MJBulls23 Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Καταλαβαίνεις φυσικά ότι όταν ο μαθητής πάει στην Γ' Λυκείου και έχει να διδαχθεί απο το 0, εκτός των άλλων, όρια, παραγώγους, ολοκληρώματα, ταλαντώσεις, κύματα, κινηματική στερεού, κρούσεις, φαινόμενο doppler, δεν του φτάνουν ούτε 2 χρονιές για να τα αναλύσει σε βάθος, διότι χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να τα αφομοιώσει θεωρητικά, και άλλος τόσος για να μάθει τα τερτίπια των ασκήσεων. Δεν λέω τι είναι σωστό και τι λάθος, λέω τι είναι εφαρμόσιμο και τι είναι ουτοπικό και γιατί οι καθηγητές επιλέγουν κάποιον συγκρεκιμένο τρόπο να διδάξουν. Μα αυτο δεν ηταν θεμα 3ης λυκειου. Ηταν θεμα 1ης γυμνασιου. Απο οτι θυμαμαι μαλιστα στο προ-προ-προηγουμενο βιβλιο μαθηματικων της 1ης λυκειου ειχε 2 εντελως παρομοιες ασκησεις. Και ο μαθητης εχει 6 χρονια να τα μαθει ολα αυτα. Αρκετος χρονος για τα παντα. Βεβαια θα μου πεις δεν φταιει αυτος μόνο και κυριως φταινε οι καθηγητες και το συστημα του σχολειου που ειναι ενα δραμα και ολοκληρο. Τόσο αυτονόητα μπορεί να είναι κατά την γνώμη σου, το οτι ρωτάει κάποιος μαθητής κάτι που τον μπέρδεψε δεν είναι κακό ούτε τον μειώνει. Υπάρχουν και χειρότερα που ρωτάει κάποιος μια άσκηση και όταν του απαντάνε ένα σωρό άτομα δεν καταλαβαίνει τίποτα. Δεν λεω οτι ειναι κακο που ρωταει. Λεω οτι ειναι κακο που δεν το ξερει. Κατα τη γνωμη μου τετοια τετριμμενα πραγματα για 3η λυκειου ειναι αδιανοητο να μην τα ξερει καποιος. Και δυστυχως αυτο συμβαινει στο 95% των μαθητων και ισως λιγο λεω.... Τα ξερω! Ξερω πως εχει η κατασταση. Και παλι ομως δεν μπορω να το δεχτω. Το 2003(νομιζω) σε ενα επιλεγμενο δειγμα ενος αριθμου σχολειων ειχε γινει μια στατιστικη ερευνα για το επιπεδο γνωσεων σε διάφορα μαθηματα και στην 3η λυκειου ενα ποσοστο πανω απο 50% απαντουσε σε τετριμμενα ερωτηματα του τυπου πόσο κανει -2^4 πχ(8 ή 16 ή κατι αλλο--και επελεγαν 16) ενα που θυμαμαι και μου ειχε κανει εντυπωση, ενω σε άλλα εξισου απλοικα ή λιγο περισσοτερο δυσκολα, το ποσοστο που απαντουσαν λαθος ηταν >~30%(περιπου) πραγμα τραγικο τελειως καθως το ποσοστο λαθων επρεπε να ειναι κατω απο 5% με 10%. Τελικως και παρολα αυτα τα αποτελεσματα(μιας και ηταν πανευρωπαικη η ερευνα) εδειξαν για τα μαθηματικα, οτι η Ελλαδα εχει το 2ο καλυτερο επιπεδο της Ευρωπης! (Με BTW 1η την Ρουμανια μακραν.) Αυτο βεβαια δεν καταργει την τραγικοτητα μας.
evabb Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Μα αυτο δεν ηταν θεμα 3ης λυκειου. Ηταν θεμα 1ης γυμνασιου. Απο οτι θυμαμαι μαλιστα στο προ-προ-προηγουμενο βιβλιο μαθηματικων της 1ης λυκειου ειχε 2 εντελως παρομοιες ασκησεις. Και ο μαθητης εχει 6 χρονια να τα μαθει ολα αυτα. Αρκετος χρονος για τα παντα. Βεβαια θα μου πεις δεν φταιει αυτος μόνο και κυριως φταινε οι καθηγητες και το συστημα του σχολειου που ειναι ενα δραμα και ολοκληρο. Δεν λεω οτι ειναι κακο που ρωταει. Λεω οτι ειναι κακο που δεν το ξερει. Κατα τη γνωμη μου τετοια τετριμμενα πραγματα για 3η λυκειου ειναι αδιανοητο να μην τα ξερει καποιος. Και δυστυχως αυτο συμβαινει στο 95% των μαθητων και ισως λιγο λεω.... Τα ξερω! Ξερω πως εχει η κατασταση. Και παλι ομως δεν μπορω να το δεχτω. Το 2003(νομιζω) σε ενα επιλεγμενο δειγμα ενος αριθμου σχολειων ειχε γινει μια στατιστικη ερευνα για το επιπεδο γνωσεων σε διάφορα μαθηματα και στην 3η λυκειου ενα ποσοστο πανω απο 50% απαντουσε σε τετριμμενα ερωτηματα του τυπου πόσο κανει -2^4 πχ(8 ή 16 ή κατι αλλο--και επελεγαν 16) ενα που θυμαμαι και μου ειχε κανει εντυπωση, ενω σε άλλα εξισου απλοικα ή λιγο περισσοτερο δυσκολα, το ποσοστο που απαντουσαν λαθος ηταν >~30%(περιπου) πραγμα τραγικο τελειως καθως το ποσοστο λαθων επρεπε να ειναι κατω απο 5% με 10%. Τελικως και παρολα αυτα τα αποτελεσματα(μιας και ηταν πανευρωπαικη η ερευνα) εδειξαν για τα μαθηματικα, οτι η Ελλαδα εχει το 2ο καλυτερο επιπεδο της Ευρωπης! (Με BTW 1η την Ρουμανια μακραν.) Αυτο βεβαια δεν καταργει την τραγικοτητα μας. συγνωμη αλλα εγω οταν πηγαινα σχολειο τις τριγωνομετρικες εξισωσεις τις ειδα στην δευτερα λυκειου.
MJBulls23 Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 συγνωμη αλλα εγω οταν πηγαινα σχολειο τις τριγωνομετρικες εξισωσεις τις ειδα στην δευτερα λυκειου. Κάνεις λαθος. Δες το βιβλιο που ειχες και θα δεις οτι οι τριγωνομετρικες εξισωσεις υπηρχαν και διδασκονταν στο βιβλιο της αλγεβρας της 1ης λυκειου. Εως και πριν 4-5 χρονια υπηρχαν στο βιβλιο της αλγεβρας της Α' λυκειου.
MetalGearFan Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2012 Περίεργη η εμμονή του MJBulls23 να βγει από πάνω. Με τις τριγωνομετρικές εξισώσεις έχω μία εμπειρία σε μικρό βαθμό, όχι από την πρώτη λυκείου φυσικά, αλλά όπως και να'χει ο τρόπος που πηδάει το βιβλίο της φυσικής στο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας φυσικό Ν και βάζοντας και τις δύο περιπτώσεις μαζί είναι απότομος και για μένα ασαφής δεδομένης του μικρής εμπειρίας ενός μαθητή λυκείου με τις τριγωνομετρικές εξισώσεις.
MJBulls23 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Περίεργη η εμμονή του MJBulls23 να βγει από πάνω. Με τις τριγωνομετρικές εξισώσεις έχω μία εμπειρία σε μικρό βαθμό, όχι από την πρώτη λυκείου φυσικά, αλλά όπως και να'χει ο τρόπος που πηδάει το βιβλίο της φυσικής στο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας φυσικό Ν και βάζοντας και τις δύο περιπτώσεις μαζί είναι απότομος και για μένα ασαφής δεδομένης του μικρής εμπειρίας ενός μαθητή λυκείου με τις τριγωνομετρικές εξισώσεις. Αντε σας εχουν βγαλει πλεον τις τριγωνομετρικες εξισωσεις απο την Α' λυκειου. Στην Β' λυκειου δεν πηγες? Γιατι να εχεις μικρη εμπειρια με τις τριγωνομετρικες εξισωσεις? Ασε που εδω δεν εχιε να κανει με τριγωνομετρικες εξισωσεις. Εχει να κανει με απλη μαθηματικη λογικη και απλη λυση εξισωσεων γενικοτερης μορφης. Οταν η λυση ειναι χ = 2κπ και χ=(2κ+1)π τοτε η λυση ειναι η χ=Νπ με Ν ακεραιο. ΕΛΕΟΣ αν μαθητης 3ης λυκειου κολλαει σε αυτο! Και δυστυχως το συντριπτικα μεγαλυτερο ποσοστο κολλαει.....
nickarmy Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 ελάχιστες ασκήσεις στην β λυκείου σε σύγκριση με τη χρίση στη φυσική στη γ ελεος δεν το γνωρίζεις
Μπερδεμένος Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Metalgear ελπίζω να κατάλαβες ότι ο ΜJBulls23 ξέρει τριγωνομετρία, που την έμαθε στη 1η γυμνασίου και τη θυμάται από τότε. Α ξέρει να σκέφτεται και άλλα τέτοια κτλ... Επίσης σε μειώνει γιατί το αξίζεις αφού εσύ δεν ξέρεις και αυτός ξέρει(και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια-εσύ πέρυσι τα διδάχτηκες). MJbulls δεν ξέρω γιατί το κάνεις αυτό αλλά σίγουρα δεν είναι σύμφωνο της «δεοντολογίας» των forum
MJBulls23 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 ελάχιστες ασκήσεις στην β λυκείου σε σύγκριση με τη χρίση στη φυσική στη γ ελεος δεν το γνωρίζεις ΕΛΕΟΣ με το συντακτικο σου και την ορθογραφια σου(σπανιο να δεις προταση χωρις ρημα ). Αναθεμα με αν καταλαβες ακομα και εσυ ο ιδιος τι ηθελες να πεις.... Metalgear ελπίζω να κατάλαβες ότι ο ΜJBulls23 ξέρει τριγωνομετρία, που την έμαθε στη 1η γυμνασίου και τη θυμάται από τότε. Α ξέρει να σκέφτεται και άλλα τέτοια κτλ... Επίσης σε μειώνει γιατί το αξίζεις αφού εσύ δεν ξέρεις και αυτός ξέρει(και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια-εσύ πέρυσι τα διδάχτηκες). MJbulls δεν ξέρω γιατί το κάνεις αυτό αλλά σίγουρα δεν είναι σύμφωνο της δεοντολογίας των forum Δεν μιλαω για τον metalgear συγκεκριμενα. Μιλαω για το τι συμβαινει γενικα. Και προφανως και ο metalgear δεν αποτελει την εξαιρεση.
Μπερδεμένος Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Αυτός όχι. Εσύ; Αυτό δεν προσπαθείς μετα κόπων να μας πεις;
MJBulls23 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Αυτός όχι. Εσύ; Αυτό δεν προσπαθείς μετα κόπων να μας πεις; Εγω δεν ειμαι μαθητης λυκειου. αυτοί που ήθελα κατάλαβαν Ναι αλλά και παλι: προταση χωρις ρημα....
evabb Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Κάνεις λαθος. Δες το βιβλιο που ειχες και θα δεις οτι οι τριγωνομετρικες εξισωσεις υπηρχαν και διδασκονταν στο βιβλιο της αλγεβρας της 1ης λυκειου. Εως και πριν 4-5 χρονια υπηρχαν στο βιβλιο της αλγεβρας της Α' λυκειου. εχω το βιβλιο της αλγεβρας της α λυκειου εδω στο χερι μου. εκδοση ΙΑ 2002. το 5ο κεφαλαιο ειναι τριγωνομετρια και εχει 5.1 τριγωνομετρικοι αριθμοι 5.2 τριγωνομετρικες ταυτοτητες 5.3 αναγωγη στο 1ο τεταρτημοριο εξισωσεις δεν υπαρχουν.
Μπερδεμένος Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Και ως τι μπορείς να κρίνεις, να συγκρίνεις και να αξιολογείς τον μαθητή τρίτης λυκείου;
MJBulls23 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 εχω το βιβλιο της αλγεβρας της α λυκειου εδω στο χερι μου. εκδοση ΙΑ 2002. το 5ο κεφαλαιο ειναι τριγωνομετρια και εχει 5.1 τριγωνομετρικοι αριθμοι 5.2 τριγωνομετρικες ταυτοτητες 5.3 αναγωγη στο 1ο τεταρτημοριο εξισωσεις δεν υπαρχουν. Πιθανοτατα να εχεις δικιο και να τα αφαιρεσαν νωριτερα. Η προηγουμενη εκδοση του βιβλιου που ειχες τις ειχε. Αλλά ημουν σιγουρος οτι εως και το 2004-2005 διδασκονταν και στην Α λυκειου. Μικρη σημασια εχει ουτως ή αλλως. Και ως τι μπορείς να κρίνεις, να συγκρίνεις και να αξιολογείς τον μαθητή τρίτης λυκείου; Ως (πρωην--δεν μου πηραν τα πτυχια απλως δεν το εξασκω πλεον και δεν ασχολουμαι) καθηγητης μαθηματικων κατοχος διδακτορικου. Και δεν κρινω. Επισημαινω γεγονοτα. Μην το βλεπεις ως αρνητικη/κακοπροαιρετη κριτικη. Απλως λεω οτι τετοια τετριμμενα πραγματα ειναι αδιανοητο να μην τα γνωριζουν οι μαθητες Γ' λυκειου πχ. Και οτι το φαινομενο αυτο ειναι ΓΕΝΙΚΟΤΑΤΟ και συμβαινει στην συντριπτικη πλειοψηφεια των μαθητων.... Δεν σου λεω οτι εισαι αχρηστος ή κατι τετοιο. Καμια σχεση! Απλως σου λεω οτι εχεις τελειως ελλιπεστατες γνωσεις μαθηματικων κρινοντας απο αυτο που ειδα(ισως ετυχε-τι να πω?)....
evabb Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Δημοσ. 12 Μαΐου 2012 Πιθανοτατα να εχεις δικιο και να τα αφαιρεσαν νωριτερα. Η προηγουμενη εκδοση του βιβλιου που ειχες τις ειχε. Αλλά ημουν σιγουρος οτι εως και το 2004-2005 διδασκονταν και στην Α λυκειου. Μικρη σημασια εχει ουτως ή αλλως. μιλαμε για μια δεκαετια πριν. το παιδι εδω παει φετος τριτη λυκειου. κι εχει διαφορα να εχεις μαθει κατι την προηγουμενη μολις χρονια απο κατι που το εμαθες πριν δυο και τρια χρονια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα