς και για τις ειδικότητες οι οποίες από 1-1-2012 εξαιρούνται μεν του ΚΒΕ, πλην όμως εάν μέχρι 31-12-2011 ή μέχρι 31-12-2015 συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους με τον Πίνακα των ΒΑΕ, δηλαδή 3.600 Η.Ε. (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 Η.Ε. (νέοι ασφαλισμένοι), θα συνεχίσουν την ασφάλισή τους στα ΒΑΡΕΑ, χρησιμοποιώντας, κατά την άποψή μας, τους ίδιους ΚΠΚ, ορίζοντας ίσως ειδική περίπτωση ασφάλισης προς διάκριση.

 

Συνεπώς, πριν από την εξαίρεση μιας ειδικότητας από τον Πίνακα ΒΑΕ, θα πρέπει να ερευνάται μήπως πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις μέχρι 31-12-2011 ή θα συμπληρώσει αυτές μέχρι 31-12-2015.

 

 

Πηγή: http://www.pim.gr

Δημοσ.

Πω πω ρε συ Φύσικς, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα...

 

-νέος ασφαλισμένος είναι όποιος ασφαλίστηκε από 1-1-1993 και μετά, σωστά; Τέτοιος είμαι κι εγώ.

-πρέπει να έχω 3.375 βαρέα ένσημα μέχρι 31-12-2011, ή να τα συμπληρώνω μέχρι 31-12-2015;

 

ή μήπως, δεν έχω πλέον βαρύ ένσημο ούτως ή άλλως, αλλά ΑΝ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, παρέμενα στα βαρέα και συμπλήρωνα ως το 2015 τα απαραίτητα για να κατοχυρώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τα βαρέα, τότε κατοχυρώνω αυτό το δικαίωμα κι ας μην τελικά έχω βαρύ ένσημο από 1-1-2112 ως 31-12-2015;;;

Δημοσ.

Πω πω ρε συ Φύσικς, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα...

 

-νέος ασφαλισμένος είναι όποιος ασφαλίστηκε από 1-1-1993 και μετά, σωστά; Τέτοιος είμαι κι εγώ.

Σωστά

 

-πρέπει να έχω 3.375 βαρέα ένσημα μέχρι 31-12-2011, ή να τα συμπληρώνω μέχρι 31-12-2015;

Ακριβώς. Φυσικά αν τα έχεις συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2011 σημαίνει ότι τα συμπληρώνεις και μέχρι το 2015. Αυτό καταλαβαίνω εγώ μέχρι στιγμής.

Περίμενε... θα βγουν 15.000 ερμηνευτικές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...