Sellers Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Για μενα το ΑΕΙ νικαει στα σημεια, ΑΛΛΑ κρινοντας απο τον εαυτο μου δεν παιζει να αντεχα την ΠΟΛΛΗ (και πολλες φορες αχρηστη) θεωρια με την οποια τους μπουχτιζουν το κεφαλι και αναγκαζονται απλως να την παπαγαλιζουν γιατι συνηθως ειναι και ακαταλαβιστικη εαν δεν εμβαθυνεις σε αηδιαστικο σημειο. Όχι ότι όλα τα άλλα που είπες δεν είναι σωστά, αλλά εδώ κρύβεται όλη η ουσία. Αν θες να μάθεις απο ποιο κουμπί ανοίγει ο υπολογιστής, πας ΤΕΙ. Αν θες να μάθεις τι γίνεται όταν πατιέται το κουμπί, πας ΑΕΙ. Πολύ χοντρικά. (Το παράδειγμα ίσως είναι λίγο ατυχές, δεν υπάρχει πρόθεση υποβιβασμού. Εννοώ, αν θες να μάθες τα τεχνικά πας σε τει, αν θες να μάθεις προγραμματισμό πας σε ΑΕΙ. Πολυ χοντρικά, έτσι όπως το έχω εγώ στο κεφάλι μου)
nvel Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 το παράδειγμά σου είναι εκτός πραγματικότητας αν νομίζεις ότι στα ΤΕΙ κάθονται τέσσερα χρόνια και μαθαίνουν μόνο να πατάνε κουμπιά και δεν εμβαθύνουν στο αντικείμενο
Sellers Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 το παράδειγμά σου είναι εκτός πραγματικότητας αν νομίζεις ότι στα ΤΕΙ κάθονται τέσσερα χρόνια και μαθαίνουν μόνο να πατάνε κουμπιά και δεν εμβαθύνουν στο αντικείμενο Όχι δεν είπα αυτό. Προφανώς και εμβαθύνουν στο αντικείμενο. Απλά αυτό το αντικείμενο είναι πιο πολύ τεχνικό (το Τ στο ΤΕΙ) παρά θεωρητικό. Δηλαδή, κάποιον να μου φτιάξει την μητρική, προτιμώ έναν απο ΤΕΙ. Αν θέλω κάποιον να μου φτιάξει ένα κώδικα, προτιμώ κάποιον απο το ΑΕΙ. Όχι ότι ο ένας δεν ξέρει την δουλειά του άλλου αλλά αντίστοιχα ο καθένας έχει εμβαθύνει στον δικό του τομέα. (θεωρητικο και πρακτικό)
The_Judas Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 (Το παράδειγμα ίσως είναι λίγο ατυχές, δεν υπάρχει πρόθεση υποβιβασμού. Εννοώ, αν θες να μάθες τα τεχνικά πας σε τει, αν θες να μάθεις προγραμματισμό πας σε ΑΕΙ. Πολυ χοντρικά, έτσι όπως το έχω εγώ στο κεφάλι μου) Δεν ισχύει αυτό. Μόνο με προγραμματισμό ασχολούνται σε ΤΕΙ Πληροφορικής για παράδειγμα... καμία σχέση με τεχνικά ζητήματα. Μιας που μιλαμε για ΤΕΙ-ΑΕΙ Πληροφορικης. Σπουδασα πληροφορικη σε ΤΕΙ σε πολη που εχει και αντιστοιχο πολυτεχνικο τμημα κοντα της, εχοντας κολητο φιλο απο την πολυτεχνικη σχολη. Πρωτον. Πολλοι εκ των καθηγητων διδασκαν και στα 2 τμηματα, μερικες φορες πανομοιοτυπα μαθηματα. Φανταζομαι οτι αυτο ισχυει εως σημερα - αρκει μια επιβεβαιωση απο τα αντιστοιχα σαιτ των 2 τμηματων. Δευτερον. Χρησιμοποιουσαν και τα ιδια βιβλια ως επι το πλειστον Σχετικα με το προγραμμα σπουδων η ΥΛΗ χοντρικα ειναι η ιδια με το πολυτεχνικο τμημα να εμβαθυνει μεχρι αηδιας σε θεωρητικες "παπαριες", δηλαδη εκει που εμεις σταματαγαμε στο διπλο ολοκληρωμα και καναμε μια αποδοχη "οτι ετσι ειναι μετα απο πολυπλοκους μαθηματικους υπολογισμους" στην πολυτεχνικη σχολη κανανε και τους μαθηματικους αυτους υπολογισμους στην υλη τους για να αποδειξουν οτι ο γαιδαρος πεταει ας πουμε. Φυσικα εχει 3 6μηνα παραπανω η πολυτεχνικη σχολη (1 χρονο + το εξαμηνο που στο ΤΕΙ λογιζεται ως πρακτικη ασκηση + πτυχιακη εργασια). Επισης, τοτε παρατηρησα οτι τους ειχαν ταραξει στα προτζεκτ οταν σε εμας αρκουσε στα περισσοτερα μαθηματα η τελικη εξεταση (πραγμα ΥΠΕΡ του ΑΕΙ). Αλλη μια προφανης παρατηρηση ειναι το επιπεδο στο ΑΕΙ ειναι υψηλοτερο, ενω ειναι στατιστικα βεβαιο οτι στο ΑΕΙ υπαρχουν λιγοτερα ατομα-παραλιες σε αντιθεση με το ΤΕΙ που ενα 95% ειναι παραλιες και ενα 5% ενδιαφερεται για τις σπουδες του. Και μεσα σε αυτο το 5% υπολογιστε οτι μιλαμε για ατομα με διαφορα κενα απο το σχολειο, εφοσον μαζεψαν γυρω στα 12-13-14.000 μορια. Ενω στο ΑΕΙ παιζουν 16-17-18χιλιαδες μορια, πιο μορφωμενα ατομα δηλαδη. Εν κατακλειδι, αν θες να μαθεις το αντικειμενο και σε ενδιαφερει θα σου δωθει η ευκαιρια να το κανεις εξαισια ειτε ακολουθησεις τει ειτε αει. Για μενα το ΑΕΙ νικαει στα σημεια, ΑΛΛΑ κρινοντας απο τον εαυτο μου δεν παιζει να αντεχα την ΠΟΛΛΗ (και πολλες φορες αχρηστη) θεωρια με την οποια τους μπουχτιζουν το κεφαλι και αναγκαζονται απλως να την παπαγαλιζουν γιατι συνηθως ειναι και ακαταλαβιστικη εαν δεν εμβαθυνεις σε αηδιαστικο σημειο. Αν πιανεις τα μορια ακολουθησε ΑΕΙ απλα επειδη το επιπεδο των σπουδαστων ειναι υψηλοτερο απο τους χυμα τυπους των ΤΕΙ (πρωτα υπνο ως τις 2 το μεσημερι, μετα καφε, μετα καφε, στη συνεχεια counterstrike, μετα εργαστηριο αν εχουμε ορεξη να παρατησουμε το counterstrike και μετα club-μπουζουκια-σπιτι του ταδε για μπυρες). Στο ΑΕΙ υπαρχει ενα ελαφρως μεγαλυτερο ποσοστο πιο συνηδητοποιημενων σπουδαστων. Τελος να προσθεσω οτι η τριτοβαθμια εκπαιδευση σου προσφερει τα ερεθισματα κι απο κει και περα ολα εναποκεινται στη δικη σου προσωπικη μελετη/εμβαθυνση/επιμονη. Αν περιμενεις οτι με την επισκεψη σου στη θεωρια και το εργαστηριο, με το να εισαι τυπικος στις υποχρεωσεις σου (σε προτζεκτς και εξετασεις) θα παρεις μαζι σου και γνωση επι του αντικειμενου-χρησιμη για την αγορα εργασιας, τοτε εισαι βαθια νυχτωμενος. Στη σχολη πας να παρεις ερεθισματα και εφαλτηρια για προσωπικη ερευνα και να αποκτησεις καποιες γενικες ή και πιο ειδικες θεωρητικες κυριως γνωσεις. Αυτο λοιπον ισχυει εξισου και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ. Αρα απο εκει πρεπει να ξεκινησεις τις ερωτησεις στον εαυτο σου (αν θα κατσεις να λιωσεις στην προσωπικη εξωσχολικη μελετη) και μετα να σκεφτεις τα περι ΑΕΙ-Τει. Α, και πουσαι. Η τριτοβαθμια στη χωρα μας ειναι ΓΕΝΙΚΑ ενα ατελειωτο μπου**ελο. Μην περιμενεις οτι θα σου ανοιξουν τα ματια και οτι θα σε κανουν επιστημονα (ασχετα αν θα το ισχυριζονται απτη πρωτη εως την τελευταια μερα των σπουδων σου). Αν σε παιρνει, αν εχεις ακρες, αν , αν , αν, ψαξου εξαρχης για σοβαρες σχολες του εξωτερικου. Ο ελληνας εργοδοτης το ελληνικο πτυχιο (με την παρουσα κατασταση στην αγορα εργασιας) θα το αντιμετωπιζει παντα ως κωλοχαρτο αν αυτο δε συνοδευεται απο εξειδικευμενες προσωπικες γνωσεις, προυπηρεσια κλπ κλπ. Που να δεις ο ξενος, που θα σε ρωταει τι τμημα ειναι αυτο που σπουδασες/που βρισκεται/αν ειναι αναγνωρισμενο κλπ Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Να προσθέσω όμως και μια άλλη παράμετρο. Στα ΤΕΙ γίνεται εισαγωγή είτε από Ενιαίο Λύκειο είτε από Τεχνικό. Το τεχνικό σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο. Αυτό που παρατήρησα όμως στο ΤΕΙ Πληροφορικής, είναι ότι ορισμένοι απόφοιτοι τεχνικών λυκείων είχαν ήδη πολύ καλή γνώση προγραμματισμού ενώ οι υπόλοιποι που ήμασταν από τα ενιαία (ή γενικά) δεν είχαμε ιδέα. Αυτοί βέβαια υστερούσαν αρκετά στα μαθηματικά. Πολλοί παίρνουν πτυχίο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ και τελικά βγαίνουν χωρίς να έχουν ιδέα πως είναι ο πραγματικός προγραμματισμός. Οι μισοί ξέρουν μαθηματικούς τύπους και οι άλλοι 30 γλώσσες... γενικά λίγο απ'όλα (C, Java, Fortran, Assembly, Delphi, Prolog και άλλες 10 γλώσσες). Όχι δεν είπα αυτό. Προφανώς και εμβαθύνουν στο αντικείμενο. Απλά αυτό το αντικείμενο είναι πιο πολύ τεχνικό (το Τ στο ΤΕΙ) παρά θεωρητικό. Δηλαδή, κάποιον να μου φτιάξει την μητρική, προτιμώ έναν απο ΤΕΙ. Αν θέλω κάποιον να μου φτιάξει ένα κώδικα, προτιμώ κάποιον απο το ΑΕΙ. Όχι ότι ο ένας δεν ξέρει την δουλειά του άλλου αλλά αντίστοιχα ο καθένας έχει εμβαθύνει στον δικό του τομέα. (θεωρητικο και πρακτικό) Αν θέλεις και καλά να κάνεις μια αντιστοιχία... τα ΤΕΙ θα έπρεπε να βγάζουν προγραμματιστές και τα ΑΕΙ αναλυτές. Αλλά και πάλι, προγραμματιστής που βγαίνει από ΑΕΙ χωρίς εμπειρία από μεγάλα projects δεν μπορεί να δουλέψει ως αναλυτής. 1
nvel Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δηλαδή, κάποιον να μου φτιάξει την μητρική, προτιμώ έναν απο ΤΕΙ. Αν θέλω κάποιον να μου φτιάξει ένα κώδικα, προτιμώ κάποιον απο το ΑΕΙ. Όχι ότι ο ένας δεν ξέρει την δουλειά του άλλου αλλά αντίστοιχα ο καθένας έχει εμβαθύνει στον δικό του τομέα. (θεωρητικο και πρακτικό) Μπερδεύεις τους πληροφορικάριους του ΤΕΙ Αθηνών (και άλλων) με τους μηχανικούς Η/Υ του ΤΕΙ Πειραιώς. Ομοίως άλλο οι απόφοιτοι του πανεπιστήμιων στην πληροφορική άλλο οι μηχανικοί των πολυτεχνείων στους Η/Υ
Timonkaipumpa Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα.Πάω φέτος για τρίτη λυκείου και όπως καταλαβαίνετε έχει αρχίσει ο πανικός περί επιλογής σχολής,κλπ.Θέλω να σπουδάσω προγραμματισμό,προτιμότερα σε ΑΕΙ,αλλά επειδή ακούω ότι κάποια ΤΕΙ πολλές φορές είναι καλύτερα από ΑΕΙ έχω μπερδευτεί αρκετά. Θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι διαφορές φοίτησης σε ΑΕΙ με ΤΕΙ. Για παράδειγμα,θα έχω περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά αν βγω από ΑΕΙ? Πόσο μεγάλο ρόλο θα παίζει στο βιογραφικό και τι περισσότερο θα κερδίσω σε ΑΕΙ? Γενικότερα τι πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξω και γιατί? Ευχαριστώ Η διαφορά ΤΕΙ - ΑΕΙ περνάει σε δύο πράματα. Στο χωριό, να το λέει η μάνα του καθενός στην κυρά Μαριγώ όταν πίνουν καφέ, και το δημόσιο. Από εκεί και πέρα... Όποιος μπει σε μία σχολή, για να ΜΗΝ την βγάλει θα πρέπει να προσπαθήσει. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσει και για να μπει. Αλλά... το τι θα κάνει στη σχολή δεν έχει καμία μα καμία μα καμία απολύτως σχέση. Μπορείς να περνάς τα μαθήματα με ένα κάρο αντιγραφές, απαλλακτικές εργασίες που παίρνεις μαζί με άλλους, διαβάζοντας μόνο τα παλιά θέματα και ένα κάρο/σκασμό/σωρό άλλο τρόπους. Μία χαρά μπορείς να βγάλει και έως 7, κάτι βαθμό. Θα τελειώσει κανείς ό,τι τελειώσει... και καμία σημασία δεν θα έχει σε αυτά που ξέρει. Βέβαια.. τα πράγματα αλλάζουν όταν ο βαθμός είναι από 8,65 και πάνω.. και ιδιαίτερα όταν είναι από 9 και πάνω. Επίσης... μπορείς να τελειώσεις ό,τι θες... και να κάνεις και μεταπτυχιακό σε ό,τι θες. Μπορεί να μην βρεις θέση σε κάτι πρωτοκλασάτο... αλλά σίγουρα θα βρεις ένα μεταπτυχιακό στην καλλιέργεια παπαρούνας.. ακόμα και εάν έχεις τελειώσει επεξεργασία αλουμινίου. Ειδικά και εάν πληρώνεις κιόλας και δεν έχουν και πολλές αιτήσεις.. μία χαρά θα βρεις μεταπτυχιακό. Όπως βλέπεις... τι ΤΕΙ, τι ΑΕΙ... εάν δεν πρόκειται για το "χωριό" ή για το δημόσιο... δεν έχει καμία σημασία. Προσπάθησε να σπουδάσεις ένα αντικείμενο που να σου αρέσει. Εάν γίνεις καλός, το ότι είσαι από ΤΕΙ δεν θα μετράει καθόλου. Εάν μπορείς να επιχειρηματολογήσεις πάνω σε αυτό που σπούδασες και αυτά που λες να είναι σωστά... δεν θα σου πει κανείς "Α! Είσαι από ΤΕΙ, δεν ακούω τι λες".
Two-Times-Evil Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Το θέμα είναι ότι εδώ στο σπίτι με πρήζουν περί χαρτιού.Δηλαδή ότι το πτυχίο από ΑΕΙ δεν είναι καν αρκετό κλπ κλπ κλπ.Θέλω να ξέρω τι ευκαιρίες για δουλειά θα έχω και πως θα γίνεται να γίνω καλύτερος από τους υπόλοιπους απόφοιτους. Επίσης,ποια σχολή πιστεύετε είναι η καλύτερη για να σπουδάσω προγραμματισμό?Μιλώντας για ΑΕΙ ποιο συγκεκριμένα θα προτείνατε;
ExaByte Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Χωρίς καμία διάθεση για flame, η απλή-αναδρομική ερώτηση που πρέπει να κάνει κάποιος πριν απαντήσει σε κάποιον υποψήφιο που ρωτάει ουσιαστικά "Για να σπουδάσω πληροφορική, να πάω ΑΕΙ ή ΤΕΙ;", είναι η εξής: Αν το παιδί σας ήταν στην θέση του και έπιανε και ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορικής, τί θα τον συμβουλεύατε; -food for thought- Σε καλά τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ (όλοι ξέρουμε -όσοι έχουμε ασχοληθεί- ποια είναι), το επίπεδο από άποψη δυσκολίας είναι πολύ πιο μεγάλο σε σχέση με τα ΤΕΙ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιος από ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει πολύ καλός και αξιόλογος στο αντικείμενο του, όπως προείπα. Εν πάσει περιπτώσει, επαναλαμβάνω πως τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ κάποιου με το αντικείμενο.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Χωρίς καμία διάθεση για flame, η απλή-αναδρομική ερώτηση που πρέπει να κάνει κάποιος πριν απαντήσει σε κάποιον υποψήφιο που ρωτάει ουσιαστικά "Για να σπουδάσω πληροφορική, να πάω ΑΕΙ ή ΤΕΙ;", είναι η εξής: Αν το παιδί σας ήταν στην θέση του και έπιανε και ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορικής, τί θα τον συμβουλεύατε; -food for thought- Σε καλά τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ (όλοι ξέρουμε -όσοι έχουμε ασχοληθεί- ποια είναι), το επίπεδο από άποψη δυσκολίας είναι πολύ πιο μεγάλο σε σχέση με τα ΤΕΙ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιος από ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει καλός στο αντικείμενο του, όπως προείπα. Δεν εχει point αυτο το επιχειρημα και μπορω να σου πω και το λογο. ΑΝ, λεμε ΑΝ, για ενα ακυρο λογο (εντελως ακυρο ομως) τα τει πληροφορικης ειχαν απλως υψηλοτερη βαση εισαγωγης απο τα αντιστοιχα ΑΕΙ (δεξου το σαν υποθετικο ενδεχομενο απλως), ενα 90% θα απαντουσε ΤΕΙ στην ερωτηση που κανεις. Και για να στο αποδειξω αυτο που λεω δες πως συμπληρωνει ενα 99% των μαθητων το μηχανογραφικο. Βαζει πρωτα τα ΑΕΙ πληροφορικης, μετα τα ΑΕΙ μηχανολογιας (sdoing), μετα κανα ΑΕΙ ηλεκτρονικων/ηλεκτρολογιας (sdoing) και στη συνεχεια περναει στα αντιστοιχα ΤΕΙ. Δεν επιλεγει ειδικοτητα δηλαδη, επιλεγει την υψηλοτερη βαση στην προτεραιοτητα του. Ξερει ο γονεας ο 50ρης τι διαφορα εχει ενα ΑΕΙ πληροφορικης με ενα ΤΕΙ? Απλα ξερει οτι "τα ΑΕΙ ειναι πιο καλα" επειδη τα προτιμαει πιο πολυς κοσμος. Και υποψιν, δεν ειμαι αυτος που θα σου πει οτι δεν ειναι καλυτερα. Αλλα λεω απλως πως για ενα 99% ειναι τοσο χαζος ο τροπος που επιλεγουν μεταξυ σχολων, που μια τετοια ερωτηση δεν εχει νοημα!
Downloadpercent Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Τα μεταπτυχιακά ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν τεράστια διαφορά παλιά μπορεί να μην δεχόντουσαν καν, αλλά τώρα στο θέμα αυτό δεν υπάρχει διαφορά (ελάχιστη) αυτά που κοιτάνε είναι πολλά και ανάλογα με το πρόγραμμα, μερικά ζητάνε ΜΟ πάνω από 9 , μερικά άλλα 8+ απλά κάποια μαθήματα πρέπει να τα έχεις περάσει με βαθμό. Σχετικά με τους καθηγητές φίλε μου, η αλήθεια είναι ότι τελευταία γίνεται προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, οι καθηγητές επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και όντως είναι πολύ εύκολο να βρεις καθηγητές με διδακτορικά από τι ένα πτυχίο Βασικά αυτοί είναι εργαστηριακοί συνεργάτες (με πτυχίο μόνο). Σχετικά με το επίπεδο δυσκολία μαθημάτων, η αλήθεια είναι ότι στα ΤΕΙ ο τρόπος εξέτασης είναι ότι να'ναι, να βλέπεις άτομα που δεν ξέρουν που ανοίγει και που κλείνει ένα κομμάτι κώδικα και να παίρνουν 8-10 τα μαθήματα όμως δεν είναι και εύκολα όπως τα λέτε... ΥΓ: έχουμε σήμερα τόσους ανέργους πτυχιούχους, ΜΑ το ίδιο το ίδρυμα ΑΕΙ/ΤΕΙ κάνει τις λεγόμενες σκούπες όπου σε μια φάση βάζουν πολύ εύκολα θέματα για να περάσουν όλοι, και βγάζουν όλα τα "γίδια" έξω στην αγορά εργασίας... Είμαι αντίθετος με αυτό, εσείς;
ExaByte Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δεν εχει point αυτο το επιχειρημα και μπορω να σου πω και το λογο. ΑΝ, λεμε ΑΝ, για ενα ακυρο λογο (εντελως ακυρο ομως) τα τει πληροφορικης ειχαν απλως υψηλοτερη βαση εισαγωγης απο τα αντιστοιχα ΑΕΙ (δεξου το σαν υποθετικο ενδεχομενο απλως), ενα 90% θα απαντουσε ΤΕΙ στην ερωτηση που κανεις. Και για να στο αποδειξω αυτο που λεω δες πως συμπληρωνει ενα 99% των μαθητων το μηχανογραφικο. Βαζει πρωτα τα ΑΕΙ πληροφορικης, μετα τα ΑΕΙ μηχανολογιας (sdoing), μετα κανα ΑΕΙ ηλεκτρονικων/ηλεκτρολογιας (sdoing) και στη συνεχεια περναει στα αντιστοιχα ΤΕΙ. Δεν επιλεγει ειδικοτητα δηλαδη, επιλεγει την υψηλοτερη βαση στην προτεραιοτητα του. Ξερει ο γονεας ο 50ρης τι διαφορα εχει ενα ΑΕΙ πληροφορικης με ενα ΤΕΙ? Απλα ξερει οτι "τα ΑΕΙ ειναι πιο καλα" επειδη τα προτιμαει πιο πολυς κοσμος. Και υποψιν, δεν ειμαι αυτος που θα σου πει οτι δεν ειναι καλυτερα. Αλλα λεω απλως πως για ενα 99% ειναι τοσο χαζος ο τροπος που επιλεγουν μεταξυ σχολων, που μια τετοια ερωτηση δεν εχει νοημα! Μου απέδειξες κάτι βασιζόμενος πάνω σε κάτι που δεν ισχύει, άρα ο ισχυρισμός είναι λάθος :P Πέρα από την πλάκα: Τώρα για το μηχανογραφικό, οκ, άλλη κουβέντα αυτή, σε αυτό φταίει και ο ελλειπής-ανύπαρκτος επαγγελματικός προσανατολισμός. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος στα 18 να ξέρει τι ακριβώς θέλει να σπουδάσει. Πάντως και ο 50αρης που λεει "Καλύτερα ΑΕΙ", δεν έχει και τόσο άδικο αν αναλογιστείς ότι χρηματοδότηση ΑΕΙ > χρηματοδοτηση ΤΕΙ σε γενικές γραμμές, με ότι αυτό συνεπάγεται. (Για ίδιου αντικειμένου σχολές πάντα)
