Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας και παλι.

Κανω ενα project με web-mapping, θεμα στο οποιο ειμαι εντελως καινουργιος, αρχαριος και ασχετος!!!!

Οποτε εχω να κανω μια ερωτηση, ισως "παιδικη".

Υπαρχει καποια υπηρεσια ή προγραμμα που να μπορεις να εγκαταστησεις σε δικο σου server και να περιεχει χαρτες???

Δηλαση για να εχεις εσυ τους χαρτες, να μην τους φορτονεις απο αλλες πηγες, αλλα να τους εχεις στον δικο σου server, κοινως να μην εξαρτασαι απο τριτους, οπως πχ. GoogleMaps?

Για τη πλευρα του client αποφασισα να χρησιμοποιησω το OpenLayers. Για server ομως? Υπαρχει κατι δωρεαν που να συνεργαζεται καλα με το OpenLayers????

Εχω ψαξει καποια πραγματα αλλα ακρη δεν εχω βγαλει και θελω τη γνωμη σας πριν εγκαταστησω κατι.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Μπορείς να στήσεις map server. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο πακέτο που το κατεβάζεις και ως δια μαγείας έχει χάρτες, δορυφορικές, δρόμους και συντελεστές δόμησης :P

Χάρτες θα πρέπει να αγοράσεις, να βολευτείς με τα δωρεάν δεδομένα ή να δημιουργήσεις τα δικά σου.

Για map server κοίτα τον Geoserver και τον Mapserver. Open source και οι δυο. Για δεδομένα πες πιο συγκεκριμένα τι θες και εδώ είμαστε.

Δημοσ.

Eλα ρε kagelos. Απο δεδομενα τα "κλασικα". Ονοματα περιοχων/δρομων/λιμνων, ορια νομων/περιοχών. Και layers με εικονες, τυπου google maps, επισης βασικο.

Βασικα για ενα συγκεκριμενο νομό θα γινει το project, δεν θελουμε ολη την υδρογειο, αν βοηθαει αυτο.

Για MapGuide τι λες?Ρωταω επειδη τα openlayers εχουν ειδικό layer που τραβαει data απο κει.

Η γενικοτερη λογικη πια ειναι? Εγκαθιστω τον map server, του περναω (kml?) αρχειο του νομου, το οποιο κανει render το openLayers?

Προφανως θα πρεπει να εχω και ενα vector layer για να εμφανιζω πανω του σημεια κ πολυγωνα (αυτο που τα openLayers ονομαζουν features.)

Δημοσ.

Εδώ έχει χάρτες για όλη την υδρόγειο. Τώρα αν έχει δρόμους ή πόσο έγκυρα είναι δεν είμαι σίγουρος. Ψάξε λίγο και θα τα βρεις.

Το MapGuide δεν έτυχε να το χρησιμοποιήσω ποτέ αν και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Το σκεπτικό είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που λες :

Στον server υπάρχουν χάρτες σε δύο μορφές : vector (shape files, KML, PostGIS etc. etc) και raster (TIFF, GeoTIFF, image pyramids etc. etc). Επιπλέον υπάρχουν τα meta data, π.χ. ονόματα δρόμων, κατηγορίες σημείων και γενικώς μη γεωγραφική πληροφορία.

Στον server ορίζεις layers. Ένα layer έχει ως πηγή δεδομένων ένα αρχείο γεωγραφικής πληροφορίας (raster ή vector). Π.χ. ένα layer μπορεί να είναι οι δρόμοι μιας πόλης και τα δεδομένα να βρίσκονται στο αρχείο roads.shp. Επιπλέον σε κάθε layer πρέπει να ορίσεις πως θα γίνεται render. Δηλαδή τι χρώμα έχουν οι γραμμές, πόσο πλάτος έχουν, τι χρώμα έχουν τα πολύγωνα κλπ κλπ.

Στη συνέχεια πετάς σε μια σελίδα ένα viewer όπως το OpenLayers. Αυτό θα ζητήσει από τον server τα layers που θα του ορίσεις. Ο server κάνει render τα layers σε tiles και το OpenLayers τα δείχνει.

Για τα vector layers αυτό είναι η λεγόμενη WFS υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση ο server δεν κάνει render tiles από εικόνες, αλλά στέλνει σε xml τα διανυσματικά δεδομένα και αναλαμβάνει ο client να τα ζωγραφίσει. Ο σκοπός αυτού είναι να μπορεί να γίνει κάποιο υποτυπώδες edit στον client. Εφόσον έχεις τα δεδομένα, το να παίξει το WFS είναι το απλούστερο από όλα τα παραπάνω.

Αεροφωτογραφίες τύπου Google Maps ρίξε μια ματιά εδώ. Νομίζω ότι μπορείς απλά να το βάλεις ως layer στο OpenLayers. Έχουν δηλαδή ένα WMS. Δεν ξέρω σε τι projection είναι όμως. Το πιθανότερο να είναι ΕΓΣΑ 87. Όλα τα layers που θα δείχνεις ταυτόχρονα πρέπει να έχουν το ίδιο projection. Ο Geoserver υποστηρίζει μετατροπές σε άπειρα projections.

Δημοσ.

Ησουνα πολυ αναλυτικος φιλε, ευχαριστω παρα πολυ.

Θα αρχισω το ψαξιμο και αν χρειαστει κατι, ξανα-ποσταρω ερωτήξεις :rolleyes:

Γενικα, απο τοτε που ξεκινησα το project μ εχετε βοηθησει πολλα ατομα απο δω μεσα THANXZ U GUYS!

Δημοσ.

Χαχαχα!Μαλλον βιάστηκα να "αποχαιρετησω" το θεμα.

Ακολουθει ακομα μια "παιδικη" ερωτηση

Σαν ΒΔ πρεπει να χρησιμοποιησω κατι του τυπου PostGIS η μπορω να αφησω μια απλη ΒΔ την οποια εχω φτιαξει εγω?

Το σεναριο προβλεπει οτι υπαρχουν καποιοι χρήστες, μετα απο login στο site, βρισκουν ενα interface που μπορουν να προσθεσουν σημεια/πολυγωνα. Επισης διαγραφουν/τροποποιούν τα ηδη υπαρχοντα. Οταν λεω σημεια/πολυγωνα, εννοω τα features των OpenLayers.

Απο την αλλη, οι "απλοι" χρηστες (που δεν κανουν login) κανουν απλα κλικ πανω στα feature του χαρτη. Καθε feature εχει κ ενα μοναδικο ID, το οποιο, αν γινει κλικ πανω σε αυτο, το χρησιμοποιώ για ψαξιμο στη ΒΔ για να "φερω" στο site φωτο/βιντεο σχετικα με αυτο. Επισης οι "απλοι" χρηστες εχουν στη διαθεση τους αναζητηση σημειων, συμφωνα με το ονομα τους ή την κατηγορια στην οποια ανηκουν (πχ μνημεια, φυσικα τοπια κτλ)

Οκ, προφανως θελω μια απλη ΒΔ για το συσχετισμο χρηστων, φωτο, βιντεο κτλ....

Αλλα για την αποθηκευση σημειων? Δεν μπορω απλα να περναω long/lat και ID των σημειων και να τα ξαναφτιαχνω μεσω OpenLayers καθε φορα στον χαρτη, οταν ζητηθουν?

Δημοσ.

Οι βάσεις γενικών δεδομένων χρησιμοποιούν την δομή B-Tree για την κατασκευή ευρετηρίων και την αποδοτική αναζήτηση δεδομένων. Αυτό καλύπτει σύνθετα μονοδιάστατα δεδομένα, π.χ. ένα κλειδί μπορεί να είναι το επώνυμο και όνομα. Είναι ένα σύνθετο μονοδιάστατο κλειδί και η ταξινόμηση γίνεται πρώτα με βάση την πρώτη τιμή του κλειδιού (επώνυμο) και μετά την δεύτερη (όνομα) κοκ.

Τα γεωγραφικά δεδομένα είναι συνήθως δύο διαστάσεων (x, y ή lat/lng). Για να γίνει αποδοτική αναζήτηση σε αυτά χρησιμοποιείται μια παραλλαγή του B-Tree, το R-Tree (υπάρχουν και άλλα spatial indices - το καθένα για το σκοπό του). Το R-Tree επιτρέπει την αποδοτική χωρική αναζήτηση.

π.χ. φέρε μου όλα τα σούπερ μάρκετ σε ακτίνα 2 χλμ. από το x/y σημείο. Χωρίς spatial index, για να το κάνεις αυτό θα έπρεπε να υπολογίσεις την απόσταση από όλα τα σημεία της βάσης. Επίσης δεν είναι αποδοτικό να κάνεις render όλη τη χαρτογραφική πληροφορία άσχετα με το αν φαίνεται στο τρεχον viewport ή όχι. Πρέπει να έχεις ένα γρήγορο τρόπο να αποφασίζεις τι χρειάζεται να σταλεί στο χρήστη.

Για τους παραπάνω λόγους καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις μια βάση δεδομένων με spatial extensions. Τέτοιες είναι το PostGIS για PostgreSQL και ο SQL Server 2008. Νομίζω αντίστοιχα υπάρχουν για MySQL. Φαντάζομαι ότι για το project σου δεν σε ενδιαφέρει η Oracle.

Όλα θα δουλεύουν όπως ήξερες για τα κλασσικά δεδομένα και απλά για τα γεωγραφικά επιλέγεις τύπο geometry ή geography.

Άλλη φορά τα λέμε για τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Αν τα δεδομένα σου δεν είναι πολλά, ότι και να κάνεις δεν θα αργεί. Αν παρόλα αυτά σκοπεύεις να στήσεις ένα σύστημα με δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε πολλούς χρήστες, να έχει προοπτικές επέκτασης και εμπλουτισμό, τότε πρέπει να το ψάξεις.

Προφανώς δεν θα μάθεις GIS σε 1 βδομάδα.

Δημοσ.

Χμ λογικό.

Κοιτα, επειδη οντως δεν θα τα μαθω ολα σε 1 βδομαδα και επειδη θα εχω κ αλλες αποριες συνεχως, ξερει κανεις κανα καλο site/βιβλιο με οδηγιες/στρατηγικες/ορισμους/tutorial για το πως τα στηνεις ολα αυτα απο την αρχη?

Thanxzzzz...........

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Γεια σας και παλι.

Κανω ενα project με web-mapping, θεμα στο οποιο ειμαι εντελως καινουργιος, αρχαριος και ασχετος!!!!

Οποτε εχω να κανω μια ερωτηση, ισως "παιδικη".

Υπαρχει καποια υπηρεσια ή προγραμμα που να μπορεις να εγκαταστησεις σε δικο σου server και να περιεχει χαρτες???

Δηλαση για να εχεις εσυ τους χαρτες, να μην τους φορτονεις απο αλλες πηγες, αλλα να τους εχεις στον δικο σου server, κοινως να μην εξαρτασαι απο τριτους, οπως πχ. GoogleMaps?

Από όσο το διερεύνησα κι εγώ πριν λίγες μέρες, μπορείς να έχεις ακόμη και directory με tiles στα OpenLayers και να μην εξαρτάσαι τόσο από ένα WMS. Μέχρι και τοπική εικόνα.

Κοιτα, επειδη οντως δεν θα τα μαθω ολα σε 1 βδομαδα και επειδη θα εχω κ αλλες αποριες συνεχως, ξερει κανεις κανα καλο site/βιβλιο με οδηγιες/στρατηγικες/ορισμους/tutorial για το πως τα στηνεις ολα αυτα απο την αρχη?

Αν έχεις βρει θα με ενδιέφερε και εμένα. Ψάχνω κατά καιρούς ελληνικά φόρουμ για OpenLayers, λίγα πράγματα έχω ανακαλύψει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...