Toufas Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Βασικα καποτε μου ειχανε πει πως τα μαθηματικα ειναι η μοναδικη επιστημη που ειναι σωστη μιας και εμεις την φτιαξαμε πανω στον κοσμο και δεν χρειαζεται πειραματισμους κλπ.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Εγώ πάντως που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με προγραμματισμό γραφικών καταριέμαι τον εαυτό μου που δεν πρόσεχα πιο πολύ στη τριγωνομετρία Πάντως όντως κάποια μαθηματικά της 3ης Λυκείου είναι αρκετά εξειδικευμένα και ίσως υπερβολικά.
status Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Βασικα καποτε μου ειχανε πει πως τα μαθηματικα ειναι η μοναδικη επιστημη που ειναι σωστη μιας και εμεις την φτιαξαμε πανω στον κοσμο και δεν χρειαζεται πειραματισμους κλπ. Φυσικά και δεν εννοούσε την άλγεβρα (σε μερικά της σημεία) ο ποιητής ;ρ
evabb Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 η αποψη μου ειναι οτι χρειαζονται τα μαθηματικα 3ης λυκειου με τον βαθμο που δυσκολιας που εχουν. χρειαζονται οχι γτ ενας φιλολογος θα χρειαστει μια μερα να λυση παραγωγους για να αγορασει 1κιλο ψωμι απο το σουπερμαρκετ αλλα γτ οταν αυξανεται η δυσκολια αναγκεζεται ο μαθητης να μαθει καλυτερα πραγματα που εκανε σε προηγουμενα χρονια ωστε να ανταπεξελθει στα τωρινα. τραγικο παραδειγμα φιλολογου που δεν ηξερε να υπολογισει ενα ποσοστο εκπτωσης και ποσο ηταν η αρχικη τιμη του προιοντος.
sheik Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Εγώ πάντως που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με προγραμματισμό γραφικών καταριέμαι τον εαυτό μου που δεν πρόσεχα πιο πολύ στη τριγωνομετρία Πάντως όντως κάποια μαθηματικά της 3ης Λυκείου είναι αρκετά εξειδικευμένα και ίσως υπερβολικά. Οντως στα γραφικα στη σχολη μας ειχε βγει ο πατος μερικες φορες... Πριν λιγες μερες εφτασα στη 2η φαση μιας διαδικασιας αξιολογησης υποψηφιων εργαζομενων σε μια εταιρεια και μας ζητουσαν να φτιαξουμε συναρτησεις που να υπολογιζουν προβολες σε σημεια σφαιρας, επιπεδα, κατι για τεθλασμενες ελεγε και μη χειροτερα. Φυσικα κοπηκα επρεπε να καθισω πρωτα μια μερα να φρεσκαρω αριθμητικη αναλυση,γεωμετρια και απειροστικο Τωρα γενικως για την σημασια των μαθηματικων εχω να πω οτι γενικως τα μαθηματικα μαμουν και δερνουν. Ναι ειναι δυσκολα, ναι ειναι πολυπλοκα,αλλα ειναι αληθινα. Η ικανοποιηση που παιρνεις ωρες ωρες οταν λυνεις ενα προβλημα ειναι φοβερη.Οταν εχεις ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ και μπει στο πετσι ορισμενων αρχων, εννοιων, μετα στην απλη καθημερινη ζωη μπορει να μη σου χρειαζονται αμεσα, αλλα μπορεις να δεις οτι βρισκονται παντου γυρω σου.Ειναι ο ιδιος ο κοσμος, το συμπαν. Αγαπαμε μαθηματικα, τελεια και παυλα.
flik Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Τελείωσα φυσικό, αλλά εκεί που νόμιζα οτι δεν μου αρέσουν τα μαθηματικά, προς το τέλος της φοίτησής μου και σχετικά πρόσφατα παρακολουθόντας ομιλίες μαθηματικών, κατάλαβα το εξής. Όλοι μας σκεφτόμαστε με μαθηματικό τρόπο χωρίς να το ξέρουμε (οι περισσότεροι δεν το ξέρουν, ένας φυσικός το ξέρει καλά). Είμαστε όλοι μαθηαμτικοί. Ο εγκέφαλός μας έτσι λειτουργεί. Η φύση ολόκληρη έτσι λειτουργεί. Τα μαθηματικά είναι η πηγή της γνώσης. Αν έχεις προβλήματα στα μαθηματικά έχεις προβλήματα στη καθημερινότητα. Τώρα, στο λύκειο όπως είπε και κάποιος παραπάνω πολύ σωστά, σου τα δίνουν παπαγαλία, κάνεις μετα στο φροντιστήριο 10000 ασκήσεις και ότι πιάσεις. Δεν σου δίνουν να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό. Προσωπικά όποτε έχω λίγο χρόνο και ξεκούραστο μυαλό προσπαθώ όχι να διαβάζω, αλλά να ακούω μαθηματικούς να μιλάνε για θεωρίες, μου δίενι περισσότερα πράγματα απο ότι φανταζόμουν. ταυτόχρονα κατάλαβα πόσες πολλές απορίες έχω και με ενοχλεί πολύ να έχω απορίες που δεν μπορώ να τις απαντήσω γιατί είτε δεν καταλαβαίνω καλά εγώ, είτε επειδή πολλά πράγματα στα μαθηματικά είναι αυθαίρετα, και το περίεργο είναι οτι είναι αποτελεσματικά. Αυτό το τελευταίο, γιατί τα μαθηματικά είναι αποτελεσματικά δεν το έχω λύσει καλά στο μυαλό μου και με βασανίζει.
bluesattack Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Τα μαθηματικά, η μουσική και μερικά ακόμη αντικείμενα (η αντίληψη των ποσοτήτων για παράδειγμα, που δε διδάσκεται στα σχολεία), είναι βασικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν είναι δευτερεύοντα. Σκέψου το σαν "γυμναστική" για τον εγκέφαλο. Γυμνάζεις τους μυς σου. Και γιατι να μαθαινεις παραγωγους (πιθανοτατα και σαν αγγαρεια ) και να μην διδασκεται το σκακι που βοηθαει και στην αναπτυξη αγωνιστικου πνευματος, ευγενους αμιλλας δηλαδη (καμμια σχεση με την βαθμοθηρια .. )
Praetorianos Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Πάντως σε ότι αφορά τα ολοκληρωματα και τους παραγώγους εγώ ειμαι κάθετος στο οτι αποτελούν άχρηστες πληροφορίες που δε χρησιμεύουν τελικά. Παίζει και να πέτυχες το πιο τρανταχτό παράδειγμα χρησιμότητας. Λόγω του ότι οι παράγωγοι μεταφράζονται σε ρυθμό μεταβολής, χρησιμοποιούνται στα πάντα, από φυσικούς και μηχανικούς μέχρι οικονομολόγους και μαρκετίστες. Τώρα βέβαια αν είσαι δικηγόρος ναι, δεν θα σου χρειαστούν, αλλά έχω πετύχει φοιτητή νομικής που έψελνε "δεν μου χρειάζονται τα μαθηματικά, άχρηστα τα μαθηματικά", έπεσε ερώτημα στο κληρονομικό δίκαιο και δεν ήξερε να χειριστεί κλάσματα, οπότε los poulos
sheik Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Βασικα απορω που το συζηταμε. Χαρις στα μαθηματικα, στην αναπτυξη και εξελιξη αυτης της εκπληκτικης επιστημης, εχουμε τωρα φορουμ, υπολογιστες, τηλεφωνα, κινητα, ραδιοφωνα,gadgetιες,αυτοκινητα, αεροπλανα και οτι αλλο βαζει ο νους. Οποτε σαν ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στον αντικτυπο που εχουν στην ζωη μας και την κανουν ευκολοτερη, σαν φορος τιμης στους τοσους "καημενους" που αφιερωσαν την ζωη τους σε αυτα και εμειναν παρθενοι μεχρι το θανατο τους, καλα κανουν και διδασκονται. Για να μη πω οτι θα επρεπε και περισσοτερα να υπαρχουν στο Λυκειο...
kkostas77 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Βασικα απορω που το συζηταμε. Χαρις στα μαθηματικα, στην αναπτυξη και εξελιξη αυτης της εκπληκτικης επιστημης, εχουμε τωρα φορουμ, υπολογιστες, τηλεφωνα, κινητα, ραδιοφωνα,gadgetιες,αυτοκινητα, αεροπλανα και οτι αλλο βαζει ο νους. Οποτε σαν ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στον αντικτυπο που εχουν στην ζωη μας και την κανουν ευκολοτερη, σαν φορος τιμης στους τοσους "καημενους" που αφιερωσαν την ζωη τους σε αυτα και εμειναν παρθενοι μεχρι το θανατο τους, καλα κανουν και διδασκονται. Για να μη πω οτι θα επρεπε και περισσοτερα να υπαρχουν στο Λυκειο... Μα δεν ειπε κανεις να μη διδάσκονται. Αφού ξεκαθαρίζω στο πρωτο ποστ πως ειναι απαραίτητα μέχρι ενός σημείου. Εγω για τα εξειδικευμένα αναφέρομαι τα οποία θα μπορουσαν να διδάσκονται κατευθείαν στα Πανεπιστήμια. Πας να σπουδάσεις πχ τεχνολόγος τροφίμων και σου κάνουν μαθηματικά 1ης Λυκειου τι στιγμη που για να περάσεις πανελλήνιες έχεις διδαχθεί μαθηματικά πολυτεχνείου. Και που να δειτε τι γινόταν με τις Δέσμες οπου σε πολλές περιπτώσεις τα θέματα της 4ης ήταν δυσκολότερα από αυτά της πρώτης. Παρατηρώ πως πολλοί μπαίνετε στο τριπάκι να απαντήσετε ανάλογα με το πόσο συμπαθείτε τα μαθηματικά. Δε με ενδιαφέρει αν τα συμπαθείτε ή όχι. Το θέμα ειναι αν τα μαθηματικά 2ας και 3ης Λυκείου, ειναι χρησιμα στη ζωή του μέσου ανθρώπου, όσο χρήσιμα ειναι πχ τα αρχαία και η έκθεση ξέρω γω (ένα παράδειγμα έδωσα)
bluesattack Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δε με ενδιαφέρει αν τα συμπαθείτε ή όχι. Το θέμα ειναι αν τα μαθηματικά 2ας και 3ης Λυκείου, ειναι χρησιμα στη ζωή του μέσου ανθρώπου, όσο χρήσιμα ειναι πχ τα αρχαία και η έκθεση ξέρω γω (ένα παράδειγμα έδωσα) Σιγα μην ειναι.Τι χρησιμα να ειναι τα ολοκληρωματα στη ζωη του μεσου ανθρωπου ? Ο μεσος ανθρωπος θα χρησιμοποιησει κομπιουτερακι και για την προσθεση .Ρωτα αυτους που δεν τα χρησιμοποιουν καθημερινα για την δουλεια τους και θα σου λυθει η απορια.Οσο χρησιμα ειναι και τα αρχαια δηλαδη (ειδικα με τον τροπο που διαδασκονται ). Οσο χρησιμη ειναι και η μουσικη (με τον τροπο που διδασκεται).Ενα ολοκληρο βιβλιο (ετσι ηταν στην εποχη μου) και τελικα το παιδι θα ανακαλυψει την υπαρξη των λαικων ,παραδοσιακων τραγουδιων απο κανα youtube
we_will_rise Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Αν το δούμε ωμά, είναι προφανές, ότι στην καθημερινή ζωή και σε μία πολύ μεγάλη γκάμα εργασιακών κλάδων είναι άχρηστα... Άντε να πεις ότι η μόνη χρησιμότητα είναι ότι γυμνάζεται το μυαλό (αν ισχύει κι αυτό δλδ..) Κάτι το οποίο ίσως προσπερνούν πολλοί, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το λύκειο είναι προεραιτικό και οδηγεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, τα μαθηματικά που περιγράφει ο topic starter, διδάσκονται στην τεχνολογική και την θετική κατεύθυνση, αν επιλεγούν για τα σωστά κριτήρια από τον μαθητή (όχι, δε θα πας θετική, επειδή πήγε η όμορφη Μαρία, ενώ θες να γίνεις αρχαιολόγος), οδηγούν σε θετικές επιστήμες και επιστήμες υγείες. Σε αυτές ναι! Τα μαθηματικά τεχ./θετ. κατεύθυνσης είναι απαραίτητα... Συνεπώς, το ερώτημα δεν είναι αν τα μαθηματικά είναι απαραίτητα στην μετέπειτα ζωή. Αλλά αν αυτός που επέλεξε να τα διδαχθεί, "διάβασε" σωστά την μετέπειτα ζωή του...
flik Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δεν είναι θέμα συμπάθειας. Τη μουσική δεν την συμπαθεί και αντιπαθεί κάποιος. Ούτε γούστο είναι. Αρμονία. Έτσι είμαστε, στο dna μας, στην ύπαρξή μας, στη φύση. Αν δε σου αρέσουν ή δε τα συμπαθείς είναι επειδή δε τα καταλαβαίνεις. Όπως κάποιος βλέπει ένα τετράδιο με νότες και αν δεν είναι μουσικός δεν θα καταλαβει γρι, έτσι και τα μαθηματικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όργανα για να παίξουν την "μουσική των μαθηματικών" αλλά υπάρχει. Αν τώρα θεωρείς χρήσιμο στη ζωή σου μόνο να το χρησιμοποιήσεις στη δουλειά σου, έτοιμο όπως έμαθες να λύνεις μια άσκηση για τις πανελλήνιες, τότε όχι, δε θα το χρησιμοποιήσεις. Αλλά αν υπάρχει στον εγκέφαλό σου, αν το έχεις ενστερνιστεί, τότε όλα αυτά, ακόμα και τα πιο αυαθαίρετα, τα "χρησιμοποιείες" χωρίς να το ξέρεις. Επι τη ευκαιρία, απαίσιο είναι που αφαιρούνται και τα κεφάλαια στην ιστορία που μιλάνε για τέχνη. Το υποτιμούν οι καθηγητές ιστορίας; Έχουν γεμίσει την ύλη των βιβλίων με ένα κάρο πράγματα, και δεν έχουν χρόνο να τα διδάξουν. Να μειώσουν δραματικά την ύλη. Η ποιότητα των διδαχθέντων μετράει όχι η ποσότητα.
status Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δεν είναι θέμα συμπάθειας. Τη μουσική δεν την συμπαθεί και αντιπαθεί κάποιος. Ούτε γούστο είναι. Αρμονία. Έτσι είμαστε, στο dna μας, στην ύπαρξή μας, στη φύση. Αν δε σου αρέσουν ή δε τα συμπαθείς είναι επειδή δε τα καταλαβαίνεις. Όπως κάποιος βλέπει ένα τετράδιο με νότες και αν δεν είναι μουσικός δεν θα καταλαβει γρι, έτσι και τα μαθηματικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όργανα για να παίξουν την "μουσική των μαθηματικών" αλλά υπάρχει. http://www.youtube.com/watch?v=OMq9he-5HUU&feature=related Άντε, και στην e
feodor Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Φυσικά και ειναι χρησιμα τα μαθηματικα που διδασκονται στο λυκειο. Δεν ειναι δυνατον να αποφοιτησει κανεις απ το λυκειο και να μην εχει ιδεα τι ειναι παραγωγος, ολοκληρωμα κλπ. Ειναι εννοιες που καλο ειναι να τις καταλαβαινει κανεις. Να εχει μια ιδεα. Και δεν αναφερομαι στα μαθηματικα κατευθυνσης 3ης λυκειου που ειναι οντως δυσκολα και εξειδικευμενα. Αναφερομαι στα μαθηματικα γενικης παιδειας. Εξαλλου οποιος δεν θελει να εμβαθυνει τοσο πολυ, ας μην παει τεχνολογικη και θετικη. Οφειλει ομως να ξερει τα γενικης παιδειας. Και σιγα τα δυσκολα δηλαδη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα