johnniewolker Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Γεια σε όλους. Έχω ένα πρόβλημα με το pc μου. εάν πιάσω το κουτί με χτυπάει ρεύμα.Τι λέτε να φταίει για αυτό? Διαρροή από το τροφοδοτικό? Εαν ναι τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω??
karmen1983 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Να ελέγξεις την γείωση καταρχήν. Η πρίζα είναι σούκο ή όχι; Σε άλλες συσκευές ψυγεία κλπ παρατηρείς το ίδιο; Αν έχεις πολύμετρο μπορείς εύκολα να ελέγξεις την γείωση. Αν πάλι δεν έχεις ή δεν είσαι καθόλου σχετικός φώναξε ένα ηλεκτρολόγο
Boltaz Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Βγαλε το pc σπο την μπριζα , ανοιξε το κουτι και ελενξε την καλωδιωση ... Αλλαξε μπριζα (τοιχου) / η μπριζα πρεπει να εχει γειωση ... *Αν εισαι ανηλικος μην κανεις τιποτα και φωναξε εναν ηλεκρολογο ...
marios32 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Έχω πάθει το ίδιο με ένα κινέζικο πολύμπριζο. Άλλαξε το για να σιγουρευτείς ότι είσαι οκ από εκεί και μετά τσέκαρε κουτί. * Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγεις μόνος σου τροφοδοτικό, αν δεν ξέρεις τι κάνεις. *
dimitrisOS Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 μπορει να φταιει και το τροφοδοτικο εγω ειχα παθει το ιδιο με ενα coolermaster δεν γειωνε και το επεστρεψα
karmen1983 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 *Αν εισαι ανηλικος μην κανεις τιποτα και φωναξε εναν ηλεκρολογο ... Ενώ αν είναι ενήλικας και δεν έχει ιδέα πρέπει να ασχοληθεί; Έχω πάθει το ίδιο με ένα κινέζικο πολύμπριζο. Άλλαξε το για να σιγουρευτείς ότι είσαι οκ από εκεί και μετά τσέκαρε κουτί. * Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγεις μόνος σου τροφοδοτικό, αν δεν ξέρεις τι κάνεις. * Δεν είναι ανάγκη να ανοίξει τροφοδοτικό ρε παιδιά. Θέμα πρίζας είναι ή γείωσης του σπιτιού το πιθανότερο
johnniewolker Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Οκ νομίζω πως με καλύψατε! Να ελέγξεις την γείωση καταρχήν. Η πρίζα είναι σούκο ή όχι; Σε άλλες συσκευές ψυγεία κλπ παρατηρείς το ίδιο; Αν έχεις πολύμετρο μπορείς εύκολα να ελέγξεις την γείωση. Αν πάλι δεν έχεις ή δεν είσαι καθόλου σχετικός φώναξε ένα ηλεκτρολόγο Εχεις δικιο αν ειχα πολυμετρο θα εβλεπα αλλα δυστυχώς δεν εχω
karmen1983 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Εχεις δικιο αν ειχα πολυμετρο θα εβλεπα αλλα δυστυχώς δεν εχω Δε μου απάντησες στα άλλα όμως. Σούκο η πρίζα; Σε άλλες συσκευές έχεις παρόμοιο θέμα; Με 3ευρώ παίρνεις πολύμετρο Btw
PCharon Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2012 Τη γείωση τη μετράνε με γειωσόμετρο κι όχι με πολύμετρο. Γκιβμιαμπρεκπλιζ. α) Ελέγχεις αν η πρίζα σου είναι σούκο (θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι για να μη κινδυνεύεις από ηλεκτροπληξία) β) Αν ισχύει το α τότε βεβαιώνεσαι πως το κουτί του υπολογιστή συνδέεται στη γείωση γ) αν ισχύουν τα α β ΠΡΕΠΕΙ να φωνάξεις σοβαρό ηλεκτρολόγο να ελέγξει τη γείωση, όχι μόνο λόγω του PC αλλά για την ασφάλειά σου και στο υπόλοιπο σπίτι από άλλες ηλεκτρικές συσκευές δ) δ κι εναλλακτικές δεν έχει
isay Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Τη γείωση τη μετράνε με γειωσόμετρο κι όχι με πολύμετρο. ... Με το γειωσόμετρο μπορείς να δεις την "ποιότητα" μιας παρεχόμενης γείωσης, αλλά για να δεις την ύπαρξη ή απουσία μιας γείωσης, ένα απλό-φθηνό πολύμετρο ειναι υπεραρκετό. Αν αναμεσα σε φάση-γείωση εχεις ΔΔ (περίπου) 220V και ανάμεσα σε ουδέτερο-γείωση εχεις ΔΔ 0V τότε αυτό σημαίνει οτι εχεις γείωση (που καλύπτει τις ανάγκες απαγωγής μικρών συσκευών όπως ένας υπολογιστής). Αν και στις δυο μετρήσεις, πάρεις ΔΔ 0V τότε δεν εχεις γείωση στον ρευματοδότη που δουλέυεις.
