Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας. Στο μάθημα της τεχνικής μηχανικής έχω τη παρακάτω ασκηση και θέλω αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως λύνεται. Να προσθέσω οτι έχω κάνει μερικές παρόμοιες ασκήσεις αλλά όλες ήταν πολύ πιο έυκολες (είναι αρχή ακόμη) και στη συγκεκριμένη μπερδέυομαι.

Η άσκηση είναι αυτή:

Στο κέντρο βάρους Ο ενός σώματος Σ ασκούνται οι δυνάμεις

F1=(2χ) kN

F2=(3γ) kN

ω=[2(χ+ψ+z+w)] μοίρες.

Να προσδιοριστεί η συνισταμένη δύναμη R:

1. Γραφικά με τη μέθοδο του παραλληλογράμμου

2. Γραφικά με τη μέθοδο του δυναμοτριγώνου

3. Αναλυτικά

Σε όλες τις περιπτώσεις να υπολογιστούν οι γωνίες ω1 και ω2 που σχηματίζονται μεταξύ των συνιστωσών F1 και F2 και της συνισταμένης R

στο σχήμα το w είναι το ω γιατί έκανα λάθος

post-199096-0-76526100-1349974913_thumb.jpg

Δημοσ.

Τα χ,y,γ,z,w είναι απλές μεταβλητές που δεν διευκρινίζει τι είναι?

Το 1. είναι πανεύκολο άσκηση 3ης γυμνασίου..... χαράζεις τις παράλληλες ως προς τα διανύσματα F1, F2 που είναι οι συνιστώσες και αφού σχηματιστεί το πλάγιο παραλληλόγραμμο, η συνισταμένη είναι η διαγώνιος που ξεκινάει από το κέντρο βάρους μέχρι το άλλο μέρος του παραλληλογράμμου.

Την μέθοδο του δυναμοτριγώνου δεν την ξέρω.

3. Αναλυτικά θα εννοεί να βρείς την συνισταμένη με μαθηματική σχέση ως προς τις συνιστώσες F1,F2. Μπορείς να το βρείς με απλές σχέσεις από την γεωμετρία.

Οι γωνίες ω1 ω2 λογικά θα είναι ίσες μεταξύ τους και ίσες με ω/2, διότι η διαγώνιος θα είναι και διχοτόμος.

Δημοσ.

Τα χ,y,γ,z,w είναι απλές μεταβλητές που δεν διευκρινίζει τι είναι?

ναι δεν έλεγε τόποτα άλλο

όσον αφορά το 1 και εγώ αυτό σκέφτηκα αλλά σε άλλες ασκήσεις μας έδινε την κλίμακα και μπορουσαμε να υπολογίσουμε τη δύναμη. Πιο πολύ με μπερδέυουν οι μεταβλητές που δίνει.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

βρεθηκε ακρη με την ασκηση. το μονο προβλημα τωρα το εχω με τις γωνιες. στο σχημα μου η συνισταμενη δεν βγαινει διχοτομος. δηλαδη γνωριζω ποσα εκατοστα ειναι το ΑΔ και το ΑΒ και ποσες μοιρες ειναι οι γωνιες 1 και 2 μαζι. επιπλεον ΑΔ=ΒΓ και ΑΒ=ΔΓ. τωρα πως θα βρω ποσες μοιρες ειναι η γωνια 1 και ποσες μοιρες η γωνια 2 ????

post-199096-0-15657500-1351184276_thumb.jpg

Δημοσ.

Γνωρίζεις πόσο είναι η συνισταμένη ΑΓ που έχει υπολογιστεί με αναλυτικό τρόπο από την άσκηση.

Για το τρίγωνο ΑΒΓ, παίρνεις συνφ2=ΑΒ/ΑΓ και λύνεις ως προς φ2

Για το τρίγωνο ΑΔΓ, συνφ1=ΑΓ/ΑΔ και λύνεις ως προς φ1

Δημοσ.

δεν νομιζω οτι ειναι σωστα αυτα που γραφεις. και πως λυνω ως προς φ1 ή φ2 ??? δεν μπορω να παρω το νομο των συνιμητονων??

Δημοσ.

Όταν έχεις μια εξίσωση π.χ ημχ=Α τότε χ=ημ^-1(Α), άμα έχεις ένα κομπιουτεράκι επιστημονικό που να λύνει τριγωνομετρικές θα αναφέρει σίγουρα τις ενδείξεις ημ^-1 συν^-1 κτλπ, η γωνία υπολογίζεται εύκολα.

Δημοσ.

σ'ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια. να ρωτησω και κατι τελευταιο, αν χρησιμοποιησω αυτο α^2=β^2+γ^2-2βγσυνΑ ειναι σωστο???

Δημοσ.

Οι γωνίες ω1 ω2 λογικά θα είναι ίσες μεταξύ τους και ίσες με ω/2, διότι η διαγώνιος θα είναι και διχοτόμος.

Νope. Δεν μιλαμε για ρομβο αλλά για (γενικο) παραλληλογραμμο.

BTW η αναλυτικη λυση με νόμο συνημιτονων και νόμο ημιτονων λυνεται σε μισο λεπτο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...