Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάποιος αναφέρθηκε σε χωριά του νομού Ημαθίας.

Η περιοχή αυτή με τα χωριά του κάμπου που την έντονη ντόπια προφορά (αγκαθιά κτλ), λέγεται ρουμλούκι.

Ρουμλούκι, δηλαδή "Ρωμιότοπος" ονόμασαν την περιοχή αυτή οι Τούρκοι επί τουρκοκρατίας διότι ο πληθυσμός είχε έντονο και "ανόθευτο" το ελληνικό στοιχείο.

Χωρίς να έχω ποτέ διάθεση διαμάχης για το θέμα των σλαβομακεδόνων, θα έλεγα ότι ο πληθυσμός αυτός δε συναντάται σχεδόν καθόλου στην Ημαθία, και με παραξένεψε η αναφορά του συμφορουμίτη.

Απεναντίας, γνωρίζω ότι το στοιχείο αυτό είναι πιο έντονο στους Νομούς Φλώρινας, Πέλλας και Καστοριάς.

• Απαντ. 142
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η περιοχή αυτή με τα χωριά του κάμπου που την έντονη ντόπια προφορά (αγκαθιά κτλ), λέγεται ρουμλούκι.

Ρουμλούκι, δηλαδή "Ρωμιότοπος" ονόμασαν την περιοχή αυτή οι Τούρκοι επί τουρκοκρατίας διότι ο πληθυσμός είχε έντονο και "ανόθευτο" το ελληνικό στοιχείο.

Χωρίς να έχω ποτέ διάθεση διαμάχης για το θέμα των σλαβομακεδόνων, θα έλεγα ότι ο πληθυσμός αυτός δε συναντάται σχεδόν καθόλου στην Ημαθία, και με παραξένεψε η αναφορά του συμφορουμίτη.

Απεναντίας, γνωρίζω ότι το στοιχείο αυτό είναι πιο έντονο στους Νομούς Φλώρινας, Πέλλας και Καστοριάς.

Η γειτονική Πέλλα όμως έχει έντονο το σλαβομακεδονικό στοιχείο οπότε παίζει να επηρεάστηκαν οι Ημαθιώτες με τον καιρό!

Δημοσ.

Αλλο οικονομικός μετανάστης κι άλλο πράγμα ο γηγενής πληθυσμός.

Οι πομάκοι απ όσο ξέρω μιλούν μια βουλγάρικη διάλεκτο.Η θρησκεία δεν είναι ντε φακτο το ισλάμ.Οι παπούδες σου δεν μιλούσαν καμιά άλλη γλώσσα;

Μια μειονότητα δεν είναι ανάγκη να έχει παραπάνω δικαιώματα για να υπάρχει.Και μόνο που τους αναγνωρίζεις το δικαίωμα της διαφορετικότητας έχεις κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Στην περίπτωση του μακεδονικού ζητήματος πως μπορεί να επωφελούσε; Επειδή μην μου πεις επειδή δεν αναγνωρίστηκαν κάνουν αυτόν τον αγώνα εκμακεδονισμού. Εμ δεν τους έχω ρωτήσει ποτέ...Θα περάσω αύριο για κανά καφέ να τα πούμε.

Δημοσ.

Στην περίπτωση του μακεδονικού ζητήματος πως μπορεί να επωφελούσε; Επειδή μην μου πεις επειδή δεν αναγνωρίστηκαν κάνουν αυτόν τον αγώνα εκμακεδονισμού. Εμ δεν τους έχω ρωτήσει ποτέ...Θα περάσω αύριο για κανά καφέ να τα πούμε.

Αν μπορούσα να είχα δώσει λύση στο θέμα θα το χα κάνει :P

Πιστεύω ότι αν δείχναμε σ αυτό το θέμα ανώτεροι και αναγνωρίζαμε μια μειονότητα σλαβική (όχι καθαρά μακεδονική) δε θα μπορούσαν να πούνε και πολλά. Π.χ στη Μακεδονία ζούνε Έλληνες μακεδόνες,Σλάβοι μακεδόνες και Βούλγαροι.Διαλέχτε και πάρτε.Τι θα λέγανε οι σκοπιανοί; "Όχι! Στη μακεδονία ζούνε μόνο μακεδόνες;"

Αυτοαναιρούνται εν τω μεταξύ.Λένε ότι δε τους επιτρέπουμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και ότι δε μπορούμε εμείς να πούμε τι μπορούν και τι όχι να είναι αυτοί ενώ την ίδια στιγμή αυτοί μας λένε ότι δε μπορούμε να είμαστε μακεδόνες γιατί λέει είμαστε έλληνες.

Δημοσ.

είμαι από Ημαθία,Ρουμλούκι και σου έριξα +1

γιατί βαριέμαι να ασχοληθώ με τον κάθε νεοέλληνα ιστορικό wannabe "τα πάντα ξέρω και την τύφλα μου μαζί"

Δημοσ.

Πιστεύω ότι αν δείχναμε σ αυτό το θέμα ανώτεροι και αναγνωρίζαμε μια μειονότητα σλαβική (όχι καθαρά μακεδονική) δε θα μπορούσαν να πούνε και πολλά. Π.χ στη Μακεδονία ζούνε Έλληνες μακεδόνες,Σλάβοι μακεδόνες και Βούλγαροι.Διαλέχτε και πάρτε.Τι θα λέγανε οι σκοπιανοί; "Όχι! Στη μακεδονία ζούνε μόνο μακεδόνες;"

το θεμα ειναι λιγο πιο συνθετο,σε γενικες γραμμες περιληπτικα παει ως εξης:

αναγνωριζοντας μια μειονοτητα οποια και αν ειναι αυτη οποιου τυπου και αν ειναι δινεις πατημα

αυτα τα πραγματα οπως βλεπεις δεν αλλαζουν απο μερα σε μερα ειτε απο βδομαδα σε βδομαδα

εδω το θεμα της ονομασιας της φυρομ απτο 90 ειναι προβλημα και εχουμε φτασει 2012, τοσα χρονια μετα και οχι μονο δεν εχει γινει προοδος αλλα ειμαστε στα ιδια αν οχι και χειροτερα

αυτο που θελω να πω ειναι οτι επειδη τετοιες χωρες δεν εχουν στρατιωτικη ισχυ προσπαθουν με πλαγια μεσα μακροπροθεσμα να δημιουργησουν τετελεσμενα

εσυ λεγοντας οτι ξαφνικα ανακαλυψα μια μειονοτητα στα εδαφη μου δινεις πατημα για απαιτησεις εκ μερους αυτης της "μειονοτητας" για ειδικη μεταχειριση ακομα και για κατεγγελιες περι καταπιεσης της μειονοτητας,γιατι ειναι αποδεδειγμενο ιστορικα οτι τις μειονοτητες ΠΑΝΤΑ καποιος τις καπελωνει

οποτε σιγα σιγα με την παροδο του χρονου σε μια γενια καταληγεις στο εδαφος σου με καταπιεσμενους πολιτες μειονοτητας που ελεγχονται απο ξενα συμφεροντα,χαρακτηριστικο ιστορικο παραδειγμα ειναι οι μουσουλμανοι της νοτιας-ανατολικης βουλγαριας που πλεον ειναι και επισημα εθνικα τουρκοι(ειτε το κοσσοβο που απο αλβανοφωνη μειονοτητα γιναν αλβανικη μειονοτητα και τελος ανεξαρτητη περιοχη με στρατιωτικη επεμβαση επιπεδου ανταρτων και πολυ λεω) ,τα γραψα λιγο βιαστικα αλλα πρωτη φορα κανω τοσα ποστ σε μια μερα κουραστηκα :D

Δημοσ.

Οπότε τι κάνεις; Τους βαφτίζεις όλους Έλληνες; Σίγουρα λόγω της θέσης της στην Ευρώπη η Ελλάδα δεν έχει την ευκολία να κάνει τον large τυπο και να μοιράζει status μειονότητας απο δω κι απο κει αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει κι αυτό.

Εγώ σου λέω ν αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα."Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους μας μπλα μπλα μπλα οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε βουλγάρικα οπότε ή βούλγαροι θα είναι ή έλληνες που μιλάν και βουλγάρικα". Όρθια η ΠΓΔΜ μετά!

Δημοσ.

Οπότε τι κάνεις; Τους βαφτίζεις όλους Έλληνες; Σίγουρα λόγω της θέσης της στην Ευρώπη η Ελλάδα δεν έχει την ευκολία να κάνει τον large τυπο και να μοιράζει status μειονότητας απο δω κι απο κει αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει κι αυτό.

Εγώ σου λέω ν αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα."Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους μας μπλα μπλα μπλα οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε βουλγάρικα οπότε ή βούλγαροι θα είναι ή έλληνες που μιλάν και βουλγάρικα". Όρθια η ΠΓΔΜ μετά!

αποψη μου ειναι οτι δεν υπαρχει θεμα που χριζει αντιμετωπισης ,ηδη οι νεοι εδω και χρονια δεν μαθαινουν την ντοπικη διαλεκτο καπου επισημα μονο απο γονεις και αυτο περιορισμενα,τα ατομα που γεννηθηκαν αναμεσα στο 1930-1950 και ισως να εχουν πιο εντονα τα στοιχεια αυτα σιγα σιγα πεθαινουν και την θεση τους παιρνει μια νεα γενια που το πολυ πολυ να γνωριζει μερικες λεξεις "απτον παππου" ,ειπαμε λογικο ειναι τα συνορα ειναι σχετικα προσφατα,υπηρχαν ανταλλαγες πληθυσμων κλπ αυτα δεν αλλαζουν αυτοματα θελουν καποιες γενιες

απτην στιγμη που ειναι εθνικα ελληνες δεν βρισκω τον λογο να μπει καποιος σε μια τετοια διαδικασια,καμια απολυτως χωρα δεν θα το εκανε

οσο αφορα τις θεσεις των σκοπιανων ηδη χανουν τα στηριγματα που ειχαν απτην πλευρα των βουλγαρων γιατι εχουν φτασει σε σημειο να φυλακιζουν οποιον τολμησει να πει οτι νιωθει βουλγαρος,να απαγορευουν την εισοδο στην χωρα σε καποιους κλπ αν το συνδυασεις με μια πιθανη εμπλοκη της καταστασης με τους αλβανους που ζουν στα βορια-δυτικα της χωρας(30%++ του πλυθησμου)οπως εγινε και στο παρελθον που καναν ανταρτικο καταλαβαινεις γιατι καιγονται τοσο πολυ να μπουν στο Νατο.Οποτε ενδεχομενως ισως βαλουν νερο στο κρασι τους αν κλιμακωθει το θεμα και απειληθει η υπαρξη τους

Γενικα θελει τεραστια προσοχη σε τετοια θεματα "μειονοτητων" ειναι απιστευτα μεγαλο δωρο σε πολλους που περιμενουν στην γωνια να τα εκμεταλλευουν

Δημοσ.

Μα οι βούλγαροι δεν αναγνωρίζουν μακεδονικό έθνος παρά μόνο βουλγάρικο γι αυτό και οι σκοπιανοί δεν έχουν τη στήριξη της Βουλγαρίας. Χώρια που οι σκοπιανοί έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι Μεγαλέξανδρο,Ντέλτσεφ,Βασιλιά Σαμουήλ,Κύριλλο και Μεθόδιο ακόμη και Αριστοτέλη. Η παραφροσύνη σε όλο της το μεγαλείο.

Δημοσ.

Μα οι βούλγαροι δεν αναγνωρίζουν μακεδονικό έθνος παρά μόνο βουλγάρικο γι αυτό και οι σκοπιανοί δεν έχουν τη στήριξη της Βουλγαρίας. Χώρια που οι σκοπιανοί έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι Μεγαλέξανδρο,Ντέλτσεφ,Βασιλιά Σαμουήλ,Κύριλλο και Μεθόδιο ακόμη και Αριστοτέλη. Η παραφροσύνη σε όλο της το μεγαλείο.

ε καπως ετσι ειναι ,αναγνωρισαν το κρατος τους υπο τον φοβο οτι θα τους καπελωσουμε εμεις,αλλα δεν δεχονται την υπαρξη "μακεδονικης γλωσσας" ουτε εθνους(που δεν υπαρχει ετσι κ αλλιως)

τεσπα μη τον ψαχνεις απο οπου και αν το πιασεις βρωμαει το θεμα..ειπαμε βαλκανια ειμαστε :D

Δημοσ.

To "Ρουμλούκι" ή αλλιώς "Ρουμπλιούκι" όπως μπερδεύονται πολλοί εκεί και το ονομάζουν λάθος, είναι τα χωριά του κάμπου της Ημαθίας από τη πλευρά της Βέροιας, όπου όπως προανέφερα μιλάνε Δημοτική Ελληνική και δεν έχουν σχέση με τους Σλαβομακεδόνες. Η μάνα μου γεννήθηκε σε ένα από αυτά τα χωριά, οπότε δε τίθεται θέμα διαμάχης! Πάντως τη τάση να μιλάνε με το γνωστό "με τρώγεται ένας χαλβάς", πράγμα που κάνουν ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ, είναι κάτι που μου εξήγησαν κι άλλοι γιατί συμβαίνει. Είναι χειρισμός της Ελληνικής γλώσσας που επηρεάστηκε με το πέρασμα του χρόνου από μειονότητες πληθυσμών που πέρασαν από την ευρύτερη περιοχή.

Τους Σλαβομακεδόνες τους συναντάμε στον κάμπο της Ημαθίας που βρίσκεται προς τη Νάουσα (κοινώς πιο κοντά στην Έδεσσα η οποία ανήκει στον Νομό Πέλλας)! Εκείνοι όταν τους πεις "μέτρα από το 1 μέχρι το 10", μετράνε στα Βουλγάρικα! Κι εδώ δε μιλάμε για διαφορετικό χειρισμό της Ελληνικής γλώσσας, αλλά για παντελώς ξένη γλώσσα. Κι όπως επίσης έγραψα, κι εκεί δεν είναι όλοι Σλαβομακεδόνες, απλά ανάμεσα στους ντόπιους της περιοχής υπάρχουν και οι Σλαβομακεδόνες.

Σαφώς και η συγκεκριμένη ράτσα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το Ρουμλούκι!

Όσο για κάποιον έξυπνο που πετάχτηκε πιο κάτω, ας κάθεται να διαβάζει πρώτα όλη τη κουβέντα και ας μην αντιδράει ως επίσης wannabe (να μην αναφέρω τι) ότι ξέρει την ιστορία του κάθε τόπου.

Δε περιμέναμε να μάθουμε στο insomnia τις ρίζες μας, αλλά και λάθος να κάναμε κάπου, διορθώστε μας φιλικά και κοινωνικά, κι όχι με συμπεριφορά που δείχνει από πόσο χαμηλό επίπεδο μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος, που επιτίθεται λες και τον βρίσανε, επειδή κάποιος άλλος είπε κάτι λάθος! Στο κάτω-κάτω κάνουμε μια συζήτηση που είναι πολύ ενδιαφέρον και ως τώρα κυλούσε απροβλημάτιστα με όσους λάβανε μέρος... ως και τη προηγούμενη σελίδα..........

Δημοσ.

Στο στρατό είχα αρκετές σειρές απο Πέλλα Πτολειμαϊδα Ημαθία και Σέρρες.

Μερικοί το παίζανε μακεδόνες και άλλοι λέγανε είμαστε Έλληνες αλλά ξέρουμε και ντόπικα. Τόσο κοντά η Βουλγαρία παρολαυτά δεν είχαν ιδέα το πόσο πολύ μοιάζει το ιδίωμά τους με την επίσημη βουλγαρική.

Δημοσ.

Όσο για κάποιον έξυπνο που πετάχτηκε πιο κάτω, ας κάθεται να διαβάζει πρώτα όλη τη κουβέντα και ας μην αντιδράει ως επίσης wannabe (να μην αναφέρω τι) ότι ξέρει την ιστορία του κάθε τόπου.

Δε περιμέναμε να μάθουμε στο insomnia τις ρίζες μας, αλλά και λάθος να κάναμε κάπου, διορθώστε μας φιλικά και κοινωνικά, κι όχι με συμπεριφορά που δείχνει από πόσο χαμηλό επίπεδο μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος, που επιτίθεται λες και τον βρίσανε, επειδή κάποιος άλλος είπε κάτι λάθος! Στο κάτω-κάτω κάνουμε μια συζήτηση που είναι πολύ ενδιαφέρον και ως τώρα κυλούσε απροβλημάτιστα με όσους λάβανε μέρος... ως και τη προηγούμενη σελίδα..........

Γελώ!

όπως είπα,

βαριέμαι να ασχοληθώ με τον κάθε νεοέλληνα ιστορικό wannabe.

Και που είσαι,υψηλέ επίπεδε..από την αρχή το διάβασα το θέμα;)

Αποχωρώ.

Δημοσ.

Γελώ!

όπως είπα,

βαριέμαι να ασχοληθώ με τον κάθε νεοέλληνα ιστορικό wannabe.

Και που είσαι,υψηλέ επίπεδε..από την αρχή το διάβασα το θέμα;)

Αποχωρώ.

Ώρα καλή κι αέρα στα πανιά σου... αν όχι και περαστικά! :rolleyes:

Δημοσ.

Απ το 40 και μετά που πήρανε δική τους δημοκρατία εντός Γιουγκοσλαβίας.Αλλά ακόμη και τότε δεν μιλούσαν για μεγαλεξάνδρους και βουκεφάλες. Ναι μεν θέλανε εδάφη αλλά όχι ιστορία.Όπως είπε όμως και ο Μιλοσόσκι έπρεπε να σκάψουνε βαθύτερα γιατί τους αναγκάσαμε εμείς με το πέισμα μας.

Λάθος των κυβερνήσεων τόσα χρόνια να μην αναγνωρίσουν σλαβομακεδονική/βουλγάρικη μειονότητα όπως επίσης πομάκικη και τούρκικη.

Αν είχαμε τώρα ένα άλφα ποσοστό σλαβομακεδόνων και ένα πολύ μεγαλύτερο ελλήνων μακεδόνων δεν θα μπορούσαν αυτοί να μιλάνε για εθνικά μακεδόνες στην Ελλάδα.

Είμαστε μια απο τις χώρες απ όπου έχουνε περάσει όλα τα σπέρματα της Ευρασίας παρολαυτά δεν αναγνωρίζουμε μειονότητες.Απίστευτο!

Χωρίς την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων αγαπητέ δεν βγαίνουν τα κουκιά. Στην παρούσα κατάσταση ποιούς να αναγνωρίσεις ως μειονότητα; Τους εκάτο και πλέον χιλιάδες πολίτες σλαβομακεδονικής καταγωγής (χρησιμοποιώ τον όρο καθαρά περιγραφικά, όχι ως εθνικό προσδιορισμό) που είναι ένα βήμα πριν την πλήρη αφομοίωσή; Τους 30-40 χιλιάδες που δεν θέτουν εαυτούς υπό καμία εθνική στέγη, ούτε την ελληνική ούτε και τις γειτονικές και απλά γουστάρουν να είναι "Μακεντόντσι" και να κρατήσουν το ιδίωμα και το φολκλόρ τους γενικά, χωρίς βλέψεις για εθνική γλώσσα, επίσημη εκπαίδευση κτλ κτλ; Αυτό το έχουν εξασφαλίσει ήδη λίγο πολύ. Ή τους 5-10 χιλιάδες που έχουν συσπειρωθεί στον γνωστό πολιτικό φορέα και ζητάνε παπάδες εξ ονόματος όλων; Χωρίς σαφή και ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση από τις ίδιες τις ομάδες που έχουν διαμορφωθεί πως θα γίνει το πράμα;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...