Προς το περιεχόμενο

[HOWTO] Πώς να συνδέσετε ασύρματα 2 απομακρυσμένα δίκτυα


kemosabe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά την πρόσφατη απόπειρα μου να μοιράσω ίντερνετ μεταξύ 2 σημείων, είπα να κάνω έναν οδηγό ώστε να βοηθήσω και άλλους οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο. Τα σενάρια θα είναι 2. Στο 1ο οι δύο κόμβοι θα έχουν απ'ευθείας οπτική επαφή και στο στο 2ο θα παρεμβάλλεται εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία παίζουν στην μπάντα των 2,4 GΗz αλλά για αποστάσεις μεγαλύτερες των 4χμ ή αν στην περιοχή υπάρχουν άλλα ασύρματα δίκτυα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε υλικά στα 5 GΗz.

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά είναι τα εξής. Για τα 2,4 από TP-Link και από Ubiquiti . Γενικά τα 2α θεωρούνται ποιοτικότερα. Για τα 5 GHz από TP-Link και από Ubiquiti . Ξέρω πως υπάρχουν και άλλα υλικά απλά αυτά θεωρώ πως έχουν το υψηλότερο value for money.

 

Σενάριο 1ο.

Έστω πως θέλουμε να στείλουμε ίντερνετ σε ένα φίλο μας ο οποίος μένει σε μια απόσταση 2χμ χωρίς κάποιο μεγάλο εμπόδιο στο ενδιάμεσο.

Από το PC μας βάζουμε το πρώτο AP σε λειτουργία AP ώστε να μοιράζει ίντερνετ. Αν θέλουμε βάζουμε τον κωδικό ασφαλείας ή το αφήνουμε ξεκλείδωτο. Αφού έχουμε τοποθετήσει το ΑΡ σε ένα μέρος σχετικά ψηλά με οπτική επαφή προς το σημείο όπου θέλουμε να στείλουμε το ίντερνετ τότε βάζουμε το καλώδιο Lan σε μία από τις θύρες Lan του ρούτερ. ( Θυμίζω εδώ πως όλα τα παραπάνω ΑΡ παίρνουν ρεύμα μέσω POE, για περισσότερες πληροφορίες τι είναι POE, Google it) Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε την κεραία - ΑΡ έως και 30, πολλές φορές μέχρι και 60 μέτρα, μακριά από την πηγή τροφοδοσίας. Αφού σιγουρευτούμε πως το ΑΡ στέλνει κανονικά τότε πάμε στο σπίτι λήπτης για να κάνουμε και εκεί τις εργασίες μας. Το ΑΡ σε αυτή την περίπτωση το τοποθετούμε σε λειτουργία client. Ακολουθούμε τις ίδιες ενέργειες εγκατάστασης με πριν, μόνο που τώρα πρέπει να ψάξουμε από το λογισμικό το όνομα SSID που έχει το ΑΡ από την πρώτη σύνδεση ώστε να συνδεθούμε σε εκείνο. Αν βάλουμε το καλώδιο απ'ευθείας πάνω στo PC τότε θα έχει ίντερνετ μόνο ο δικός μας υπολογιστής, μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε ένα 2ο μικρότερο ΑΡ ή κάποιο παλιό ρούτερ ώστε να στέλνουμε ασύρματα το ίντερνετ σε όλο το σπίτι. Αν χρησιμοποιήσετε ρούτερ θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε την λειτουργία DHCP server.

SOS Στο 2ο ΑΡ, αυτό δλδ που χρησιμοποιούμε ως client, πρέπει να αλλάξουμε την default LAN ip από 192.168.1.254 σε 192.168.1.Χ (όπου Χ από 2-253) ώστε να αποφύγουμε τυχών conflict με το 1ο ΑΡ.

post-218326-0-09743100-1348922335_thumb.jpg

 

Σενάριο 2ο.

Έστω πως θέλουμε να στείλουμε ίντερνετ σε ένα φίλο μας ο οποίος μένει σε μια μεγαλύτερη απόσταση και στο ενδιάμεσο παρεμβάλλεται κάποιο μεγάλο εμπόδιο.

Θα κάνουμε λίγο πολύ ότι κάναμε και πρίν, μόνο που τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα σημείο, το οποίο να έχει καθαρή οπτική επαφή με τα δύο μέρη, ως αναμεταδότη. Φυσικά το σημείο αυτό πρέπει να έχει ρεύμα. Αφού κάνουμε πάλι τις εργασίες μας στο σπίτι όπου υπάρχει ίντερνετ, πηγαίνουμε στο σημείο που έχουμε ορίσει ως αναμεταδότη και εκεί θα τοποθετήσουμε 2 κεραίες. Μια ως AP client και μια ως ΑΡ. Η ΑΡ client θα παίρνει σήμα από το σπίτι με το ίντερνετ και η άλλη κεραία θα στέλνει ως ΑΡ στον τελικό δέκτη. Δεν ξεχνάμε και πάλι να κάνουμε τις αλλαγές στην ΙΡ.

post-218326-0-67194100-1348922345_thumb.jpg

 

Η διαδικασία είναι η ίδια και για τα 5 GΗz. Αν θέλουμε τώρα να αναμεταδίδουμε το ίντερνετ από τον τελικό δέκτη σε μια μεγαλύτερη περιοχή αυτό που χρειαζόμαστε έιναι μια κεραία σε λειτουργία ΑΡ πάλι αλλά με πανκατευθυντική αποστολή. Σε περίπτωση που πάνω στο ΑΡ πρόκειται να συνδεθούν πάρα πολλά PC, χρειάζεται να παρεμβάλλεται και ένα switch πχ της mikrotik ώστε να μπουν τυχόν limits ή ότι άλλοι περιορισμοί θέλετε εσείς.

Επεξ/σία από kemosabe
  • Like 26
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 233
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καλημέρα. Εξαιρετική ιδέα ο οδηγός και μπράβο για την πρωτοβουλία σου! Χρειαζόμαστε περισσότερα μέλη με τέτοιου είδους προσφορά στην κοινότητα!

 

Αν θελήσεις στο μέλλον να εμπλουτίσεις τον οδηγό (εικόνες, περισσότερο κείμενο κλπ.), επειδή η δυνατότητα επεξεργασίας ενός μηνύματος χάνεται μετά από μία εβδομάδα από τη δημοσίευσή του, μη διστάσεις να απευθυνθείς με Προσωπικό Μήνυμα σε εμένα ή σε άλλον συντονιστή για τυχόν αλλαγές/προσθήκες που θέλεις στο αρχικό μήνυμά σου.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μπράβο πολυ ωραιος ο οδηγος, νομιζω οτι πρεπει να γινει sticky.

 

Διαβαζα κανα 2ωρο άλλα τοπικ χωρις να καταλαβω τι λενε. Μολις επεσα στο δικο σου, μεσα σε 10 λεπτα καταλαβα τα παντα!

 

Εγω εχω να καλυψω αποσταση περιπου 800 μετρα με πεντακαθαρη οπτικη επαφη, οποτε πιστευω οτι θα τα καταφερω.

Για τα προιοντα που προτεινεις εχουν μικρη διαφορά στην τιμή και δεν αποφασισα ποιο να αγορασω. Αν πάρω 2 TP-Link πως θα τα ευθυγραμμίσω να κοιτανε το ένα το άλλο;

 

Σε αρκετα τοπικ προτειναν και το παρακάτω προιον αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα για να κανω κριτική.

 

http://www.skroutz.gr/s/313033/Ubiquiti-NanoStation-2.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου αρχικά να σε ευχαριστήσω πολύ για τα καλά σου λόγια. Τώρα. Για το αν θα πρέπει να γίνει sticky αυτό είναι θέμα των mod και όχι δικό μου. Αν θελήσουν να το κάνουν εγώ δεν θα φέρω αντίρρηση. Σχετικά με αυτό που θες να κάνεις. Αν έχεις σκοπό να έχεις μόνιμη σύνδεση μεταξυ των δύο σημείων τότε θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσεις access point που δουλεύει στα 5Ghz. Αυτό στο λέω γιατί τα 5 είναι σχετικά ποιο καθαρά από ότι τα 2.4. Επίσης τα 2 access point πρέπει να κοιτάνε το ένα το άλλο. Αν δεν μπορείς να τα ευθυγραμμίσεις 100% δεν πειράζει. Έχουν άνοιγμα 40 μοίρες, οπότε αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει. Αυτό που έβαλες είναι και αυτό πολύ καλό αλλά ακριβό και με τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις κάτι καλύτερο. Βέβαια τα 800 μέτρα θεωρούνται σχετικά μικρή απόσταση οπότε δεν θα δείς και τρελλή διαφορά. Εγώ θα σου πρότεινα 2 http://www.skroutz.g...TL-WA7510N.html

ή 2 http://www.skroutz.g...om=autocomplete

 

Βέβαια υπάρχει πλέον και αυτό στα 2,4 http://computers.xpa...O-AIRMAX.html�� το οποίο είναι εξίσου δυνατό και από την κορυφαία ubiquiti. Πάρε κάτι από αυτα τα 3. Αν και εγώ θα πρότεινα το πρώτο στα 5Ghz

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μπραβο για τον οδηγο και την πρωτοβουλια. Θα κανω μερικες παρατηρησεις απτην πλευρα μου.

Σε καποιο σημειο αναφερεις σωστα οτι πρεπει να αλλαχθει η IP του client AP, αλλα το νουμερο που δινεις δεν ειναι κανονας. Εξαρταται απο το ip range που καθοριζεται απτο router του συνολικου δικτυου. Θελω να πω οτι αν καποιος βαλει στα τυφλα 192.168.1.253 ας πουμε, υπαρχει περιπτωση να εχει προβληματακια. Το *1* θα πρεπει να ειναι μεταβλητη που θα καθοριζεται απτο ρουτερ

 

Στο poe ομολογω οτι 60 μετρα δεν ακουσα ποτε να δουλευουν σωστα. Στις περισσοτερες περιπτωσεις που ειδα, τα 25 μετρα ηταν το οριο στα 12volt poe (πχ 5210) για ομαλη λειτουργια, ενω με ΚΑΛΟ και ακριβο καλωδιο εφτανε οριακα στα 40μετρα. Ωστοσο δεν ξερω την συμπεριφορα σε υψηλοτερες τασεις 19volt (ubiquiti).

 

Σαν hint μπορεις να προσθεσεις επισης να χρησιμοποιειται σε καθε περιπτωση WPA/WPA2 AES encryption για το link.

 

Μια ακομα πληροφορια ειναι οτι ο νομος επιτρεπει εως 100mW εκπομπη. Λογου χαρη το 5210 ειναι 400mW δηλαδη 4 φορες πανω απο το νομιμο οριο, αλλα εχει φυσικα μεσα στα μενου του επιλογες οσον αφορα την ισχυ εκπομπης. Το αναφερω καθαρα πληροφοριακα, καθως μερικους ισως να τους αφορα για διαοφορους λογους.

 

Και τελος, συμβουλευω να αποφευγονται τα 2.4ghz για λειτουργιες σαν αυτη που παρουσιαζεται στο τοπικ. Ο μονος λογος να προτιμηθει link στα 2.4ghz ειναι για να εχετε προσβαση και σε εναλλακτικα ελευθερα δικτυα της περιοχης σε περιτπωση που προκυψει καποιο θεμα με το δικο σας link (πχ αυτος που σας στελνει να αποφασισει να μην σας στελνει πλεον ή να μεινει απο ιντερνετ για Χ,Υ λογους κλπ).

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ενα μπραβο και απο εμενα..

Πιστευω θα βοηθησει αρκετους φιλους.

Να προσθεσω και εγω κατι οσον αφορα το θεμα poe .

Με αυτο : https://www.aerial.net/shop/product/76_97/948/ubiquiti-nb5g25-nanobridgem5-airmax-apcpe.html περιπου 50 m cat 6

Με αυτο : http://gr.level1.com...-7000/p-969.htm αλλα με καλωδιο cat 7 περιπου 235 m.

Και τα δυο δουλευουν χωρις κανενα προβλημα .

 

τι λες για 2 Χ αυτο εδω + 1χ access point + 2 ξεχωριστα αντικεραυνικα φιλε μου....για αποστασταση 2χλμ με οπτικη επαφη???

το γνωριζεις φανταζομε οτι με αυτα δεν χρειαζεσε access point.

Και ναι οπως ειπε και ο φιλος τα 2χιλ τα εχεις για πλακα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον το θέλει για να στέλνει ασύρματα στο χώρο του

Γραφεις στις οδηγιες οτι με ενα παλιο wifi router μπορει κανεις να στειλει ασυρματο στο χωρο του. Πως θα γινει αυτο αφου τα ρουτερ των ISP παιρνουν απο τηλεφωνικο καλωδιο ενω η κεραια έχει εξοδο καλωδιο δικτυου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nα κανω ενα ερωτηματακι, εστω οτι απ το pcA μπαινω μεσω Remote Desktop Connection στο pcB (ασυρματη συνδεση) και σβηνω ενα αρχειο του pcB.

Oπως ισως γνωριζετε, το αρχειο αυτο δεν παει στο καδο κανενος απο τα δυο pc. Σε ποιο pc χρεωνεται η διαγραφη?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...