Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Έχω έναν δίσκο western digital WD5001ABYS με ημερομηνία λήξης 22 Απριλίου 2008

Το πρόγραμμα Hard Disk Sentinel μου βγάζει ότι αναμένεται βλάβη με υγεία 0%

συγκεκριμένα

5,Reallocated Sectors Count,140,137,137 προ αποτυχία, προβλέπεται απώλεια δεδομένων

Μέχρι στιγμής τον έχω για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων

Τον έχω σε εξωτερικό κουτί usb3 , δεν τον βάζω συνέχεια σε λειτουργία αλλα όσες φορές τον βάζω δεν έχω παρατηρήσει κάτι παράξενο αλλα ούτε και τον γνωστό θόρυβο που κάνει όταν χτυπάει .

Κάποιες φορές τον είχα και 2 ημέρες σε συνεχεί λειτουργία

Από τεστ που του έκανα με το Hard Disk Sentinel το μόνο που μου έβγαλε ήταν ότι σε κάποια σημεία πέφτει η ταχύτητα περίπου στο μισό

Η ερώτησή και η απορία μου τελικά είναι προβληματικός ή όχι ;;;

Είναι αξιόπιστο το Hard Disk Sentinel 3,20 pro;

Δημοσ.

Μην τον χρησιμοποιήσεις για αποθήκευση σημαντικών αρχείων, μόνο για junk files & βοηθητικές δουλειές. Ο δίσκος σου έχει πρόβλημα. Δε τίθεται θέμα αξιοπιστίας του HD Sentinel (το οποίο παρεμπιπτόντως απλά διαβάζει & σου αναφέρει τα SMART δεδομένα του δίσκου).

Δημοσ.

Αξιόπιστο, είναι (ούτως ή άλλως τα στοιχεία που παρέχει ο ίδιος ο δίσκος είναι που "διαβάζει"), αλλά για να ξεκαθαρίσεις με την κατάσταση του δίσκου, κάνε το εξής (αφού λες ότι δεν έχει δεδομένα που σ' ενδιαφέρουν) : πάνε στο μενού File κι από 'κει Surface Test και Test Type = reinitialize disk surface. Όταν ολοκληρωθεί (αν τον συνδέσεις εσωτερικά θα γίνει πιο γρήγορα - στο συνιστώ), restart και από τη Διαχείριση Δίσκων των Windows, ενεργοποίηση του δίσκου και μετά δημιουργία partition(s). To ΗDS θα αναφέρει άλλα πράγματα πλέον για την κατάσταση του δίσκου (ή καλύτερα, ή χειρότερα).

Το από πάνω υπ' αυθύνη σου, διότι εάν ο δίσκος τραβάει κάποιο ιδιαίτερο ζόρι ("φυσική ζημιά", πχ στα platters), ενδέχεται και να μην ολοκληρωθεί το "reinitialization" (δεν σε νοιάζει όμως), πράγμα που θα είναι ένδειξη ότι ίσως και να μην μπορέσεις να τον ξαναφορμάρεις (όχι έστω σε ένα και μόνο partition - αλλά θα είναι κάπως μπελάς μετά να υπολογίσεις σε ποιό σημείο είναι η ζημιά, και να φτιάξεις partition πριν και μετά από αυτήν κτλ). Δηλαδή διατηρεί τα στοιχεία του partition ως έχει τώρα, και τον χρησιμοποιείς για όχι σημαντικά πράγματα, πράγμα που ίσως μετά δε θα μπορέσεις να ξανακάνεις, καθώς όταν θα ξαναπάς να φτιάξεις partition, ίσως να "πέφτει" πάνω στην (πιθανή) ζημιά... Τεσπα, δοκίμασε πρώτα να κάνεις ένα απλό read test (το οποίο δεν σβύνει ούτε αρχεία, ούτε τα στοιχεία του partitioning). Aν κολλήσει, θα είναι ένδειξη ότι αν πας να του ξανακάνεις φορμάτ, μάλλον θα αντιμετωπίσεις τα προαναφερθέντα. Αν δεν κολλήσει, μπορείς να "ρισκάρεις" να κάνεις και το reinitialization...

H πτώση της ταχύτητας γενικά δεν είναι καλή ένδειξη, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Μπορεί μετά το reinitialization να στρώσει - μπορεί και να μείνει στα ίδια.

Τέλος, ο θόρυβος που λες, είναι ας πούμε "ο επιθανάτιος ρόγχος". Δε σημαίνει όμως ότι και χωρίς αυτόν, ο δίσκος δεν πεθαίνει ήδη.

* μέχρι να ποστάρω, προηγήθηκε άλλο ποστ βλέπω τώρα που πόσταρα, όπου ήδη είχαν γραφτεί πράγματα που συμπεριέλαβα κι εγώ στο δικό μου

Δημοσ.

Αξιόπιστο, είναι (ούτως ή άλλως τα στοιχεία που παρέχει ο ίδιος ο δίσκος είναι που "διαβάζει"), αλλά για να ξεκαθαρίσεις με την κατάσταση του δίσκου, κάνε το εξής (αφού λες ότι δεν έχει δεδομένα που σ' ενδιαφέρουν) : πάνε στο μενού File κι από 'κει Surface Test και Test Type = reinitialize disk surface. Όταν ολοκληρωθεί (αν τον συνδέσεις εσωτερικά θα γίνει πιο γρήγορα - στο συνιστώ), restart και από τη Διαχείριση Δίσκων των Windows, ενεργοποίηση του δίσκου και μετά δημιουργία partition(s). To ΗDS θα αναφέρει άλλα πράγματα πλέον για την κατάσταση του δίσκου (ή καλύτερα, ή χειρότερα).

Το από πάνω υπ' αυθύνη σου, διότι εάν ο δίσκος τραβάει κάποιο ιδιαίτερο ζόρι ("φυσική ζημιά", πχ στα platters), ενδέχεται και να μην ολοκληρωθεί το "reinitialization" (δεν σε νοιάζει όμως), πράγμα που θα είναι ένδειξη ότι ίσως και να μην μπορέσεις να τον ξαναφορμάρεις (όχι έστω σε ένα και μόνο partition - αλλά θα είναι κάπως μπελάς μετά να υπολογίσεις σε ποιό σημείο είναι η ζημιά, και να φτιάξεις partition πριν και μετά από αυτήν κτλ). Δηλαδή διατηρεί τα στοιχεία του partition ως έχει τώρα, και τον χρησιμοποιείς για όχι σημαντικά πράγματα, πράγμα που ίσως μετά δε θα μπορέσεις να ξανακάνεις, καθώς όταν θα ξαναπάς να φτιάξεις partition, ίσως να "πέφτει" πάνω στην (πιθανή) ζημιά... Τεσπα, δοκίμασε πρώτα να κάνεις ένα απλό read test (το οποίο δεν σβύνει ούτε αρχεία, ούτε τα στοιχεία του partitioning). Aν κολλήσει, θα είναι ένδειξη ότι αν πας να του ξανακάνεις φορμάτ, μάλλον θα αντιμετωπίσεις τα προαναφερθέντα. Αν δεν κολλήσει, μπορείς να "ρισκάρεις" να κάνεις και το reinitialization...

H πτώση της ταχύτητας γενικά δεν είναι καλή ένδειξη, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Μπορεί μετά το reinitialization να στρώσει - μπορεί και να μείνει στα ίδια.

Τέλος, ο θόρυβος που λες, είναι ας πούμε "ο επιθανάτιος ρόγχος". Δε σημαίνει όμως ότι και χωρίς αυτόν, ο δίσκος δεν πεθαίνει ήδη.

* μέχρι να ποστάρω, προηγήθηκε άλλο ποστ βλέπω τώρα που πόσταρα, όπου ήδη είχαν γραφτεί πράγματα που συμπεριέλαβα κι εγώ στο δικό μου

και εγώ εχω ένα πρόβλημα με τον δίσκο βεβαία έχει φάει 4 format το πρόβλημα είναι ότι όταν ο δίσκος πάει να φορτώσει κάτι κάνει ένα κοπανιμα μάλλον το σιδεράκι πως το λένε που τον διαβάζει και κάνει αρκετό θόρυβο εδώ και πολύ καιρό.. να ανησυχώ????

Δημοσ.

Το "έχει φάει 4 φορμάτ", αντιστοιχεί πχ με το να λες "έχω πάρει κάτι αθλητικά παπούτσια κι έχω πάει 4 φορές για μπάσκετ" - για να καταλάβεις "το κόστος ενός φορμάτ"....

Γενικά ας πούμε ότι όταν ένας δίσκος είναι συνδεδεμένος συνεχώς και γράφονται/σβύνονται/ξαναγράφονται συχνόπυκνα αρχεία (πχ ταινίες) πάνω του, το πρόβλημά του είναι "ο...χρόνος" (που θα περάσει). Όχι (τόσο) κάτι άλλο....

Όσο για τον θόρυβο : γενικά το να κάνει "κοπανηματοθορύβους" ένας δίσκος, δεν είναι καλό. Δεν σημαίνει πάντα όμως ότι έχει και "τερματικού χαρακτήρα" πρόβλημα. ΟΜΩΣ, ανεξαρτήτως θορύβου, ανεξαρτήτως ηλικίας (δίσκου), ανεξαρτήτως ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, όχι, δεν οφείλεις "να ανησυχείς", αλλά οφείλεις κάτι άλλο : να έχεις ΠΑΝΤΑ αντίγραφα έστω των πιο σημαντικών σου αρχείων, είτε σε άλλο δίσκο, είτε σε οπτικά δισκάκια, κτλ. Μιας και τα πραγματικά ανατικατάστατα, είναι μερικές φορές κάποια αρχεία (φωτογραφίες πχ), ενώ, το hardware (ο δίσκος καθ' εαυτός δηλαδή), στη χειρότερη πληρώνεις και αντικαθίσταται. Και για το hardware δεν έχει νόημα ν' ανησυχείς, καθώς δεν έχει νόημα να το κάνεις, όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό.

Τέλος, μια απάντηση "στα μέτρα που την θες εσύ" : δεν μπορούμε να ξέρουμε - για την ακρίβεια δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι, ακόμη κι αν τον είχαμε στα χέρια μας τον δίσκο που λες, για το πόσο θα ζήσει. Όχι σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον. Γι' αυτό και δώσε βάση στα παραπάνω που έγραψα...

Δημοσ.

καλημέρα

εκανα low lavel format, φορματ και partition και τέλος έκανα αυτά που μου είπες ολα έγιναν με επιτυχία χωρίς κανένα πρόβλημα

το μόνο μικρό πρόβλημα που συνάντισα ήταν οταν πήγα να κάνω το τέστ reinitialization μου έλεγε οτι δεν επιτρέπετε η πρόσβαση, τον αφήνω καμια ώρα στον υπολογιστή χωρίς να κάνει τίποτα και μετα προσπάθησα πάλι και ξεκίνησε κανονικά

ολοκληρώθηκε με επιτυχία

τώρα τον έβαλα πάλι να κάνει το τέστ, και όπως βλέπω θα ολοκληρωθεί πάλι χωρίς πρόβλημα

αν όλα πάνε καλά θα χρησιμοποιώ για buckap, σαν δεύτερο όμως χωρίς να με νοιάζει αν χαθούν

ευχαριστώ

Δημοσ.

δεν ξέρω , μάλλον με τον δίσκο

είναι γραμμένη επάνω με το γνωστό άσπρο αυτοκόλλητο και με τα επιπλέον στοιχεία του δίσκου

Στο αρχικό μήνυμα έγραψα σαν ημερομηνία λήξης έχω να προσθέσω τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν είναι ημερομηνία λήξης μάλλον ημερομηνία κατασκευής του δίσκου

και σαν βάση αυτης της ημερομηνίας βρίσκουμε αν είναι ακόμη στην εγγύηση ο δίσκος νομίζω, γιατί πολλές φορές επέστεψα κάποιους δίσκους περνώντας σαν βάση αυτή την ημερομηνία

Δημοσ.

Η ημερομηνία λήξης έχει να κάνει με τους μηχανισμούς κίνησης ή την πλάκα του δίσκου;

(Υποθέτω ότι δεν απευθυνόσουν στον iliasnet, αλλά ρωτάς γενικά...; )

Με όλο την δίσκο. (...και όπως είπε κι ο iliasnet, ημερομηνία κατασκευής είναι. Όσο για την ημερομηνία λήξης της εγγύησης που ίσως να εννοούσες, δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την κατασκευής -ενδέχεται να είναι μεταγενέστερη πχ των "3ων χρόνων" ή των "5 χρόνων" κτλ, μιας και υπολογίζεται με δεδομένο πότε επισήμως "αγοράστηκε"/προωθήθηκε σε reseller- γι' αυτό την ελέγχεις μέσω του site των εταιριών, όπου υπάρχει οδηγός διευκρίνησης της ισχύος της με βάση τα στοιχεία του δίσκου, όπως P/N ή S/N - και όχι την ημερομηνία κατασκευής, όπως έγραψε ο iliasnet). 

Δημοσ.

Εγώ πάντως έχω την εντύπωση πως η ερώτηση του De@th L0rd ήταν ειρωνική grin.png μιας & οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι δίσκοι δεν λήγουν.

Μπορεί πάλι & να κατάλαβα λάθος...

Δημοσ.

Χμ ναι, μάλλον, διότι κι εγώ τώρα συνειδητοποίησα πως ο όρος "ημερομηνία λήξης" δεν ήταν καινό δαιμόνιο του Ντεθ, αλλά υπήρξε στο αρχικό ποστ του θρεντ...

Δημοσ.

σωστοί και οι δύο :)

με την ημερομηνία λήξης εννοούσα αυτό , οτι είναι εκτός εγγύησης

τελικά washcloud έχεις δίκιο έτσι πρέπει να είναι

Δημοσ.

δέν έχει αλλάξει κάτι, τα ίδια δείχνει, υγεία 0%

Προβλέπεται βλάβη - Απόδοση: 5 Reallocated Sectors Count, Αριθμος τομέων που μετακινήθηκαν σε εφεδρική περιοχή. Δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην επιφάνεια του δίσκου ή στις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής.

Υπάρχουν 498 κατεστραμένοι τομείς στην επιφάνεια του δίσκου. Τα περιεχόμενα αυτών των τομέων θα μετακινηθούν σε εφεδρική περιοχή.

Με βάση των αριθμό προσπαθειών απαναπροσδιορισμού, οι κατεστραμένοι τομείς μπορεί να είναι από συνεχόμενες περιοχές.

Αντικαταστήστε το σκληρό δίσκο αμέσως.

Προτείνεται να πάρετε αμέσως ένα αντίγραφο ασφαλείας για να προλάβετε απώλεια δεδομένων.

πάντως σε όλα τα τεστ που έκανα δεν έδειξε ούτε μία βλάβη ούτε ένα bad sector

-------

επι την ευκαιρία κάτι άλλο για έναν άλλο δίσκο ssd που έχω στο laptop (που το είχα ξεχάσει να το γράψω στην αρχή)

έχω και εκεί HDS με το που έβαλα δίσκο ssd μου έβγαλε κατευθείαν 68% υγεία εδω και 2 περίπου χρόνια έμεινε εκεί και επίσης με το που ξεκινάει ο υπολογιστής κολάει το HDS μάλλον πιστεύω για αυτόν τον λόγο

0 δεύτερος δίσκος που είναι HDD τον δείχνει κανονικά 100%

Αναγκάζομαι μέσα απο την διαχείριση εργασιών και μετά οταν ξεκινάω τρέχει κανονικά φυσικά δείχνει 68% για τον ssd

δεν είμαι σίγουρος το smart ισχύει το ίδιο και δια ssd ή όχι; ή έχει κάποιες διαφορές;

Δημοσ.

Παρεμπιπτόντως, το "υγεία" είναι μεν ενδεικτικό για την κατάσταση του δίσκου, αλλά όχι απόλυτα. Κυρίως αφορά την εγγύηση (απόλυτα νούμερα - πχ 0%=elegible for RMA). Αν το

5 Reallocated Sectors Count, Αριθμος τομέων που μετακινήθηκαν σε εφεδρική περιοχή. Δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην επιφάνεια του δίσκου ή στις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής.

Υπάρχουν 498 κατεστραμένοι τομείς στην επιφάνεια του δίσκου

μείνει σταθερό για βδομάδες (τα νούμερα), ίσως ο δίσκος να αντέξει για καιρό. Με βάση το πού εμφανίζονται και αν το είναι "συνεχόμενοι" (φαίνεται από το GUI του σκαναρίσματος), μπορείς να "κόψεις" τον δίσκο σε partitions (3 πχ) και να διαγράψεις στο τέλος αυτό που περιέχει τους πολλούς bs (αποκλείεται να μην σου έβγαλε "κόκκινα τετραγωνάκια" κατά το reinitialization ή και το read test).

Περί SSD, εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω τίποτα, οπότε δεν δίνω γνώμη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...