Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Τ αγαπημένο μου θέμα! Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη σύγχηση όσον αφορά το θέμα αυτό.Σλαβόφωνοι πληθυσμοί της Μακεδονίας των οποίων το ιδίωμα είναι μια μείξη σέρβικων,βουλγάρικων,ελληνικών και τούρκικων αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονικά. Εγώ μετά απο πολλές επισκέψεις στην ΠΓΔΜ θα σας πω το άλλο.Πιο πολλα ελληνικά επίθετα έχει σε περιοχές της ΠΓΔΜ κοντά στα ελληνικά σύνορα μέχρι και τη μέση της χώρας παρά απ την εδώ πλευρά των συνόρων.Βέβαια το θλιβερό είναι ότι αυτοί μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι είναι όλα "μακεδονικά". Στέργιοφ,Στάβρεφ,Σπιρίδοφ,Εφτίμοφ,Κόστοφ είναι μερικά απο τα "μακεδονικά" τους επίθετα. Κομμοθνιστές οι οποίοι διέφυγαν στην Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο; Προφανώς κομμουνιστές οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τον ελληνικό στρατό, τους αμερικάνους και τους άγγλους και μην ξεχνάμε ήταν αδέλφια τότε. Μιας που έχεις πάει και ΠΓΔΜ υπάρχει συγγένεια εξωτερική με τους έλληνες της μακεδονίας; Όχι όλους τους έλληνες μόνο της μακεδονίας.
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Έχουν σχέση οι Σλαβομακεδόνες με τους Βλάχους?!? Επειδή η Ημαθία είναι ένας απ'τους νομούς που έχει "θέμα" με τη λέξη "ντόπιος", παρατήρησα ότι πολλοί απ'όσους μένουν στα χωριά απ'τη πλευρά της Βέροιας και αυτοπαοκαλούνται "ντόπιοι", μιλάνε την Ελληνική δημοτική (κοινώς τα χωριάτικα όπως συνηθίζουμε πολύ λάθος να τα αποκαλούμε) και πολλοί απ'τα χωριά της Νάουσας μετράνε από 1 ως το 10 στα... Βουλγάρικα και αυτοαποκαλούνται επίσης "ντόπιοι"! Οι Βλάχοι μιλάνε σχεδόν Ρουμάνικα... Ποιοι από τους παραπάνω είναι Σλαβομακεδόνες? Νόμιζα ότι πάντα ήταν η δεύτερη ομάδα! Ντόπικα ή σλαβομακεδονικά μιλάνε αυτοι που χρησιμοποιούν το σλάβικο ιδίωμα.Εντελώς ηλίθιος όρος το "ντόπικα" κατ εμέ αφού ο καθένας στην περιοχή του ντόπικα μιλάει.Αδυναμία του ελληνικού κράτους να αναγνωρίζει βουλγαρική μειονότητα και να λήξειενδεχομένως το θέμα. Οι βλάχοι είναι άλλη υπόθεση και δεν έχουν σχέση με τους σλαβομακεδόνες. Προφανώς κομμουνιστές οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τον ελληνικό στρατό, τους αμερικάνους και τους άγγλους και μην ξεχνάμε ήταν αδέλφια τότε. Μιας που έχεις πάει και ΠΓΔΜ υπάρχει συγγένεια εξωτερική με τους έλληνες της μακεδονίας; Όχι όλους τους έλληνες μόνο της μακεδονίας. Στα κεντρικά της χώρας υπάρχει ομοιότητα και στις συνήθειας και στην όψη.Μου κανε μεγάλη εντύπως όταν άκουσα να λένε "κίνισαμ" για να πούνε ότι "πήγα εκει".Στ βορειοανατολικά ο πληθυσμός "βουλγαρίζει" αρκετά.Το καταλαβαίνω όταν τους ακούω να μιλάνε.
epp Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Στέργιοφ,Στάβρεφ,Σπιρίδοφ,Εφτίμοφ,Κόστοφ είναι μερικά απο τα "μακεδονικά" τους επίθετα. Κομμοθνιστές οι οποίοι διέφυγαν στην Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο; ναι τα σκοπιανικα ειναι μια μιξη σερβικων και βουλγαρικων τολμω να κανω και εκτιμηση περιπου 30% σερβικα-70% βουλγαρικα μιλαω βουλγαρικα και μπορω να τα καταλαβω αρκετα καλα μιας μονο λεξεις διαφερουν(δηλαδη πιανεις το νοημα) και αυτες οι λεξεις ειναι απο τα σερβικα που ετσι και αλλιως σαν σλαβικη γλωσσα μοιαζουν στα βουλγαρικα, απο ενα σημειο και μετα μπαινουν και τα αλβανικα στην ιστορια μιας και το 30% των κατοικων τους ειναι αλβανοι οπως ξερετε τα συνορα αλλαξαν σχετικα προσφατα(ουσιαστικα στον β παγκοσμιο) οποτε λογικο ειναι να υπηρχαν ελληνες και γιουγκοσλαβοι(μιας και τοτε σκοπια δεν υπηρχαν το 90-91 ιδρυθηκε το κρατος τους) και απτις 2 πλευρες των συνορων βαλε λιγο το οτι επι εμφυλιου οι γιουγκοσλαβοι υποστηριζαν ενεργα το ανταρτικο βαλε και οτι ο τιτο φοβουμενος πως οι βουλγαροι θα του παρουν τα σκοπια τους βαφτισε "μακεδονες" ωστε να θεωρουν τους εαυτους τους "ανωτερους" απτους βουλγαρους ,βαλε οτι και οι βουλγαροι με την σειρα τους φοβοταν τους σερβους και εμας οτι θα επεμβουμε στα σκοπια και τους αναγνωρισαν βιαστικα(κατι που εχουν μετανιωσει εδω και χρονια) και καταλαβαινεις πανω κατω τι γινεται δεν ξερω τι σχεση εχουν τα βλαχικα που αναφερθηκαν(καμια σχεση δεν εχουν με τα σκοπιανικα) αλλα ειναι μειγμα ρουμανικων-ελληνικων και λατινικων τα λατινικα τα ρουμανικα(και τα ιταλικα) εχουν καποια κοινα στοιχεια, οπως ειπα και πριν τα συνορα δεν ηταν τα ιδια πριν 100 χρονια λογικο να υπαρχου γλωσσικα ιδιωματα σε καποιες περιοχες ,και οι περισσοτεροι ποντιοι τουρκικα μιλουσαν γιατι μεναν εκει δεν νομιζω να αμφιβαλλει καποιος κατα ποσο ειναι ελληνες
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Ντόπικα ή σλαβομακεδονικά μιλάνε αυτοι που χρησιμοποιούν το σλάβικο ιδίωμα.Εντελώς ηλίθιος όρος το "ντόπικα" κατ εμέ αφού ο καθένας στην περιοχή του ντόπικα μιλάει.Αδυναμία του ελληνικού κράτους να αναγνωρίζει βουλγαρική μειονότητα και να λήξειενδεχομένως το θέμα. Οι βλάχοι είναι άλλη υπόθεση και δεν έχουν σχέση με τους σλαβομακεδόνες. Έτσι γνωρίζω κι εγώ... Επειδή ψηλομπερδεύτηκα τώρα με όσα διάβασα!
Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Ειναι περιπου το ιδιο πραγμα, λιγο Βουλγαρου, λιγο Σερβου και ολιγον Βλαχοι. Απλα ποτε στο παρελθον δεν ειχαν εθνικη ταυτοτητα. Για εμας ηταν οι σλαβοφωνοι, για τους βουλγαρους ηταν βουλγαροι ενω για τους σεβους ηταν σλαβοι με βουλγαρικο ιδιωμα. Αυτο εχω καταλαβει ολα αυτα τα χρονια. Παντως αλλο οι βλαχοι και τα βλαχικα. Με τους σκοπιανους συννεονουνται μια χαρα οι ομιλουντες βουλγαρικα ενω βγαζουν ακρη και οι σερβοι. Είχαν εθνική συνείδηση πάντως από την εποχή παρακμής των Οθωμανών. Μετά με τον τίτο έγινε το μεγάλο μπαμ.
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Είχαν εθνική συνείδηση πάντως από την εποχή παρακμής των Οθωμανών. Μετά με τον τίτο έγινε το μεγάλο μπαμ. Δεν ήταν έντονη η μακεδονική συνείδηση στις αρχές.Σε κάποιους κύλκλους οραματιστών μόνο.Όλοι οι εθνοπατέρες τους σε βουλγάρικα γυμνάσια εκπαιδεύτηκαν και υπηρέτησαν στον βουλγαρικό στρατό.Η ηγεσία της ΠΓΔΜ όμως κάνει τα πάντα για να εξαφανίζεται η λέξη "βουλγάρικος" απο τα επίσημα έγγραφα.
epp Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Στ βορειοανατολικά ο πληθυσμός "βουλγαρίζει" αρκετά.Το καταλαβαίνω όταν τους ακούω να μιλάνε. καλο θα ηταν να μην λεμε καποια πραγματα αν δεν γνωριζουμε υγ : ξεχασα να γραψω πριν το χαρακτηριστικο συνθημα που εχω διαβασει πολλες φορες και χαρακτηριζει την κατασταση για τις αποψεις των βουλγαρων για τα σκοπια "bulgarians by god,macedonias by tito" .Η ηγεσία της ΠΓΔΜ όμως κάνει τα πάντα για να εξαφανίζεται η λέξη "βουλγάρικος" απο τα επίσημα έγγραφα. βασικα συλλαμβανουν οσους δημοσια δηλωνουν πως αισθανονται βουλγαροι
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Πάντως υπάρχει μεγάλη επιρροή στη Μακεδονία από τους Σλαβομακεδόνες... Πχ, αναφέρομαι και πάλι στην Ημαθία, τους ακούω να λένε "μου τρώγεται ένα γλυκό" ή "μου πίνεται ένας καφές", κοινώς "έχω όρεξη να φάω ένα γλυκό", "θα'θελα έναν καφέ", κάτι που σε διπλανούς Νομούς (πχ Θεσσαλονίκη & Πιερία) δε το ακούς! Μία φίλη από Σερβία μου είπε ότι αυτοί χρησιμοποιούν γραμματικά τη συγκεκριμένη διάλεκτο και για έναν άγνωστο λόγο κάποιοι νομοί εδώ πάνω έχουν υιοθετήσει λεκτικά να μιλάνε στα Ελληνικά όπως μιλάνε οι Σλάβοι!
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 καλο θα ηταν να μην λεμε καποια πραγματα αν δεν γνωριζουμε υγ : ξεχασα να γραψω πριν το χαρακτηριστικο συνθημα που εχω διαβασει πολλες φορες και χαρακτηριζει την κατασταση για τις αποψεις των βουλγαρων για τα σκοπια "bulgarians by god,macedonias by tito" βασικα συλλαμβανουν οσους δημοσια δηλωνουν πως αισθανονται βουλγαροι Ξέρω όμως γιαυτό τα γράφω. Πάντως υπάρχει μεγάλη επιρροή στη Μακεδονία από τους Σλαβομακεδόνες... Πχ, αναφέρομαι και πάλι στην Ημαθία, τους ακούω να λένε "μου τρώγεται ένα γλυκό" ή "μου πίνεται ένας καφές", κοινώς "έχω όρεξη να φάω ένα γλυκό", "θα'θελα έναν καφέ", κάτι που σε διπλανούς Νομούς (πχ Θεσσαλονίκη & Πιερία) δε το ακούς! Μία φίλη από Σερβία μου είπε ότι αυτοί χρησιμοποιούν γραμματικά τη συγκεκριμένη διάλεκτο και για έναν άγνωστο λόγο κάποιοι νομοί εδώ πάνω έχουν υιοθετήσει λεκτικά να μιλάνε στα Ελληνικά όπως μιλάνε οι Σλάβοι! Αν και μου είναι οικίες τέτοιες εκφράσεις επειδή μιλάω σερβοκροάτικα δεν έχω ακούησει ποτέ κανέναν έλληνα να μιλάει έτσι! Ίσως δεν έδωσα την απαιτούμενη προσοχή!
Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Έχουν σχέση οι Σλαβομακεδόνες με τους Βλάχους?!? Επειδή η Ημαθία είναι ένας απ'τους νομούς που έχει "θέμα" με τη λέξη "ντόπιος", παρατήρησα ότι πολλοί απ'όσους μένουν στα χωριά απ'τη πλευρά της Βέροιας και αυτοπαοκαλούνται "ντόπιοι", μιλάνε την Ελληνική δημοτική (κοινώς τα χωριάτικα όπως συνηθίζουμε πολύ λάθος να τα αποκαλούμε) και πολλοί απ'τα χωριά της Νάουσας μετράνε από 1 ως το 10 στα... Βουλγάρικα και αυτοαποκαλούνται επίσης "ντόπιοι"! Οι Βλάχοι μιλάνε σχεδόν Ρουμάνικα... Ποιοι από τους παραπάνω είναι Σλαβομακεδόνες? Νόμιζα ότι πάντα ήταν η δεύτερη ομάδα! Δεν εννοώ την βλάχικη διάλεκτο αλλά την βλάχικη γλώσσα. Κοινώς σλάβικα.
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δεν εννοώ την βλάχικη διάλεκτο αλλά την βλάχικη γλώσσα. Κοινώς σλάβικα. Μα η Βλάχικη γλώσσα δεν είναι τα Ρουμάνικα? Όσους Βλάχους γνωρίζω, μιλάνε σχεδόν Ρουμάνικα! Εκτός κι αν τα Ρουμάνικα θεωρούνται Σλάβικα...
lary7 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Είχαν εθνική συνείδηση πάντως από την εποχή παρακμής των Οθωμανών. Μετά με τον τίτο έγινε το μεγάλο μπαμ. Ειχανε, αλλα σε πολυ μικρο βαθμο για τα δεδομενα των βαλκανιων. Καποιο λόγιοι τους προσπαθουσαν να φτιαξουν εθνικη συνειδηση ενω αλλοι προσπαθουσαν να περασουν την ΒΟυλγαρικη. Για αυτο και σε ολους τους πολεμους ποτε δεν κατεβηκαν με αιτημα την ανεξαρτησια, αντιθετα ταλαντευονταν αναμεσα σε σερβους και βουλγαρους. Αλλα αν το δεις ρεαλιστικα , οι σλαβοφωνοι της Ελλαδας και οι σλαβοι της ΠΓΔΜ εχουν κοινη καταγωγη και ιστορια, οντας μια απο τις υπο-ομαδες των Νοτιων Σλαβων (Yugoslavs).
Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Ντόπικα ή σλαβομακεδονικά μιλάνε αυτοι που χρησιμοποιούν το σλάβικο ιδίωμα.Εντελώς ηλίθιος όρος το "ντόπικα" κατ εμέ αφού ο καθένας στην περιοχή του ντόπικα μιλάει.Αδυναμία του ελληνικού κράτους να αναγνωρίζει βουλγαρική μειονότητα και να λήξειενδεχομένως το θέμα. Οι βλάχοι είναι άλλη υπόθεση και δεν έχουν σχέση με τους σλαβομακεδόνες. Στα κεντρικά της χώρας υπάρχει ομοιότητα και στις συνήθειας και στην όψη.Μου κανε μεγάλη εντύπως όταν άκουσα να λένε "κίνισαμ" για να πούνε ότι "πήγα εκει".Στ βορειοανατολικά ο πληθυσμός "βουλγαρίζει" αρκετά.Το καταλαβαίνω όταν τους ακούω να μιλάνε. Ενδιαφέρον. Θα ανεβώ και γω το καλοκαίρι να δω τι παίζει.
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δεν εννοώ την βλάχικη διάλεκτο αλλά την βλάχικη γλώσσα. Κοινώς σλάβικα. Η βλάχικη γλώσσα δεν είναι σλάβικη γλώσσα. Έχει λατινικές ρίζες. Άλλη μεινότητα οι βλάχοι και άλλη οι σλαβομακεδόνες.Δυο διαφορετικά πραγματα!
epp Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μα η Βλάχικη γλώσσα δεν είναι τα Ρουμάνικα? Όσους Βλάχους γνωρίζω, μιλάνε σχεδόν Ρουμάνικα! Εκτός κι αν τα Ρουμάνικα θεωρούνται Σλάβικα... τα ρουμανικα ειναι λατινογενης γλωσσα καμια σχεση με σλαβικα ουτε στην προελευση της ουτε στο αλφαβητο της τωρα απο ποτε οι βλαχοι γιναν μειονοτητα δεν ξερω,οσο ζω μαθαινω
Προτεινόμενες αναρτήσεις