PCharon Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Μεταξύ ουδετέρου-γείωσης ούτως ή άλλως θα μετρήσεις 0, ακόμα κι αν δεν υπάρχει γείωση. Μεταξύ φάσης-γείωσης μπορείς να μετρήσεις κοντά στα 220 ακόμα κι αν το καλώδιο της γείωσης καταλήγει σε τοίχο με υγρασία και δε θα σε σώσει από ηλεκτροπληξία. Ενδεικτικά, μεταξύ φάσης και εμένα από περιέργεια μόλις μέτρησα περίπου 160 (φορώντας παπούτσια με λαστιχένια σόλα πάνω σε ξύλινο πάτωμα). Δε μετράνε γειώσεις έτσι. Η τάση που νιώθει στο κουτί δεν είναι ανάγκη να προέρχεται από τη «μικρή (?) συσκευή PC» αλλά από κάποια άλλη μεγάλη (?) συσκευή που αν της γυρίσει το κεφάλι λίγο ακόμα θα έχει κίντερ έκπληξη, οπότε καλό είναι να διαπιστωθει η γείωση από επαγγελματία αν ισχύουν τα α β κι έχουμε συμπτώματα. ?: τί πάει να πει μικρή και μεγάλη όταν μιλάμε για σωστή γείωση
isay Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Μεταξύ ουδετέρου-γείωσης ούτως ή άλλως θα μετρήσεις 0, ακόμα κι αν δεν υπάρχει γείωση. Μεταξύ φάσης-γείωσης μπορείς να μετρήσεις κοντά στα 220 ακόμα κι αν το καλώδιο της γείωσης καταλήγει σε τοίχο με υγρασία και δε θα σε σώσει από ηλεκτροπληξία. Ενδεικτικά, μεταξύ φάσης και εμένα από περιέργεια μόλις μέτρησα περίπου 160 (φορώντας παπούτσια με λαστιχένια σόλα πάνω σε ξύλινο πάτωμα). Δε μετράνε γειώσεις έτσι. Η τάση που νιώθει στο κουτί δεν είναι ανάγκη να προέρχεται από τη «μικρή (?) συσκευή PC» αλλά από κάποια άλλη μεγάλη (?) συσκευή που αν της γυρίσει το κεφάλι λίγο ακόμα θα έχει κίντερ έκπληξη, οπότε καλό είναι να διαπιστωθει η γείωση από επαγγελματία αν ισχύουν τα α β κι έχουμε συμπτώματα. Η διαφωνία μας έγκειται στο πρώτο τρόπο ελέγχου ο οποίος πρέπει ειναι γρήγορος, εύκολος και φθηνός. Αν δεν ανάβει μια λάμπα, πρώτα παίζεις με το διακόπτη, μετά κοιτάς το γενικό ή αν εχει γενική διακοπή και μετά καλεις ηλεκτρολόγο. Άμα δεν δουλέυει το τηλεχειριστήριο, πρώτα το βαράς (ποτε δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν αυτό), κοιτάς τις μπαταρίες και μετά το πας σε ειδικό. Όταν εχω τζιζ απο κάποια συσκευή το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι οτι η γείωση δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, δηλαδή να απάγει το επιπλέον φορτίο. Αν αυτό το φορτίο προέρχεται απο τη δική μου συσκευή ή απο άλλη συσκευή στο ηλεκτρικό μου δίκτυο θα το εξετάσω σε δεύτερο βαθμο, αφού πρωτα βεβαιωθώ οτι η γείωση στο σημείο που εργάζομαι δουλέυει σωστά. Αν μεταξύ ουδέτερο-γειωσης ΔΕΝ δειξει μηδέν το η γείωση δεν λειτουργεί σωστα ή/και εχω διαρροή απο κάποια αλλη συσκευή. Η περίπτωση 220V με τοίχο σε νερό (γιατί με τοίχο με υγρασία αποκλείεται να εχεις τοση ΔΔ) ειναι θεωρητικά δυνατή αλλά σε συνθήκες εργαστηρίου και οχι σε ένα σπίτι. Έτσι δεν είναι; Το γράφω διαφορετικά. Δεν αμφισβητώ οτι το γειωσόμετρο ειναι ο καλύτερος και επιστημονικός τρόπος μέτρησης της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της γείωσης ΑΛΛΑ ειναι κατάλληλο μόνο για χρήση απο ειδικό. Στο σπίτι ένα πολύμετρο ειναι αρκετό για να μας δείξει αν υπάρχει πρόβλημα στο πολύπριζο ή στην πρίζα ή σε κάτι άλλο που δνε ξέρουμε (και τότε καλούμε ειδικό). Η έννοια μικρή-μεγάλη έχει το ρόλο το πόσο προσεκτικοί είμαστε. Άλλη προσοχή δίνω οταν χειρίζομαι το χτυπητήρι του φραπε, άλλη οταν σκαλίζω τον υπολογιστή και αλλη οταν βάζω χέρι στο πλυντήριο (θα μου μείνει αξέχαστο άγγιγμα σε πυκνωτή πλυντηρίου! )
PCharon Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 ειναι θεωρητικά δυνατή αλλά σε συνθήκες εργαστηρίου και οχι σε ένα σπίτι. Έτσι δεν είναι; 1] Όχι. Μια κακή γείωση είναι κακή, ο τοίχος είναι παράδειγμα και τα 220 μετρώνται άνετα ακόμα κι αν είναι πολύ κακή. Ακόμα κι αν παρεμβάλλεις δεξερωποσα ΜΩ και τη κάνεις σκ@τα θα μετρήσεις πάλι 220. Σου έδωσα και παράδειγμα κάκιστης/ανύπαρκτης γείωσης που δίνει 160 μέτρηση, αλλά δε το πήρες χαμπάρι. Για να καταλάβεις το σφάλμα σε αυτό που προτείνεις, από τη μία επισημαίνεις (σωστά) πως η γείωση είναι φτιαγμένη να «ρουφήξει» φορτίο, από την άλλη πας να ελέγξεις τη γείωση μετρώντας τάση εν κενώ (τρελό φέιλ). 2] Περί μικρής-μεγάλης συσκευής, καμία συσκευή δεν προβλέπεται να έχει «διαρροή» προς τη γείωση. Η γείωση προφυλάσσει κατά κανόνα από δυσλειτουργία της συσκευής, συνεπώς το πόσο καταναλώνει η συσκευή ή πόσο «μεγάλη» είναι, δεν έχει καμία συσχέτιση με το αν κινδυνεύεις λιγότερο/περισσότερο ή αν θα χρειαστεί να περάσει μικρό/μεγάλο φορτίο προς τη γείωση σε μια στραβή. 3] Τα βήματα ελέγχου από καθένα μη ειδικό/γνώστη, seriously τώρα, είναι τα α β που πρότεινα (και το β ακόμα δεν είναι σίγουρο). Οποιοσδήποτε περαιτέρω έλεγχος στην εσωτερική καλωδίωση συνεπάγεται την ύπαρξη επαγγελματία, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Δε μπορώ να προτείνω πχ σε κάποιον ακόμα και κάτι απλό, όπως πχ το να ξεβιδώσει το καπάκι στη μπρίζα για να δει αν έρχεται καλώδιο στη σουκο ή αν έχει συνδεθεί στη σούκο ο ουδέτερος ξερω'γω. Μπορεί να κάνει μλκ όσο απλό κι αν φαίνεται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα