Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με HDD


Wolfy7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα! Έχω ένα θεματάκι με έναν WD6400AARS 640GB CAVIAR GREEN SATA2, του οποίου από βλακεία μου έκαψα την πλακέτα. Ρώτησα σε τεχνικό και μου είπε ότι πρέπει να βρω πλακέτα του ίδιου ακριβώς μοντέλου, να την πετάξω επάνω για να κάνω data recovery σε έναν άλλο δίσκο. Το θέμα είναι ότι έχω φάει τον κόσμο αλλά δεν έχω βρει κάτι....Ορισμένα από τα δεδομένα είναι που με καίνε. Από την στιγμή που σώσω αυτά που θέλω τον βάφω μπλε και τον πετάω απ'το Φάληρο. Εάν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος...

Επεξ/σία από Wolfy7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποστ εδώ http://www.insomnia.gr/topic/353340-χάλασε-ο-δίσκος-βάφτε-τον-μπλε-και-χαριστε-τον/ και αν σου κάτσει κάτι, αφού έχεις διαβάσει το αρχικό ποστ του thread, ξανασκέψου το πριν τον φαληριάσεις...

 

Επίσης, ψάξου σε eBay (για σκέτη πλακέτα ή και ολόκληρο δίσκο), αν δεν βρεθεί τζαμπέ δωρητής από εδώ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποστ εδώ http://www.insomnia....αι-χαριστε-τον/ και αν σου κάτσει κάτι, αφού έχεις διαβάσει το αρχικό ποστ του thread, ξανασκέψου το πριν τον φαληριάσεις...

 

Επίσης, ψάξου σε eBay (για σκέτη πλακέτα ή και ολόκληρο δίσκο), αν δεν βρεθεί τζαμπέ δωρητής από εδώ.

 

 

Eυχαριστώ για το tip :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...έλα, καταστροφολόγε... :ρ

 

Ότι σίγουρα δεν...είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει, σύμφωνοι. Αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να το δοκιμάσει (αν, σε περίπτωση που παρεμβληθεί κόστος, δεν είναι "μεγάλο").

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι εντάξει δίκιο έχεις. & συμφωνώ να δοκιμάσει αν το κόστος δεν είναι μεγάλο οπωσδήποτε. Το θέμα είναι όμως πως πρακτικά για να δουλέψει σωστά ο δότης pcb & να μην είναι απλά μια αποστολή αυτοκτονίας θα πρέπει να είναι αρκετά μάγκας & καλός με τα χέρια του ή έμπειρος ηλεκτρονικός. Εξηγούμαι: 95% θα χρειαστεί να αποκολλήσει από το παλιό pcb το τσιπάκι ROM με τα δυναμικά δεδομένα & να το συγκολλήσει στο νέο. Χωρίς αυτό... saving private Ryan...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για 640άρηδες (και πάνω) δεν ξέρω, αλλά μέχρι 500άρηδες που έχω δοκιμάσει πάντως (ιδίως WD), δεν είχα ποτέ θέμα με τράμπα της PCB, ελέω firmware (μεταξύ πανομοιότυπων μοντέλων δίσκων βέβαια). Το έχω ακούσει ότι παίζει τα τελευταία χρονάκια, αλλά τί να σε πω, εμπειρία δεν έχω, για να μιλήσω για ποσοστά. Αλλά ακόμα και έτσι να του κάτσει, καλύτερο είναι να το δοκιμάσει - στη χειρότερη να βρεις αυτός δίσκο (ή πλακέτα) και να το δώσει σ' έναν ηλεκτρονικό "της γειτονιάς". κα'να δεκάρι θα του πάρει άλλωστε για να κάνει τη "μεταμόσχευση"...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ισχύει πλέον για τους μοντέρνους δίσκους. Παλιότερα ήταν απλά τα πράγματα. Μεταμόσχευση & τέλος. Τώρα όχι.

στη χειρότερη να βρεις αυτός δίσκο (ή πλακέτα) και να το δώσει σ' έναν ηλεκτρονικό "της γειτονιάς". κα'να δεκάρι θα του πάρει άλλωστε για να κάνει τη "μεταμόσχευση"...

Εννοείται πως πρέπει να το πάει σε ηλεκτρονικό. Γι'αυτόν η διαδικασία θα είναι απλή. Απαιτεί σταθμό θερμού αέρα & τα συναφή. Δε γίνεται με το κολλητήρι των 20€.

 

Λες πως είχες επιτυχίες με τους wd. Με ανάκτηση δεδομένων έγινε αυτό ή απλά αναστήθηκαν οι δίσκοι & μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανάκτηση γιατί; Το θέμα είναι να "ταιριάξει" η πλακέτα. Δεν έχω πετύχει περίπτωση να ταιριάζει πλακέτα με σκληρό αλλά να βγαίνει πρόβλημα με το FS ή ξερωγώ με το PT/το MFT...(εκτός κι αν εννοείς την περίπτωση από τη ζημιά να επηρρεάστηκε κάτι από αυτά...)

 

Τεσπά, όχι, δεν χρειάστηκε ανάκτηση σε κάποια περίπτωση από όσες τράμπες έχω κάνει (ξαναλέω βέβαια για δίσκους μέχρι 500GB - 5ετίας από σήμερα δηλαδή...Η εμπειρία μου μέχρι εκεί φτάνει. Πιο πρόσφατους δίσκους δεν έχει τύχει να πιάσω). Απλά αλλαγή πλακέτας (να συμφωνούν πλήρως στο μεντέλο βέβαια) κι όλα κομπλέ από περιεχόμενα (στην πλειονότητά τους WD δε).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό είναι το pcb σου. Προσπάθησε να βρεις ακριβώς το ίδιο με ίδιο firmware.

Μπορείς να δοκιμάσεις να το βάλεις πάνω μήπως δουλέψει αλλά αμφιβάλλω (πιθανό θα κλικάρει μονάχα) & επιφυλάσσομαι (σπανιότερα σε κάποιους δίσκους αυτό μπορεί να αποβεί το τελειωτικό χτύπημα & να μην είναι ανακτήσιμα τα δεδομένα).

Αυτό που πρέπει να κάνει τράμπα ο ηλεκτρονικός είναι το τσιπάκι που έχω κυκλώσει. Συνήθως είναι σημειωμένο ως "U12" στους WD & ο αριθμός του θα ξεκινά με "25". Βγάζει το δικό του & βάζει το παλιό απ'το δίσκο σου.

 

@ washcloud

Ανάκτηση εννοούσα να δούλεψε ο σκληρός με τα δεδομένα κομπλέ. Τέσπα μου κάνει εντύπωση γιατί πρέπει ο δίσκος να είναι πάνω από δεκαετία για να δουλέψει με απλή αλλαγή pcb. Εκτός & αν μιλάμε για φρέσκους/καινούριους δίσκους (αδούλευτους δλδ ή με ελάχιστη χρήση).

Μάλλον έχεις σταθεί αρκετά τυχερός πέφτοντας στις εξαιρέσεις ^_^

 

edit: Τα προβλήματα που προκύπτουν μετά το ταίριασμα της πλακέτας δεν έχει να κάνει με τα ίδια τα δεδομένα & τη δομή τους (FS, PT κλπ) αλλά πάλι με τη σωστή λειτουργία του δίσκου (μηχανικά).

post-62297-0-04507500-1344628059_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι "αδούλευτους". Γεμάτους, κανονικά ("σκέτα αρχεία" ή και λειτουργικό). Τώρα αν ήταν εξαιρέσεις, δεν ξέρω - αλλά και δεν το νομίζω...Τουλάχιστον για μέχρι 500άρηδες όπως είπα. Από την άλλη δεν ξέρω από πότε ακριβώς άρχισε η ιστορία με τα "μοναδικά στοιχεία στο firmware" που έχω ακούσει, και σε ποιές εταιρίες και μοντέλα - αλλά δεν έχω ο ίδιος μέχρι στιγμής πετύχει κα'ναν τέτοιο (έχω βέβαια μια ΑΙΣΘΗΣΗ -και μόνο- ότι άρχισα να το ακούω από τότε που βγήκανε οι του 1ος ΤΒ...).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι ισχύει για όλους τους μοντέρνους δίσκους της τελευταίας δεκαετίας. 'Όλοι έχουν adaptive data rom chip. Απλά έχεις πέσει στις λίγες περιπτώσεις που θα πιάσει η απλή αλλαγή, γιατί όπως είπαμε δεν είναι απίθανο αλλά σπανιότερο. Ειδικά αν η υγεία του δίσκου είναι καλή τότε ακόμα πιο πιθανό (bs free κλπ - όπου bs free είπαμε=bullshit free όπως εκείνοι οι noshitba registered by washcloud για να αποδώσουμε & τα δικαιώματα :P )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λολ που τους θυμήθηκες τους...NOSHITBA

 

Μαν, δεν ξέρω πάντως για τα adative ROM chips που λες (κυριολεκτώ). Στην δε πράξη, θα έλεγα για καμμιά 20αριά περίπου -όπως το σκέφτομαι πρόχειρα- δίσκους που η τράμπα της πλακέτας έγινε πετυχημένα, με μόνο κριτήριο την πλήρη ταυτοποίηση μοντέλων, από donors δίσκους. Και "γεμάτους" όπως είπα, και με BS ως επί το πλείστον (και στους δύο δίσκους), μιας και το αναφέρεις (υποθέτω δε ότι το αναφέρεις λόγω remapping διαφόρων sectors...; ).

Χαρακτηριστικά μάλιστα θυμάμαι δύο 500άρηδες WD με "πολλούς" BS (σχεδόν χιλιάδα, έχοντας περάσει προ πολλού το κατώφλι του reallocation), που έκανα την τράμπα απλά για πειραματισμό, και δούλευαν και οι δυο με ανταλλαγμένες τις πλακέτες (τα αρχεία προσβάσιμα κλπ)...

 

Τεσπα, ξαναλέω, "στοιχεία" θεωρητικά δεν γνωρίζω για το αν θα "έπρεπε" ή όχι να δουλεύουν, πάντως στην πράξη η δική μου εμπειρία με μέχρι αυτούς τους πεντακοσάρηδες λέει "κατά πάσα πιθανότητα θα δουλέψουν", γι' αυτό και γενικά ενθαρρύνω, αν κάτσει σε κανέναν, το να το δοκιμάζει. Αν και είναι αλήθεια ότι ελάχιστοι φτάνουν στο σημείο αυτό. Συνήθως απλά απογοητεύονται και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία ανεύρεσης δίσκου-δωρητή. Σε περίπτωση που το κάνουν και δεν πετύχει, έχω στην άκρη του μυαλού και την πρόταση για μεταφορά του φερμγουερότσιπου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...