ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Αν και μου είναι οικίες τέτοιες εκφράσεις επειδή μιλάω σερβοκροάτικα δεν έχω ακούησει ποτέ κανέναν έλληνα να μιλάει έτσι! Ίσως δεν έδωσα την απαιτούμενη προσοχή! Η καταγωγή μου είναι από την Ημαθία, γι'αυτό στο λέω... Άσχετα απ'το αν μένω Κατερίνη. Όταν ήρθα εδώ πριν 11 χρόνια, έτυχε πολλές φορές να μιλήσω έτσι και με κοιτούσαν παράξενα! Σε κάποια φάση τόσο μια (Ελληνίδα) φίλη που ξέρει Σέρβικα όπως και μία που είναι από Σερβία, μου είπαν ότι τη συγκεκριμένη διάλεκτο τη χρησιμοποιούνε μόνο στον κάμπο της Ημαθίας και πως στη Πιερία δε καταλαβαίνουν τι εννοώ, γι'αυτό και κοιτάζουν έτσι.
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Θα επικοινωνήσω με φίλους απο Ημαθία και θα επανέλθω! Αρκετά ενδιαφέρον!
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 τα ρουμανικα ειναι λατινογενης γλωσσα καμια σχεση με σλαβικα ουτε στην προελευση της ουτε στο αλφαβητο της τωρα απο ποτε οι βλαχοι γιναν μειονοτητα δεν ξερω,οσο ζω μαθαινω Όλοι οι Βλάχοι εδώ πάνω (ή τέλος πάντων όσοι αυτοαποκαλούνται Βλάχοι...) μιλάνε με Ρουμανικη διάλεκτο! Μάλιστα ακόμη και τα χρώματα τους είναι διαφορετικά. Οι περισσότεροι είναι ξανθοί με ανοιχτόχρωμα (συνήθως γαλάζια) μάτια!
Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μα η Βλάχικη γλώσσα δεν είναι τα Ρουμάνικα? Όσους Βλάχους γνωρίζω, μιλάνε σχεδόν Ρουμάνικα! Εκτός κι αν τα Ρουμάνικα θεωρούνται Σλάβικα... Βλακεία μου. Σόρρυ. Έχω τόσα στο κεφάλι μου, έχω ζαλιστεί και με τα τόσα μαθήματα ιστορίας που ακούω καθημερινά και τα χω παίξει.
epp Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 αν θυμαμαι καλα(βαριεμαι να ψαξω ακριβη ημερομηνια) μεχρι καποιο ετος οι ρουμανοι ειχαν καποιες αποψεις περι ρουμανικης μειονοτητας(καπελωμα των βλαχων ως εθνικη μειονοτητα και οχι ως απλα γλωσσολογικη μειονοτητα-ιδιωμα) καπου μεχρι την δεκαετια του 80-90 ε με τον καιρο αραξανε στα κυβικα τους ισως υπο τον φοβο οτι μπορει να τους γυρισει μπουμερανγκ μιας και αμφιβαλλω κατα ποσον η πλειοψηφια των βλαχων ενιωθε κατι κοντινο στην ιδεα "μητερα ρουμανια" ισως γιατι ειδαν οτι ειναι ατοπο.. ποιος ξερει
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Αν συνορεύαμε δεν θα είχανε αράξει! Άσε που ακόμη παιδεύονται με το θέμα της Μολδαβίας!
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Θα επικοινωνήσω με φίλους απο Ημαθία και θα επανέλθω! Αρκετά ενδιαφέρον! Δε μιλάνε σε όλη την Ημαθία το ίδιο... Πχ στα χωριά του κάμπου απ'τη πλευρά της Βέροιας ακούς τη διάλεκτο που σου ανέφερα + το γεγονός ότι όλοι μιλάνε την Ελληνική δημοτική! Στο Σέλι (πάνω απ'τη Βέροια) μένουν Βλάχοι και μιλάνε με τη Ρουμανική διάλεκτο. Στα χωριά της Νάουσας είναι χωρισμένοι στη μέση (οι μισοί μιλάνε Ελληνική δημοτική, οι άλλοι μισοί σχεδόν... Βουλγάρικα) & στα χωριά στα όρια μεταξύ Ημαθίας/Πιερίας (Ριζώματα, Πολυδέντρι κλπ) μιλάνε μια εντελώς δική τους διάλεκτο, η οποία πλησιάζει στην Ελληνική δημοτική, αλλά διαφέρει σε πάρα πολλές λέξεις! Πχ δε λένε "Είναι ο μπαμπάς εδώ?" αλλά λένε "Είναι ο μπαμπάς αυτού?", όπου "αυτού" σημαίνει "εδώ"... πράγμα που ακούω πολύ συχνά στη Κατερίνη και μου γυρίζει το στομάχι ανάποδα!!
epp Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Αν συνορεύαμε δεν θα είχανε αράξει! Άσε που ακόμη παιδεύονται με το θέμα της Μολδαβίας! ε λογικο .Η ιστορια, και ειδικοτερα η ιστορια στα βαλκανια, εχει δειξει τι καταληξη εχουν ανα τους καιρους τετοια θεματα, αυτοι με ολους εχουν ψιλοδιαφορες , και αντε πες με εμας χαλαρωσαν εχουν με τους μολδαβους,εχουν με τους βουλγαρους τωρα τελευταια κατι ανταλλαγες δηλωσεων κλπ Πχ δε λένε "Είναι ο μπαμπάς εδώ?" αλλά λένε "Είναι ο μπαμπάς αυτού?", όπου "αυτού" σημαίνει "εδώ"... πράγμα που ακούω πολύ συχνά στη Κατερίνη και μου γυρίζει το στομάχι ανάποδα!! δεν ειμαι γλωσσολογος αλλα υποθετω τα λες και "χωριατικα" δεν πρεπει να ειναι καποιο ειδους ειδικης διαλεκτου γιατι σε πολλα χωρια μιλανε με τετοιες "γραμματικα" λαθος εκφρασεις στην καθομιλουμενη ξερω γω
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Το αυτού το χουμε και στη βόρειο χαλκιδική.Έχω σόι μελίκη και συκιά μεριά και φίλους αλεξάνδρεια,νησί,αγκαθιά. Για να δούμε τι έχουν να πουν!
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Το αυτού το χουμε και στη βόρειο χαλκιδική.Έχω σόι μελίκη και συκιά μεριά και φίλους αλεξάνδρεια,νησί,αγκαθιά. Για να δούμε τι έχουν να πουν! Πιθανόν στο Νησί και στην Αγκαθιά να σου πούνε ότι μπορεί να το λένε έτσι! Εγώ αυτό το ακούω πολύ συχνά στα χωριά "Μακροχώρι-Σταυρός" κλπ, εκεί που είχε γίνει το ατύχημα με τα παιδιά απ'τα Τέμπη...
Nihilist Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δε μιλάνε σε όλη την Ημαθία το ίδιο... Πχ στα χωριά του κάμπου απ'τη πλευρά της Βέροιας ακούς τη διάλεκτο που σου ανέφερα + το γεγονός ότι όλοι μιλάνε την Ελληνική δημοτική! Στο Σέλι (πάνω απ'τη Βέροια) μένουν Βλάχοι και μιλάνε με τη Ρουμανική διάλεκτο. Στα χωριά της Νάουσας είναι χωρισμένοι στη μέση (οι μισοί μιλάνε Ελληνική δημοτική, οι άλλοι μισοί σχεδόν... Βουλγάρικα) & στα χωριά στα όρια μεταξύ Ημαθίας/Πιερίας (Ριζώματα, Πολυδέντρι κλπ) μιλάνε μια εντελώς δική τους διάλεκτο, η οποία πλησιάζει στην Ελληνική δημοτική, αλλά διαφέρει σε πάρα πολλές λέξεις! Πχ δε λένε "Είναι ο μπαμπάς εδώ?" αλλά λένε "Είναι ο μπαμπάς αυτού?", όπου "αυτού" σημαίνει "εδώ"... πράγμα που ακούω πολύ συχνά στη Κατερίνη και μου γυρίζει το στομάχι ανάποδα!! Η ελλάδα τελικά είναι ένωση πολλών ρατσών. Θρακιώτες, μακεδόνες, Κρήτες, θεσσαλοί, κερκυραίοι κτλ. Πολύ ενδιαφέρον θέμα το μακεδονικό, και το βαλκανικό σε ευρύτερο επίπεδο. Το αυτού το χουμε και στη βόρειο χαλκιδική.Έχω σόι μελίκη και συκιά μεριά και φίλους αλεξάνδρεια,νησί,αγκαθιά. Για να δούμε τι έχουν να πουν! Όλη τη βόρεια ελλάδα σόι και φίλους τους έχεις;
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Πιθανόν στο Νησί και στην Αγκαθιά να σου πούνε ότι μπορεί να το λένε έτσι! Εγώ αυτό το ακούω πολύ συχνά στα χωριά "Μακροχώρι-Σταυρός" κλπ, εκεί που είχε γίνει το ατύχημα με τα παιδιά απ'τα Τέμπη... Just confirmed! Ρώτησα ένα φίλο της ηλικίας με καταγωγή απο Αγκαθιά μου ο οποίος δε μένει πλέον εκεί αλλά το λέει κι αυτός! Η ελλάδα τελικά είναι ένωση πολλών ρατσών. Θρακιώτες, μακεδόνες, Κρήτες, θεσσαλοί, κερκυραίοι κτλ. Πολύ ενδιαφέρον θέμα το μακεδονικό, και το βαλκανικό σε ευρύτερο επίπεδο. Όλη τη βόρεια ελλάδα σόι και φίλους τους έχεις; Χαλκιδικιώτης με ρίζες απο Σκόπελο,Ημαθία και Βελβεντό κοζάνης.
ntg1980 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Just confirmed! Ρώτησα ένα φίλο της ηλικίας με καταγωγή απο Αγκαθιά μου ο οποίος δε μένει πλέον εκεί αλλά το λέει κι αυτός! Είδες? Και μάλιστα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δε γνωρίζει καν πως δε στέκει και νομίζει ότι παντού μιλάνε έτσι, ενώ χρησιμοποιείται "μόνο" εκεί...
lary7 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Πχ δε λένε "Είναι ο μπαμπάς εδώ?" αλλά λένε "Είναι ο μπαμπάς αυτού?", όπου "αυτού" σημαίνει "εδώ"... πράγμα που ακούω πολύ συχνά στη Κατερίνη και μου γυρίζει το στομάχι ανάποδα!! Ενταξυ αυτο δεν σημαινει οτι ειναι κανενα γλωσσολογικο ιδιωμα, απλα χωριατικα ειναι που παρατηρειται σε ολη την Ελλαδα. Μικρο-βιασμος της δημοτικης απο πλυθησμους που μολις οι προσφατες γενιες εχουν συμπαγη δημοτικη εκπαιδευση. Αν σου γυρναει το στομαχι πανε κουντουριανο να στρωσει
Finn Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Δημοσ. 16 Μαΐου 2012 Και πίστευα ότι τα ελληνικά μόνο έχουν επηρεάσει τις γειτονικές γλώσσες. Η γλώσσα που μιλάνε στην ΠΓΔΜ σε πολλές περιπτώσεις είναι σα να μιλάς ελληνικά χρησιμοποιώντας σλάβικες λέξεις!
Προτεινόμενες αναρτήσεις