Προς το περιεχόμενο

295 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Θεωρείτε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ ή να επανέλθει στη δραχμή;

• Να παραμείνει στο ευρώ.
    • Να επιστρέψει στη δραχμή.
    • Το ίδιο πράγμα δεν είναι;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία, από τον μέσο όρο των μελών του φόρουμ.

Έχω ζήσει και έχω δουλέψει με δραχμές. Με τίποτα δεν θέλω επιστροφή στην δραχμή...

Εάν γυρίσουμε σε δραχμές ξεχάστε το ηλεκτρονικό εμπόριο με το εξωτερικό.

Ξεχάστε αγορές από Amazon κλπ. Για τους πρώτους μήνες θα υπάρχει απαγόρευση της κίνησης κεφαλαίων. Θα υποστούμε τις επιλογές των εισαγωγικών εταιρειών (εαν θα γίνονται εισαγωγές) όσον αφορά τιμές ποικιλία μοντέλων κλπ.

Θα είναι μια καταστροφή...

Πάντως είτε έχουμε δραχμές, είτε ευρώ, είτε χρυσό νόμισμα, είτε πέτσινο, εάν δεν έχουμε παραγωγή, θεσμούς, οργάνωση κλπ δεν κάνουμε τίποτα ...

Μια μεγάλη υποτίμηση θα έχει λίγα βραχυχρόνια θετικά αποτελέσματα και θα δημιουργήσει πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια κλπ...

• Απαντ. 696
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία, από τον μέσο όρο των μελών του φόρουμ.

Έχω ζήσει και έχω δουλέψει με δραχμές. Με τίποτα δεν θέλω επιστροφή στην δραχμή...

Εάν γυρίσουμε σε δραχμές ξεχάστε το ηλεκτρονικό εμπόριο με το εξωτερικό.

Ξεχάστε αγορές από Amazon κλπ.

...α μπράβο. Πες τα ρε μεγάλε. Για να δούμε σε τί διαφέρουν κάποια μεγαλολαμόγια από κάποιους μικρομεσαίους.

Δημοσ.

Τέλη δεκαετίας του '80.

Υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο με ξένα βιβλία στην οδό Αμερικής στην Αθήνα.Μπορεί να υπάρχει ακόμα, σε μια στοά πριν την Πανεπιστημίου, όπως κατεβαίνουνε δεξιά.

Η τιμή που πουλούσε τα ξένα βιβλία ήταν πολύ υψηλή. Έγραφε πχ 10 λίρες και ο βιβλιοπώλης το πωλούσε σε δραχμές το ισοδύναμο 18-20 λίρες.

Ο γνωστός συγγραφέας ο Νίκος Δήμου, τα είχε πάρει μαζί του. Έγραφε τότε στο ΒΉΜΑ και τον είχε καταγγείλει μέσα από την αρθρογραφία του. Μάλιστα όποιος αναγνώστης ζήταγε του έστελνε καταλόγους ξένων οίκων με τιμές κλπ.

Χρειάστηκα να πάρω ένα βιβλίο, όταν είδα την τιμή, διαγραμμένη η τιμή σε λίρες και πολύ υψηλότερη σε δραχμές, διαμαρτυρήθηκα. Η απάντηση κοφτή, "αυτή είναι η τιμή".

Εύχομαι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μπορούμε να αγοράζουμε ελεύθερα και φτηνά, ότι χρειαζόμαστε είτε είναι βιβλίο είτε ρούχα, μουσική κλπ

Δημοσ.

Tέλη της δεκαετίας του 2010.

Σ' ένα Mall στην οδό Αμερικής στην Αθήνα, ένα βιβλιοπωλείο, με ξένα βιβλία, ξένα αφεντικά, ξένους υπαλλήλους. Υπάρχει εδώ και χρόνια και θα υπάρχει για πολύ περισσότερα μιας και πρόκειται για αλυσίδα...

Η τιμή των βιβλίων υψηλή για τα δεδομένα του κόσμου, τη στιγμή που ο βασικός μισθός κυμαίνεται γύρω στα 150€, η χώρα έχει βυθιστεί από παλιά σε μια οικονομική ύφεση χωρίς είτε προηγούμενο ή επιστροφή, έχει γεμίσει με "ειδικές οικονομικές ζώνες" όπου οι εργαζόμενοι στις εντός των αυτών επιχειρήσεις δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς κανένα εξασφαλισμένο εργατικό δικαίωμα ή ασφάλιση, η ανεργία είναι σταθερά κοντά στο 40%, η πλήρης απασχόληση αφορά λιγότερο από το 50% των εργαζομένων, ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει περί τα 10 χρόνια, το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού έχει φτάσει σε πρωτόγνορα επίπεδα, ο καταγεγραμμένος ως ελληνικός πληθυσμός έχει φτάσει τα 6 εκατομμύρια, οι νέοι είτε έχουν ήδη μεταναστεύσει/είναι στην διαδικασία και το ποσοστό τεκνοποιήσεων στις ηλικίες 25-35 έχει πέσει κατακόρυφα, το μεγαλύτερο βιομηχανικό κομμάτι της χώρας έχει περάσει σε πολυεθνικές, η ενέργεια, το νερό και οι πρώτες ύλες είναι εδώ και καιρό υπό ιδιωτικούς φορείς και τα τιμολόγιά τους εκτιναγμένα στον θεό.

Χρειάστηκα ένα βιβλίο και ο ξένος υπεύθυνος μου λέει μια τιμή, απαγορευτική για τον μισθό μου. Διαμαρτύρομαι. Γυρνάει ο ξένος υπεύθυνος και μου λέει "- ε μα αυτή είναι η τιμή. Δες και το τιμολόγιο. ...Πού ήσουνα όταν ξεκίνησαν να περνάνε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις που βάλανε την ταφόπλακα στην χώρα σου;" και του λέω "-αναπολούσα την αισχροκέρδια που επικρατούσε στην δεκαετία του 1980 και ψήφιζα έχοντας κατά νου να μην την ξαναζήσω, για να μην γίνω Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Κορέα, Νότια Ζουαζηλάνδη και το λουρί της μανάς....της μάνας τους....Συγγνώμη, παραφέρθηκα...". "-...δεν ήθελες να γίνεις Βουλγαρία, κι έγινες Ελλάδα. Για να μιλάμε με ορολογία του σήμερα δηλαδή. Δεν σας καταλαβαίνω εσάς τους Έλληνες όμως...Πώς είναι δυνατόν όταν κοιτάτε το μικροσυμφέρον σας, να μην υπολογίζετε ότι αυτό θα έρθει εναντίον σας συλλογικά κάποια στιγμή". "-...αφήστε το το βιβλίο, δεν μπορώ να το πάρω, ίσως ξαναπεράσω στο τέλος του μήνα" είπα, κι απομακρύνθηκα.

Αναμνήσεις....

Από το μέλλον.

Δημοσ.

...μόνο γι' αυτό, τελευταία φορά αυτό : Μισθοί ΔΥ & συντάξεις (="υποστήριξη ασφαλιστικών ταμείων") = 21δις. Το δις δεν είναι δεσποινίδες, είναι Ευρώ. Όπως Ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του 2012 : 55. προβλέπεται να είναι ελλειμματικός κατά καμμιά 10αριά. Αριθμητική σίγουρα ξέρεις - βγάλε συμπεράσματα. Άλλα από τα μέχρι τώρα όμως. Κι άμα θες δηλαδή. Δε σε πιέζει κανείς.

Πουρνάρα, το κάθε τί ως έχει μέχρι τούδε, μας οδηγεί στον διάολο. Άμα θες να κάτσεις να δεις τί χρώμα έχει ο διάολος επειδή έχεις αμφιβολίες, κάτσε.

Αμφιβολια και βεβαια εχω. Μου ειναι αδυνατον να συνδεσω το πως με μια αλλαγη νομισματος θα μπορουσαμε να γινουμε αυτοτελεις ως προς τη διαβιωση μας, ενω δεν μπορουμε να το κανουμε τωρα. Το καθε τι ως εχει ειναι ενα συνολο προβληματων, αλλα ολως περιεργως εχουμε καταφερει να το συρικνωσουμε στο νομισμα, και εχουμε πεισει τον εαυτο μας οτι με την αλλαγη του νομισματος, θα αλλαξει η νοοτροπια μας, θα εχουμε λιγοτερη φοροδιαφυγη, θα γινουμε αυτοματως παραγωγικοι, θα εχουμε ενα κρατικο μηχανισμο που θα δουλευει ρολοι, θα εχουμε παραγωγη ικανη να μας θρεψει αλλα και να εξαγουμε κιολας και δεκαδες αλλα. Ολα αυτα καταφεραμε να πιστευουμε οτι θα διορθωθουν με μια απλη αλλαγη νομισματος. Και δε μιλαω για σενα, εσυ προφανως και καταλαβαινεις το ολο πακετο. Βγες ομως μια βολτα και ρωτα τι ακριβως πιστευει ο καθενας που θελει επιστροφη στη δραχμη, και θα δεις οτι οι περισσοτεροι νομιζουν οτι θα γυρισουμε στο '90 με ολα τα υπερ που ειχαμε τοτε, χωρις καν να σκεφτονται τι κατα θα εχει ολο αυτο το εγχειρημα.

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως οι περισσότεροι που ζητούν "επιστροφή στη Δραχμή", καταλαβαίνουν και το "γιατί". Ενστικτωδώς το ζητάνε. Έχουν όμως έστω δει "τα καλά του Ευρώ", έχουνε δει στην πράξη -ακόμη και οι περισσότεροι από τους ανενημέρωτους- "πόσο πατρικά μας φέρονται οι εταίροι μας", κι ας μην γνωρίζουν από εμπορικά πλεονάσματα, από νομισματική ρευστότητα, "από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς". Η μαλακία βέβαια δεν φεύγει εύκολα από τον εγκέφαλο, ούτε το Γιουρόπιαν Ντρημ. Ούτε το σύνδρομο του νταβατζή (μ' έναν νταβατζή στο πλάι, αισθάνεσαι "εξασφάλιση"). Δεκτόν.

Όσο όμως για την πραγματικότητα, το πρώτο βήμα ΕΙΝΑΙ το εθνικό νόμισμα. Για να το χειριστείς όπως θες, κι όχι για να το χειρίζονται με τον χείριστο τρόπο για 'σένα οι χοίροι της Ευρωζώνης. Οπότε, κακώς "δεν μπορείς να κάνεις την σύνδεση". Όταν στην πολυκατοικία σου ο διαχειριστής τα έχει κάνει μουνί και το γαμάει, δεν κοιτάς ούτε με τον διαχειριστή να τα βρεις, ούτε με τους Ολλανδούς, Φινλανδούς, Γάλλους, Ιταλούς, Εσθονούς και λοιπούς συνένοικους, όταν ο άλλος μένει ρετιρέ κι εσύ υπόγειο και δεν μιλάτε καν την ίδια γλώσσα. Διότι δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα από κοινού κόντρα στον διαχειριστή που θα συνεχίσει το πήδημα του αιδοίου. Αυτό που μπορεί να κάνεις είναι να μαζέψεις τ' αδέρφια σου και τους γονείς σου και να την κάνετε πριν πέσει η πολυκατοικία πάνω σας, και πας αλλού με νέες βάσεις ν' αρχίσεις απ' την αρχή. Ούτε αυτομάτως ούτε τίποτα. Αλλά με δουλειά και προοπτική που στην πολυκατοικία ούτε να την κάνεις θα μπορείς, ούτε και θα έχει όφελος. Εκτός κι αν περιμένοντας καλύτερες μέρες ψοφήσουν ένας-ένας οι δικοί σου και μια μέρα είσαι αρχηγός.

Μονόδρομος είναι. Το άλλο είναι γκρεμός και ρέμα μαζί.

Δημοσ.

το διλημμα δεν είναι είναι δραχμή η ευρώ αποκτήστε κριτική σκέψη και μην τρώτε αμάσητα όσα βλέπετε στα πάνελ.

Το θέμα ειναι να ξεκαθαρίσει ο κόσμος οτι μια δόση ή τα συνεχόμενα δάνεια δεν ειναι η λύση του προβλήματος αλλά η παράταση ενός τετελεσμένου γεγονότος.

Το αποτέλεσμα θα ειναι η περαιτέρω εξαθλίωση της κοινωνίας με οτι συνεπάγεται αυτό και η φυσική αποχώρηση της χώρας απο την Ευρώπη στο πολύ άμεσο μέλλον.

Αυτο το ξέρουμε ήδη το βιώνουμε και δεν μπορεί να το αμφισβητίσει κανείς ουτε τα μεγάλα κόμματα που υπέγραψαν την καταδίκη της χώρας το μνημόνιο

Ειμαστε μέσα στην δίνη του πρόβληματος κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στον λαό ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακάμψουμε ΑΛΛΑ ξέρουμε όλοι τι πρέπει να αποφύγουμε και αυτό ειναι τα νέα δάνεια και η υποθήκευση της χώρα και του μέλλοντος των παιδιών μας και πολλών γενεών που θα ακολουθήσουν.

Δεν έχουμε το δικαίωμα εαν το κάνει σε αυτές τις εκλογές ο Ελληνικός λαός απλά ειναι αξιος της μοίρας του.

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως οι περισσότεροι που ζητούν "επιστροφή στη Δραχμή", καταλαβαίνουν και το "γιατί". Ενστικτωδώς το ζητάνε. Έχουν όμως έστω δει "τα καλά του Ευρώ", έχουνε δει στην πράξη -ακόμη και οι περισσότεροι από τους ανενημέρωτους- "πόσο πατρικά μας φέρονται οι εταίροι μας", κι ας μην γνωρίζουν από εμπορικά πλεονάσματα, από νομισματική ρευστότητα, "από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς". Η μαλακία βέβαια δεν φεύγει εύκολα από τον εγκέφαλο, ούτε το Γιουρόπιαν Ντρημ. Ούτε το σύνδρομο του νταβατζή (μ' έναν νταβατζή στο πλάι, αισθάνεσαι "εξασφάλιση"). Δεκτόν.

Όσο όμως για την πραγματικότητα, το πρώτο βήμα ΕΙΝΑΙ το εθνικό νόμισμα. Για να το χειριστείς όπως θες, κι όχι για να το χειρίζονται με τον χείριστο τρόπο για 'σένα οι χοίροι της Ευρωζώνης. Οπότε, κακώς "δεν μπορείς να κάνεις την σύνδεση". Όταν στην πολυκατοικία σου ο διαχειριστής τα έχει κάνει μουνί και το γαμάει, δεν κοιτάς ούτε με τον διαχειριστή να τα βρεις, ούτε με τους Ολλανδούς, Φινλανδούς, Γάλλους, Ιταλούς, Εσθονούς και λοιπούς συνένοικους, όταν ο άλλος μένει ρετιρέ κι εσύ υπόγειο και δεν μιλάτε καν την ίδια γλώσσα. Διότι δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα από κοινού κόντρα στον διαχειριστή που θα συνεχίσει το πήδημα του αιδοίου. Αυτό που μπορεί να κάνεις είναι να μαζέψεις τ' αδέρφια σου και τους γονείς σου και να την κάνετε πριν πέσει η πολυκατοικία πάνω σας, και πας αλλού με νέες βάσεις ν' αρχίσεις απ' την αρχή. Ούτε αυτομάτως ούτε τίποτα. Αλλά με δουλειά και προοπτική που στην πολυκατοικία ούτε να την κάνεις θα μπορείς, ούτε και θα έχει όφελος. Εκτός κι αν περιμένοντας καλύτερες μέρες ψοφήσουν ένας-ένας οι δικοί σου και μια μέρα είσαι αρχηγός.

Μονόδρομος είναι. Το άλλο είναι γκρεμός και ρέμα μαζί.

Η διαφορα της προ ευρω δραχμης, με την μετα ευρω, ειναι τεραστια, διοτι στην προ ευρω δραχμη μπορει να ειχες το νομισμα σου, και την υποτιθεμενη ανεξαρτησια σου, (οπως ολες οι χωρες), αλλα μια χαρα επαιρνες δανεια και επιδοτησεις για να καλυψεις το πρωτογενες σου ελλειμα το οποιο και δεν καταφερες ποτε ως κρατος να ισοσκελισεις. Στη μετα ευρω δραχμη (οπως πολυ περιγραφικα αναφερεις με το παραδειγμα της πολυκατοικιας), αποδεσμευεσαι απο την ευρωπη αλλα παραλληλα παυεις να χρηματοδοτεισαι ειτε μεσω επιδοτησεων ειτε μεσω δανειων για να καλυψεις το ελλειμα σου, διοτι η οποια μορφη δανειου, παλι θα σου βαλει δερβεναγα πανω απο το κεφαλι σου. Οποτε χωρις ενα πλανο για το πως θα εχεις καλυψει το συνεχες ελλειμα εδω και δεκαετιες, δε βλεπω το οφελος της μεταβασης, και ειδικοτερα δε, οταν δεν πιστευω οτι κανενα απο τα τωρινα κομματα δεν εχει ενα σαφες πλανο για τη μειωση και την εξαλειψη του ελλειματος.

Διοτι στο παραδειγμα της πολυκατοικιας σου, σκοπος δεν ειναι μονο να φυγεις, αλλα να εχεις και εξασφαλισμενο τον πρωτο καιρο μεχρι να εγκατασταθεις, αλλα και να εχεις βρει τον επομενο σωστο διαχειριστη. Με ενα διαχειριστη παρομοιο με τον προηγουμενο, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι σε λιγο καιρο θα ψαχνεις παλι για νεα πολυκατοικια.

Δημοσ.

Και αν είσαι υποχρεωμένος να παραμείνεις στην ίδια πολυκατοικία (χώρα) τι κάνεις;

Μην συγκρίνουμε το σήμερα με την προ-Ευρώ εποχή.

Για να γυρίσουμε στο επίπεδο που είμασταν το 2000 θα περάσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Δημοσ.

Σήμερα ένας ηλικιωμένος-έμπορος χρόνια- μου είπε."Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά είναι η αβεβαιότητα.Από την ημέρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ και μας έκατσε η τρόικα στο σβέρκο ζούμε με την αβεβαιότητα,τις δηλώσεις του καθένα που λέει το μακρύ και το κοντό του,τους εκβιασμούς και τον φόβο.Αν είχαμε σοβαρή ηγεσία όλο αυτό θα είχε αποτραπεί και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα είτε με το ευρο είτε με την δραχμή,και δεν το λέω μόνο για τους δικούς μας αλλά και για τους άλλους.Αν είναι να μείνουμε στο ευρο πρέπει να σταματήσει η απειλή της δόσης και να νοικοκυρέψουν το κράτος.Με φτωχούς πολίτες το παλεύεις με τρομοκρατημένους το διαλύεις."

Δημοσ.

Σήμερα ένας ηλικιωμένος-έμπορος χρόνια- μου είπε."Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά είναι η αβεβαιότητα.Από την ημέρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ και μας έκατσε η τρόικα στο σβέρκο ζούμε με την αβεβαιότητα,τις δηλώσεις του καθένα που λέει το μακρύ και το κοντό του,τους εκβιασμούς και τον φόβο.Αν είχαμε σοβαρή ηγεσία όλο αυτό θα είχε αποτραπεί και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα είτε με το ευρο είτε με την δραχμή,και δεν το λέω μόνο για τους δικούς μας αλλά και για τους άλλους.Αν είναι να μείνουμε στο ευρο πρέπει να σταματήσει η απειλή της δόσης και να νοικοκυρέψουν το κράτος.Με φτωχούς πολίτες το παλεύεις με τρομοκρατημένους το διαλύεις."

έχει απόλυτο δίκιο ο έμπορος.

η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην οικονομία δεν οφείλεται μόνο στο ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά.

μια χαρά λεφτά έχουν αρκετοί (το για πόσο θα έχουν είναι το θέμα).

απλά και αυτοί που έχουν μη ξέροντας τι θα τους ξημερώσει ξοδεύουν ελάχιστα.

έχω γνωστούς που έχουν τα χρήματα και είχαν κάνει σχέδια πχ να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, να ανοίξουν μια επιχείρηση... αλλά δε κάνουν καμία κίνηση γιατί δε ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά, δε ξέρουν που θα πάνε τα τεκμήρια, δε ξέρουν τι φόροι μπορεί να μπουν την επόμενη μέρα. γενικώς δε ξέρουν τι θα τους ξημερώσει και περιμένουν να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση.

Δημοσ.

Κώστα και Πουρνάρα, σας απάντησε στην ουσία η Μαφάλντα με την ιστορία του εμπόρου. Συγκεκριμένα Πουρν, έιχα ήδη απαντήσει και αγώ, όταν σου έλεγα περί "μονοδρόμου" :Το λάθος που κάνεις, είναι ότι θεωρείς πως "η επιστροφή" θα γίνει με τους ίδιους όρους. Έχω ξαναπεί ότι "με τους ίδιους όρους", ούτε το νόμισμα αρκεί να εκδίδεις, ούτε τίποτα.

Θες δικό σου νόμισμα.

Θες ηγεσία που να νοιάζεται για το καλό σου.Χωρίς νόμισμα, δεν πα' να είναι πρόθυμη.

Θες εθνικοποιήσεις των κεντρικών σου τραπεζών, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεών σου (ενέργεια, βαρειά βιομηχανία, επικοινωνίες, διυλιστήρια, μεταφορές, κατασκευαστικές κτλκτλκτλ). Χωρίς ηγεσία ταγμένη σε 'σένα, πούλο. Πριν από αυτήν, νόμισμα, αλλιώς θα μείνει στις προθέσεις και με τα χέρια δεμένα.

Θες εξορθολογισμό και κάθαρση του φορολογικού σου συστήματος. Χωρίς τα προηγούμενα, πούλο. Και μια και περί πολιτικής "βούλησης" πρόκειται....

Θες αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα μπει στην πράξη και όχι στα συρτάρια υπουργείων να κάνει παρέα στις αράχνες.

Θες αρχίδια. Ίσως να τα θες και πριν απ' το νόμισμα ακόμα. Σίγουρα τα θες σε κάθε βήμα, μέχρι το παραμικρό και το τελευταίο.

Τεσπα πολλά θες. Και όλα γίνονται (το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι πόλεμο). Αλλά όταν είσαι σε μαντρί, δεν πας πουθενά. Ειδικά όταν είσαι πρόβατο, που μόνο για σφάξιμο θα μπορέσεις να πας εκεί μέσα. Όσο λοιπόν Πουρνάρα μου κάθεσαι και συζητάς μέσα στο κιζντάνι, μαντρί, πολυκατοικία, χαΐρι δε βλέπεις. Αν βγεις, κι ακολουθήσεις τον μονόδρομο που λέγαμε, είσαι μαθηματικά καταδικασμένος να προοδέψεις.

Δημοσ.

Κώστα και Πουρνάρα, σας απάντησε στην ουσία η Μαφάλντα με την ιστορία του εμπόρου. Συγκεκριμένα Πουρν, έιχα ήδη απαντήσει και αγώ, όταν σου έλεγα περί "μονοδρόμου" :Το λάθος που κάνεις, είναι ότι θεωρείς πως "η επιστροφή" θα γίνει με τους ίδιους όρους. Έχω ξαναπεί ότι "με τους ίδιους όρους", ούτε το νόμισμα αρκεί να εκδίδεις, ούτε τίποτα.

Θες δικό σου νόμισμα.

Θες ηγεσία που να νοιάζεται για το καλό σου.Χωρίς νόμισμα, δεν πα' να είναι πρόθυμη.

Θες εθνικοποιήσεις των κεντρικών σου τραπεζών, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεών σου (ενέργεια, βαρειά βιομηχανία, επικοινωνίες, διυλιστήρια, μεταφορές, κατασκευαστικές κτλκτλκτλ). Χωρίς ηγεσία ταγμένη σε 'σένα, πούλο. Πριν από αυτήν, νόμισμα, αλλιώς θα μείνει στις προθέσεις και με τα χέρια δεμένα.

Θες εξορθολογισμό και κάθαρση του φορολογικού σου συστήματος. Χωρίς τα προηγούμενα, πούλο. Και μια και περί πολιτικής "βούλησης" πρόκειται....

Θες αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα μπει στην πράξη και όχι στα συρτάρια υπουργείων να κάνει παρέα στις αράχνες.

Θες αρχίδια. Ίσως να τα θες και πριν απ' το νόμισμα ακόμα. Σίγουρα τα θες σε κάθε βήμα, μέχρι το παραμικρό και το τελευταίο.

Τεσπα πολλά θες. Και όλα γίνονται (το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι πόλεμο). Αλλά όταν είσαι σε μαντρί, δεν πας πουθενά. Ειδικά όταν είσαι πρόβατο, που μόνο για σφάξιμο θα μπορέσεις να πας εκεί μέσα. Όσο λοιπόν Πουρνάρα μου κάθεσαι και συζητάς μέσα στο κιζντάνι, μαντρί, πολυκατοικία, χαΐρι δε βλέπεις. Αν βγεις, κι ακολουθήσεις τον μονόδρομο που λέγαμε, είσαι μαθηματικά καταδικασμένος να προοδέψεις.

Δε διαφωνουμε σε τιποτε εκτος της χρονολογικης σειρας. Δεν βλεπω λογικη να αλλαξει πρωτα το νομισμα και μετα να ψαξω για την ηγεσια με τα @@. Αυτο ειναι το προβλημα μου και αυτο λεω σε τοσα μηνυματα, οτι ειτε παμε σε δραχμη, ειτε σε αφρικανικη λιρα, παλι στα ιδια σκατα θα ειμαστε, ισως και και σε χειροτερα, αν δεν υπαρχει καποια ηγεσια που να καταφερει να σε κανει να τον πιστεψεις, οτι θα δουλεψει για το καλο σου. Και δυστυχως αυτη την ηγεσια δεν τη βλεπω.

Θα μου πεις, με το ευρω και με σκαρτη ηγεσια γιατι να περιμενω κατι καλυτερο; Μονο διοτι ξερω οτι αν πεσουμε θα παρασυρουμε ολον τον γυρω μας κοσμο (οχι ολο τον κοσμο), με αποτελεσμα να ειναι αναγκασμενοι να μας σωσουν. Και οταν φτασει ο κομπος στο χτενι και για τους ιδιους (που θα φτασει), τοτε ειτε θα παμε ολοι στο νομισμα μας (αλλα δε θα φταιμε εμεις, οποτε θα μπορουμε να εχουμε καποια βοηθεια απο αλλες οικονομιες), ειτε θα γινει καποια εξισορροπιση αφου θα ειναι πλεον φανερο οτι ο δρομος που πανε μεχρι σημερα δεν ακολουθει πουθενα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...