Προς το περιεχόμενο

Οργανικά απορρίμματα και κομποστοποίηση


Fogoku

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

καινούργιος στο forum.

Είμαι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντολογικά θέματα, οπότε είπα να ποστάρω σχετικά με την κομποστοποίηση.

 

Η κομποστοποίηση αυτό που κάνει είναι να λιπασματοποιεί τα οργανικά απορρίμματα (δηλαδή υπολείμματα από φρούτα, λαχανικά, γκαζόν, αγριόχορτα, απορρίματα κήπου, καφέ, τσάι, χαρτί/χαρτόνι, κρέας, ψάρι , μαγειρεμένα φαγητά, ψωμί κτλ)

Το 50 % των απορριμμάτων είναι οργανικά, δηλαδή αντί να καταλήγει στις χωματερές ανακυκλώνονται ως λίπασμα στο σπίτι μας κάνοντας διαλογή στην πηγή

 

 

Αυτό γιατί να το κάνουμε?

Προσωπικό όφελος : Έχουμε δωρεάν λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας.

Όφελος στην γειτονιά/κοινωνία: Λιγότερα σκουπίδια στους δρόμους και τις γειτονιές.

Όφελος στο δήμο/πόλη : Λιγότερο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων (50% λιγότερα απορρίμματα για διαχείριση), οπότε και λιγότερα δημοτικά τέλη.

Όφελος στο περιβάλλον :

Λιγότερες χωματερές. Οι χωματερές δημιουργούν έντονες οσμές, δεν μπορούν να είναι κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές (για την ακρίβεια κανείς δεν τις θέλει κοντά του). Όπου υπάρχουν χωματερές δεν φυτρώνει τίποτα και τα αέρια που εκπέμπονται δηλητηριάζουν τις γύρω περιοχές.

Τα στραγγίσματα από τα οργανικά όταν πηγαίνουν στις χωματερές είναι δηλητήριο πόσιμου νερού αφού λόγω της αναερόβιας ζύμωσης δημιουργείται αμμωνία, υδρόθειο και διάφορα πτητικά λιπαρά οξέα.

Επίσης οι χωματερές -πάλι λόγω της αναερόβιας ζύμωσης των οργανικών απορριμμάτων- είναι υπεύθυνες για το 23% της παγκόσμιας παραγωγής μεθανίου, το οποίο είναι το πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.

 

 

Πως μπορούμε να κομποστοποιήσουμε? Υπάρχουν τρεις τρόποι κομποστοποίησης.

1) Κομποστοποίηση αυλής.

  • Κάδος μεγάλων διαστάσεων χωρίς πάτο που ακουμπάει στο χώμα.
  • Προσθέτουμε οργανικά απορρίμματα κήπου και κουζίνας εκτός από εσπεριδοειδή, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά.
  • Κομποστοποίηση επιτυγχάνεται τους θερινούς μήνες μόνο, ενώ στη διάρκεια όλου του χρόνου χάνονται τα υγρά τους μειώνοντας τον όγκο τους.

2)Κομποστοποίηση με γεωσκώληκες στο σπίτι.

  • Τοποθετείται μπαλκόνι/αποθήκη/γκαράζ.
  • Ρίχνουμε απορρίμματα κουζίνας εκτός από εσπεριδοειδή, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και μεγάλη ποσότητα από τα λαχανικά της οικογένειας των κρεμμυδιών.
  • Παράγεται το λίπασμα καλύτερης ποιότητας .
  • Κομποστοποίηση όλο τον χρόνο.

3)Κομποστοποίηση με Bokashi σπίτι η αυλή

  • Μπορούμε να το κάνουμε είτε στο σπίτι είτε στην αυλή. Στο σπίτι μπορεί να μπει ακόμα και στην κουζίνα.
  • Ρίχνουμε κάθε τύπου απορρίμματα ακόμα και εσπεριδοειδή, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά.
  • Κομποστοποίηση όλο τον χρόνο.
  • Ο πιο απλός τρόπος κομποστοποίησης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ερωτησεις

1.Η κομποστοποιηση με bokashi ειναι το ιδιο με της αυλης, μονο που σε αυτη χρησιμοποιουμε τα εντομα η οτι αλλο ειναι αυτα;

2.Σε ποσο καιρο θα ειναι ετοιμο το λιπασμα στη κομποστοιποιηση αυλης και σε αυτη με τα bokashi;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Η κομποστοποίηση αυλής είναι μέσω αερόβιας ζύμωσης (δηλαδή να κυκλοφορεί οξυγόνο στο υλικό που είναι για κομποστοποίηση) και ουσιαστικά γίνεται κομποστοποίηση μέσω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στον κάδο.

Το bokashi περιέχει μικροοργανισμούς (βακτήρια κυρίως) τα όποια βοηθάν στην ζύμωση όλων των οργανικών απορριμμάτων. Γίνεται σε αναερόβια ζύμωση, και είναι πιο γρήγορο. Το bokashi για να καταλάβεις είναι πίτουρο εμπλουτισμένο με εκατομμύρια μικροοργανισμούς.

2. Η κομποστοποίηση αυλής το καλοκαίρι γίνεται γρήγορα, το γρασίδι ίσως και στο μήνα να είναι έτοιμο. Γενικά θέλει μια καλοκαιρινή σεζόν περίπου για να γίνει , όταν όμως οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές δεν κομποστοποιεί καθόλου, απλά έχουμε απώλεια υγρών.

Το bokashi τα πάει πολύ καλά όσον αφορά και τις ταχύτητες, δηλαδή όση ποσότητα και να βάλεις σε 1-1.5 μήνα θα είναι έτοιμο ανεξαρτήτου εποχής (βέβαια δεν το βγάζουμε χύμα σε ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα-χιόνια)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 7 χρόνια αργότερα...

Επαναφέρω το θέμα, επειδή ψάχνω γαιοσκώληκες για κομποστοποίηση. Εκτός απο τη φύση που θα μπορούσαμε να βρούμε μια μικρή ποσότητα; Έχω ρωτήσει σε φυτώρια και δεν έχουν, ενώ στο ίντερνετ βρίσκω συσκευασίες από 1 λίτρο και πανω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 μήνες μετά...

Ξέρει κάποιος αν υπάρχει κάποιος χάρτης (ή έστω λίστα) με τα σημεία που υπάρχουν κάδοι για οργανικά απορρίματα/κομποστοποίηση στην Αθήνα;

(Δυστυχώς η επιλογή κομποστοποίησης στο σπίτι δεν παίζει)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...