Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό το θεματάκι το άνοιξα με αφορμή ένα βιβλίο του Κώστα Μπαζαίου με τίτλο "100 βότανα 1000 θεραπείες" όπου εξηγεί τις δράσεις του κάθε βότανου και που κάνει καλό στον οργανισμό.

Επείδη όμως τα γιατροσόφια που χρησιμοποιούσαν παλιά είναι "άπειρα", σκέφτηκα πως με ένα τέτοιο θεματάκι θα μάθουμε διάφορα γιατροσόφια και διάφορες συμβουλές για διατροφή,υγιεινή κτλ. Με την δημιουργία φυσικών προϊοντων για κατανάλωση ή χρήση αποφεύγουμε την πολύ "χημεία" (φάρμακα και άλλα σκευάσματα που δεν ξέρουμε τι περιέχουν) και βεβαίως κάνουμε καλό στην τσέπη μας. :-)

Δημοσ.

Αν αναφερόμαστε σε ομοιοπαθητικά προιόντα τότε μιλάμε για έναν άκρως διαδεδομένο κλάδο στον οποίο ειδικεύονται πολλοί επιστήμονες πλέον κ τα φάρμακα δίνονται με συνταγή γιατρού στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει αλλιώς κ χωρίς παρενέργειες. Απ'ότι ξέρω βοηθάνε και σε χρόνιες ασθένειες αλλά αυτό καλύτερα να το επιβεβαιώσει κάποιος ομοιοπαθητικός γιατρός.

Από προσωπική εμπειρία πάντως τα θεραπευτικά βότανα είναι αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα,γρίπες, κρίσεις άγχους κτλ., είναι ακίνδυνα (εκτός κι αν δεν υπάρχει μέτρο)κάπως φθηνότερα και ξεκουράζουν τον οργανισμό από τις διάφορες χημείες κ ειδικότερα σε ανθρώπους που πρέπει να καταναλώνουν συχνά χάπια.

Ενδεικτικά τα παρακάτω τα προτείνω ανεπιφύλακτα!:

 

Ginseng: Το σιβηριανό ginseng δεν αυξάνει ιδιαίτερα την πίεση -αντίθετα με το κοινό ginseng- και θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα, βράστε τη ρίζα (μαζί με το νερό). Μπορείτε να καταναλώνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 1 μήνα. Μπορείτε να το βρείτε επίσης και σε κάψουλες.

 

Εχινάκεια: Πριν από μερικά χρόνια, η εχινάκεια ήταν άγνωστη στους Έλληνες. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Θα τη βρείτε σε διάφορες μορφές: ως ρίζα, βάμμα ή ως αποξηραμένη δρόγη σε κάψουλα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, αν και πιο δραστική θεωρείται όταν λαμβάνεται σε βάμμα. Για προληπτικούς λόγους, συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 έως 20 ημέρες το μήνα, με μια δεκαήμερη διακοπή πριν αρχίσετε ξανά τη λήψη της. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού, οπότε χρησιμοποιήστε τη με μέτρο!

 

Πρόπολη: Αυτό το θαυματουργό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί την αποκλειστική τροφή της βασίλισσας μέλισσας, είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές του. Πρόκειται για μια πολυδύναμη δρόγη με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων. Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.

 

Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι γνωστό και ως «βότανο της μακροζωίας». Τα συστατικά του δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού. Θα το βρείτε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι ρόφημα φασκόμηλο, αφού πρώτα ρίξετε μερικά από τα φύλλα του σε ζεστό νερό και το αφήσετε λίγα λεπτά να ελευθερώσει τα αιθέρια έλαιά του.

 

Βαλεριάνα|Valeriana officinalis

Είναι ηρεμιστικό,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Αναλυτικά: Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας. Προσοχή! Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντεδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

 

Δεντρολίβανο:

Για κολίτιδα, διάρροια, βρογχίτιδες, άσθμα και γρίπη, εντερικές διαταραχές, ρευματισμούς. Τονώνει την όρεξη.

 

Λουΐζα:

Διώχνει τον πονοκέφαλο, τον πονόματο, τους πόνους των ρευματισμών. Κάνει καλό στις στομαχικές ανωμαλίες, βοηθάει στις δίαιτες αδυνατίσματος. Πολεμάει την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση.

 

Μαντζουράνα:

Καταπολεμά το άγχος, πονοκεφάλους, κρυολόγημα, αμυγδαλές, αϋπνίες. Βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, τα πρηξίματα, δυσπεψία και πονόκοιλο.

 

Τσουκνίδα:

Διαλύει το ουρικό οξύ. Πολύτιμο για τις πέτρες στη χολή. Είναι καλό για αιμορραγίες, αιματουρία, αναιμία, ατονία του σώματος, αρθριτικά, κυστίτιδα, διάρροιες. Επίσης, αυξάνει το γάλα της μητέρας που θηλάζει και σταματά τη τριχόπτωση.

 

Χαμομήλι:

Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από αναφυλαξία, φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολογήματα, τυμπανισμό, αιμορροΐδες, κράμπες, πόνο των αυτιών και πληγές στο στόμα.

 

Ευκαλυπτέλαιο

-Αποσυμφορητικό / αντιβηχικό

-κατά της οδοντικής πλάκας / ουλίτιδας (ως στοματικό διάλυμα)

-πονοκέφαλος (τοπικά)

Δημοσ.

κοιτα μην φανταστεις οτι εχεις πεσει στο λεπτο σε βαθυ υπνο!

Πρεπει να την παρεις καμια ωρα πριν κοιμηθεις. κανει δουλεια γενικοτερα..χαλαρωνει τα νευρα κ βοηθαει στον υπνο αρκει να θελεις κ εσυ να χαλαρωσεις κ δεν εισαι στη τσιτα :P

Δημοσ.

Βαλεριάνα σκέτη δεν μου κάνει τίποτα. Εγω πέρνω ένα χαπάκι που έχει διάφορα μαζί με αλκοόλ.

Πλάκα κάνω....

 

 

Όχι στ'αλήθεια τώρα. Εμενα τα χάπια βαλεριάνα είναι λες και δεν τα έχω πάρει. Τώρα είναι ένα άλλο με βαλεριάνα κτλ. το οποίο κάνει καλή δουλειά, όποιος θέλεις με ρωτάει με π.μ. Το τσάϊ βαλεριάνα το έχω παραγγείλει αλλα δεν μου έχει έρθει ακόμα για να πώ γνώμη. Νομίζω απο αυτά που έχω διαβάσει οτι είναι καλύτερο απο τα χάπια.

Δημοσ.

Η Βαλεριάνα κάνει δουλειά ή @@?

 

Kανει αλλά μην περιμένεις θαυματα απλως σε ηρεμεί αρκετά και σε χαλαρώνει.

Δημοσ.

Τον τελευταιο καιρο γινεται πολυ λογος για το Ιπποφαες,πετυχα και διαφημισι του στην τιβι.

λεει τιποτα αυτο η ειναι μια ακομη απατη οπως με τον χυμο απο φυλλα ελιας;

Δημοσ.

Πρόσφατα μου είπανε για ένα διάλυμα που βοηθά στην αποκατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται με την εφίδρωση κατά την διάρκεια προπόνησης και έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος στους μύες προκαλώντας πιασίματα και κράμπες.

 

Η συνταγή είναι απλή: Φτιάχνετε μπόλικο τσάι σε μία κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε μέσα 3 κουταλιές της σούπας μέλι και στύβετε 2 λεμόνια. Όταν κρυώσει το αδειάζετε σε ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου, το βάζετε στο ψυγείο και μετά την εκάστοτε προπόνηση το πίνετε. :rolleyes:

 

Δηλαδη τα βοτανια και τα χορτα ξερεις τι περιεχουν?

 

Α,ναι, σορρυ, ειναι φυτικα, αρα κανουν καλο στην υγεια.

 

Εγώ συγκεκριμένα δεν ξέρω. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι (βοτανολόγοι, διατροφολόγοι κτλ.) που έχουν ασχοληθεί και έχουν γράψει βιβλία σχετικά με της χρήσεις των βοτάνων και τις ιδιότητες τους. Προφανώς δεν είναι ευεργετικά όλα για την υγεία. Υπάρχουν βότανα που είναι βλαβερά και άλλα που είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μου φαίνεται πάντως αρκετά ενδιαφέρον να γνωρίζω 2-3 πράματα σχετικά με την χρήση τους που μπορεί να βελτιώσουν την λειτουργία του οργανισμού μου πριν καταφύγω σε συμπληρώματα ή φαρμακευτικές αγωγές.

Δημοσ.

Να πινετε κοκκινο κρασι που κανει καλο στην καρδια και να τρωτε καροτα για να βλεπετε καλυτερα. Τελος να τρωτε σπανακι γιατι σας "πλημμυριζει" σιδηρο.

Δημοσ.

Τον τελευταιο καιρο γινεται πολυ λογος για το Ιπποφαες,πετυχα και διαφημισι του στην τιβι.

λεει τιποτα αυτο η ειναι μια ακομη απατη οπως με τον χυμο απο φυλλα ελιας;

 

Αυτό ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές. Περιέχει μέσα καμιά 200ριά θρεπτικές ουσίες.

Δεν έχει καμία σχέση με θεραπείες ή μαγικά βότανα.

Δημοσ.

χαμομηλακι ταπεινο, μπορει να μην ειναι υπερτροφη, εξωτικο ή οτιδηποτε περιεργο αλλα μια φορα το στομαχι το στρωνει, το εντερο το καλμαρει και τον πονοκεφαλο τον ανακουφιζει καπως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...