Προς το περιεχόμενο

295 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Θεωρείτε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ ή να επανέλθει στη δραχμή;

• Να παραμείνει στο ευρώ.
    • Να επιστρέψει στη δραχμή.
    • Το ίδιο πράγμα δεν είναι;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οχι δεν ειναι αποτελεσμα εσωτερικης υποτιμησης (που δεν εχει εφαρμοστει ακομα) αλλα εσωτερικης μαλακυνσης

Τι εννοεις δεν εχει εφαρμοστει ακομα?

• Απαντ. 696
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Βασικά αυτο που δεν έχετε καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι το νόμισμα αποτελέι απλά ένα διαχειριστικό εργαλείο των οικονομιών των κρατών, συνεπώς δεν είναι αυτό το μίζων ζήτημα αλλα η διαχείριση αυτού. Αν για παράδειγμα είμαι άσχετος απο ζαχαροπλαστική και μου δώθούν τα καλύτερα εργαλεία και υλικά για να φτιάξω μία τούρτα, θα τα κάνω σκατά. Συνεπώς τα καλά εργαλεία δεν με βοηθήσανε απο μόνα τους.

Επομένως αν δεχτούμε σε μορφή αξιώματος (διότι την αλήθεια συνήθως την αντιλαμβάνεται κανείς όπως του τη πλασάρουν καθώς αμφιβάλω οτι η πλειοψηφία μπορεί να τεκμηριώσει χωρίς να παπαγαλίζει την άποψη της στο συγκεκριμένο θέμα), ότι το ευρώ είναι το καλύτερο νόμισμα για εμάς, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό μας σύστημα, καθώς αποδεδειγμένα είναι ανικανο για διαχειριστεί το οτιδήποτε.

Η απάντηση λοιπόν για μένα είναι : Αν υποθέσουμε οτι μέσα απο τη ζύμωση των γεγονότων θα προκύψει μία αδιάφθορη και στοιβαρή πολιτική δύναμη, η οποία θα μπορέσει να επιστρέψει τη χώρα στη δραχμή μέσα απο χρεοκοπία, διαχειριζόμενη αποτελεσματικά τους πρώτους μήνες σχετικής αναρχίας που θα επικρατήσει, στήνοντας ένα νέο κράτος με μηδενικά πλέον χρέη απο την αρχή, τοτε let it be. Και αν ποτέ γίνει αυτό, θα δείτε οτι αν η χώρα είναι καθαρή απο χρέη και ταυτόχρονα εμπνέει διοικητική εμπιστοσύνη, θα την δανείσουν ακόμα και οι πιστωτές που την πάτησαν στην χρεοκοπία (οι περισσότεροι μόνο τόκους θα χάσουν αλλα τέλος πάντων).

Αν όμως πρόκειται να έχουμε μία απο τα ίδια, να μείνουμε στο €, να παίρνουμε τα 2-3 κατοσταρικάκια μας, να ζει το 70% κάτω απο τα όρια της φτωχειας αλλα τουλάχιστον να υπάρχει και ένα 30% που να ζεί.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι η λύση δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Δυστυχώς προσωπικά θεωρώ οτι φταίει και το εργαλείο όπως χρησιμοποιείται απο την Ευρώπη αλλα και η έλλειψη κοινής πολιτικής βάσης.

Δημοσ.

Εδω οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να διαχειριστούν ενός γαϊδάρου άχυρο, θα κάνουν σωστή διαχείριση επι μήνες της αναρχίας που σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρξει!

Πως θα γίνει αυτό; Απο ποιους και με ποια εργαλεία; Η Αστυνομία είναι ανίκανη να προστατέψει το κέντρο της Αθήνας απο μια διαδήλωση που "ξεφεύγει". Φανταστείτε αυτό το πράγμα επι 10 ή επι 20 τι έχει να γίνει! Λύση = Στρατιωτικός Νόμος;;; Είναι δυνατό να συζητάμε τέτοιου είδους πράγματα; Και όμως μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Δημοσ.

Έλληνα, τελικά τι θέλεις;

Το τίμημα της ανεξαρτησίας

http://www.lifo.gr/team/readersdigest/30660

-Τα λεφτά μου. Τη σύνταξή μου, το μισθό μου. Αυτά που μου μείωσαν κι ακόμα παραπάνω.

-Και που θα τα βρει το κράτος να στα δώσει;

-Δεν ξέρω…από τις μίζες που έπαιρναν τα λαμόγια.

-Ναι, αλλά οι μισθοί σου και οι συντάξεις σου είναι το μεγαλύτερο κομμάτι στον προϋπολογισμό. Κι όλες τις εισπράξεις να σου δώσουν πάλι δε φτάνουν. Από που θα στα δώσουν;

-Να μαζέψουν φόρους.

-Κι άλλους;

-Ναι από εκείνους που τα έχουν.

-Μα εκείνοι που τα έχουν έφυγαν. Εσύ δεν αποφάσισες ότι θες την Ευρώπη που επιτρέπεται να πηγαίνει όπου θέλει ο καθένας τα λεφτά του;

-Τότε να φορολογήσουν τις τράπεζες.

-Μα οι τράπεζες έχουν ζημιές. Θα φορολογήσεις τις ζημιές;

-Ναι αλλά πιο πριν είχαν κέρδη.

-θέλεις να φορολογήσουν τα κέρδη που είχαν πριν 2 χρόνια;

-Ναι

-Μα αν συμβεί αυτό, οι τράπεζες θα γράψουν μεγαλύτερες ζημιές

-Και τι με νοιάζει εμένα;

-Εσύ δε μου είπες ότι θες να μείνεις στο ευρώ;

-Ναι

-Οπότε πως θα μείνεις στο ευρώ αν δεν έχεις τράπεζες;

-Να τις πάρει το κράτος

-Και μετά; Θα φορολογεί το κράτος τον εαυτό του; Ή θα φορτωθεί τις ζημιές αυξάνοντας το έλλειμμα;

-Να μου δώσουν τα λεφτά οι Ευρωπαίοι

-Μα εσύ δεν είπες ότι δε θες Μνημόνιο;

-Ναι, δε θέλω με τίποτα

-Δηλαδή θες να μείνεις στο ευρώ αλλά χωρίς Μνημόνιο

-Ακριβώς!

-Δηλαδή θες να μείνεις στο ευρώ και στην Ευρωζώνη αλλά με τους δικούς σου όρους

-Ναι, να μείνω όπως θέλω εγώ.

-Οπότε μου λες ότι εσύ θα αποφασίζεις πόσα λεφτά θες, ας πούμε αποφασίζεις ότι θα δώσεις αυξήσεις 20% στις συντάξεις και οι Ευρωπαίοι θα καταβάλλουν τα ποσά, σωστά;

-Ναι…δηλαδή όχι. Να σου πω! Δεν είναι δυνατόν να ζήσω με 150 ευρώ. Θα πεθάνω.

-Και τι λύση προτείνεις;

-Αμάν με το ευρώ. Εθνικό νόμισμα. Δραχμή.

-Δραχμή λοιπόν. Οπότε με μια υποτίμηση θα γίνεις φθηνός σωστά;

-Απολύτως. Θα γίνω ανταγωνιστικός.

-Σε τι;

-Τι εννοείς σε τι;

-Εννοώ ότι αν έχεις ένα προϊόν που θα το πουλήσεις φθηνά σε δραχμές γιατί δεν το πουλάς φθηνά σε ευρώ;

-Γιατί δε με αφήνουν

-Ποιοι;

-Οι ξένοι.

-Μα υποτίθεται ότι τώρα έχεις ανοικτά σύνορα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό μπήκες: για να πουλάς ότι θες σε όλη την Ευρώπη.

-Δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα ότι αν έχω δραχμή θα έρχονται εδώ οι ξένοι για διακοπές γιατί θα είμαι φθηνός.

-Μα έτσι θα σου αφήνουν λιγότερα ευρώ. Αφού θα είσαι φθηνότερος

-Ναι αλλά θα έρχονται περισσότεροι

-Και γιατί δεν έρχονται τώρα;

-Γιατί είμαι ακριβός

-Και γιατί δε ρίχνεις τις τιμές;

-Μα δεν μπορώ. Δεν με αφήνει η φορολογία.

-Μα η φορολογία σου με τη δραχμή θα αυξηθεί, αφού θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, το κράτος θα ζητά ολοένα και περισσότερα.

-Ναι. Θα είμαι όμως ανεξάρτητος.

-Από ποιους;

-Από τους ξένους. Με ελέγχουν με το ευρώ.

-Και με τη δραχμή θα είσαι ανεξάρτητος; Πως; Αφού η ισοτιμία της δραχμής πάλι από “ξένους” όπως λες θα ελέγχεται!

-Δηλαδή;

-Δεν υπάρχει νόμισμα που να μην έχει μια ισοτιμία. Αν θες μπανάνες κάνεις τις δραχμές σου ευρώ ή δολάρια και αγοράζεις μπανάνες! Ή πετρέλαιο, ή φάρμακα. Σου θυμίζω ότι ο Σόρος με τα συναλλάγματα παίζει και ξετινάζει τις χώρες!

-Δηλαδή μου λες ότι άμα πάω στη δραχμή θα θυμηθώ τις μέρες που ο κάθε τυχάρπαστος κατέστρεφε ολόκληρες χώρες παίζοντας με την ισοτιμία;

-Ναι.

-Καλά μένω στο ευρώ. Αλλά χωρίς Μνημόνιο.

-Πως θα το καταφέρεις αυτό;

-Θα το επαναδιαπραγματευτώ.

-Πως; Αφού δεν έχεις ακόμα ορίσει διαπραγματευτές.

-Θα κάνω εκλογές

-Και με ποιο πρόγραμμα; Τι θα προτείνεις; Έχεις εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης; Έχεις δηλαδή ένα εθνικό “αντι-μνημόνιο’;

-Όχι.

-Οπότε;

-Αει παράτα μας. Δεν ξέρεις τι λες.

Δημοσ.

Για να καταλάβω επιδή έκλησε μια βιβλιοθήκη στην γερμανία θα πρέπει να έχω τύψεις για την απόλεια του γερμανικού λαού και να δεχθώ να κλείσουν τα ΤΕΙ εδώ χωρίς να διαμαρτηρηθώ; Να δεχθώ αδιαμαρτήρητα τα μέτρα που αντιμετοπίζουν τον πιρετό και να αγνωήσω την μόλυνση που νεκρόνει την κοινωνία;

Δηλαδή ο γερμανός θα εσθανθεί καλήτερα αν εδω κλείσουν τα πάντα και ο κόσμος πινάει;

Δημοσ.

Για να καταλάβω επιδή έκλησε μια βιβλιοθήκη στην γερμανία θα πρέπει να έχω τύψεις για την απόλεια του γερμανικού λαού και να δεχθώ να κλείσουν τα ΤΕΙ εδώ χωρίς να διαμαρτηρηθώ; Να δεχθώ αδιαμαρτήρητα τα μέτρα που αντιμετοπίζουν τον πιρετό και να αγνωήσω την μόλυνση που νεκρόνει την κοινωνία;

Δηλαδή ο γερμανός θα εσθανθεί καλήτερα αν εδω κλείσουν τα πάντα και ο κόσμος πινάει;

Εχει δικαιο το αρθρο. Το βλεπω στο πανω quote.

*Λεει οτι λαικιστες εδω εχουν στρεψει το προβλημα στο εξωτερικο. Πχ εσυ εχεις την απαιτηση να σου δωσουν λεφτα επειδη αυτοι εχουν. Αν κλεισει το εν λογο ΤΕΙ θα εχει ευθυνη το υπουργειο παιδιας. Βεβαια εσυ στρεφεσαι προς την Γερμανια και αγνοεις παντελως το γεγονος οτι το Ελληνικο κρατος παιρνει 42% του ΑΕΠ της χωρας και δεν μπορει να κρατησει ενα ΤΕΙ.

Δημοσ.

Εχει δικαιο το αρθρο. Το βλεπω στο πανω quote.

*Λεει οτι λαικιστες εδω εχουν στρεψει το προβλημα στο εξωτερικο. Πχ εσυ εχεις την απαιτηση να σου δωσουν λεφτα επειδη αυτοι εχουν. Αν κλεισει το εν λογο ΤΕΙ θα εχει ευθυνη το υπουργειο παιδιας. Βεβαια εσυ στρεφεσαι προς την Γερμανια και αγνοεις παντελως το γεγονος οτι το Ελληνικο κρατος παιρνει 42% του ΑΕΠ της χωρας και δεν μπορει να κρατησει ενα ΤΕΙ.

Κοίτα κατά την δική μου ματιά στα μέχρι τώρα γεγονότα

η προυγούμενη κυβέρνηση βγήκε με την υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί λεφτά υπάρχουν. Ήταν όρος του συμβολαίου βάση του οποίου πείρε την ψήφο του λαού. Το πρώτο πράγμα που έκανε λοιπόν (και το μόνο) είναι να αθετήσει τον όρο, με την ίδια λογική μπορώ και εγώ να καταγγήλω το συμβολαίο.

Δεν το κάνω αλλα λέω ότι οι όροι του μνημονίου δεν βγαίνουν το χρέος μεγαλώνει η ύφεση βαθένει και βαδίζουμε ολοταχός προς την απόλυτη μιζέρια.

Μέχρι εκεί όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τους υπόλυπου ευρωπαίους. Αυτά είναι αυθαίρετα συμπεράσματα για λόγους πέρα του οικονομικού και της κρύσης. Ψάχνω να βρω μια λύση που θα μας καλύψει όλους.

Λύση μέχρι στιγμής δεν βλέπω από κανένα, κανένας δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης να κάνει του κεφαλιού του την επόμενη 4ετια όχι μετά τα τελευταία γεγονότα.

Τώρα από φανφάρες αυτού του τύπου χορτάσαμε από όλα τα στρατόπεδα.

Δημοσ.

Κοίτα κατά την δική μου ματιά στα μέχρι τώρα γεγονότα

η προυγούμενη κυβέρνηση βγήκε με την υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί λεφτά υπάρχουν. Ήταν όρος του συμβολαίου βάση του οποίου πείρε την ψήφο του λαού. Το πρώτο πράγμα που έκανε λοιπόν (και το μόνο) είναι να αθετήσει τον όρο, με την ίδια λογική μπορώ και εγώ να καταγγήλω το συμβολαίο.

Για το οποιο φυσικα φταιει η Γερμανια. Βλεπεις δεν στεκει.

Δεν το κάνω αλλα λέω ότι οι όροι του μνημονίου δεν βγαίνουν το χρέος μεγαλώνει η ύφεση βαθένει και βαδίζουμε ολοταχός προς την απόλυτη μιζέρια.

Ο οποιος στοχος του μνημονιου ειναι να μην εχουμε πρωτογενες ελλειμα ( sarcasm απαραδεκτο). Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, αλλα η Ευρωπη πηρε το χρεος μας και μας χρηματοδοτει. Ο στοχος που πρεπει να επιτυχουμε ειναι να μην εχουμε πρωτογενες ελλειμα.

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

πρωτογενες ελλειμα

Δημοσ.

Πόσο είναι το πραγματικό χρεός που χρωστάμε στους λαούς της ΕΕ που μας έδωσαν από το υστέρημα τους και πόσο είναι από επιτόκια των τραπεζών μια και δεν δανειζόμαστε απευθείας από την ΕΚΤ και δεν αναφέρει τίποτα στο άρθρο ?

Δημοσ.

Για το οποιο φυσικα φταιει η Γερμανια. Βλεπεις δεν στεκει.

Αρχήσαμε....

Αυτό κατάλαβες εσύ; Τι δουλειά έχει η γερμανία στο συμβόλαιο μεταξύ του λαού και της κυνέρνησης;

Το ότι η γερμανία και γενικά η ευρώπη έγινε μέρος του προβλήματος με κρατάει και δεν έχω καταγγύλη το συμβόλαιο μέχρι τώρα.

Ο οποιος στοχος του μνημονιου ειναι να μην εχουμε πρωτογενες ελλειμα ( sarcasm απαραδεκτο). Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, αλλα η Ευρωπη πηρε το χρεος μας και μας χρηματοδοτει. Ο στοχος που πρεπει να επιτυχουμε ειναι να μην εχουμε πρωτογενες ελλειμα.

Βασικά μας δανείζει ναι, και ο στόχος είναι δεκτός, ο τρόπος δεν είναι.

Δημοσ.

Πόσο είναι το πραγματικό χρεός που χρωστάμε στους λαούς της ΕΕ που μας έδωσαν από το υστέρημα τους και πόσο είναι από επιτόκια των τραπεζών μια και δεν δανειζόμαστε απευθείας από την ΕΚΤ και δεν αναφέρει τίποτα στο άρθρο ?

Οταν λες πραγματικο τι εννοεις;

Τεσπα αυτα που χρωσταμε ειναι 280 (τελευταια ενημεροση μαρτιος 2012)

Τα επιτοκια ειναι παρα πολυ χαμηλα καπου στα 3-4%* αν δε κανω λαθος. Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι σε τρωνε τα επιτοκια εφοσον δεν τα πληρωνουμε.

* καπου στα 6% διναμε στα καλα χρονια προ 2009.

Βασικά μας δανείζει ναι, και ο στόχος είναι δεκτός, ο τρόπος δεν είναι.

Αν δε κανω λαθος, τα καμαρια μας ειναι σπουδαγμενα. Ας σκεφτουν κατι και ας το πανε να μοιρασουν την σκεψη τους. Το δεν θα μας διωξουν γιατι θα καταρρευσουν... ε ειναι καπως.

Δημοσ.

Αν δε κανω λαθος, τα καμαρια μας ειναι σπουδαγμενα. Ας σκεφτουν κατι και ας το πανε να μοιρασουν την σκεψη τους. Το δεν θα μας διωξουν γιατι θα καταρρευσουν... ε ειναι καπως.

Άθλιο είναι όχι απλά κάπως.

Δημοσ.

Oι Ευρωπαιοι μας βοηθανε για το δικο τους καλο. Οχι απο συμπονια για τους Ελληνες.

Μην λεμε οτι να ναι.

Αν χρεωκοπησει η Ελλαδα αυτοι θα ειναι οι επομενοι.

Μη τα θελουν ολα δικα τους.

Και τα λεφτα τους πισω και την οικονομια τους σωσμενη.

Καπως θα πρεπει να τα βγαλουμε περα κι εμεις.Να υπαρξει μια αναπτυξη για να προχωρησουμε.

Αλλιως ετσι οπως παμε με μηδενικη αναπτυξη θα χρεοκωπησουμε σε λιγα χρονια και θα τα εχουμε χασει ολα. Θα ειναι αργα τοτε.

Προτεινω να διαβασετε το παρακατω αρθρο.Ειναι απλα γραμμενο.

Και να δειτε και την ταινια/ντοκιμαντερ Inside Job.

Οικονομική κρίση στην Ελλάδα: πώς οι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές εφαρμόζονται στην Ευρώπη

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...