steveee Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Έχω τον εξής προβληματισμό και θα θελα την βοήθεια σας : Επισκευάζουμε το πατρικό μου σπίτι στο οποίο μένει η μητέρα μου και θέλω να αντικαταστήσω τις 2 σόμπες πετρελαίου με μια σόμπα πελλετ. Είναι μια μονοκατοικία 60m2 παλαιάς κατασκευής με κεραμιδια και χωρις θερμομόνωση (δεν το χτυπάει ο αέρας ιδιαίτερα) (Μέσα Θεσ/κη). Παραθέτω και ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα για να καταλάβετε την διαρρύθμιση. Uploaded at ImageFra.me Το θέμα μου είναι πόσα KW πρέπει να είναι η σόμπα πελλετ για να κάλυψη το χώρο ? Σε καταστήματα με σόμπες πελλετ, άλλοι μου λένε 7 kw, άλλοι 8,10,12 kw...! Οι απόψεις διίστανται...
CtrlFreak Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δες εδώ στο pdf, αν το εμβαδόν είναι 60τμ και το ύψος του τοίχου ~4μ τότε υπολόγιζε περίπου 240 κυβικά μέτρα. Ένας των 8kW σε καλύπτει ίσα ίσα οπότε ένας των 10kW φαίνεται να είναι μια χαρά. Σημείωση ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτά απλά βρήκα το pdf και στο δείχνω.
yannis27gr Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Έχω ξυλόσομπα κι είμαι αρκετά ικανοποιημένος αλλά να έχεις υπόψην σου ότι οι σόμπες ως θερμαντικά σώματα κάνουν το προφανές: ζεσταίνουν το χώρο μπροστά τους κι όσο απομακρύνεσαι η θερμοκρασία πέφτει. Αν μπορούσες να τη βάλεις πιο κεντρικά θα ήσουν καλύτερα. Εκεί που τη βάζεις τώρα, για να ζεσταθεί το μπάνιο που είναι 5-6 μέτρα μακριά θα γίνεται φούρνος ο χώρος μπροστά στη σόμπα. Όσο για τα KW, 8-10 που είπε κι ο φίλος άνωθεν θα σε καλύψουν.
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Έχω τον εξής προβληματισμό και θα θελα την βοήθεια σας : Επισκευάζουμε το πατρικό μου σπίτι στο οποίο μένει η μητέρα μου και θέλω να αντικαταστήσω τις 2 σόμπες πετρελαίου με μια σόμπα πελλετ. Είναι μια μονοκατοικία 60m2 παλαιάς κατασκευής με κεραμιδια και χωρις θερμομόνωση (δεν το χτυπάει ο αέρας ιδιαίτερα) (Μέσα Θεσ/κη). Παραθέτω και ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα για να καταλάβετε την διαρρύθμιση. Uploaded at ImageFra.me Το θέμα μου είναι πόσα KW πρέπει να είναι η σόμπα πελλετ για να κάλυψη το χώρο ? Σε καταστήματα με σόμπες πελλετ, άλλοι μου λένε 7 kw, άλλοι 8,10,12 kw...! Οι απόψεις διίστανται... Για να υπολογίσεις το θερμαντικό φορτίο του σπιτιού σου με καλή προσέγγηση χρειάζεσαι κάποιον μηχανολόγο. Υπάρχουν διάφοροι εμπειρικοί τύποι και πίνακες με βάση το εμβαδό που βρίσκεις το θερμαντικό φορτίο αλλά εκεί υπάρχει μεγάλο σφάλμα το οποίο φυσικά μπορεί να οδηγήσει είτε στο να παραμένει κρύο το σπίτι είτε στο να σκάσετε από την ζέστη και να πληρώνετε παραπάνω σε καύσιμη ύλη. Γενικώς μια θερμοκρασία άνεσης τον χειμώνα είναι 21-22 βαθμοί κελσίου οτιδήποτε παραπάνω ξοδεύεις άσκοπα χρήματα. Για να σου πώ και εγώ μια γνώμη για το φορτίο σου εντελώς εμπειρικά, πιστεύω οτι είναι 7-8kW οπότε βάλε μια σόμπα 10kW καλύτερα μιας και λές οτι είσαι Θεσσαλονίκη δηλαδή πολύ βόρεια και τον χειμώνα θα ποιάνει πολύ παγωνιά.
mavlamemos Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Για να υπολογισεις τις θερμιδες που θες πρεπει να ξερεις τι μονωση εχει το σπιτι τι τοιχους εχει τι παχος σοβα εχει και το παχος της πλακας σου. Ναι εχει πραμα.... Sent from my iPod touch using Insomnia
Haldol Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης με καυστήρα pellet δεν υπάρχει σαν σενάριο; Η σόμπα θα ζεσταίνει μόνο το χώρο που βρίσκεται.
skiabox Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Η δημοφιλία του pellet τώρα τελευταία που οφείλεται;
CtrlFreak Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Η δημοφιλία του pellet τώρα τελευταία που οφείλεται; Στο ότι το πετρέλαιο από Σεπ θα πιάσει το 1μιση ευρώ.
paylidis Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 βασικα, σωματα καλοριφερ υπάρχουν; παιζει να μπουκ κανα 2; οι σομπες πελλετ μπορουν να ζεστανουν και αλλα δωμάτια με σώματα οποτε για δες το ετσι λιγο για να εισαι σιγουρος οτι θα γινει δουλεια...!
steveee Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Δεν θέλω να βάλω και σώματα διότι μετά πρέπει να πάω σε υδραυλική σόμπα + σώματα + εγκατάσταση και η τιμή θα ξεφύγει. Μέχρι 1700 – 1800 ευρώ μπορώ να δαπανήσω. Όντως έχει πολλούς παράγοντες που πρέπει να λάβω υπ όψιν. Σαν χωρο πιστεύω πως με μια 7kw θα ήμουν ένταξη, όμως επειδή το σπίτι είναι χτισμένο “πάνω στη γη” που λέμε, χωρίς πλάκα, χωρίς υπόγειο... και λόγο ότι οι τοίχοι δεν έχουν θερμομόνωση (σκεφτομαστε τωρα να τοποθετησουμε) μάλλον θα πρέπει να πάω σε περισσότερα kw. Το πόσο περισσότερα είναι το θέμα. Ως συνήθως τα τετραγωνικά μετρά που γράφουν πως καλύπτει η κάθε σόμπα είναι για ενιαίους χώρους, κάτι που δεν ισχύει στη περίπτωση μου. Οπότε είναι και αυτό ένα θέμα. Μάλλον για 10 kw πρέπει να κοιτάξω. Η 12αρα θα είναι μεγάλη πιστεύεται ? Ρωτάω διότι έχει περισσότερες επιλογές στα 12kw απ'οτι στα 10.
steveee Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Τελικά καταστάλαξα ανάμεσα στις εξής 2 σόμπες και δεν ξέρω ποια από της 2 θα έχει τη λιγότερη κατανάλωση πελλετ. 1)Ravelli R120 – 12 kw Ωφέλιμη ισχύς : 2.5 kw – 12 kw Κατανάλωση pellet kg/h : 0.5 - 2.6 kg/h 2)Karmek Barcelona 10 kw Ωφέλιμη ισχύς : ? kw – 10 kw Κατανάλωση pellet kg/h : 0.8 - 2 kg/h Αντιλαμβάνομαι πως τα 12 kw είναι υπερβολή για το χώρο μου, όμως αν είναι να μου καεί λιγότερο... Μήπως δεν πρέπει να κοιτάω μόνο τις χαμηλότερες καταναλώσεις των κατασκευαστών? Ποια πιστεύεται πως θα έχει τη λιγότερη κατανάλωση ? Please help !
Basilhs23___ Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Απο οτι φαίνεται από τα δεδομένα που δίνεις οι σόμπες πρέπει να είναι μεταβλητής ισχύος με την μία από 2.5 εώς 10 και την άλλη από κάποιο νούμερο που δεν γράφεις μέχρι 12. Η κατανάλωση είναι σχεδόν ανάλογη της ισχύος που θα ορίσεις, αν π.χ και στις 2 έβαζες 5kW θα κατανάλωναν το ίδιο. Απλά με την 2η σόμπα μπορείς να έχεις μέγιστη ισχύ τα 12kW αντί 10 της πρώτης.
DhZou Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 πάρε μια μικρή σόμπα και ένα αερόθερμο που θα μπορεί να το βάζει όπου χρειάζεται για έξτρα ζέστη.
sheik Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Επισης ψαξτο να μπεις στο προγραμμα εξοικονομηση κατ'οικον. Πλεον, μιας και ανανεωθηκε, αν εισαι στην 1η κατηγορια(εισοδημα οικογενειακο <20000ευρω), για εργασιες π.χ 10000ευρω, παιρνεις επιχορηγηση τα 7000 και τα αλλα 3000 ατοκο δανειο. Τσαμπα πραμα δηλαδη. Θα βαλεις ετσι και μονωση σε τοιχους,ταβανια, αμα σε παιρνει αλλαζεις και κουφωματα και φυσικα σομπα,λεβητα κλπ.
steveee Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2012 Απο οτι φαίνεται από τα δεδομένα που δίνεις οι σόμπες πρέπει να είναι μεταβλητής ισχύος με την μία από 2.5 εώς 10 και την άλλη από κάποιο νούμερο που δεν γράφεις μέχρι 12. Η κατανάλωση είναι σχεδόν ανάλογη της ισχύος που θα ορίσεις, αν π.χ και στις 2 έβαζες 5kW θα κατανάλωναν το ίδιο. Απλά με την 2η σόμπα μπορείς να έχεις μέγιστη ισχύ τα 12kW αντί 10 της πρώτης. Η πρωτη ειναι απο ? εως 10kw ενω η δευτερη απο 2.5 εως 12kw. Απ'οτι κατάλαβα αν τις έχω και τις δυο στη χαμηλότερη σκάλα, η 12αρα θα καίει λιγότερο. Δεν ξέρω όμως τι γίνεται στις επόμενες σκάλες..., μήπως η 12αρα καίει περισσότερο... (δεν ξέρω πως να το εξηγήσω )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα