Προς το περιεχόμενο

Ενεργοποιηση TRIM σε ΟCZ Agility III (msahci προβλημα..?)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα, τρεχοντας το HDD Sentinel βλεπω το εξης σχολιο για τον ssd μου:

The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.

The TRIM feature of the SSD is supported but disabled. It is recommended to upgrade the operating system, the disk controller or its driver to improve performance.

μηπως ξερει καποιος τι χρειαζεται να κανω για να ενεργοποιησω την λειτουργια αυτη (TRIM)? Επεξ/σία από elina_kal
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πώς μπορούμε να δούμε αν το trim είναι ενεργοποιημένο από το λειτουργικό;

 

 

Τρέχουμε σε cmd την εντολή: fsutil behavior query disabledeletenotify.

 

Aν απαντήσει DisableDeleteNotify = 1 , δεν είναι ενεργοποιημένο.

 

Αν απαντήσει DisableDeleteNotify = 0 , είναι ενεργοποιημένο.

 

copy/paste από εδώ

SSD tips - tweaks & trim support

 

στα win7 πρέπει να είναι ενεργοποιημένο αυτόματα, στα ΧΡ δεν παίζει trim

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πώς μπορούμε να δούμε αν το trim είναι ενεργοποιημένο από το λειτουργικό;

 

 

Τρέχουμε σε cmd την εντολή: fsutil behavior query disabledeletenotify.

 

Aν απαντήσει DisableDeleteNotify = 1 , δεν είναι ενεργοποιημένο.

 

Αν απαντήσει DisableDeleteNotify = 0 , είναι ενεργοποιημένο.

 

copy/paste από εδώ

SSD tips - tweaks & trim support

 

στα win7 πρέπει να είναι ενεργοποιημένο αυτόματα, στα ΧΡ δεν παίζει trim

 

ξεχασες να αναφερεις πως πρεπει να κανεις εκτελεση ως διαχειριστής του cmd :P

παντως το εκανα.. και μου επιστρεφει 0.. το κακο ειναι οτι ενω εχω ηδη στο bios ενεργοποιησει το ahci mode

και ενω εχω ηδη παει στα registry για το msahci (start = 0).. στην διαχειριστη συσκευων δεν μου δειχνει

να υπαρχει εγκαστημενο στο "Ελεγκτες IDE/ATA ATAPI" κατι για ahci... :-/ δεν ξερω τι μπορει να φταiει..

post-220448-0-78464100-1342245934_thumb.jpg

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ετρεξα και το as ssd benchmark και μου βγαζει αυτα που βλεπετε στην εικονα.. πριν το φορματ οταν ειχα τρεξει το ιδιο benchmark που εβγαζε msahci - OK αντι για amdsata - OK σε εκεινο το σημειο.. το σπαστικο ειναι οτι και απο το bios και απτο registry και απο drivers της motherboard εχω δοκιμασει να περασω σωστα το msahci ωστε να το δειχνει στην διαχειριση συσκευων..αλλα τιποτα.. επισης το σκορ οταν ηταν σε msahci - OK ηταν πανω απο 500.

 

edit: βαζω και 2 ακομα εικονες απο registry και bios με ολα τα settings.. ετσι οπως ειναι ολα αυτα δεν θα πρεπε να χα msahci - OK στο as ssd benchmark?

post-220448-0-13143000-1342266764_thumb.png

post-220448-0-36115400-1342267531_thumb.jpg

post-220448-0-12764300-1342267534_thumb.jpg

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το "Ελεγκτες IDE/ATA ATAPI" κατι για ahci θα το γραφε αν χρησιμοποιούσες τον driver της microsoft κι όχι της amd. Το αντίστοιχο της amd είναι το amd sata controller που βλέπεις.

Απ ό,τι διαβάζω, λένε πως ίσως είναι λίγο καλύτερα να χρησιμοποιείς αυτόν της amd. Εφόσον το DisableDeleteNotify επιστρέφει 0, το trim πρέπει να είναι ενεργοποιημένο.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το "Ελεγκτες IDE/ATA ATAPI" κατι για ahci θα το γραφε αν χρησιμοποιούσες τον driver της microsoft κι όχι της amd. Το αντίστοιχο της amd είναι το amd sata controller που βλέπεις.

Απ ό,τι διαβάζω, λένε πως ίσως είναι λίγο καλύτερα να χρησιμοποιείς αυτόν της amd. Εφόσον το DisableDeleteNotify επιστρέφει 0, το trim πρέπει να είναι ενεργοποιημένο.

 

ευχαριστω πολυ για την απαντηση!

το περιεργο ειναι πως πριν το χθεσινοβραδινο φορματ, το ιδιο benchmark μου εβγαζε msahci - OK! με καλυτερο σκορ μαλιστα! η ολη περιεργια μου για να λυσω το θεμα προεκυψε απ'το αποτελεσμα του hdd sentinel που ενω μου βγαζει 100% health για τον ssd.. μου βγαζει και 80% Performance διοτι λεει παρ'ολο που ο δισκος υποστηριζει TRIM.. αυτο δεν ειναι ενεργοποιημενο! ουτε αυτο μπορω να το καταλαβω fear.png.......

 

edit: ενδεχεται να ειναι θεμα του δισκου? δεν νομιζω παντως λογω της εικονας παρακατω.. που λεει ολα οκ και πως το trim ειναι enabled μαλιστα..

post-220448-0-23711800-1342286488_thumb.png

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν το γνωρίζω στα σίγουρα, έχω 2 τέτοιους αλλά σε κανένα pc δεν έχω amd chipset. Αμφιβάλω πάντως ότι είναι θέμα του δίσκου. Ίσως θα μπορούσες να δεις αν παίρνει τους drivers της microsoft απ την καρτέλα των controllers του device manager αλλά δεν ξέρω τι επιπλοκές θα μπορούσες ν αντιμετωπίσεις.

 

Ρίξε μια ματιά εδώ, αν και μάλλον αυτό μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα :Ρ

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρίξε μια ματιά εδώ, αν και μάλλον αυτό μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα :Ρ

 

επομενως η λυση ειναι εδω, σωστα?

"If it displays "disabled", it means there is a problem with the driver of the hard disk controller

(if both the OS and SSD should support TRIM). Usually updating this driver from the

Driver Zone
may help. If not, using a different hard disk controller may also helpful."

δοκιμασα λοιπον να κατεβασω το a

AMD SATA AHCI controller

απ'το driver zone αλλα παλι τα ιδια..

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επομενως η λυση ειναι εδω, σωστα?

"If it displays "disabled", it means there is a problem with the driver of the hard disk controller

(if both the OS and SSD should support TRIM). Usually updating this driver from the

Driver Zone
may help. If not, using a different hard disk controller may also helpful."

δοκιμασα λοιπον να κατεβασω το a

AMD SATA AHCI controller

απ'το driver zone αλλα παλι τα ιδια..

 

Μπορείς να δώσεις μοντέλο μητρικής που έχεις και το αντίστοιχο link?

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς να δώσεις μοντέλο μητρικής που έχεις και το αντίστοιχο link?

 

καθώς και σε ποιο port έχεις βάλει τον SSD...

 

ο δισκος ο ssd ειναι στο port 0 δηλαδη "SATA3_0" γραφει στη μητρικη πανω

επισυναπτω

1. trim enabled by disk

2. trim enabled by system

3. το συστημα στο οποιο υπαρχει το προβλημα (btw μολις εκανα update το bios απο F3 σε F12

μεσω του @bios utility της Gigabyte αλλα το προβλημα παραμενει. Αρχικα επανηλθε σε ide στο bios

το setting και τοτε το hdd sentinel εδειχνε πως ολα καλα, και πως το trim δουλευει κτλ 100% και τα δυο.

οταν εκανα την αλλαγη στο ahci τοτε ξαναμεμφανιστηκε στο 80% με το trim "disabled" και αυτα τα printscreen

post-220448-0-06867400-1342509330_thumb.jpg

post-220448-0-99976800-1342509333_thumb.jpg

post-220448-0-19063600-1342509336_thumb.jpg

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικα επανηλθε σε ide στο bios

το setting και τοτε το hdd sentinel εδειχνε πως ολα καλα, και πως το trim δουλευει κτλ 100% και τα δυο.

οταν εκανα την αλλαγη στο ahci τοτε ξαναμεμφανιστηκε στο 80% με το trim "disabled" και αυτα τα printscreen

 

 

Από αυτά που λες, βγάζω συμπέρασμα πως υπάρχει κάποιο bug του hdd sentinel όταν πάει να διαβάσει τα settings από το Bios του mobo σου.

 

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε πιο πάνω τα win 7 δεν μπορούν να έχουν ενεργούς 2 διαφορετικούς drivers για τον ίδιο controller ταυτόχρονα.

 

Αρχικά κατά την εγκατάστασή τους έχουν ενεργοποιημένο τον msahci driver (με την προϋπόθεση ότι και από το bios έχει γίνει το ahci enabled).

Αν όμως μετά εγκατασταθούν drivers από Intel ή AMD (ανάλογα το chipset) τότε το λειτουργικό θα χρησιμοποιεί πλέον είτε το iastor ή το amdsata αντίστοιχα.

 

Θα σου πρότεινα λοιπόν να επαναφέρεις το σύστημα στην αρχική-αρχική κατάσταση εκεί όπου τα σκορ ήταν max, δηλ. bios ahci enabled- msahci driver, και χωρίς την εγκατάσταση του amd driver.

 

Την αναφορά σχετικά με το TRIM του hdd sentinel μην της δίνεις και πολύ σημασία, πολύ πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο bug, από την στιγμή που το λειτουργικό επιστρέφει σαν απάντηση ότι το TRIM είναι enabled.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φίλε μου...ελπίζω να βοηθήσω..

αν καταλαβαίνω καλά, έκανες κε των υστέρων αλλαγή σε ahci και "ρύθμιση στα windows" ?

 

εγώ έκανα καθαρή εγκατάσταση, με το ahci ενεργοποιημένο εξ αρχής..και δεν έχω πειράξει τίποτα στα win..αν και θα κάνω έναν έλεγχο στη registry just in case..

 

πάντως, στη διαχείριση συσκευών και εμένα amd sata controller μου βγάζει, όπως εσένα και επίσης και εγώ έχω την gigabyte (ga990xa) με f12 bios..

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.