ennoeitai Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 (επεξεργασμένο) Θαρρω πως το ερωτημα σου απανταται στα ΜΜΕ και διαφορες "σατιρικες" εκπομπες (λεγε με Σεφερλη ή Μητσικωστα) που αλλαξαν τα φωτα σε αυτο το ιδιωμα κατα την δεκαετια του 90 αλλα και του 2000, περνωντας το στη συνειδηση του κοσμου ως γραφικο και ενδειξη βλαχιας/χωριατιας. Ε αργοτερα ηρθε και η υπερπροβολη του λαιφσταιλ και του καθωσπρεπισμου οπου εκει δε συγχωρουνται τετοια λαθη στην προφορα και ξαφνικα εγινε ντεμοντε η γλωσσα μας και τα ιδιωματα μας. Το νιι και το λιι αντικατασταθηκαν απο πιο "ιν εκφρασεις" κυριως ξενοφερτες, οπως "ενιγουει/γουατεβερ/ο μαι γκαντ/μπαι μπαι/οκ/χαι/χελοου" κλπ. Οτι πλασαραν τα ΜΜΕ δηλαδη. Χωρις να ειμαι απολυτα βεβαιος, πριν την εισβολη των ΜΜΕ και ιδιαιτερα της TV στην καθημερινοτητα του Ελληνα, δεν υπηρχε αυτο το θεμα με το νι και με το λι. Τωρα το θεωρει γραφικο ακομα κι αυτος που το προφερει ετσι, αρκει να το ακουσει απο αλλον. Ισχύουν αυτά που λες. Και εννοείται ότι είναι πρόσφατη "ανακάλυψη". Πριν από 30 χρόνια για να μην πω 20, αυτό το πράγμα δεν υπήρχε. Αρκεί να κάνεις μια τσάρκα από το youtube και να δεις μερικά βίντεο των δεκαετιών '70, '80 και '90. Κάτι λούφες και παραλλαγές και λοιπές ταινίες, κάτι διαφημίσεις, κάτι συνεντεύξεις-συζητήσεις στην τηλεόραση κλπ. Καλά δε λέμε για Βέγγους και τις πιο παλιές ελληνικές ταινίες... Πήγαινε τώρα να κάνεις ταινία και να βάλεις να λένε "νιι" και "λιι" να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Βασικά μόνο για το γέλιο υπάρχει πλέον. Μιλάμε πάντα για την τηλεόραση. Ε αυτό μπορεί να βοηθήσει και σε κάποια φάση, ίσως καταφέρουμε να μην είμαστε πολύ κιτς και να ανέβουμε επιτέλους στα μάτια των αμερικάνων. Αρκεί βέβαια οι αμερικάνοι να μάθουν πρώτα ποιοί είμαστε, σωστά; Α τώρα που το σκέφτομαι, για να μάθουν οι αμερικάνοι ποιοί είμαστε, πρέπει να μάθουμε πρώτα εμείς ποιοί είμαστε. Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2012 από ennoeitai
HERTHAN Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Ε αυτό μπορεί να βοηθήσει και σε κάποια φάση, ίσως καταφέρουμε να μην είμαστε πολύ κιτς και να ανέβουμε επιτέλους στα μάτια των αμερικάνων. Αρκεί βέβαια οι αμερικάνοι να μάθουν πρώτα ποιοί είμαστε, σωστά; Α τώρα που το σκέφτομαι, για να μάθουν οι αμερικάνοι ποιοί είμαστε, πρέπει να μάθουμε πρώτα εμείς ποιοί είμαστε. Τι εννοεις ν'ανεβουμε στα ματια των αμερικανων?
Finn Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Καλό είναι να υπάρχουν οι διάλεκτοι ώστε να μη καταλήξουμε να μιλάμε όλοι μηχανικά σκεπτόμενοι ότι ίσως κάποιος θα μας κουρουδέψ'!
ennoeitai Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Τι εννοεις ν'ανεβουμε στα ματια των αμερικανων? Εννοώ ότι είμαστε ξενολάγνοι. Στο βαθμό που η εθνική μας μουσική πλέον είναι η ποπ και τα ποπομπούζουκα. Ή στο ότι το τι θα είναι "ιν" (σε κώδικες ντυσίματος, συμπεριφοράς, διατροφικές συνήθειες κλπ.) και αποδεκτό, καθορίζεται απ'το εξωτερικό (σε βάρος εννοείται της δικής μας ταυτότητας, αν υπάρχει ακόμα αυτή). 1
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Εννοώ ότι είμαστε ξενολάγνοι. Στο βαθμό που η εθνική μας μουσική πλέον είναι η ποπ και τα ποπομπούζουκα. Ή στο ότι το τι θα είναι "ιν" (σε κώδικες ντυσίματος, συμπεριφοράς, διατροφικές συνήθειες κλπ.) και αποδεκτό καθορίζεται απ'το εξωτερικό (σε βάρος εννοείται της δικής μας ταυτότητας, αν υπάρχει ακόμα αυτή). Αυτο δεν ειναι κακο. Το κακο ειναι οτι αποριπτουμε τις δικες μας παραδοσεις και συνηθειες για τις ξενοφερτες για να ικανοποιησουμε απλως μια ηλιθια ματαιοδοξια (να παραμενουμε ιν, να ειμαστε μεσα στο κλιμα που πλασαρουν τα ΜΜΕ, να ακολουθουμε το lifestyle). Το πιο ωραιο ειναι οτι ολο αυτο το κανουν γενιες του τιποτα, που δεν εχουν να επιδειξουν και πολλα πραγματα τουλαχιστον σε σχεση με παλαιοτερες γενιες.. 2
nemesiskp Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Το "Δονάτος" όντως παίζει πολύ στην Ήπειρο, ειδικά σε κάτι χωριά κοντά στην Ηγουμενίντζα Yep yep,το χωριο μου και οι Φιλιατες ειναι γεματοι. Σημερα ακουσα το "δωμου"="δωσε μου".Αρκετα συχνο και αυτο.
dimpa16 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2012 Πιτσιρικας,περιπου στα 12,παω στη μανα μου να της κανω πλακα με τα τρομερα και φοβερα αστεια της εποχης(1980-81). - Μανα να σε κανω να πεις "πως¨ ? (η μανα μου και ο πατερας μου Καλαματιανοι) - Αντε κανε με...μου λεει. - Πες τραπεζι. - Τραπεζι...μου λεει. - Οχι ετσι...της λεω,με σκοπο να μου πει ¨πως αλλιως?¨ και να της την ¨φερω¨. - Κανέμ ?...μου απανταει... Παρε με κατω εμενα...παγωτο ο δικος σου...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα