Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένα συγγενικό μου πρόσωπο έχει ένα διαμέρισμα κι έχει μπλέξει γιατί πριν χρόνια έβαλαν κεντρικό φυσικό αέριο και τώρα θέλει να βάλει ατομικό και οι άλλοι ιδιοκτήτες διαφωνούν (δεν ξέρω αν είναι όλοι). Πιθανότατα φοβούνται μήπως αρχίσει ο ένας κι ο άλλος να φεύγει από το κεντρικό, και αυτοί που θα μείνουν (είτε επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν να βάλουν ατομικό) δεν θέλουν να το συντηρούν μόνοι τους. Υποτίθεται ότι έχει να κάνει με το καταστατικό της οικοδομής. Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η κατάσταση νόμιμα;

Δημοσ.
Ένα συγγενικό μου πρόσωπο έχει ένα διαμέρισμα κι έχει μπλέξει γιατί πριν χρόνια έβαλαν κεντρικό φυσικό αέριο και τώρα θέλει να βάλει ατομικό και οι άλλοι ιδιοκτήτες διαφωνούν (δεν ξέρω αν είναι όλοι). Πιθανότατα φοβούνται μήπως αρχίσει ο ένας κι ο άλλος να φεύγει από το κεντρικό' date=' και αυτοί που θα μείνουν (είτε επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν να βάλουν ατομικό) δεν θέλουν να το συντηρούν μόνοι τους. Υποτίθεται ότι έχει να κάνει με το καταστατικό της οικοδομής. Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η κατάσταση νόμιμα;[/quote']

Ναι να τους πληρωνει το 30% της θερμανσης.

Δημοσ.

Ναι να τους πληρωνει το 30% της θερμανσης.

Για το 30% το ξέρω, και είναι διατεθειμένη, απλά βλέπω ότι ακόμη κι έτσι υπάρχει αρνητικό "τσι" στην αύρα της οικοδομής. Το θέμα είναι αν αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Δηλαδή να πει "όσο και να διαφωνείτε, εγώ σας δίνω το 30% και προχωράω με τη αλλαγή και δεν μπορείτε να με σταματήσετε". Όσο για το 51%, ξέρεις κάποια νομοθεσία που να το προβλέπει;

• Super Moderators
Δημοσ.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ο οποίος είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των ιδιοκτητών. Εάν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό, οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 50% + 1 ψήφος. Ο σχετικός νόμος είναι ο ν. 3741/1929 "περί της ιδιοκτησίας κατ' ορόφους".

Πρέπει όμως να δεις προσεκτικά τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Δημοσ.

Γενικότερα ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι πολύ ισχυρός νομικά. Βέβαια δεν έχω δει κανονισμό που να απαγορεύει κάτι τέτοιο στην δική σου ιδιοκτησία. Βέβαια αν θελησει να βάλει καυστήρα που θα το κάνει; Στο μπαλκόνι μάλλον θα έχει προβλήματα με τη πολεοδομία. Στην αποθήκη του ίσως; Εκεί κάτι γίνεται. Κατα τ'άλλα αν πληρώνει το 30% (δεν είναι πάντα ακριβώς 30%, εμένα είναι 27.5 π.χ) δεν μπορεί κανείς να του πει κάτι.

Δημοσ.

Ο καυστήρας αερίου είναι πολύ μικρή κατασκευή και από ό,τι έχω δει όλοι τον βάζουν στο μπαλκόνι και μάλιστα έίναι και κρεμασμένοι στον τοίχο, δεν είναι καν στο πάτωμα. Δεν ξέρω τί προδοαγραφές έχει θέσει η πολεοδομία, αλλά δεν πιστεύω ότι έβγαλαν κάποια άδεια όλοι αυτοί που βλέπω σε άλλες οικοδομές. Εκτός εάν είναι απλά θέμα καταγγελίας. Αν ρωτήσω μηχανικό για αυτό το θέμα λογικά δεν θα ξέρει;

Δημοσ.

Γενικότερα ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι πολύ ισχυρός νομικά. Βέβαια δεν έχω δει κανονισμό που να απαγορεύει κάτι τέτοιο στην δική σου ιδιοκτησία. Βέβαια αν θελησει να βάλει καυστήρα που θα το κάνει; Στο μπαλκόνι μάλλον θα έχει προβλήματα με τη πολεοδομία. Στην αποθήκη του ίσως; Εκεί κάτι γίνεται. Κατα τ'άλλα αν πληρώνει το 30% (δεν είναι πάντα ακριβώς 30%, εμένα είναι 27.5 π.χ) δεν μπορεί κανείς να του πει κάτι.

Γιατί να έχει πρόβλημα με την πολεοδομία? Υπάρχουν χιλιάδες καυστήρες αερίου σε μπαλκόνια.

IMGP0148.jpg

Δημοσ.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το 100% ατομικό γκάζι (καυστήρας στην βεράντα κάθε διαμερίσματος) είναι πιο οικονομικό από την περίπτωση της ατομικής θέρμανσης διαμερίσματος (με διακόπτη θερμοκρασίας στο κάθε διαμέρισμα) με κεντρικό όμως καυστήρα της οικοδομής;

Δημοσ.

Γιατί να έχει πρόβλημα με την πολεοδομία? Υπάρχουν χιλιάδες καυστήρες αερίου σε μπαλκόνια.

IMGP0148.jpg

Θεωρητικά από ό,τι είχα ακούσει κάποτε, ακόμη και για τα κλιματιστικά χρειάζεται άδεια. Και καλά για τη στατικότητα του κτιρίου και άλλες π@π@ριές. Ουσιαστικά για τα κλιματιστικά μου είχαν πει ότι δεν επεμβαίνει κανένας εκτός εάν γίνει επώνυμη καταγγελία στην πολεοδομία. Αυτό όλοι το αποφεύγουν γιατί μετά ανοίγει πόλεμος, και πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ΜΙΑ οικοδομη στην Θεσσαλονίκη που να μην έχει ούτε την παραμικρή πολεοδομική παράβαση. Υποψιάζομαι ότι κάτι παρόμοι θα ισχύει και με αυτούς τους εξωτερικούς καυστήρες αερίου.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το 100% ατομικό γκάζι (καυστήρας στην βεράντα κάθε διαμερίσματος) είναι πιο οικονομικό από την περίπτωση της ατομικής θέρμανσης διαμερίσματος (με διακόπτη θερμοκρασίας στο κάθε διαμέρισμα) με κεντρικό όμως καυστήρα της οικοδομής;

Προσωπικά δεν το ξέρω, αλλά μου έχουν πει ότι σε παλιότερη οικοδομή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπουν μετρητές γιατί ουσιαστικά θέλει απίστευτα ξηλώματα της υπάρχουσας εγκατάστασης. Υποθέτω ότι είναι μια καλύτερη λύση για οικοδομή που είναι στα μπετά ακόμη, και ίσως να μειώνει και το κόστος (αντί να βάζει ο καθένας δικό του καυστήρα με δικές του σωληνώσεις κλπ) και δεν είναι και αντιαισθητικό όπως στα ανεξάρτητα, που τρέχουν εξωτερικοί σωλήνες από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.

Όλα τα παραπάνω βέβαια με επιφύλαξη, αν κάποιος ειδικός ξέρει κάτι ας με διορθώσει για να ξέρω κι εγώ.

Δημοσ.

Για στατικότητα μου φάινεται απίθανο.

Πιθανόν να υπάρχει θέμα όταν κρεμιέται εξωετρικη μονάδα στο πουθενά.

Επίσης η σύγκριση με κλιματιστικού με καυστήρα είναι λίγο άκυρη για τον απλό λόγο ότι το κλιματιστικό το βάζει ο καθένας όπου και όπως γουστάρει χωρίς σχέδιο, άδεια κλπ.

Δε θυμάμαι αν για τον καυστήρα δίνεις σχέδιο σε πολεοδομία αλλά σε κάθε περίπτωση δίνεις σχέδιο στην εταιρεία αερίου.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μια ακόμη ερώτηση σχετικά με αυτό το περίφημο 30% ή όσο είναι τέλος πάντων.

Αφορά μόνο την αξία της θέρμανσης, δηλαδή του καυσίμου (αέριο, πετρέλαιο, whatever) ή και τα υπόλοιπα έξοδα του καυστήρα; Συντήρηση κλπ; Δηλαδή αν αυτοί χρεώνουν συντήρηση καυστήρα κάθε μήνα, ή καμιά αλλαγή κυκλοφορητή αν είσαι με πετρέλαιο, ή κάτι άλλο τέλος πάντων, συμμετέχεις και εκεί;

Δημοσ.

Μια ακόμη ερώτηση σχετικά με αυτό το περίφημο 30% ή όσο είναι τέλος πάντων.

Αφορά μόνο την αξία της θέρμανσης, δηλαδή του καυσίμου (αέριο, πετρέλαιο, whatever) ή και τα υπόλοιπα έξοδα του καυστήρα; Συντήρηση κλπ; Δηλαδή αν αυτοί χρεώνουν συντήρηση καυστήρα κάθε μήνα, ή καμιά αλλαγή κυκλοφορητή αν είσαι με πετρέλαιο, ή κάτι άλλο τέλος πάντων, συμμετέχεις και εκεί;

δεν θα μου φαινοταν λογικο κατι τετοιο παντως.

Δημοσ.

στην πραγματικότητα, δεν πληρώνεις το 30 % του καυσίμου. Πληρώνεις κανονικότατα το καύσιμο, έχοντας όμως χρεωθεί για 0 ώρες χρήσης. Το "30%" που λένε όλοι βγαίνει επειδή κατά τον υπολογισμό των κοινοχρήστων, το 30% της αξίας του καυσίμου μοιράζεται ανεξάρτητα από τις ώρες του καθενός (οπότε εκεί χρεώνονται όλοι) και το 70% μοιράζεται ανάλογα και με τις ώρες, οπότε όποιος έχει 0 ώρες πληρώνει 0 ευρώ. Η συντήρηση του καυστήρα χρεώνεται ανεξάρτητα από τις ώρες, οπότε πληρώνεις κανονικότατα, σαν να χρησιμοποιούσες κανονικά την κεντρική θέρμανση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...