Timonkaipumpa Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Παίζει και να πέτυχες το πιο τρανταχτό παράδειγμα χρησιμότητας. Λόγω του ότι οι παράγωγοι μεταφράζονται σε ρυθμό μεταβολής Διάνα! Δεν κάνουν μαθηματικά στο σχολείο για να γυμνάσουν το μυαλό. Εάν θες να γυμνάσεις το μυαλό, θα έλυνες γρίφους ή αλγόριθμους. Δεν θα μάθαινες παραγώγους, άλγεβρα, κτλ. Εκτός από τις θεωρητικές σχολές (δλδ, φιλόλογους, νομική, κτλ), οι θετικές, πολυτεχνικές, οικονομικές και τεχνολογικές σχολές ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ μαθηματικά για να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ το αντικείμενο. Όχι για να μάθεις την τέχνη. Τέχνη μαθαίνουν στα ΙΕΚ όπως είπε ήδη κάποιος. Κατανόηση του ΓΙΑΤΙ "μαθαίνεις" στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το πρόβλημα όμως αρχίζει από τους ίδιους τους καθηγητές. Δεν ξέρω πόσοι καθηγητές μαθηματικών είπανε ποτέ, ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ (πράγμα που σημαίνει ότι το έχουν καταλάβει και αυτοί καλά), τι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η παράγωγος. Τι είναι το ολοκλήρωμα. Ακόμα και στην διαίρεση, αντί να δείξουν το ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ που είχει φτιάξει κάποιος κάπου κάποτε και είναι η βάση για την εύρεση ΜΚΔ, προσπαθούν να σου πουν το "μέρος από το όλο". Και μετά, σου λένε "ναι, ξέρεις... κάνουμε και αλλού διαίρεση" και εκεί τρώει το πρώτο κοκο-μπλόκο το παιδί του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Βέβαια... για αυτό φταίει το γεγονός πως οι καλοί μαθηματικοί ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ καθηγητές σε δευτεροβάθμια. Όσοι γίνονται ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. Δηλαδή, τα μαθηματικά που μαθαίνει κάποιος για να μπει σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από όσα του "χρειάζονται στη ζωή". Όμως, όσοι ξέρουν μόνο όσα μαθηματικά τους "χρειάζονται στη ζωή", ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να γνωρίζουν κάποιο τεχνικό ή/και τεχνολογικό ή/και θετικό αντικείμενο.-
kkostas77 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Όμως, όσοι ξέρουν μόνο όσα μαθηματικά τους "χρειάζονται στη ζωή", ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να γνωρίζουν κάποιο τεχνικό ή/και τεχνολογικό ή/και θετικό αντικείμενο.- Στη χθεσινή κουβέντα, υπήρχε χημικός μηχανικός που δεν έχει ιδέα τι ειναι τα ολοκληρώματα. Χημικός μηχανικός έτσι? Ο άλλος ήταν τεχνικός υπολογιστών και δουλεύει στην I.B.M. Επίσης δε θυμόταν τα ολοκληρώματα. Η φίλη μου, επίσης δε θυμάται τι ειναι παράγωγοι και ολοκληρώματα αλλά είναι βιολόγος σε εργαστήριο. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό?Κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά ισως το έθεσες λάθος.
Timonkaipumpa Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Στη χθεσινή κουβέντα, υπήρχε χημικός μηχανικός που δεν έχει ιδέα τι ειναι τα ολοκληρώματα. Χημικός μηχανικός έτσι? Ο άλλος ήταν τεχνικός υπολογιστών και δουλεύει στην I.B.M. Επίσης δε θυμόταν τα ολοκληρώματα. Η φίλη μου, επίσης δε θυμάται τι ειναι παράγωγοι και ολοκληρώματα αλλά είναι βιολόγος σε εργαστήριο. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό?Κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά ισως το έθεσες λάθος. Αυτά που λες είναι τα λάθη της εκπαίδευσης για τα οποία ευθύνονται οι σχολές και τα λύκεια. Πρωτίστως οι σχολές, γιατί ούτε ανεβάζουν την ελάχιστη ποιότητα μαθηματικών (επιστημόνων μαθηματικών) ούτε έχουν μηχανισμό για να ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ όσους δεν μπορούν να τελειώσουν. Κόπηκες δύο φορές στο ίδιο μάθημα; Δρόμο. Δεν κάνεις για εδώ. Αντέγραψες; Κυρώσεις ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ. Αντέγραψες στην πτυχιακή (λογοκλοπή); Αποβολή από την σχολή και μονοετή ή διετή αποκλεισμό από τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας. Εάν αυτό εφαρμοζόταν ΚΑΙ στην Ελλάδα, τότε δεν θα τα έβλεπες αυτά γύρω σου. Επίσης, το ότι δουλεύει κάποιος κάπου ή έχει ένα πτυχίο, ειδικά στην Ελλάδα, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΞΕΡΕΙ.- (εντάξει.. υπερβολή... τίποτα σχετικό με το topic)
rabesatratana Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Τώρα είναι απαραίτητο να κάνουν τόσο προχωρημένα μαθηματικά στο σχολείο? Θα έλεγα όχι, τουλάχιστον όχι όλοι, γιατί εμένα μπορεί να μου άρεσαν τρελά, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία τα συχαινόταν, και η πλειοψηφία δεν τα χρειάστηκε τελικά στο άμεσο μέλλον (ούτε εγώ τα χρειάστηκα η αλήθεια είναι). Μα δεν κανουν καν προχωρημενα μαθηματικα στο σχολειο. Τελοσπαντων το σωστο θα ηταν πχ εως ακαι την 2α λυκειου να ειναι υποχρεωτικα και μετα να διαλεγεις. Όσο για αυτούς που τα χρειάζονται στις σχολές τους, πιστεύω θα μπορούσαν άνετα να τα κάνουν αφού μπουν στο πανεπιστήμιο. ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαθος! Γιατι να χαθουν τοσα χρονια τζαμπα δηλαδη? Στο πανεπιστημιο πρεπει να εχεις ηδη τις βασικες γνωσεις και την υποδομη. Αυτο που γινεται τωρα βεβαια ειναι ενα δραμα και μισο αφου το 90+% των φοιτητων που μπαινουν στο πανεπιστημιο δεν ξερουν που πανε τα 4 δυστυχως. Εγω αυτο που εχω να πω ειναι οτι τα μαθηματικα χρειαζονται σε ολους γιατι προσφερουν λογικη(μαθηματικα δεν ειναι το 15+15=30 ή η παραγωγος του 6 το 0), για να μην χρειαζεται να πυροβολουμε καποιον οταν του λεμε οτι το καπνισμα μειωνει 15 χρονια τον μεσο όρο ζωης και να μας απαντανε οτι η θεια του η Μαριγουλα ηταν φανατικη καπνιστρια και πεθανε 99 ετων. :mad: Το θέμα ειναι αν τα μαθηματικά 2ας και 3ης Λυκείου, ειναι χρησιμα στη ζωή του μέσου ανθρώπου, όσο χρήσιμα ειναι πχ τα αρχαία και η έκθεση ξέρω γω (ένα παράδειγμα έδωσα) Προφανως το εννοεις με την εννοια να τα χρησιμοποιησει ο ιδιος και ετσι να του χρησιμευσουν σε κατι. Πχ να βρεθει αντιμετωπος με ενα προβλημα και να το λυσει λογω αυτων που διδαχηκε(πχ Αρχαια) στην 2α και 3η λυκειου. Και οχι να του φανουν χρησιμα στην ζωη του γενικα, διοτι οπως ειναι φανερο τα μαθηματικα βρισκονται παντου και "γεννουν" σχεδον τα παντα απο αυτα που χρησιμοποιουμε σημερα, απο τις καρεκλες που καθομαστε, απο το νερο που πινουμε, απο τα φαρμακα που παιρνουμε, το αυτοκινητο που οδηγουμε, την βενζινη που βαζουμε, εως και τα ψαλιδια που κοβουνε τα μαλλια μας. Ολα βασιζονται στα μαθηματικα. Οποτε εκλαμβανω την πρωτη εννοια ως αυτη που εννοεις. Ετσι λοιπον: Τα αρχαια 2ας και 3ης λυκειου προσφερουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ χρησιμοτητα στην ζωη του μεσου ανθρωπου(που δεν θα σπουδασει σχετικο μαθημα). Η εκθεση 2ας και 3ης λυκειου προσφερει επισης ΜΗΔΕΝΙΚΗ χρησιμοτητα στην ζωη του μεσου ανθρωπου. Εως την 2α λυκειου εχει μαθει να γραφει κανείς και να διαβαζει και να μιλαει οποτε το να κλινει ενα ρημα σωστα ή να συντασσει σωστα τις προτασεις κλπ, εχει μηδενικη αξια στην ζωη του μεσου ανθρωπου(που δεν θα σπουδασει σχετικο μαθημα). Τα μαθηματικα της 2ας και της 3ης λυκειου εχουν επισης ΜΗΔΕΝΙΚΗ συνεισφορα στην ζωη του μεσου ανθρωπου(που δεν θα σπουδασει σχετικο μαθημα). *Μηδενικη συνεισφορα με την εννοια που ειπα στην αρχη, οτι δεν θα χρειαστει ο ΙΔΙΟΣ να τα χρησιμοποιησει αμεσα για να λυσει καποιο προβλημα του ή για να κανει κατι. Αλλά το ολο θεμα(αυτο που εκανα quote αρχικα) ειναι ανουσιο κατα την γνωμη μου, διοτι η χρησιμη ερωτηση ειναι αυτη που συναγεται απο την 2η εννοια που ανεφερα. Η αλλη παραπεμπει και ειναι ενα ερωτημα περι της παιδειας και το αν διδασκονται στα σχολεια τα σωστα πραγματα και αν το συστημα ειναι σωστο.
evabb Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Στη χθεσινή κουβέντα, υπήρχε χημικός μηχανικός που δεν έχει ιδέα τι ειναι τα ολοκληρώματα. Χημικός μηχανικός έτσι? Ο άλλος ήταν τεχνικός υπολογιστών και δουλεύει στην I.B.M. Επίσης δε θυμόταν τα ολοκληρώματα. Η φίλη μου, επίσης δε θυμάται τι ειναι παράγωγοι και ολοκληρώματα αλλά είναι βιολόγος σε εργαστήριο. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό?Κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά ισως το έθεσες λάθος. κατσε οταν λες δεν εχει ιδεα ενοεις οτι δεν τα εχει κανει ποτε του η οτι απλα εχει ξεχασει να λυνει καποια δυσκολα, γιατι το δευτερο ειναι λογικο οταν δεν λυνεις καθε μερα ασκησεις.
kkostas77 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 κατσε οταν λες δεν εχει ιδεα ενοεις οτι δεν τα εχει κανει ποτε του η οτι απλα εχει ξεχασει να λυνει καποια δυσκολα, γιατι το δευτερο ειναι λογικο οταν δεν λυνεις καθε μερα ασκησεις. Ότι τα διδάχθηκε μεν κάποτε και τα διάβασε για τις πανελλήνιες μιας που ήταν υποχρεωτικά, αλλά ουδέποτε του ξαναχρειάστηκαν και φυσικά πλέον αποτελούν μια ανάμνηση ως όρος.
feodor Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2012 Στη χθεσινή κουβέντα, υπήρχε χημικός μηχανικός που δεν έχει ιδέα τι ειναι τα ολοκληρώματα. Χημικός μηχανικός έτσι? Ο άλλος ήταν τεχνικός υπολογιστών και δουλεύει στην I.B.M. Επίσης δε θυμόταν τα ολοκληρώματα. Η φίλη μου, επίσης δε θυμάται τι ειναι παράγωγοι και ολοκληρώματα αλλά είναι βιολόγος σε εργαστήριο. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό?Κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά ισως το έθεσες λάθος. Βασικα εχεις δικιο, στην καθημερινη ζωη, ετσι οπως το θετεις ισως να μην χρειαζονται. Απλα, κατα τη γνωμη μου, καλο ειναι να γνωριζει κανεις καποιες εννοιες πριν τελειωσει το σχολειο. Για να το θεσω αλλιως. Μπορουμε να μιλαμε αν δεν ξερουμε γραμματικη? Ναι μπορουμε. Ενα παιδι του δημοτικου (και μικροτερος μη σου πω) μπορει. Παρ ολ αυτα στο σχολειο μαθαινουμε γραματικη. Ενεστωτα, υπερσιντελικο, πτωσεις κλπ κλπ. Και αυτο ειναι το σωστο. Και αυτο ισχυει για σχεδον ολα τα μαθηματα που κανουμε στο σχολειο. Σχεδον ποτε δεν τα χρειαζομαστε στη καθημερινη ζωη. Αλλα δεν μπορεις με αυτο το κριτηριο να κοψεις μαθηματα ή υλη μαθηματων. Ουτε μπορει να ειναι κριτηριο οι σπουδες που θα ακολουθησει κανεις μετεπειτα στο πανεπιστημιο ή τει. Βεβαια, ολ αυτα ειναι γνωμη μου μ ετσι Οσον αφορα τα μαθηματικα στο λυκειο, ειναι εξειδικευμενα μονο γι αυτους που σκοπευουν να πανε στο 2ο ή 4ο ή 3ο πεδιο. Δεν ειναι για ολους υποχρεωτικο αυτο. Υποχρεωτικα για ολους, ειναι τα μαθηματικα γενικης παιδειας, σωστα κατ εμε, τα οποια ομως ειναι και πανευκολα. Ναι μεν εχουν παραγωγους, ολοκληρωματα, ορια, πεδια ορισμου κλπ. αλλα δεν εμβαθυνουν τοσο. Τωρα, για το αν τα διδασκουν σωστα, αυτο ειναι αλλη ιστορια.
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Εντελώς προσωπικά, ναί θα έλεγα είναι πολύ χρήσιμα τα μαθηματικά. Όταν ήμουν μαθητής κάποτε και είχα πολύ χαμηλό επίπεδο στα μαθηματικά αλλά και γενικώς ήμουν αρνητικός στα μαθήματα και το σχολείο, μέσα από την πολύ σκληρή προσπάθεια που έκανα για να καλύψω τα κενά μου κατάφερα και πέτυχα αυτό που ήθελα και απέκτησα μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και για τα υπόλοιπα μαθήματα, θα έλεγα μια θετική νοοτροπία, λιγότερο θετική μεν από οτι για τα μαθηματικά, αλλά θετική. Αυτή η θετική νοοτροπία συνεχίστηκε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γενικά από εκεί που έβλεπα ένα βιβλίο και έλεγα οτι μάλλον είναι άχρηστο και δεν προσφέρει κάτι σημαντικό, άλλαξα άποψη στο αντίθετο. Και αυτή η άποψη θα είναι μόνιμη σε όλη μου την ζωή, δεν πιστεύω να αλλάξει πάλι. Άρα ναί είναι χρήσιμα τα μαθηματικά, αυτά βέβαια τα έχω εξαγάγει από εντελώς δικές μου εμπειρίες, γιατί άλλος θα μου πεί εγώ όσο ήμουν μαθητής δεν μου άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά και έβγαζα καντήλες, το δέχομαι απλά για εμένα είναι πολύ χρήσιμα. Τώρα μέχρι τι επιπέδου μαθηματικά θα έπρεπε να διδάσκονταν στα σχολεία και αν θα έπρεπε να ήταν λιγότερα ή περισσότερα και δυσκολότερα, έχω μια άποψη που βέβαια δεν μπορώ να την αιτιολογήσω, οτι θα πρέπει να προστεθεί ακόμα περισσότερη ύλη!
evabb Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Ότι τα διδάχθηκε μεν κάποτε και τα διάβασε για τις πανελλήνιες μιας που ήταν υποχρεωτικά, αλλά ουδέποτε του ξαναχρειάστηκαν και φυσικά πλέον αποτελούν μια ανάμνηση ως όρος. μου κανει εντυπωση το να μην του ξαναχρειαστηκαν ποτε.
slygeo87 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δε βλέπω κάποια χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας, τουλάχιστον όχι τα σούπερ ντούπερ, ίσως επειδή δεν τα γούσταρα ποτέ, ίσως επειδή είμαι βλάκας. Πάσο. Αν με βάζατε να διάλεξω κάποιο θα έλεγα ή βιολογία ή χημεία. /εντιτ: Και ναι δεν έχω τετράγωνη λογική, γι' αυτό δεν έγινα μαθηματικός.
rabesatratana Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δε βλέπω κάποια χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας, τουλάχιστον όχι τα σούπερ ντούπερ, ίσως επειδή δεν τα γούσταρα ποτέ, ίσως επειδή είμαι βλάκας. Πάσο. Αν με βάζατε να διάλεξω κάποιο θα έλεγα ή βιολογία ή χημεία. /εντιτ: Και ναι δεν έχω τετράγωνη λογική, γι' αυτό δεν έγινα μαθηματικός. Μαλλον για αυτο ο,τι λες ειναι παντα παραλογο/ανουσιο κλπ, κλπ.... Βεβαια αν δεν υπηρχαν τα μαθηματικα δεν θα εγραφες καν στο ινσομνια και δεν θα υπηρχε καν ινσομνια.
Lucifer Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Αν υπήρχε και κατανόηση κειμένου, θα ήταν και γαμάτο το Insomnia.
rabesatratana Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Αν υπήρχε και κατανόηση κειμένου, θα ήταν και γαμάτο το Insomnia. Wrong. Το ινσομνια θα ηταν φοβερο εαν ειχε bot-ακια για μοντερειτορς που θα τηρουσαν τους κανονες τελειως δικαια προς ολους, παντα.
status Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Wrong. Το ινσομνια θα ηταν φοβερο εαν ειχε bot-ακια για μοντερειτορς που θα τηρουσαν τους κανονες τελειως δικαια προς ολους, παντα. Το υπουργείο φταίει.
slygeo87 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2012 Μαλλον για αυτο ο,τι λες ειναι παντα παραλογο/ανουσιο κλπ, κλπ.... Βεβαια αν δεν υπηρχαν τα μαθηματικα δεν θα εγραφες καν στο ινσομνια και δεν θα υπηρχε καν ινσομνια. Κάτσε καλά, μιλάς σε θεωρητικό. Κάτσε να διαβάσω τι έχεις γράψει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα