Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η λέξη “Occupy” ηχεί βαριά στα αυτιά των Κυπρίων. Για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για πολλούς Τουρκοκύπριους, “occupation” σημαίνει “στρατιωτική κατοχή”. “Turkish occupation forces” είναι – στο ελληνοκυπριακό πολιτικό λεξιλόγιο – το επίσημο όνομα για τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Εδώ και τρεις μήνες όμως η λέξη έχει αρχίσει να αποκτά ένα καινούργιο νόημα, ένα νόημα εντελώς αντίθετο. “Occupy Nicosia”/“Occupy the Buffer Zone” έχουν ονομάσει το κίνημα τους όσοι άνθρωποι αποφάσισαν να καταλάβουν τον χώρο της Νεκρής Ζώνης, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στα νομιμοποιημένα συστήματα βίας που βρίσκουν την έκφραση τους τόσο στο τοπικό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά ίσως στην κυπριακή ιστορία ο όρος “occupation” κατοικείται από έννοιες που φέρουν θετικό και ανατρεπτικό πρόσημο: αποστρατικοποίηση, ενοποίηση, κοινωνική ισότητα, αλληλεγγύη. (...)

περισσότερα για το κίνημα εδώ

Στην αρχή σκεφτόμουν να το ανεβάσω στις ενδιαφέρουσες ειδήσεις, από την άλλη έχει προοπτικές για διάλογο το θέμα, οπότε ας δούμε.

Δημοσ.

Στο άρθρο, που προφανώς και δε διάβασες, γράφει ότι είναι ήδη ο τρίτος μήνας που συμβαίνει. Και τέλος πάντων, μη διαψεύδεις τις ελπίδες μου για διάλογο ήδη από το πρώτο ποστ. =(

Δημοσ.

Στο άρθρο, που προφανώς και δε διάβασες, γράφει ότι είναι ήδη ο τρίτος μήνας που συμβαίνει. Και τέλος πάντων, μη διαψεύδεις τις ελπίδες μου για διάλογο ήδη από το πρώτο ποστ. =(

δεν είπα ότι είναι καινούργιο ... είπα ότι όσο έρχεται καλαοκαιράκι είναι ότι πρέπει.

Επι της ουσίας θεωρώ ότι το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και παρόμοιες δράσεις στο παρελθόν δεν είχαν την καλύτερη κατάληξη.

Δημοσ.

Εγώ γιατί για ακόμα μια φορά βλέπω μόνο

τεμπέληδες, χίπηδες και κατακάθια της κοινωνίας
που απλά βρήκαν άλλον έναν διαθέσιμο χώρο για να την πέσουν με τσαντίρια, μπάφους, κιθάρες, σαλβάρια, φωτιές και αδέσποτα, κρυμμένοι (κλασικά) πίσω από ένα επιφανειακό προσωπείο "ιδεολογίας", "αντιεξουσιασμού" και "επανάστασης";

Buffer zone=mpafoi zone

Δημοσ.

Για μενα εν ολιγοις ισχυει ο,τι γραφτηκε απο freedubus, ελπιζω μονο να μην ειρωνευεται.

Βασικα προκειται για μια αοριστη διεθνοχιπστερικη "εναντιωση" στα πραγματα, με ωφελιμοτητα συγκρισιμη αυτης του woodstock στην παγκοσμια ειρηνη.

Πιο ιντελεκτουαλ βρισκω το κινημα της πατατας...

Καταναλωτες: ενισχυστε τους παραγωγους, εξοικονομηστε, δωστε μηνυμα σε μεσαζοντες και αρμοδιες αρχες. Ακομα τους γραφικους αγανακτισμενους εσαει ψηφοφορους των μεγαλων κομματων μπορω να δικαιολογησω λιγο! (οκ, ελαχιστα) .

Ενω στο occupy the buffer zone;

Το “Occupy the Buffer Zone” είναι σίγουρα ένα κίνημα με έντονα διεθνικά στοιχεία. Από την άλλη, έχει ρίζες σε συγκεκριμένες κυπριακές παραδόσεις πολιτικού και διανοητικού ακτιβισμού, ακουμπάει δηλαδή στις πλάτες μιας γενεαλογίας συμβάντων που έλαβαν χώρα στο τοπικό επίπεδο την τελευταία εικοσαετία. Η πρώτη είναι η παράδοση του αναστοχασμού γύρω από τη Νεκρή Ζώνη, η διαδικασία δηλαδή μέσα από την οποία η Νεκρή Ζώνη, από χώρος εθνικιστικής διεκδίκησης και αντιπαράθεσης, έγινε χώρος θεωρητικού στοχασμο...

Η παράδοση αυτή έφερε στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με την φυσική και συμβολική διάσταση της Νεκρής Ζώνης και αποπειράθηκε, μέσα από την κατοίκηση και αμφισβήτηση των χρονοτόπων της, να την μετατρέψει από «Νεκρή» σε «Ζωντανή».

Ενταξει τετοια αοριστολογια ουτε στις bed in peace δηλωσεις του (θεου κατα τ αλλα) Lennon.

Η Κυπρος χρειαζεται λυσεις και κινησεις αλλα ας υπαρχει και λιγος ειρμος στην καθε ιδεα.

EDITED

Δημοσ.

Μα η αντίθεση υπήρχε πάντα και για οποιοδήποτε κίνημα στην ιστορία, υποκειμενικά καλό, αντικειμενικά κακό (και τούμπαλιν) του γούστου μας και μη κτλ. Σε όλους τους πιθανούς τομείς: μουσικά, πολιτικά, πολιτιστικά και πάει λέγοντας. Ότι δηλαδή αυτό εκφράζει το κομμάτι της κοινωνίας του τεμπελχανά, μπαφάκια, εγκληματία, δήθεν και πάει λέγοντας. Επί της ουσίας όμως, ακόμη και το κίνημα των χίπις που αναφέρεις και αναφέρω υποτιμητικά πια (γιατί σήμερα φαντάζει γραφικό με τους τζιβάτους εκπροσώπους του στη Σαμοθράκη) ήταν για την τότε κοινωνία επαναστατικό.

Ακόμη κι έτσι να είναι όμως, δεν το θεωρώ αντεπιχείρημα, είναι μία γενίκευση την οποία ενστερνίζονται όσοι βαριούνται να πάνε, όσοι είναι κακώς πληροφορημένοι και όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος*.

Απόψεις όπως αυτές νομίζω ότι βρίσκονται πιο κοντά στα κείμενα των δημοσιογράφων του άλτερ και του μέγκα -με όσα συμφέροντα βρίσκονται από πίσω- παρά στις δικές μου.

Και όπως και να χει, αυτή η εύκολη κριτική είναι που έχω βαρεθεί. Όλοι έχουμε μία εύκολη άποψη και μία εξυπνάδα να πούμε στο facebook, στο καφενείο, στο λεωφορείο, παντού. Και έστω ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος στην προκειμένη, αν όχι έτσι λοιπόν, πώς; Θεωρητικά; (δεδομένης της διαφωνίας εδώ με την ύπαρξη της νεκρής ζώνης)

*αντίστοιχη με εκείνη κατά της κινητοποίησης στους δρόμους λόγω της βίας και οποιασδήποτε τέλος πάντων κινητοποίησης.

Δημοσ.

Τα εδαφη της Κυπρου ειναι κατεχομενα απο 3 διαφορετικους αποικους αυτη τη στιγμη.

Πρωτιστως το βορειο τμημα που ειναι κατεχομενο απο τους Τουρκους/Τουρκοκυπριους.

Δευτερευοντως οι περιοχες που ειναι κατεχομενες απο το Ηνωμενο Βασιλειο και χρησιμοποιουνται ως στρατιωτικες βασεις και οχι μονο.

Και τριτον η πρασινη γραμμη, κατεχομενη απο τον ΟΗΕ, η σε απλα ελληνικα απο τους ΑγγλοΑμερικανους.

Αναμεσα σε ολα αυτα, το συγκεκριμενο "κινημα" ενα μικρο κομματι της πρασινης γραμμης το μαρανε? Που στην τελικη εχει εστω και μισο λογο να υπαρχει μπρος στα αλλα δυο ειδη κατοχης που ειναι καθαρα με το "ετσι θελω" και την στρατιωτικη επιβολη?

ΥΓ. Υπαρχει 3 μηνες ηδη το κινημα? Κοιτα να δεις που μολις σημερα το εμαθα... (ειμαι Κυπρο και δεν εχει ακουστει τιποτα σε ραδιοφωνα/εφημεριδες/τηλεορασεις, μιας και τυγχανει να παρακολουθω σχεδον καθημερινα και τα 3 ειδη τοπικων ΜΜΕ)

Δημοσ.

θα πεσουν σφαλιαρες

Σφαίρες μην πέσουν.

Και τριτον η πρασινη γραμμη, κατεχομενη απο τον ΟΗΕ, η σε απλα ελληνικα απο τους ΑγγλοΑμερικανους.

Θεωρητικά έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στον ΟΗΕ.

Δημοσ.

Εγω χωρις να αμφισβητω την ειδηση τους τελευταιους 2 κυπριους που ειδα να μπαινουν στην πρασινη ζωνη,δεν τους ειδα να βγαινουν.Ο ενας σκονταψε σε μια σφαιρα και ο δευτερος σε κατι τσεκουρια.

Δημοσ.

Εγω χωρις να αμφισβητω την ειδηση τους τελευταιους 2 κυπριους που ειδα να μπαινουν στην πρασινη ζωνη,δεν τους ειδα να βγαινουν.Ο ενας σκονταψε σε μια σφαιρα και ο δευτερος σε κατι τσεκουρια.

Μαλλον χειριστης τετοιου θα εισαι Link, γιατη στην ισοπεδωση καλος εισαι....

Δημοσ.

Ειλικρινα μπορει καποιος να διαφωτισει ως προς το που αποσκοπει το κινημα; χωρις διαθεση ειρωνιας, ετσι;

πχ περι θεσης, για το κινημα ΚΟΝΥ 2012, τους ακτιβιστες της greenpeace ή οτιδηποτε αλλο μπορεις να βρεις αν εισαι υπερ ή κατα - αν και βεβαια, ας μην κοροιδευομαστε παντα biased.

Εδω ομως τι γινεται; μια απροσδιοριστη αντιδραση που δεν θετει στοχο, απλα κανει εναν συμβολικο "θορυβο" που ισως να μην γινοταν αν δεν ειχανε γινει τα υπολοιπα occupy.

Επαναλαμβανω, δεν ειμαι εναντιον, ουτε υπερ, ουτε βρισκω συνομοσιολογικα εναν αορατο εχθρο πισω απο ολα αυτα.

Απλα θα ηθελα να μαθω καποιου οπαδου ή εχθρου του κινηματος την αποψη του για το θεμα, εστω μασημενη τροφη βρε αδερφε. Βεβαια ενα πολιτικο θεμα θελει αντιστοιχη επιχειρηματολογια, οχι περι ζωτικοτητας χωρου λες και μιλαμε για feng shui .

Αλλιως πειτε με "μπαρμπα σε καφενειο" αλλα δεν το βρισκω καν κινημα απλα συγκεντρωσεις ανθρωπων που νιωθουνε την αναγκη κι αυτοι να εκφραστουν αλλα δεν βρισκουνε θεμα.

Δημοσ.

Η επιχειρηματολογια σιγουρα δεν ειναι το δυνατο σου σημειο.

Παντος τα σαχλα και ανουσια "αστεια" ειναι σιγουρα το δικο σου!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...