Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο αγαπημένος μου χαρακτηρισμός είναι θεούλης. Από εκεί και πέρα, έχω περάσει από το μαθηματικό και επομένως ναι έχω μάθει και έχω χρησιμοποιήσει latex και μετά απο αυτό. Απο την άλλη έχω γράψει μερικές δεκάδες κείμενα και σε word. Όταν έχω την επιλογή, απλά ανοίγω το word.

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τώρα λοιπόν που μετριάστηκαν οι ερειστικές απαντήσεις... πάμε να δούμε.

Το ζήτημα που προσπάθησες να αναφέρεις είναι το ζήτημα της εκμάθησης του/της LaTeX. Ή αλλιώς το learning curve του/της.

Είναι μεγάλο. Σαφώς. Τουλάχιστον μεγαλύτερο από τους word editors του εμπορίου.

Για αυτό, όσοι δεν είναι φίλοι του LaTeX, σε μικρά έγγραφα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν κάποιον word editor όπως MS Word ή Pages ή ή ή...

Όμως, σε μεγάλα έγγραφα ο χρόνος που θα χρειαστεί κανείς για να σετάρει όπως ακριβώς θέλει το έγγραφό του ισοδυναμεί με τον χρόνο για να μάθει τις απαραίτητες εντολές για το LaTeX. Μόνο σε μεγάλα έγγραφα, π.χ. πτυχιακή, διατριβή κτλ.

Τα οφέλη θα είναι ότι άπαξ και τις μάθει, τότε θα μπορέσει να τροποποιήσει πολύ πιο εύκολα ένα ΜΕΓΑΛΟ έγγραφο από ότι με έναν word editor.

Έτσι, ο χρόνος που χρειάζεται κανείς να σετάρει ένα μεγάλο έγγραφο και σε αυτό να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές με έναν word editor είναι μεγαλύτερος (τελικά) από τον χρόνο να μάθει τις 5 - 10 εντολές σε LaTeX και να κάνει μετά αλλαγές.

Δημοσ.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο επιμένεις με τους χαρακτηρισμούς.

Πες μας μονο πόσες δημοσιεύσεις έχεις. Πόσες φορές έχεις αναγκαστεί να συνεργαστείς με ανθρώπους που βρίσκονται 10000 μίλια μακρυά και να πρέπει να κάνετε διορθώσεις και να αλληλοσυμπληρώσετε ένα κείμενο γρήγορα και απλά.

Πόσες φορές έπρεπε να στείλεις ένα κείμενο σε κάποια γραμματέα για να μία αίτηση ή για μία έγκριση;

Ναι το τελικό αποτέλεσμα κειμένου σε LaTeΧ είναι πιο όμορφο και εφόσον πληκτρολογείς γρήγορα και έχεις κατα νου όλες τις εντολές που χρειάζεσαι για να μορφοποιήσεις το κείμενο μπορεί να είναι και πιο γρήγορο, αλλά δεν είναι βολικό, δε βοηθάει στο διαμοιρασμό του κειμένου για διορθώσεις, όλο και σε κάποιον θα πέσεις μέχρι να εκδοθεί που δε θα έχει ιδέα και θα πρέπει να το μετατρέψεις σε word ή απλά θα κάνει c/p απο το PDF και δε θα υπ´αρχει πια διαμόρφωση ή ακόμα και μαθηματικοί τύποι.

Την αγάπη μου.

Δημοσ.

Mη μαλωνετε ρε!

Εντελως noob ερωτηση:

Ειλικρινα εχω γραψει πολλα κειμενα σε word, ενα σωρο project και "εκθεσεις" στη σχολη αλλα παρ'ολα αυτα ποτε δεν ασχοληθηκα σε βαθος με το Word, δυσκολα θα πω πως "ξερω Word", εφοσον στα περισσοτερα δεν ξερω καν τα βασικα. Απλα γραψιμο, γραμματοσειρα,διαστιχα, καμια επικεφαλιδα, κανενα σχηματακι κλπ, εντελως βασικα πραγματα δηλαδη. Δεν ξερω δηλαδη τα τυπικα βηματα γραψιματος ενος κειμενου σε Word, οπως θα τα μαθει κανεις φερ'ειπειν σε κεντρο ecdl.

Τωρα ομως που θα γραψω αρκετα μεγαλο αριθμο σελιδων ρωτω: Πρωτα γραφουμε ολο το κειμενο-εργασια και στο τελος καθομαστε και ασχολουμαστε με το format καθε σελιδας ξεχωριστα, αδιαφοροντας στο ενδιαμεσο αν το κειμενο ειναι ασχημο κλπ ή ας πουμε υπαρχει τροπος(εκτος απο latex κλπ) να πεις "το body καθε σελιδας θα ειναι arial, με τοσο διαστιχο, στοιχισμενο πληρως?".

Γιατι επιλεγω πριν γραψω κειμενο , την γραμματοσειρα, το διαστιχο, το μεγεθος κλπ αλλα σε καθε νεα σελιδα(ειτε ακομη και στην ιδια σελιδα , μεταξυ επικεφαλιδας και σωματος) αλλαζει μονο του.

Μη με παρετε με τις πετρες.

Δημοσ.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο επιμένεις με τους χαρακτηρισμούς.

Πες μας μονο πόσες δημοσιεύσεις έχεις. Πόσες φορές έχεις αναγκαστεί να συνεργαστείς με ανθρώπους που βρίσκονται 10000 μίλια μακρυά και να πρέπει να κάνετε διορθώσεις και να αλληλοσυμπληρώσετε ένα κείμενο γρήγορα και απλά.

Πόσες φορές έπρεπε να στείλεις ένα κείμενο σε κάποια γραμματέα για να μία αίτηση ή για μία έγκριση;

Ναι το τελικό αποτέλεσμα κειμένου σε LaTeΧ είναι πιο όμορφο και εφόσον πληκτρολογείς γρήγορα και έχεις κατα νου όλες τις εντολές που χρειάζεσαι για να μορφοποιήσεις το κείμενο μπορεί να είναι και πιο γρήγορο, αλλά δεν είναι βολικό, δε βοηθάει στο διαμοιρασμό του κειμένου για διορθώσεις, όλο και σε κάποιον θα πέσεις μέχρι να εκδοθεί που δε θα έχει ιδέα και θα πρέπει να το μετατρέψεις σε word ή απλά θα κάνει c/p απο το PDF και δε θα υπ´αρχει πια διαμόρφωση ή ακόμα και μαθηματικοί τύποι.

Την αγάπη μου.

Χε...

Αφενός δεν βρίσκω κανένα λόγο να επιδεικνύω πράματα και αφετέρου ειδικά για αυτό που λες έχω ακούσει πολλές φορές την ατάκα: "Δεν το περίμενα να είναι τόσο απλό σε LaTeX".

Ειδικά για δημοσιεύσεις, όπου σου δίνουν έτοιμη κλάση και δεν είναι στα Ελληνικά, το LaTeX δίνει ρέστα. Ειδικά εκεί, με όσους συνεργάστηκα (και, ομολογώ πως διάφορα μικρο-προβληματάκια με μερικές κλάσεις τα διόρθωσα εγώ σε 5'.. αλλά το έκανα εγώ ) και το κάναμε σε LaTeX, πλέον έχουν γίνει υποστηρικτές του LaTeX ΕΙΔΙΚΑ για δημοσιεύσεις.

Όπως έγραψα και πριν, έχει ένα learning curve. Εάν είσαι φίλος του LaTeX, ακόμα και επιστολές τις γράφεις εκεί. Έχει ειδική κλάση. Εάν δεν είσαι φίλος, τότε για απλά έγγραφα δεν βολεύει και τόσο. Για όχι όμως απλά (και εδώ μπαίνουν και οι δημοσιεύσεις) βολεύει κάργα.

Πόσο μάλλον για πτυχιακές.

Όπως και να έχει, θα ήταν καλύτερο για εσένα να μην είσαι τόσο ερειστικός και να μην έχεις την νοοτροπία "να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη". Νομίζω ότι η νηπιακή σου ηλικία πρέπει να πάει στο παρελθόν.

Mη μαλωνετε ρε!

Εντελως noob ερωτηση:

Ειλικρινα εχω γραψει πολλα κειμενα σε word, ενα σωρο project και "εκθεσεις" στη σχολη αλλα παρ'ολα αυτα ποτε δεν ασχοληθηκα σε βαθος με το Word, δυσκολα θα πω πως "ξερω Word", εφοσον στα περισσοτερα δεν ξερω καν τα βασικα. Απλα γραψιμο, γραμματοσειρα,διαστιχα, καμια επικεφαλιδα, κανενα σχηματακι κλπ, εντελως βασικα πραγματα δηλαδη. Δεν ξερω δηλαδη τα τυπικα βηματα γραψιματος ενος κειμενου σε Word, οπως θα τα μαθει κανεις φερ'ειπειν σε κεντρο ecdl.

Τωρα ομως που θα γραψω αρκετα μεγαλο αριθμο σελιδων ρωτω: Πρωτα γραφουμε ολο το κειμενο-εργασια και στο τελος καθομαστε και ασχολουμαστε με το format καθε σελιδας ξεχωριστα, αδιαφοροντας στο ενδιαμεσο αν το κειμενο ειναι ασχημο κλπ ή ας πουμε υπαρχει τροπος(εκτος απο latex κλπ) να πεις "το body καθε σελιδας θα ειναι arial, με τοσο διαστιχο, στοιχισμενο πληρως?".

Γιατι επιλεγω πριν γραψω κειμενο , την γραμματοσειρα, το διαστιχο, το μεγεθος κλπ αλλα σε καθε νεα σελιδα(ειτε ακομη και στην ιδια σελιδα , μεταξυ επικεφαλιδας και σωματος) αλλαζει μονο του.

Μη με παρετε με τις πετρες.

Αυτά ακριβώς είναι που ξεπερνάς με το LaTeX.

Πραγματικά... μπες στον κόπο να το δοκιμάσεις. Θα σου φάει 5 - 7 μέρες για να καταλάβεις αυτά που θες. Μετά όμως δεν θα το μετανιώσεις.

Δημοσ.

Στο Word για να κάνεις την ζωή σου εύκολη πρέπει να έχει από την αρχή στο μυαλό σου τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και να το ρυθμίζεις κατάλληλα. Βασικότατο είναι να ρυθμίσεις από την αρχή τα styles που θέλεις (Επικεφαλίδα 1, Επικεφαλίδα 2, κυρίως σώμα κειμένου κ.τ.λ.). Αν γράψεις πρώτα και πας να ρυθμίσεις μετά...

Όσος φορές χρησιμοποίησα Word για ψιλοσοβαρή δουλειά, παρόλο που ήμουν προσεχτικός στην αρχή στο τέλος με πρόδωσε και με παίδεψε.

Δημοσ.

Καλά, ντάξει, latex ο ένας, διπλό δίαστιχο ο άλλος και εκτύπωση μόνο στη μία σελίδα ο άλλος...

Αδερφέ, να το γράψεις σε γραφομηχανη και τα αντίγραφα σε πολύγραφο με ξυλοπνευμα.

Στα συγκεκριμένα, οι δύο άλλοι είναι ο ίδιος. Και δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.

Δημοσ.

Καλά, ντάξει, latex ο ένας, διπλό δίαστιχο ο άλλος και εκτύπωση μόνο στη μία σελίδα ο άλλος...

Αδερφέ, να το γράψεις σε γραφομηχανη και τα αντίγραφα σε πολύγραφο με ξυλοπνευμα.

Έκανε μια ερώτηση και είπαμε μια δυο προτάσεις? Πως έπρεπε να ειναι οι απαντήσεις δηλαδή για να μην ενοχληθεις?

Δημοσ.
Στο Word για να κάνεις την ζωή σου εύκολη πρέπει να έχει από την αρχή στο μυαλό σου τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και να το ρυθμίζεις κατάλληλα. Βασικότατο είναι να ρυθμίσεις από την αρχή τα styles που θέλεις (Επικεφαλίδα 1' date=' Επικεφαλίδα 2, κυρίως σώμα κειμένου κ.τ.λ.). Αν γράψεις πρώτα και πας να ρυθμίσεις μετά...

Όσος φορές χρησιμοποίησα Word για ψιλοσοβαρή δουλειά, παρόλο που ήμουν προσεχτικός στην αρχή στο τέλος με πρόδωσε και με παίδεψε.[/quote']

Ωραία. Εφόσον έχω αποφασίσει πως ακριβώς θέλω να ειναι οι επικεφαλίδες, το διαστιχο, το περιθώριο σελίδας, το μεγεθος γραμματοσειρας στο κυρίως κειμενο,στοίχιση κλπ, πως το ρυθμίζω ώστε να μην κάνω σε κάθε σελίδα το ίδιο ;

Π.χ πριν ξεκινήσω τα ορίζω όπως θελω αλλα μετά αυτοματως χάνονται στην επόμενη σελιδα

Αν γίνεται βέβαια κάτι τέτοιο. Ξαναλεω σορρυ για τις noobερωτησεις διότι δεν έχω ασχοληθεί αρκετά.

Για το latex το κοίταξα λίγο, καλή φάση φαίνεται αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο διότι την θέλει έτοιμη απο βδομαδα οπότε θα μου φάει χρόνο και δεν θα προλάβω.

Αποστολή από το U8800Pro με τη χρήση Insomnia App

<div><br></div><div>EDIT: Οκ το βρηκα..</div>

Δημοσ.

Times new Roman ή Arial, 12, διαστιχο 1.5, περιθώρια σελιδας 2.5

επικεφαλίδες 16άρες bold, τα υποκεφάλαια 14άρες Bold

επικεφαλιδες πινάκων απο πάνω, σχηματα-εικονες κοκ απο κάτω

καταλογο πινάκων και σχημάτων στην αρχή μετα τα περιεχόμενα.

Εξώφυλλο λιτό χωρις πολλά χρώματα και καγκουριές - δε το εκτιμάει κανένας - εκτός αν πρόκειται για κανενα τμημα νηπιαγωγών και η πτυχιακη ειναι παραμυθάκι

Δημοσ.

Kατι ακομα. Ποσο ειναι ειναι λογικο κοστος/σελιδα ?

Υπενθυμιζω οτι φυσικα δεν την κανω απο την αρχη, πρωτοτυπη. Την εχω χειρογραφη και απλα την μεταφερω στο Word(υπαρχουν αρκετοι πινακες ωστοσο)

Δημοσ.

Εμένα πάντως με προβληματίζει απίστευτα το γεγονός ότι αν ετη 2012 φοιτητης ετοιμάζει την πτυχίακη του χειρόγραφα...

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...