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Μου απέδειξες κάτι βασιζόμενος πάνω σε κάτι που δεν ισχύει, άρα ο ισχυρισμός είναι λάθος :P Πέρα από την πλάκα: Τώρα για το μηχανογραφικό, οκ, άλλη κουβέντα αυτή, σε αυτό φταίει και ο ελλειπής-ανύπαρκτος επαγγελματικός προσανατολισμός. Είναι πολύ δύσκολο ένας στα 18 να ξέρει τι ακριβώς θέλει.. Πάντως και ο 50αρης που λεει "Καλύτερα ΑΕΙ", δεν έχει και τόσο άδικο αν αναλογιστείς ότι χρηματοδότηση ΑΕΙ > χρηματοδοτηση ΤΕΙ σε γενικές γραμμές, με ότι αυτό συνεπάγεται. (Για ίδιου αντικειμένου σχολές πάντα) Η χρηματοδοτηση ειναι ενα θεμα αλλα δεν κανει καλυτερο ενα τμημα. Μπορω να σου μιλησω για πλειστα οσα τμηματα ΑΕΙ που δεν πιανουν μια μπρος σε συγκεκριμενα τμηματα ΤΕΙ κι ας εχουν μεγαλυτερη χρηματοδοτηση. Αυτο που σου ειπα ηταν απλα ενα γλαφυρο παραδειγμα για να αναλογιστεις την ελληνικη πραγματικοτητα σε αυτο που ρωτας. Ο αλλος παιρνει mercedes επειδη ειναι πιο ακριβη και εχει μεγαλυτερο πρεστιζ εξω, ακριβως το ιδιο συμβαινει σε πολλα-μα πολλα μηχανογραφικα. Δεν αξιολογει ο υποψηφιος ουτε τις αναγκες του, ουτε τις προτιμησεις του, ουτε καν ποιο τμημα ειναι καλυτερο, παρα μονο το πρεστιζ: Ιατρικη > Πολυτεχνειο > ΑΕΙ > ΤΕΙ. Ετσι θα απαντησουν αυτοι που ρωτας λοιποΝ!
slipknot Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δηλαδή, κάποιον να μου φτιάξει την μητρική, προτιμώ έναν απο ΤΕΙ. Αν θέλω κάποιον να μου φτιάξει ένα κώδικα, προτιμώ κάποιον απο το ΑΕΙ. Όχι ότι ο ένας δεν ξέρει την δουλειά του άλλου αλλά αντίστοιχα ο καθένας έχει εμβαθύνει στον δικό του τομέα. (θεωρητικο και πρακτικό) Κάνεις το "λάθος" και θεωρείς πως οι του ΤΕΙ είναι αυτοί που "πιάνει το χέρι τους" ενώ οι του ΑΕΙ είναι το mastermind πίσω απ' όλα. Δεν τα λες έτσι ακριβώς δηλαδή, αλλά χονδρικά αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα, μη παρεξηγηθείς και θεωρήσεις πως παραποιώ τα γραφόμενα σου ε. Την παρατήρηση αυτή δεν την κάνω κακοπροαίρετα, ίσα ίσα. Αν κάποιος σπουδάζει/έχει σπουδάσει σε ΑΕΙ, λογικό είναι να υποθέσει πως οι ΤΕΙτζήδες είναι πιο "πρακτικοί" μόνο και μόνο αναλογιζόμενος τον αριθμό εργαστηρίων που έχουν. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν κάποια δεδομένα: -Όπως ήδη αναφέρθηκε στο topic μεγάλο ρόλο παίζει η προσωπική ενασχόληση, ειδικότερα απ' τη στιγμή που η πληροφορική έχει τόσους τομείς. Μπορεί δηλαδή να έχουμε 2 απόφοιτους Πληροφορικής, έναν από ΑΕΙ και έναν από ΤΕΙ, που κάνουν την ίδια δουλειά. Κι απλά ο ΤΕΙτζής να έχει αφιερώσει άπειρο προσωπικό χρόνο ώστε να εντρυφήσει σε αυτό που κάνει και να είναι 10 φορές καλύτερος απ' τον ΑΕΙτζή που επαναπαύθηκε στα της σχολής. Ή το ίδιο απ' την ανάποδη. Υπάρχουν κι άτομα που δεν έχουν ακολουθήσει τη συμβατική οδό των σπουδών στην τριτοβάθμια, αλλά σπούδασαν σε κάποιο ΙΕΚ ή δε σπούδασαν καθόλου, ασχολήθηκαν, το κυνήγησαν, ξεκίνησαν από κάπου "χαμηλά" και κάποια στιγμή ανέβηκαν. Μπορεί τέτοιες περιπτώσεις να μην είναι ο κανόνας, δε ξέρω, αλλά όπως και να 'χει παρουσιάζουν ενδιαφέρον. -Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές πληροφορικής στην Ελλάδα, άλλες πιο εξειδικευμένες κι άλλες πιο φλου. Ξεκινώντας από Μηχανικός Η/Υ, Επιστήμη Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνίες και φτάνοντας σε ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής, είτε "σκέτης" είτε της μορφής "Πληροφορικής & Χ", όπου Χ έχουμε από Οικονομικών μέχρι ΜΜΕ. Κάποια (ίσως και πολλά) μαθήματα μπορεί να είναι κοινά, αλλά τα ίδια τα τμήματα διαφοροποιούνται κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα. -Σε γενικές γραμμές δέχομαι ότι τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ Πληροφορικής παρέχουν μια κάπως πιο... θεωρητική/ακαδημαϊκή γνώση στους σπουδαστές, αλλά και στα ΤΕΙ υπάρχει θεωρία. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρία του στυλ "Σήμερα έχουμε ένα 2ωρο απ' το τάδε μάθημα στο αμφιθέατρο, πάμε για κάνα καφε", αλλά σε βασικές αρχές, στο "πως και γιατί" κλπ. Μη φανταστείτε δηλαδή ότι στα ΤΕΙ οι σπουδαστές κυκλοφορούν με pc cases κάτω απ' τη μασχάλη και κατσαβίδια στην κωλότσεπη. Αυτά στα της πληροφορικής. Γιατί κανονικά το θέμα της εκπαίδευσης θεωρώ πως είναι μια αρκετά πονεμένη ιστορία, δεν περιορίζεται στις διαφορές ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά πάει αρκετά πίσω (κάποια πράγματα αναφέρθηκαν ήδη) μέχρι τις πανελλαδικές και όλα τα "παρελκόμενα" τους, μπορεί και πιο πίσω. ================================================================================ Όσον αφορά τον topic starter τώρα, ένα πράμα μόνο. Επίσης,ποια σχολή πιστεύετε είναι η καλύτερη για να σπουδάσω προγραμματισμό? Δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση, το σκεπτικό αυτό είναι λανθασμένο. Ό,τι κι αν γίνει, πληροφορική θα σπουδάσεις. Το αν γουστάρεις να γίνεις προγραμματιστής και λόγω αυτού θα δώσεις βάση εκεί και θα αφιερώσεις χρόνο ώστε να μάθεις είναι άλλο θέμα.
Two-Times-Evil Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2012 Δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση, το σκεπτικό αυτό είναι λανθασμένο. Ό,τι κι αν γίνει, πληροφορική θα σπουδάσεις. Το αν γουστάρεις να γίνεις προγραμματιστής και λόγω αυτού θα δώσεις βάση εκεί και θα αφιερώσεις χρόνο ώστε να μάθεις είναι άλλο θέμα. Εγώ έχω σκοπό να αφιερώσω χρόνο...αυτό που με ενοχλεί είναι το πιο χαρτί θα φαίνεται καλύτερα στο βιογραφικό.Θα προσπαθούσα για πολυτεχνείο αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φάω στη μάπα τα μαθηματικά/Φυσική που κάνουν οι μηχανικοί...Ήδη τόσα χρόνια διαβάζω μαθήματα που σιχαίνομαι,θέλω στις σπουδές μου τουλάχιστον να ασχολούμαι κυρίως με πράγματα που μου κινούν το ενδιαφέρον...και απ'ότι φαίνεται η επιλογή που μένει είναι ΑΕΙ πληροφορικής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα