Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν έχεις μπει στο Δαφνί και άκουσες τέτοιες κουβέντες, τότε μάλλον να ανησυχείς.

Όχι. Αλλά αφού δε μπορώ να σου αποδείξω οτι δεν υπάρχουν, το χέρι μου στη φωτιά μπορεί να το έβαζα, αλλά το κεφάλι μου δεν θα το έκοβα. Δίνω 0.00000000001%.

Τόσο δύσκολο είναι; Σε πειράζει τόσο πολύ να δεχτείς οτι υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα; Γιατί;

Ούτε lol ούτε τίποτα. Απλά πράγματα είναι.

Κανένας άθεος δεν πρέπει να είναι άθεος επειδή απλά είναι παράλογες ιστορίες.

Το να είσαι άθεος στη σύγχρονη εποχή, επειδή απλά σου φαίνεται παράλογο να υπάρχει κάτι υπερφυσικό, δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα.

Τον άθεο δεν θα έπρεπε να τον πειράζει να αφήνει μια μικρή πιθανότητα οτι όντως υπάρχει Θεός.

Άθεος είναι περισσότερο αυτός που αδιαφορεί για τον αν υπάρχει ή όχι.

Αν ήταν να αποδείξουμε την μη ύπαρξη του, τότε σιγά το πράγμα, όλοι άθεοι θα ήταν.

Σωστά.

Έχετε μπερδέψει όμως το εξής.

Το να λες οτι είναι απίθανο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει, δε σημαίνει οτι πιστεύεις οτι υπάρχει.

Εγώ είμαι πεπεισμένος οτι δεν υπάρχει, αλλά για ποιο λόγο να πω αποκλείεται να υπάρχει όπως λένε οι περισσότεροι;

Δεν φοβάμαι να πω πως αδιαφορώ αν υπάρχει, και αν υπάρχει τρέφω περισσότερο συναισθήματα μίσους παρά αγάπης πχ.

Το να είσαι άθεος μόνο και μόνο επειδή σου φαίνεται παράλογο να υπάρχει, συγχαρητήρια, αλλά δε νομίζω οτι έκανες και σπουδαίο κατόρθωμα.

το κατορθωμα ειναι οτι αμφισβητεις αυτα που σου μαθενει η οικογενεια σου, το σχολειο και γενικως η κοινωνια. βαζεις λιγο το μυαλο σου να δουλεψει out of the box. παντως απο ενα σημειο και μετα ειναι τετριμενο το θεμα και αναξιο λογου.

• Απαντ. 538
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

το κατορθωμα ειναι οτι αμφισβητεις αυτα που σου μαθενει η οικογενεια σου, το σχολειο και γενικως η κοινωνια. βαζεις λιγο το μυαλο σου να δουλεψει out of the box. παντως απο ενα σημειο και μετα ειναι τετριμενο το θεμα και αναξιο λογου.

Σωστά, έχεις δίκιο. Αλλά αυτό που λες είναι η αρχή.

Το να πεις "μήπως δεν είναι έτσι;" ή όπως ξεκίνησε σε εμένα, με την απορία γιατί οι άλλες θρησκείες δεν είναι οι σωστές, έτσι αμφισβητείς.

Αλλά για να φτάσεις στον αθεισμό-και όχι στην απλή διατύπωση πως είναι μπούδρες αυτά που μάθαμε στο σχολείο στο αγαπημένο μάθημά μας, και αυτά που μας έμαθε η οικογένεια-πρέπει να πας κι άλλο βήμα παραπάνω. Να είσαι συνειδητοποιημένος. Να ξέρεις γιατί δε χρειάζεσαι τον Θεό ακόμα και αν υπάρχει.

Γι' αυτό όπως με πειράζουν οι θεϊστές που λένε "απόδειξέ μου οτι δεν υπάρχει Θεός για να με πείσεις", περίπου τόσο με ενοχλεί και στους άθεους που τους ενοχλεί η φράση "είμαι σχεδόν σίγουρος οτι δεν υπάρχει". Γιατί να ενοχλεί το ότι δεν είναι 100% σίγουρο.

Το 100% δεν το φτάσαμε ακόμα, αν θα το φτάσουμε ποτέ δε ξέρω.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν.

Δημοσ.

Σωστά, έχεις δίκιο. Αλλά αυτό που λες είναι η αρχή.

Το να πεις "μήπως δεν είναι έτσι;" ή όπως ξεκίνησε σε εμένα, με την απορία γιατί οι άλλες θρησκείες δεν είναι οι σωστές, έτσι αμφισβητείς.

Αλλά για να φτάσεις στον αθεισμό-και όχι στην απλή διατύπωση πως είναι μπούδρες αυτά που μάθαμε στο σχολείο στο αγαπημένο μάθημά μας, και αυτά που μας έμαθε η οικογένεια-πρέπει να πας κι άλλο βήμα παραπάνω. Να είσαι συνειδητοποιημένος. Να ξέρεις γιατί δε χρειάζεσαι τον Θεό ακόμα και αν υπάρχει.

Γι' αυτό όπως με πειράζουν οι θεϊστές που λένε "απόδειξέ μου οτι δεν υπάρχει Θεός για να με πείσεις", περίπου τόσο με ενοχλεί και στους άθεους που τους ενοχλεί η φράση "είμαι σχεδόν σίγουρος οτι δεν υπάρχει". Γιατί να ενοχλεί το ότι δεν είναι 100% σίγουρο.

Το 100% δεν το φτάσαμε ακόμα, αν θα το φτάσουμε ποτέ δε ξέρω.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν.

εχεις δικιο. προσωπικα ως αθεη εχω κανει το παραπερα βημα που λες, κι οπως κι εσυ δεν με ενδιαφερει αν υπαρχει η οχι. αυτο το «σχεδον σιγουρος» που λες ειναι οντως πολυ σπαστικο. δλδ ρε φιλε το παιζεις επανασταση αλλα κρατας και μια πισινη σε περιπτωση που κανεις λαθος;

Δημοσ.

εχεις δικιο. προσωπικα ως αθεη εχω κανει το παραπερα βημα που λες, κι οπως κι εσυ δεν με ενδιαφερει αν υπαρχει η οχι. αυτο το «σχεδον σιγουρος» που λες ειναι οντως πολυ σπαστικο. δλδ ρε φιλε το παιζεις επανασταση αλλα κρατας και μια πισινη σε περιπτωση που κανεις λαθος;

Ναι, απλά θέλω να πω πώς αυτός που είναι συνειδητοποιημένος άθεος, δεν θα έπρεπε να τον πειράζει να παραδεχτεί ή ο άλλος να του λέει "δεν είναι 100% σίγουρο".

δεν θα πρέπει ο άθεος να έχει ανάγκη απο αποδείξεις ή απο 100% σιγουριά, αρκεί να μην τον ενδιαφέρει, να μη στηρίζεται εκεί, να βρίσκει οτι η θρησκεία είναι σαν ιός που τρώει τον εγκέφαλο και τη σκέψη των ανθρώπων. Υπάρχει δεν υπάρχει Θεός.

Αυτά, νομίζω πλέον το θέμα έχει αναλυθεί για άλλη μια φορά όσο μπορούσε.

Edit: Αα, και αυτό που με εξοργίζει είναι να μου λένε:

"Ε εσείς οι θετικοί επιστήμονες ό,τι δε βλέπετε σε πείραμα δε το πιστεύετε. Επειδή δε μπορείτε να το αποδείξετε οτι υπάρχει δεν το πιστεύετε".

Αυτό με εξοργίζει πραγματικά.

Δημοσ.

Ναι, απλά θέλω να πω πώς αυτός που είναι συνειδητοποιημένος άθεος, δεν θα έπρεπε να τον πειράζει να παραδεχτεί ή ο άλλος να του λέει "δεν είναι 100% σίγουρο".

δεν θα πρέπει ο άθεος να έχει ανάγκη απο αποδείξεις ή απο 100% σιγουριά, αρκεί να μην τον ενδιαφέρει, να μη στηρίζεται εκεί, να βρίσκει οτι η θρησκεία είναι σαν ιός που τρώει τον εγκέφαλο και τη σκέψη των ανθρώπων. Υπάρχει δεν υπάρχει Θεός.

καταλαβα τι λες. το εξελαβα διαφορετικα. το ολο πραμα ειναι state of mind, προσωπικα θεωρω οτι οι θρησκείες υπαρχουν για να καθησυχαζουν τους φοβους των ενηλικων μιας και πλεον δεν υπαρχουν γονεις για τους εγγυηθουν οτι ολα θα πανε καλα, οποτε ελπιζουν σε καποιον ον ακομα πιο δυνατο. απο την στιγμη που καποιος θα καταλαβει οτι ολα περνανε απο τα χερια ανθρωπων κι οχι απο τα χερια υπερφυσικων οντων για μενα γινεται αυτοματα αθεος.

Δημοσ.

Αυτό δεν είναι συνειδητοποίηση.Αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι άμυαλος.

Το σίγουρο για όλους είναι ότι δεν γίναμε από μόνοι μας.

Επομένως δεν θα μείνω άπραγος,ασυνειδητοποίητος,και σαν ένα μοσχάρι.

Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τα ζώα.

Δημοσ.

Τον άθεο δεν θα έπρεπε να τον πειράζει να αφήνει μια μικρή πιθανότητα οτι όντως υπάρχει Θεός.

Και ομως οπως βλεπουμε εδω τους πειραζει. :-(

Και ειναι ολοι λαθος οπως ειπα.

Το να μην ξερεις κατα 100% οτι ισχυει(ή δεν ισχυει) κατι και να το απορριπτεις τελειως χωρις αποδειξη, ειναι απολυτα εγωιστικο και κινειται στα πλαισια μιας δηθεν επαναστατικοτητας και μιας δηθεν ανωτεροτητας οτι εγω ξεφυγα απο την κοροϊδια ενω εσεις οχι, και ειναι γενικα τραγικο και λαθος.

Το να μην αφηνεις ουτε μια ελαχιστη πιθανοτητα να ισχυει δηλαδη.

Αλλά εαν αφησεις εστω και μια ελαχιστη πιθανοτητα να ισχυει αυτο και να υπαρχει θεος, τοτε υπαρχει μια πιθανοτητα αυτοι που πιστευουν να ειναι τελικα οι σωστοι και οχι εσυ(οχι εσυ, αλλά καταλαβες τι εννοω απο τη στιγμη που αρχισα την προταση με το "αφησεις") και αυτο δεν μπορουν προφανως να το δεχτουν αυτο.

Και αυτη η συγκεκριμενη νοοτροπια και συμπεριφορα τους ειναι το ιδιο τραγικη με την συμπεριφορα αυτων που πιστευουν και λενε οτι υπαρχει θεος και προσπαθουν να κανουν και τους αλλους να το αποδεκτουν μεσα σε δογματικα πλαισια.

Και οι 2 κατηγοριες ειναι εγωιστες και τραγικοι αφου προσπαθουν να πεισουν ΧΩΡΙΣ σαφη αποδειξη και χωρις σαφη επιχειρηματα περι των αποψεων τους....

Δημοσ.

τον rabesatratana (ή κάπως έτσι το όνομα) τον θυμάται κανείς;

Γιατί, νομίζω ότι επέστρεψε φορώντας αθλητικό σορτσάκι μπάσκετ.

Υ.Γ. credits go to Praetorianos (ή κάπως έτσι) που είδα ότι το σκέφτηκε πρώτος.

Δημοσ.

@MJBulls23:

Ακριβώς αυτό ήθελα να πω.

Αμα είναι να βασιζόμαστε σε αποδείξεις κτλ, τότε δε βγαίνει άκρη.

Αν θέλουν να πιστεύουν ή να μη πιστεύουν δικαίωμα τους.

Εμένα με ενοχλεί να πιστεύω σε έναν Θεο που ασχολείται με τις τύχες των ανθρώπων. Αν υπάρχει ως έτσι, τότε πραγματικά μου την έχει δώσει άσχημα. Δεν πιστεύω απο πισινή.

Αν υπάρχει μόνο ως κάτι ανώτερο που δημιούργησε τον κόσμο, τότε δε διαφέρει και πολύ απο τον Θεό όπως περιγράφεται απο τον Σπινόζα, αλλά σε αυτόν τον Θεό αρέσει η έρευνα, η αναζήτηση, και σίγουρα δεν του αρμόζει θρησκεία.

Ο καθένας ό,τι θέλει πιστεύει. Αλλά η οργάνωση που παίρνουν, το ό,τι διδάσκονται στο σχολείο, το ό,τι δε πληρώνουν φόρους, το ό,τι παρεμποδίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας, και πολλά άλλα, αυτά με ενοχλούν πολύ, και δεν είμαι ένας άθεος που πιστεύει οτι δεν πρέπει να μας ενοχλούν, γιατί πολύ απλά δεν κρατάνε τα πιστεύω τους για τον εαυτό τους.

offtopic ιστοριούλα:

Είχα πάει σε σχολείο όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο για το μάθημα της πρακτικής, και πρώτα πήγα να δω στο Γυμνάσιο όπου είχα τελειώσει, πριν δοκιμάσω και στο λύκειο.

Στο Γυμνάσιο ο διευθυντής ήταν μαθηματικός, και νόμιζα οτι θα έχω να μιλήσω με άνθρωπο λογικό.

Αλλά και αυτός, και η υποδιευθύντρια που ήταν θρησκευτικός, άρχισαν να μου τα λένε περίεργα.

Και επειδή κάναμε κουβέντα, δήθεν για μαθήματα καλού και κακού στη κοινωνία, κάτι συμβολικά πράγματα, κάτι παρομοιάσεις ό,τι να 'ναι, και ανέφερα εγώ κάτι για την εξέλιξη και την καταγωγή του ανθρώπου.

Και πετάγεται η υποδιευθύντρια (όπου την είχα και ως μαθητής) και με ύφος κιόλας λέει: "Μπα, κι εσύ που το ξέρεις;;"

Και άντε απο αυτήν, αλλά και ο διευθυντής ο μαθηματικός ρε πούστη μου;;

Δεν κράτησε πολύ η κουβέντα γιατί κατάλαβα πως άκρη δε βγαίνει.

Αυτά κάνουν στο σχολείο, αυτά μαθαίνουν....Αδάμ και Εύα και όλα απλά...

Δημοσ.

Αυτό δεν είναι συνειδητοποίηση.Αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι άμυαλος.

Το σίγουρο για όλους είναι ότι δεν γίναμε από μόνοι μας.

Επομένως δεν θα μείνω άπραγος,ασυνειδητοποίητος,και σαν ένα μοσχάρι.

Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τα ζώα.

ε ναι, το να πιστευεις πως ο θεος σου σε εκανε, σε κανει σκεφτομενο ον.

Τον θεο σου ποιος τον εκανε?

Δημοσ.

Το ξέρετε βέβαια ότι οι θρησκείες παίζει να δημιουργούν περισσότερο άγχος/ανησυχία απ'ό,τι ο ίδιος ο θάνατος...!

Για παράδειγμα, το άγχος των Ευαγγελικών να ανταπεξέλθουν στο βάρος της θρησκείας, να πρέπει συνεχώς να πράττουν έχοντας στο μυαλό τους τα λόγια και τον δρόμο του Χριστού αλλιώς...φόβος για το τί μπορεί να πάθουν ξερωγώ (είχα συμφοιτήτρια κάποτε Ευαγγελική και με την πολλή θρησκεία τά'χε παίξει λίγο και προσπαθούσε να διορθώνει και όλους εμάς και να μας κάνει να νιώθουμε κι εμείς τύψεις για διάφορα πράγματα).

Προσωπικά, δεν πιστεύω σε θεούς, διαβόλους και άλλα τέτοια και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Έχω δεχτεί το γεγονός ότι ο θάνατος θα έρθει αργά ή γρήγορα για όλους μας οπότε no stress και ας απολαύσουμε την ζωή μας ο καθένας όπως γουστάρει.

Δημοσ.

Είναι κάτι που ο απλός νους δεν μπορεί να το συλλάβει. Υπάρχει από πάντα, και άλλα τέτοια που διαβάζαμε/σχολιάζαμε όταν ήμασταν μικρά.

Δημοσ.

Ή εσύ ή ο Χόπκινς.Διαλέξτε.

Δημοσ.

Συμφωνώ μαζί σου, αναζήτηση και αμφισβήτηση των « καθιερωμένων» είναι που σε προχωράει μπροστά σαν άνθρωπο και όχι η προσκόλληση στα «δεδομένα».

Τώρα για την « καταπράυνση» του φόβου του θανάτου είναι, εν μέρει, δικαιολογημένο, δείτε το «The invention of lying», θα σας αρέσει.

Ήρθε να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου για το τι γίνεται μετά που θα αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, οι προθέσεις αυτού ήταν αγαθές, θέλω να πιστεύω, αλλά τα πράγματα μετά ξέφυγαν κάπως και ήρθε η εκμετάλλευση γνωρίζοντας από αυτούς που διαδίδουν τέτοια μηνύματα ότι μπορούν πιο άμεσα να ελέγξουν τον κόσμο που τους ακούει.

Όλοι θέλουν να είναι αθάνατοι, είτε πνευματικά είτε σωματικά αλλά η αλήθεια, προσωπικά για εμένα, είναι ότι αυτή η εγωιστική εμμονή για την υστεροφημία να μας έχει κρατήσει τόσο πίσω σαν πνευματικά που δε μπορούμε να δούμε 2 μέτρα πέρα από την μύτη μας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...